Vaakkoin ulkoilualue

Vaakkoi – yksi pääkaupunkiseudun hienoimmista luontohelmistä

Pieniä, kauniita lampia. Paljon polkuja. Jylhiä kallioita. Vehreää metsää. Satumainen pikkupuro. Suuria hiekkakuoppia. Ja paljon muuta.

Espoon ja Vihdin rajalla sijaitseva Vaakkoi on ihastuttava retkikohde kaikille omatoimiseikkailijoille. Tällä Helsingin kaupungin omistamalla ulkoilualueella ei ole merkittyjä reittejä, mutta kartan ja kompassin kanssa siellä voi viettää kerrassaan upeita retkihetkiä.

Vaakkoi

Kyseinen alue löytyy kehumastani Calazon Nuuksio-kartasta, mutta retkelle voi toki lähteä (osatessaan) myös mobiilikartan tai vaikkapa verkosta printatun, summittaisen maastokarttapalan avulla, ks. esim. Karttapaikka.

Vaakkoin ulkoilualue sijaitsee aivan Vihdintien varrella ja normaalioloissa sinne pääsee suoraan myös bussilla. Pysäköintitilaa löytyy kymmenille autoille. (Paikka löytyy suoraan Google Mapsista: Vaakkoin ulkoilualue ja Saarijärven uimaranta.)

Vaakkoi

Rauhallinen Vaakkoi-lampi

Me teimme elämämme ensimmäisen retken Vaakkoin alueelle viime lauantaina. Aamulla kymmenen aikaan parkkipaikalla näkyi arviolta kymmenisen autoa, mutta seikkailessamme Vaakkoi-nimisen lammen rantaan (ks. kartta), ei vastaantulijoista ollut tietoakaan.

Lapset leikkivät rannalla, kiipeilivät kalliolla, tutkivat ympäristöä ja halusivat pitää jo ensimmäisen evästauon.

Vaakkoi
Vaakkoi / Vaakkoin ulkoilualue
Vaakkoin ulkoilualue
Vaakkoin ulkoilualue

Jylhän kaunis Saaren Musta

Vaakkoin rannalta lähdimme bongaamaan muitakin lampia, ja päädyimme muutaman sadan metrin päässä sijaitsevan Saaren Musta -nimisen lammen jylhiin maisemiin.

Tuolla luonnosta nautiskeli meidän lisäksemme myös muutama muu retkeilijä, mutta lähikontaktien vaaraa ei tarvinnut pelätä. Yksi pieni seurue istuskeli lammen vastarannalla, toinen kulki rannan polulla ja kolmas pieni perhe ihaili maisemia kallion laella. Myös me nautimme ja ihailimme. (Vaikkakin veteen laskevat jyrkänteet onnistuivat kiihdyttämään omat sydämenlyöntini jälleen huimiin lukemiin ja saamaan uhkarohkeat lapsemme tuskastumaan ”hermoheikolle tiukkisäidilleen”…)

Mutta Saaren Musta oli kaunis. Todella kaunis.

Vaakkoin ulkoilualue

Lampia ja leikkiä

Alunperin itselläni oli ajatuksena kiertää noin viiden kilometrin mittainen lenkki, ja käydä katsastamassa myös lähellä sijaitsevat Iso Lehmälampi ja Kämmenlampi. Päädyimme kuitenkin nipistämään matkaa ja keskittymään luonnosta nauttimiseen suppeammalla alueella.

Lapset juoksivat mäkiä ylös ja alas. He laskivat peppuliukua jäätyneillä kallioilla ja rakensivat kaarnalaivojaan. He hyppelivät märillä sammalmättäillä ja tasapainoilivat mitä moninaisimmilla puunrungoilla, juurakoilla ja kivillä. He ihastelivat lampien kirkkaita vesiä ja haaveilivat kesän lämmöstä.

Oli hienoa ja kaunista.

Vaakkoin ulkoilualue

Helposti kierrettävä Väärä-Musta

Kolmas lampikohteemme oli Väärä-Musta, jonka pohjoispäässä oli matalaa suorantaa, mutta eteläpäässä jyrkkiä kallioita. Tämä lampi sijaitsi lähinnä parkkialuetta, ja yksistään jo tämän lammen kiertämisestä olisi tullut mukava, alle kahden kilometrin mittainen, lenkki.

Olimme varautuneet siihen, että juuri täällä Väärä-Mustan rannoilla voisi joutua väistelemään muitakin retkeilijöitä, mutta iloksemme saimme todeta olleemme väärässä. Vaikka viivyimme Väärä-Mustan kupeessa varmaan vähintään tunnin, emme nähneet täälläkään kovinkaan montaa muuta ihmistä. Aika uskomatonta.

Vaakkoi / Väärä-Musta
Vaakkoi / Väärä-Musta
Vaakkoi / Väärä-Musta

Ja voi ihanuus sitä pientä puroa, joka virtasi satumaisena Väärä-Mustalta kohti Vihdintien toisella puolella sijaitsevaa Saarijärveä. Tämän varrella olisi voinut leikkiä loputtomiin.

Ja on ihan käsittämätöntä, että tämän rauhallisen siimeksen vieressä sijaitsevalle parkkipaikalle, vain noin 300 metrin päähän, oli ehtinyt kertyä meidän noin 3,5 h kestäneen retkemme aikana useita kymmeniä autoja – mutta tätä väkimäärää ei näkynyt missään!

Vaakkoin ulkoilualue
Vaakkoin ulkoilualue
Leikkiä metsässä

Suositus!

-Johanna

Calazon Nuuksio-kartta
Vaakkoi / Kuva Calazon Nuuksio-kartasta, kartan voi tilata täältä (15,90 €).

P.S. Lisävinkkejä Uudellemaalle

Nyt korona-aikaan kaikkien suositellaan pysyvän kotinsa vieressä sijaitsevissa lähimetsissä. Valitettava tosiasia kuitenkin on, että erityisesti pääkaupunkiseudulla näissä hyvinkin pikkiriikkisissä metsiköissä ei todellakaan ole aina mitään mahdollisuutta retkeillä ilman väentungosta, naapureita, lasten kavereita jne. Ihmisiä riittää, eikä yhdelle kalliolle mahdu loputtomasti väkeä. Sen sijaan laajoille ulkoilualueille saattaa upota yllättävänkin runsaasti porukkaa, ja usein lähikontaktien välttäminen on näissä paikoissa huomattavasti helpompaa kuin kodin liepeillä. Ethän siis syyllistä suotta!

Välttääkseen pahimpia ruuhkia ja lähikontakteja, kannattaa toki unohtaa esim. Nuuksion Haukkalampi ja Sipoonkorven suosituimmat lähtöpaikat – sekä tietysti tulipaikat yms. Lisäksi retket kannattaa toteuttaa mahdollisuuksien mukaan arkena. Jos retkeilemään lähtee viikonloppuna (kuten useimmat lähtevät), kannattaa liikkeelle yrittää päästä mahdollisimman aikaisin aamulla. Tai vaihtoehtoisesti mahdollisimman myöhään illemmalla. Pahimmat ruuhkat tuntuvat sijoittuvan keskipäivään ja alkuiltapäivään.

Tässä alla on listattuna omia juttujani Uudellamaalla sijaitsevista retkikohteista vinkiksi kaikille muillekin! (Huom! Vaikka näissä jutuissa puhutaan mm. tulipaikoista, kannattaa niitä nyt välttää. Lisäksi kannattaa huomioida se, että ulkoilijoiden määrät ovat nyt parhaillaan moninkertaiset ns. normaaliin nähden, minkä johdosta jutuissani rauhallisiksi kuvatuilla alueilla saattaa olla nyt runsaastikin porukkaa.)

Espoo:

Vihti:

Vantaa:

Hyvinkää:

Kirkkonummi:

Karkkila:

Inkoo / Siuntio:

Lohja:

Porvoo:

Muita retkikohteita voi bongailla kaupunkien omilta verkkosivuilta, Uudenmaan virkistysalueyhdistys UUVIn sivuilta: uuvi.fi/fi/kohteet/ sekä mm. Retkipaikan sivuilta: retkipaikka.fi/uusimaa/.

Seuraathan myös meidän Facebook-sivuja ja erityisesti Instagramia, johon olen päivittänyt kuvia ja stooreja mm. Espoon metsistä!

Vaakkoista löytyy juttu myös Retkipaikasta.

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

02 comments on “Vaakkoi – yksi pääkaupunkiseudun hienoimmista luontohelmistä

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *