Hanikan luontopolku / Espoo

Pieni pala Hanikkaa – pikaretki espoolaiselle luontopolulle

7.9.2018

Urbaaniudestaan huolimatta pääkaupunkiseutu pursuaa toinen toistaan hienompia luontokohteita. On Nuuksio ja Luukki, Mustavuori ja Lammassaari, Laajalahti ja Vallisaari – sekä paljon, paljon muita. Yksi meidän uusista tuttavuuksistamme on Espoon Hanikka.

Hanikan luontopolku / Espoo

Hanikan luontopolku / Espoo

Piipahdimme tuolla Soukan kupeessa sijaitsevalla luontopolulla viime lauantaina, kun olimme ensin viettäneet muutaman tunnin Espoonlahden urheilupuistossa pyöräillen, kiipeillen ja leikkien. (Tästä lisää myöhemmin.) Tuolta urheilupuistosta oli enää niin pieni matka Hanikkaan, että emme millään malttaneet olla näkemättä samalla reissulla tätäkin kohdetta. Viimeinkin.

Hanikan luontopolku / Espoo

Luontopolku Suvisaarentien varrella

Toiveenamme oli päästä merenrantapätkälle ja pitkospuille, ja ajettuamme muutaman minuutin kohti rantaa, pysäköimme automme heti ensimmäiseen näkemäämme parkkipaikkaan, isolle, Suvisaarentien varrella sijaitsevan kuntoradan parkkipaikalle. Täältä oli 300 metrin matka varsinaiselle luontopolulle. (Kun kunto- ja luontopolku risteävät, kannattaa olla tarkkana, ja lähteä pientä polkua tiukasti oikealle sekä ylittää autotie.)

Suoraan luontopolkureitille olisi päässyt ajamalla vielä pikkumatkan Suinonsalmen saaristovenelaiturin parkkipaikalle. (Ks. kartta alla.)

Hanikan luontopolku / Espoo

Pientä metsäfiilistelyä

Vaikka takanamme oli jo tunteja aktiivista liikuntaa, pojat ampaisivat hurjaan juoksuun keltaisin merkein viitoitetulle polulle. Mutta koska olimme tosiaan jo liikkuneet aika runsaasti, ei tavoitteenamme ollut tällä kertaa kiertää koko viiden kilometrin mittaista reittiä, vaan päätimme tehdä vain pienen eväsretken, juosta merenrantaan ja nauttia pitkospuista.

Tämä juttu ei siis ole kattava kuvaus Hanikan koko luontopolusta, vaan pieni (kännykkäkameralla kuvattu) maistiainen monipuolisen reitin pitkospuista, kaatuneista puista, kallioista ja lepakoista. 🙂

Itse olin hyvin vaikuttunut jo sukellettuamme ensimmäiselle metsäpätkälle, paljaiden kuusenrunkojen sekaan. Tämä oli kuin satumetsä – kaikessa karuudessan. Ja heti kättelyssä pääsimme myös pitkospuille! (Sukelsimme reitille 8 ja 9 rastien välistä.)

Hanikan luontopolku / Espoo

Meillä pitkospuut ovat aina takuuvarma hitti, mutta liki yhtä suuren riemun synnyttävät polkuja komistavat juuret ja kivet. Kuulemma sitä parempi, mitä pienempi polku ja näyttävämmät juurakot… Ja Hanikassa näitä polkuja ja juuria riitti. 🙂 (Ko. luontopolku ei siis sovellu lastenrattaille tms., mutta pienille, ketterille jaloille kyllä…)

Hanikka / Hanikan luontopolku / Espoo

Hanikan luontopolku / Espoo

Lepakoita ja muita rastikohteita

Hanikan luontopolun varrelta löytyy 14 rastia, joissa kerrotaan alueen monipuolisesta luonnosta, mm. pronssikautisista haudoista, jääkauden jäljistä ja 12 000 vuotta vanhasta siirtolohkareesta, runsaslajisesta rantalehdosta, muurahaispesistä ja vesilinnuista. Ja lepakoista!!

Omalle reittipätkällemme ei osunut kuin pari rastipistettä, mutta jo yksi riitti herättämään poikienkin mielenkiinnon: rasti numero 10, jossa kerrottiin alueen olevan Espoon paras lepakkopaikka. Keskellä syyskuista sunnuntaipäivää lepakoita ei ymmärrettävästikään ollut havaittavissa, mutta tänne pitää ehdottomasti tulla uudestaan lämpimänä kesäyönä!

Hanikan luontopolku / Espoo

Viiden kilometrin mittainen luontopolku näyttää puikkelehtivan metsän ja rantojen lisäksi näyttävillä kallioilla, mutta myös hyvin likellä asutusta. Täysin hiljaiseen erämetsäfiilikseen Hanikassa ei siis ihan taida päästä, mutta uskomaton määrä erilaista luontoa mahtuu jo kilometrin mittaiselle pätkälle. Hieno paikka!

Hanikan luontopolku / Espoo Hanikan luontopolku / Espoo  Hanikan luontopolku / Espoo

Hanikka / Hanikan luontopolku / Espoo   Hanikan luontopolku / Espoo  Hanikan luontopolku / Espoo

Hanikka / Luontopolku / Espoo

 

– Johanna

 

Hanikan luontopolusta voit lukea myös esim. Retkipaikka-sivustolta.

Kaikki Espoon luontopolut löydät Espoon kaupungin sivuilta. Samalta sivulta voit myös ladata esitteitä eri luontopoluista. Yksi näistä on Laajalahden luontopolku, jonka ympäristöstä kerroin tässä jutussa.

Seuraathan Outdoor Familyä jo Facebookissa (www.facebook.com/outdoorfamily.fi/) ja Instagramissa (https://www.instagram.com/outdoorfamily.fi/)!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *