Kaarniaispolku / Nuuksio

Kaarniaispolku johdattaa Nuuksioon Kirkkonummen puolelta

Kun me valitsimme tänään retkikohdettamme, oli toiveenamme päästä ihailemaan upean vihreitä sammalmättäitä ja poikkeuksellisen kaunista metsää. Ajatuksenamme oli käydä kiertämässä Klassarinkierros Nuuksion länsilaidalla.

Mutta koska lähtömme venyi aamulla kymmeneen, olimme jo auttamatta myöhässä. Puoli yhdentoista aikaan Valklammen pieni, noin kymmenen auton parkkialue oli ehtinyt juuri täyttyä, eikä tien varsille ollut sallittua pysäköidä. Näinpä tutkailimme Nuuksio-karttaamme, teimme uuden suunnitelman ja palasimme takaisin Veikkolan suuntaan. Uusi kohteemme oli Kaarniaispolku.

Klassarinpolku / Nuuksio

Luontopolku Veikkolasta

Kaarniaispolku on 2,7 kilometrin mittainen luontopolku Nuuksion kansallispuiston lounaisrajalla. Lähtöpiste ja parkkialue löytyvät Veikkolasta, Turku-Helsinki moottoritien eteläpuolelta (teollisuusalueen laidalta, Soidentaantien päästä).

Kaarniaispolku / Nuuksio

Reitin alussa sukelletaan moottoritin alittavaan betonitunneliin ja kuljetaan hetki hiekkatietä. Mutta pian edessä aukeaa mitä kaunein ja vihrein metsä.

Lapsemme juoksevat polulla hurjaa vauhtia käpymerkkejä seuraillen. Tulee hienoa metsää ja näyttävät jyrkänteet – ja vajaan kilometrin kohdalla astutaan kansallispuiston rajojen sisäpuolelle. Ja kauneus sen kun lisääntyy.

Retkellä
Metsäretki / Nuuksio
Kaarniaispolku / luontopolku / Nuuksio

Vihreyttä, suota, kallioita

On hauskaa juosta kapeilla pitkospuilla ja kastella kengät suossa. On kivaa bongailla selkeitä opaskylttejä ja etsiä reitin mutaisimpia kohtia. On kiva löytää numeroituja luontopolkurasteja, vaikka niihin liittyvä materiaali löytyykin ainoastaan verkosta (ks. luontoon.fi).

Kaarniaispolulla
Kaarniaispolku Nuuksiossa

Suo-osuuden jälkeen polku jatkuu kallioille, ja me pidämme pienen evästaukomme. Varsinaisia taukopaikkoja tai muita vastaavia rakenteita Kaarniaispolulla ei ole – mutta luonto riittää. Auringonpaiste ylittää odotuksemme, eikä väkeä suinkaan ole liikaa.

Kallioilla saadaan juosta useampi sata metriä ennen kuin sukelletaan hetkeksi taas vihreyteen. Reitin viimeisten satojen metrien matkalla kuljetaan välillä taas leveämpää hiekkatietä, mutta päästään vielä kulkemaan myös pientä niittypolkua. Kokonaisuudessaan kiva reitti. Kannattaa käydä tutustumassa! 🙂

-Johanna

Kaarniaispolku on suunniteltu erityisesti koululaisille ja siihen liittyy paljon materiaalia, joihin kannattanee tutustua ennakkoon. Kaarniaispolun kartta, opettajan opas ja eri ikäluokille soveltuvia tehtäviä löytyy täältä.

Muita Nuuksioon liittyviä juttujani ovat:

Muita Kirkkonummelle sijoittuvia juttujani puolestaan ovat:

Retkivinkkejämme ja -kuviamme löydät myös Instagramista ja Facebookista (@outdoorfamily.fi)!

Tosi kiva, jos tulet seuraamaan!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *