Testissä lasten fatbike

Testissä lasten fatbike – Pyöräretki Nuuksion Pohjoiselta Portilta

Yhteistyössä: Biking.fi

”Fatbike! Fatbike! Fatbike!”

Kun kesällä joku kysyi tulevalta ekaluokkalaiseltamme syntymäpäivälahjatoiveita, oli vastauksena yksiselitteisesti fatbike-pyörä. Vastaan tulleet läskipyörät olivat onnistuneet tekemään vaikutuksen lapseemme. Paksut renkaat houkuttelivat. Näyttivät makeilta. Kutkuttelivat.

Lapsen into nousi niin kovaksi, että aloimme jopa harkita sijoittavamme useita satoja euroja tämän lahjatoiveen toteuttamiseen (vaikka pihasta löytyikin jo hieno maastopyörä).

Järki kuitenkin voitti innon, ja päätimme lähestyä uutta lajia hitusen harkitsevaisemmin. Ehkä olisi fiksua kokeilla fatbikea edes kerran ennen mahdollista oman pyörän hankintaa…

Testissä lasten fatbike

Mikä fatbike?

Miten fatbike eroaa ns. tavallisesta maastopyörästä? Mitkä ovat suurimmat edut?

Fatbiket eli läskipyörät on varustettu – nimensä mukaisesti – tavallista muhkeammilla renkailla. Nämä superleveät renkaat parantavat pitoa ja mahdollistavat ajamisen poikkeuksellisen muhkuraisillakin poluilla. Lisäksi ne kulkevat myös esim. lumessa ja hiekassa.

Rengaspaine on matala ja meno mukavan pehmeää. Juurakot eivät ole esteenä. Maatuntuma on hyvä. Ja vakaus erinomainen.

Mikään pikakiituri fatbike ei ole, mutta metsässä se pääsee oikeuksiinsa.

Testissä lasten fatbike
Fatbike-retki

Koeajo Nuuksion Pohjoisella Portilla

Ensimmäiset fatbike-pyörät saapuivat Suomeen jo vuosia sitten, ja viime aikoina läskipyöriä on alettu valmistaa myös lasten kokoisina. Tosin edelleen suurin osa fatbike-vuokraajista tarjoaa pyöriä ainoastaaan aikuisille. Mutta onneksi eivät kaikki! 🙂

Nuuksion Pohjoiselta Portilta (eli Vihdistä Salmen ulkoilualueelta) löytyy läskipyöriä myös noin 110-135-senttisille. Ja täällä me kävimme vihdoin viime sunnuntaina elämämme ensimmäisellä fatbike-retkellä 7- ja 9-vuotiaidemme kanssa. 🙂

Fatbike-retki / Biking.fi / Nuuksion Pohjoinen Portti

Isojen parkkialueiden, leirintäalueen, leikkipaikkojen ja mm. kahvilan kupeessa on punainen talli, jonka vasemmassa päädyssä on Biking.fin vuokrauspiste. Tallista löytyy useita aikuisten fatbike-pyöriä (kolmessa eri koossa) sekä lisäksi kaksi lasten fatbikeä. Ja toki myös kypärät.

Vuorkaus tapahtuu kätevästi Biking.fi-verkkosivun kautta. Ko. sivuilta voi valita mieleisensä ajankohdan ja sopivankokoiset pyörät. Kolme tuntia ennen vuokra-ajan alkamista saa meilitse/tekstiviestitse koodin tallin ulkopuolella sijaitsevaan avainboksiin (ulko-ovi) sekä tallin sisältä löytyviin yksittäisten pyörien avainlaatikoihin.

Pyörät voi napata mukaansa omatoimisesti ja palauttaa vuokra-ajan päättyessä samanlailla takaisin.

Pyörävuokra on kolmelta tunnilta 21 € (lasten koko) tai 28 € (aikuisten koot). Koko päivä maksaa lapsilta 32 € ja aikuisilta 42 €.

Fatbike-vuokraus / Biking.fi / Nuuksion Pohjoinen Portti
Biking.fi / Fatbike-vuokraus / Nuuksion Pohjoinen Portti

Varaa aikaa rauhalliseen starttiin

Kun me saavuimme Pohjoiselle Portille, ei tunnelma ollut kaikkein otollisin. Pyöräretkeä oli odotettu kovasti, mutta erinäiset vastoinkäymiset vetivät fiilistä alaspäin: Vuokra-aikamme oli jo alkanut, kun vielä ajoimme harmaassa tihkusateessa kohti Salmea. Ekaluokkalainen ei ollut syönyt ruokaansa. Viisivuotiaammekin olisi halunnut päästä mukaan. Jopa esikoisemme alkoi kiukutella. Ja perillä edellinen vuokraaja oli huomaamattaan napannut tallin avaimen turvaboksista taskuunsa…

Kun lopulta saimme pyörät allemme, oli meillä parisen tuntia aikaa ottaa tuntumaa fättibaikkailuun.

Olisi ollut erittäin fiksua tutustua pyöriin rauhassa tallin edessä. Olisi ehdottomasti kannattanut opetella vaihteiden käyttö piha-alueella. Ja olisi ollut ihan hyvä myös testailla tehokkaita jarruja siinä tasaisella hiekkatiellä.

Mutta niinpä me vaan säntäsimme suoraan kohti Nuuksion pohjoisia metsiä…

Fatbike-retkellä lasten kanssa

Paljon hienoja reittejä

Nuuksion Pohjoiselta Portilta lähtee lukuisia reittejä lukuisiin eri suuntiin. Tarjolla on kilometrikaupalla hyviä hiekkateitä. Lisäksi löytyy erinäinen määrä pieniä polkuja. Ja valtavasti kauniita maisemia.

Yksi loistava retkikohde on Pikku-Parikas (eli Vähä-Parikas) neljän ja puolen kilometrin päässä Salmesta. Me kävimme itse tuolla kesällä suppailemassa, ja kauniin lammen rannasta löytyy myös hyvä keittokatos, huussi ja hienot telttailumahdollisuudet.

Mutta muitakin hyviä keittokatoksia ja retkikohteita tuntuu Salmessa olevan runsain mitoin!

Omana haaveenamme oli tällä retkellä kiertää Iso-Parikas-niminen lampi pientä polkua pitkin. Päädyimme kuitenkin supistamaan retkeämme ja tyydyimme vain pieneen rantapolun tutkailuun sekä eväiden syöntiin viereisellä taukopaikalla. Takaisin Salmeen poljimme toista reittiä, ja kokonaismatkaksemme tuli noin kahdeksan kilometriä.

Fatbike-testi
Iso-Parikas / Salmen ulkoilualue
Fatbikellä metsässä
Iso-Parikas / Salmen ulkoilualue

Miten sujui?

Yhdeksänvuotiaamme säntäsi pyörällään välittömästi kovaan vauhtiin ja veteli mäkiä huoletta ylös ja alas. Myös metsässä meno sujui jouheasti. Yhdessä isänsä kanssa he fiilistelivät joustavaa kulkua ja nokittelivat innoissaan pitkin hiekkarantoja. Huhu siitä, että fatbike olisi poikkeuksellisen raskas pyörä, tuntui liioittelulta.

Lasten fatbike-pyörä
Iso-Parikas / Salmi
Testissä lasten fatbike

Seitsenvuotiaamme kärsivällisyys sen sijaan ei meinannut aluksi riittää vaihteiden opetteluun, ja alkumatkasta meno oli suhteellisen takkuista. Mutta, kunhan hänkin vihdoin malttoi hyödyntää pyörän tarjoamaa vaihteistoa, alkoi hymy levetä, silmät loistaa ja vauhti kiihtyä.

Ja loppumatkasta ekaluokkalaisemmekin paineli menemään sellaista vauhtia, että itselläni ei ollut enää mitään saumaa pysyä perässä…

Mutta mitkä olivat fiilikset retken lopussa? Kannattiko käydä?

”Joo!! Mä haluan fatbiken! Joululahjaksi!”

Fatbike

Lahjaksi fatbike-elämys?

Loppujen lopuksi oli siis hurjan kivaa. Ja hienoa. Tosi hauskaa. Ja treenimielessäkin tehokasta. Eikä perheemme toivelistalla suinkaan ole enää ainoastaan yksi fatbike… 😉

Fatbike / Biking.fi

Mutta kannattaa siis ihan ehdottomasti käydä testaamassa! Ja miettiä vaikkapa lapselle lahjaksi yhteistä fatbike-elämystä (ikioman fatbiken sijaan). Vai mitä sanot? Eikö olisikin aika kiva synttärilahja, jos saisi kaverilta (tai vaikkapa kummilta) lupauksen yhteisestä fatbike-retkestä? Jo parilla kympillä onnistuisi… 🙂

Suuri suositus!

-Johanna

Biking.fi vuokraa fatbikejä Vihdissä Nuuksion Pohjoisella Portilla (Salmentie 100B, Vihti), Espoossa Luontokeskus Haltiassa sekä Tampereella Mustavuoren laskettelukeskuksella. Tällä hetkellä lastenpyöriä löytyy Vihdistä ja Tampereelta. Vuokrauksen lisäksi Biking.fi järjestää ohjattuja fatbike-retkiä. Lisätietoja: biking.fi.

Me saimme pyörät testiimme veloituksetta.

Muista Nuuksioon ja sen liepeille suuntautuvista retkikohteista voi lukea seuraavista jutuistani:

Nuuksion Pohjoisesta Portista löytyy lisäinfoa osoitteesta: nuuksionpohjoinenportti.fi/.

Salmen ulkoilualueesta löytyy tietoa myös Helsingin kaupungin sivuilta. Ja alueen kartta löytyy täältä.

Salmen ulkoilualue
Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *