Tikankierros / Espoon Keskuspuisto

Espoon Keskuspuiston Tikankierros yllättää monipuolisuudellaan

Kun me viime torstaina parkkeerasimme automme Espoon Keskuspuiston kupeeseen, Hopearinteen pysäköintipaikalle, emme arvanneet, miten monipuolisen metsäretken saisimmekaan kokea.

Keskuspuiston Tikankierros tarjosi mm. kuusimetsää ja niittymaisemia, rehevää lammenrantaa ja paljon pitkospuita. Ja ihan reitin kupeessa jopa pieniä hiidenkirnuja!

Tämä noin kolmen kilometrin mittainen kierros oli ihan loistava lähiretkikohde toteutettavaksi yhdessä 6-vuotiaan kuopukseni kanssa (sinä aamupäivänä, kun isommat lapsemme palasivat koululle lähiopetukseen).

Espoon Keskuspuiston Tikankierros

Mikä ja missä?

Tikankierroksen esitteessä kerrotaan reitin matkaksi 5 km, mutta todellisuudessa itse lenkki on noin 3 km. Tähän päälle tulee matka pysäköintipaikalle (tai bussipysäkille). Ja näitä pysäköintipaikkoja on tällä Keskuspuiston luontopolulla virallisesti kaksi: toinen Alamäentiellä Sunassa ja toinen Hopearinteellä Kuurinniityssä.

Hopearinteeltä löytyy tilaa usealle autolle ja matkaa reitille on kuntopolkua pitkin reilut parisataa metriä suuntaansa. P-paikka löytyy helposti kirjoittamalla Googleen ’Hopearinne, Espoo’ ja seuraamalla tietä, kunnes sen laidassa näkyy selvä pysäköintialue. Itse reitti löytyy lähtemällä P-paikalta vasemmalle.

Espoon Keskuspuiston Tikankierros

Kun Tikankierrokselle tulee Hopearinteen suunnasta, alkaa matka ns. nelosrastin kohdalta. Ja tästä me lähdimme kiertämään lenkkiä myötäpäivään, keltaisia opastuksia seuraten kohti viidettä kohdetaulua.

Kohdetauluja Tikankierroksella on yhteensä viisi, ja niistä kullakin kerrotaan tietoja ympäröivästä luonnosta sekä sen ominaispiirteistä. Reitin varrelle osuu myös pari penkkiä, mutta mitään virallisia taukopaikkoja tai muita palveluita ei matkalla ole.

Espoon Keskuspuiston Tikankierros

Monenlaista maisemaa

Iso osa Tikankierroksesta lukeutuu luonnonsuojelualueeseen ja sen varrelta löytyy monenlaista kauneutta.

Alkumatkan me saimme kulkea havupuiden reunustamaa juurakkopolkua ja astella välillä pitkin pieniä pitkospuita. Oli vihreyttä ja rauhaa. Tavallisena arkipäivänä ei reitillä näkynyt kovinkaan montaa muuta kulkijaa. (Viikonloppuna tilanne on todennäköisesti toinen…)

Eväshetki metsässä

Me pidimme ensimmäisen evästauokomme jo alkumatkasta, keskellä pehmeää vihreyttä. Täältä kulkumme jatkui kohti Källkärrin ryteikköistä suoniittyä ja edelleen pitkospuita pitkin kohti kuntoreittien risteyskohtaa (ja samalla yhtä luontopolun kolmesta infopisteestä).

Tikankierroksella
Pitkospuut / Espoon Keskuspuisto / Tikankierros

Hetken jälleen kuljettuamme saavuimme kävelytielle ja viehättävän Mossenkärr-lammen rantaan. Ko. lampi on tunnettu runsaasta linnustostaan ja perhosia houkuttelevasta rantaniitystään – ja miten hienoa olikaan, että mekin saimme todistaa parinkin uuden lintupesueen ensitaivalta.

Mössenkärr / Espoon Keskuspuisto
Mossenkärr / Espoon Keskuspuisto

Hipsimme varovasti ihan tienvieressä olevan lintuperheen ohi ja jatkoimme kulkuamme ihastellen Mossenkärrin perinnemaisemaa.

”Tää on kyllä hieno luontopolku!” innostui lapsenikin kehumaan. (Vaikka oli juuri hetkeä aikaisemmin toivonut meidän olevan jo takaisin autolla…) 😉

Tikankierros / Espoon Keskuspuisto
Luontopolku / Tikankierros / Espoon Keskuspuisto
Hiidenkirnu / Espoon Keskuspuisto

Ylitettyämme jälleen hiekkatien, olivat vuorossa hiidenkirnut. Nämä eivät osu aivan reitille, mutta jos kulkee kakkosrastilta noin 100 metriä kaakkoon, mitä todennäköisimmin löytää ne. 🙂

Espoon Keskuspuisto
Rönnängen / Espoon Keskuspuisto
Rönnängen / Espoon Keskuspuisto

Täältä matka jatkuu reheväkasvuisen korpisuon tunnelmiin, ja hetken päästä Rönnängenin perinneniitylle. Ja voi ihanuus, miten paljon pitkospuita täällä onkaan kuljettavana! Ennen kun ollaankin jo takaisin siinä pisteessä, josta Kuuriniityn eli Hopearinteen suunnasta reitille tulleet ovat matkansa aloittaneet…

Olipa kivaa! 🙂

-Johanna

Tikankierros / Espoon Keskuspuisto

Espoosta löytyy lukuisia muitakin luontopolkuja, ks. www.espoo.fi/luontopolut. Itse olen kirjoittanut jutut seuraavista:

Tikankierroksesta löytyy infoa ja linkki kartan sisältävään esitteeseen Espoon kaupungin sivuilta sekä blogijuttu myös mm. Retkipaikka-sivustolta.

Seuraathan Outdoor Familyä myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *