Torholan luola

Torholan luola Lohjalla – Etelä-Suomen vaikuttavin retkipaikka

Lohjalla, ihan siinä Karkalin luonnonpuiston kupeessa, sijaitsee mitä huikein retkikohde: Torholan luola. Kyseessä on Suomen suurin kalkkikiviluola; sen kokonaispituus on yli 30 metriä ja sisällä mahtuu hyvin seisomaan. Vaikuttavuudessaan tämä luola kohoaa helposti yhdeksi koko Etelä-Suomen hienoimmista retkipaikoista.

Torholan luola

Me poikkesimme ko. luolassa yhtenä kesäisenä päivänä, (vietettyämme edellispäivän Raaseporin linnan ympäristössä ja) kierrettyämme juuri Karkalin luonnonpuistossa parin kilometrin mittaisen Hanski-Hakin luontopolun.

Karkalin kauneus ei valitettavasti onnistunut hurmaamaan pieniä poikiamme (ts. oli todella tuskaista, kun polulta ei saanut poiketa, mihinkään ei saanut koskea jne…), mutta luolakokemus peittosi alleen kaiken sen kitinän, jota edellinen tunti oli sisältänyt. Torholan luola oli nimittäin huippu.

Torholan luola

Muutama minuutti Karkalista

Paikka löytyy Karkalintien varrelta, vajaa kolme kilometriä ennen Karkalin luonnonpuistoa. Tien varressa on pysäköintialue, johon mahtuu hyvin muutama auto. (Ko. paikka löytyy suoraan Google Mapsista ”Torholan luolan alku/parkkipaikka” -haulla.)

Tien toisella puolella on opastaulu, ja samasta kohtaa lähtee polku kohti luolaa. Matkaa luolalle tulee pysäköintialueelta muutama sata metriä.

Perillä luolan kupeessa on selkeät opaskyltit ja lisätietoja luolasta.

Torholan luola

Otsalamput mukaan!

Itse luola näyttää jo ulospäin suhteellisen kiehtovalta, ja moni käykin kuulemma ihan vaan siinä luolan suulla kurkkaamassa. Mutta kannattaa ihan ehdottomasti ottaa otsalamput mukaan ja laskeutua alas luolaan. Vähintään ensimmäiseen isoon tilaan.

Torholan luola

Meillä yksi lapsista säntäsi luolan uumeniin silmänräpäyksessä. Ja muut seurasivat perässä.

Alas pääsi laskeutumaan ketterästi suuaukon oikeasta laidasta, ja edessä aukeni suhteellisen iso eteistila. Tästä luola jatkuu vielä paljon pidemmälle (ks. Retkipaikan juttu), mutta meille jo tämä suurin tila riitti todistamaan paikan todellakin olevan vaikuttava. (Ja samalla sen verran jännä, että juurikaan pidemmälle ei lapsia päästetty ryömimään / laskeutumaan…)

Torholan luola

Lisäkoloja – ja lisäjännitystä

Suuren luolan lisäksi suuaukon kupeestä löytyy myös muita koloja, joihin tuntui olevan hurjan hauska kiivetä. Ja opastaulun toisella puolella, alas päin lähtevän polun varrella, on myös yksi pieni aukko, johon nopealiikkeinen lapsi saattaa sujahtaa hyvinkin ketterästi…

Torholan luola

Kun oma esikoisemme livahti tänne, alkoi omien takaisinkutsuhuutojemme sävy muuttua pikkuhiljaa hyvinkin tiukaksi.

Mitään ei kuulunut.

Perään ei mahtunut.

Lapsi oli kadonnut maan sisään ja huoli alkoi jo muuttua hädäksi….

Mutta, mutta, niinpä vaan toisesta suunnasta ilmestyi hetken päästä ehkäpä maailman innostunein lapsi – ja koko universumin levein hymy:

”Sieltä pääsi läpi!! Se tuli sinne ylös, siihen toiseen aukkoon!! Tää on niiiin hieno paikka!!!”

Huh.

Ja vau.

Pieni, kaunis luontopolku

Itse luolan (ja tähän liittyvien tunneleiden) lisäksi alueella on myös noin kilometrin mittainen luontopolku. Osa tätä reittiä on matka pysäköintialueelta luolalle, mutta sen lisäksi polku laskeutuu Lohjanjärven rannalle ja jatkuu sieltä kauniin metsän läpi takaisin alkureitille (ks. kartta).

Torholan luolan luontopolku
Torholan luolan luontopolku / Lohjanjärvi
Torholan luolan luontopolku / Karkali

Kokonaisuudessaan Torholan luola ja sen ympäristö saa suuren käyntisuosituksemme. Erittäin hieno paikka!

-Johanna

Torhola

Lisätietoja Torholna luolasta voi lukea mm. Luontoon.fi ja Retkipaikka-sivustoilta. Luontopolusta löytyy tietoa mm. Lohjan kaupungin sivuilta.


Tervetuloa seuraamaan Outdoor Familyä myös Facebookiin ja Instagramiin!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *