Hannusmetsän luontopolku

Hannusmetsän luontopolku – espoolainen lähiretkikohde Länsiväylän kupeessa

Tottahan toki se on eri asia tarpoa syvällä aarniometsän siimeksessä kuin sukeltaa metsäpolulle suoraan moottoritien laidalta. Mutta on se kyllä hurjan hienoa, että espoolaisen ostarinkin kulmilta löytyy upeaa metsää, hienoja kalliota, rauhallista tunnelmaa ja jopa näyttävä pirunpelto. Sekä suunnilleen 3,5 kilometrin mittainen luontopolku!

Hannusmetsän luontopolku

Hannusmetsän luontopolku yksi Espoon lukuisista luontopoluista, ja se sijaitsee Länsiväylän ja Hannusjärven välissä. Reitille pääsee monesta eri kohdasta (ks. kartta alla).

Hannusmetsän luontopolku / kartta

Me itse pysäköimme automme Hannusrannan päässä sijaitsevaan levennykseen (jossa on tilaa parille-kolmelle autolle) ja suuntasimme reitille alueen etelälaidalta. (Tämä on kohta, jonne Google Maps ohjaa Hannusmetsä-haulla.)

Hannusmetsän luontopolku

Suojeluyhdistyksen ylläpitämä reitti

Hannusjärven luontopolun olemassaolosta kuuluu kiitos Espoon Hannusjärven Suojelu ry:lle, joka on pystyttänyt reitin varrelle muutamia luontopolkukylttejä sekä maalannut puihin opasteita. Osa reitistä on merkitty sinisin maalimerkein, osa punaisin. Kaikissa kohdin merkkien seuranta ei kuitenkaan suju täysin ongelmitta, minkä johdosta kannattaneekin napata mukaansa valokuva reitin lähtöpaikoilta löytyvästä kartasta.

Hannusmetsän luontopolku

Kaunista metsää

Tuon meidän retkisunnuntaimme sää oli kaunis, eikä Hannusmetsään ollut kotoamme kuin muutaman minuutin ajomatka. Kun saavuimme paikalle iltapäivällä neljän jälkeen, näimme metsässä muutamia muitakin ulkoilijoita. Mutta ainakaan tuohon kellonaikaan ei ihmispaljoudesta ollut tietoakaan – koronasta huolimatta.

Me lähdimme kiertämään reittiä myötäpäivään, sinisiä merkkejä seuraillen. Lapset intoutuivat hyppimään omille poluilleen ja tutkailemaan Hannusmetsää myös hyvinkin laajasta perspektiivistä.

Hannusmetsä

Teimme pienen piipahduksen Hannusjärvelle aivan reitin länsilaidalta, vähän sen jälkeen, kun olimme erkaantuneet sinisistä merkeistä ja suunnanneet punaiselle lisälenkille.

Hannusjärvi
Hannusjärvi
Hannusmetsän luontopolku

Rannasta nousimme Martinmäen kallioille ja kaivoimme repusta kahvit, kaakaot ja lasten aiemmin päivällä leipomat pullat.

Oli hienoa. Hyvää. Ja kaunista.

Martinmäki
Martinmäki
Evästauko

Monipuolista nähtävää

Ei lapsia kiinnostaneet siellä täällä näkyvät reittiopasteet; he nauttivat laajoista kallioista, itsensä haastamisesta, kiipeämisestä, tasapainoilusta ja mm. mitä hankalammista kulkupaikoista. Ja tähän kaikkeen Hannusmetsän luontopolku tarjosi oivat puitteet.

Kiipeily
Tasapainoilua
Luontopolulla

Kartan mukaan varsinaisen luontopolkureitin ei kuuluisi kulkea aivan Länsiväylän laidassa, mutta tästä huolimatta nuo siniset kyltit veivät ainakin meidät näihin hyvinkin urbaaneihin maisemiin. Opasmerkkejä näkyi välillä siellä ja välillä täällä. Moottoritie humisi. Polkua riitti.

Länsiväylä

Oli mahtavia tasapainoilupuita. Oli kauniita metsätaipaleita. Ja aikamme kuljettuamme saimme astua jopa ”peikkometsään”.

Peikkometsä / Hannusmetsän luontopolku
Peikkometsä
Hannusmetsän luontopolku

Matkan varrella saimme lukea mm. kyykäärmeistä, liito-oravista, peikoista ja suoksi muuttuvasta lammesta. Loppumatkasta, Bondaksen kallioilla, pääsimme näkemään myös ikiaikaisen pirunpellon. Ja vielä tämän jälkeen reitille osui yllättäen mm. kaunis pieni lampi.

Pirunpelto
Hannusmetsä
Hannusmetsän luontopolku

Hieno reitti. Jopa yllättävän hieno! (Itsellemme kokonaismatkaksi tuli noin 4,5 km.)

-Johanna

Päivitys 16.11.2020: Hannusmetsän luontopolku on saanut uusia opasteita, ja lisäinfoa alueesta löytyy nyt oheisista linkeistä:

Muita Espoon luontopoluista kirjoittamiani juttuja ovat:

Kaikki Uudellemaalle kohdistuvat retkijuttuni löydät täältä ja muualle Suomeen täältä.

Espoon muitakin luontopolkuja löydät osoitteesta www.espoo.fi/luontopolut.

Tästä linkistä puolestaan löydät esittelyt lukuisista Espoon lähiluontokohteista.

Helsingin luontopolkuja on esitelty puolestaan osoitteesta hel.fi/luontopolut ja mm. mobiililuontopolkuja osoitteesta citynature.eu/fi/helsinki/. Lisäksi Helsingin luontoesitteitä on tarjolla täältä.

Seuraathan Outdoor Familyä myös Facebookissa ja Instagramissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *