Sorlammen luontopolku

Täydellinen päiväreitti: Sorlammen luontopolku Nuuksion kupeessa

Miltä kuulostaa muutaman kilometrin mittainen retkireitti, jonka varrelta löytyy hieno luola ja useita hiidenkirnuja? Paljon pitkospuupätkiä ja kauniita lampia? Hormillinen keittokatos ja monipuolista maastoa?

Meille tämä yhdistelmä on ihan unelmaa, ja huippuutta lisää se, että tällainen polku löytyy Espoosta, vain 20 kilometrin päästä kotoamme.

Sorlammen luontopolku, Espoo

Retki-inspiraatiota luolakirjasta

Kyseessä on Sorlammen luontopolku. Olen lukenut ko. nimen lukuisia kertoja mm. Espoon kaupungin verkkosivuilta, mutta jostain syystä en ollut ennen viime viikonloppua ymmärtänyt, miten hieno tämä reitti oikein onkaan.

(Ehkä olin sivuuttanut ko. reitin, koska sen pituus on 5 km, ja vielä vuosi sitten tällainen matka tuntui meidän retkiseurueellemme hitusen liian pitkältä…?)

Nyt Sorlammen nimi tuli esiin selaillessani juuri tilaamaani Uudenmaan luolat -kirjaa ja bongatessani siitä Hiidenpesäksi kutsutun espoolaisluolan. Tämän löydön jälkeen viikonlopun retkikohteemme oli valittu!

Sorlammen luontopolku

Tuntematon helmi Nuuksiontien varrella

Sorlammen luontopolku sijaitseen Nuuksiontien varrella, noin viisi kilometriä ennen Haltiaa. Google Mapsista löytyy suoraan opastus luontopolun pienelle parkkipaikalle, ja sieltä johtaa noin sadan metrin mittainen polku varsinaiselle luontopolkureitille.

Itse luontopolku on siis viiden kilometrin mittainen, ja se on suunniteltu kierrettäväksi myötäpäivään. Reitin varrelta löytyy uusia opasteita sekä viisi luontopolkukylttiä.

Koko reitin voi kulkea seuraamalla maastoon maalattuja, keltaisia merkkejä (mutta itsellämme oli mukana myös Nuuksion alueen kartta, jonka avulla pystyimme tarkkailemaan etenemistämme yksityiskohtaisemmin ja valitsemaan pari omaakin polkupätkää).

Sorlammen luontopolulle mahtuu komeita kallioita ja reheviä matalikkoja. Useassa kohdassa pääsee juoksemaan pitkospuita pitkin. Ja korkeuserojakin löytyy. Polku on paikoin hyvinkin juurakkoista, mikä tarkoittaa sitä, että ainakin omat lapsemme olivat hyvin innoissaan, mutta esimerkiksi rattailla ei reittiä pysty kiertämään.

Sorlammen luontopolku, Espoo

Monta kiehtovaa hiidenkirnua

Reitin ensimmäinen erityiskohde on hiidenkirnukallio.

Hiidenkirnut ovat kallioon muodostuneita, sileäreunaisia kuoppia, jotka ovat syntyneet, kun jääkauden jäätiköt ovat sulaneet ja sulamisvedet ovat pyörittäneet isoa kiveä paikallaan.

Sorlammen luontopolun varrella, noin kilometrin päässä parkkipaikalta, on nähtävissä useita pieniä hiidenkirnuja. Nämä kirnut löytää noin sadan metrin päästä varsinaiselta reitiltä, kuntopolkuristeyksen jälkeen, ihan pikkupolun varrelta.

Sorlammen hiidenkirnut
Sorlammen luontopolku / hiidenkirnu
Sorlampi / Espoo / hiidenkirnu

Sorlammen luontopolku tarjoaa myös WC:n ja keittokatoksen

Pian hiidenkirnujen jälkeen löytyy reitin varrelta myös huussi, ja muutaman sadan metrin päästä keittokatos. Nämä molemmat ovat samalla myös suuremman, luontopolkua sivuavan kuntopolun / hiihtoladun varrella.

Keittokatos on hormillinen. Jonkin verran puita on tarjolla. Ja myös pöytäpaikkoja löytyy usealle.

Sorlammen luontopolku / keittokatos

Katos sijaitsee suojaisessa notkelmassa, mutta aivan sen vieressä kohoaa kalliot, joilta on hienot näkymät kauniille Sorlammelle. Kannattaa käydä ihailemassa!

Sorlampi / Espoo
Sorlampi / Espoo
Sorlampi, Espoo

Hiidenpesä eli kutkuttava luola jyrkänteiden keskellä

Keittokatokselta reitti jatkaa Sorlammen lahtea seuraillen kohti Hiidenpesän luolaa. Ja tämä Hiidenpesä on Sorlammen luontopolun ehdoton ykköskohde! Ihan huippupaikka!

Sorlammen luontopolku, Espoo
Hiidenpesä, Sorlammen luontopolku, Espoo

Hiidenpesä on graniittikallion ja siitä irronneiden lohkareiden väliin syntynyt luola. Luolan suuaukko on noin puoli metriä leveä ja metrin korkuinen. Sisältä löytyy tilava kammio, ja katossa on kaksi pienempää aukkoa, joista lapset mahtuivat kapuamaan läpi. Lisäksi varsinaisen suuaukon vieressä on toinenkin kohta, joka mahdollistaa ulospääsyn luolasta.

Tuomo Kesäläisen Uudenmaan luolat -kirjassa kerrotaan, että luola on toiminut vainoaikoina omaisuuden piilopaikkana ja myöhemmin kulkureiden majapaikkana. Ja tarinan mukaan luolassa on asunut myös hiisi…

Hiidenpesä, Sorlammen luontopolku, Espoo
Hiidenpesä, Sorlammen luontopolku, Espoo

Pitkoksia, lammen rantaa ja puron vartta

Hiidenpesä sijaitsee aikalailla luontopolun puolivälissä, suurten kallioiden laidalla. Täältä matka jatkuu alas suon laitaan, ja sieltä edelleen vaihtelevissa maastoissa kohti Laihalampea.

Sorlammen luontopolku, Espoo

Laihalammen laidalla luontopolku kääntyy oikealle, mutta kaikkein innokkaimmat voivat kiertää lammen ja sitä reunustavan suon myös vasemman kautta. Tällöin matka kasvaa arviolta noin kilometrillä.

(Halutessaan tämän Laihalammen lenkin voi kiertää myös pelkästään omana reittinään. Tällöin matkaksi tulee reitin alkupisteestä alkaen yhteensä noin 2 km.)

Luontopolun loppumatkaankin mahtuu pitkospuita ja kauniita maisemia. Laihalammelta reitin loppuun asti polku seurailee kiehtovaa puroa, jonka reunat täyttyvät vihreydestä, ja josta löytyy monta pikkuruista, lapsemme hurmannutta, ”vesiputousta”.

Reilun kolmen tunnin retki

Meillä kului Sorlammen luontopolusta nauttimiseen yhteensä reilu kolme tuntia. Tämä aika sisälsi pitkät pätkät kovavauhtista juoksua, mutta myös paljon hidasta tutkailua, tarkkailua ja mm. kiipeilyä.

Ensimmäisen evästauon pidimme jo hiidenkirnuilla (alkupalakasvikset). Keittokatoksella teimme tulet ja nautimme rauhassa lounasta. Ja vielä loppumatkasta pysähdyimme polun varteen herkuttelemaan jälkiruuaksi mehua, kahvia ja pullaa. 🙂

Kun saavuimme takaisin parkkipaikalle, se oli täyttynyt autoista. Mutta vaikka superkaunis syyssunnuntai oli houkutellut Sorlammelle myös useita muita retkeilijöitä – ja vaikka paikka sijaitsee aivan Nuuksion laitamilla – ei täällä ollut tietoakaan siitä ruuhkasta, mikä takuuvarmasti vallitsi vain muutaman kilometrin päässä Haukkalammella.

Ilmeisesti Sorlammen hienous ei siis ole tavoittanut kaikkia muitakaan ulkoilmaihmisiä…? Ainakaan vielä. 🙂

Sorlammen luontopolku


-Johanna

Muita espoolaiskohteista kirjoittamiani juttuja ovat olleet mm.:


Tervetuloa seuraamaan Outdoor Familyä myös Facebookiin ja Instagramiin!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

02 comments on “Täydellinen päiväreitti: Sorlammen luontopolku Nuuksion kupeessa

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *