Porkkalanniemi

Elokuinen yö Porkkalan rantakallioilla

On elokuinen yö. Teltassa soi hiljainen tuhinakuoro. Ohuiden seinien ulkopuolella avautuu meren ja kallioiden täyttämä pimeys. Muu perheeni nukkuu, mutta itse kuuntelen sitä aaltojen kiehtovaa sointia, joka haihduttaa lasten uniäänet alleen.

Pian on aika heittäytyä itsekin mukaan Suomenlahden omaan sinfoniaan – ja kulkea sen rytmissä nukkumatin maille. Hyvää yötä Porkkalanniemi!

Porkkalanniemi / Telttailu lasten kanssa

Metsä vs. Känkkäränkkä

Ei ole klisee todeta metsän tekevän hyvää. Mutta ilmiselvää se on.

Kun koulu-, työ- ja päiväkotiviikon väsyttämä perheemme raahautui viime perjantaina autoon ja suuntasi kulkunsa kohti Kirkkonummea, ei tunnelman voi sanoa olleen sen paremmin hilpeän leppoisa kuin raukean lempeä. Saatikka rauhallisen tyyni.

Mutta minä tiesin Porkkalan rantakivien tekevän taikoja. Olin valmis lyömään isoilla panoksilla vetoa siitä, että ne onnistuisivat loihtimaan Känkkäränkän kauas pois ja tuomaan tilalle ilon, naurun, onnen ja riemun. Ja voitto tuli.

Monipuolinen retkeilyalue alle tunnin päässä Helsingistä

Porkkalanniemi on monien tuntema virkistysalue Kirkkonummen eteläkärjessä, noin 50 kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Niemestä löytyy sekä Kirkkonummen kunnan että Vantaan kaupungin ulkoilualueet sekä lisäksi Uudenmaan virkistyalueyhdistyksen alue (ks. kartta).

Niemessä on useita parkkipaikkoja, keittokatoksia, nuotiopaikkoja, käymälöitä ja telttailualueita. Me valitsimme kartan eteläisimmän P-paikan ja patikoimme suunnilleen kilometrin mittaisen matkan kohti eteläkärjen telttapaikkaa.

Porkkalanniemen ulkoilualue

Porkkalanniemi

Porkkalanniemi

Porkkalanniemi

Porkkalanniemeä ei voi ylistää erityisen selkeistä opaskylteistä, mutta vilkaisemalla karttaa ja huomioimalla parkkipaikan nurkasta löytyvän Polku niemeen -kyltin suunnan, löytää kyllä perille. Ja on metsässä myös punaisia ja valkoisia opasmerkkejä, jotka johdattavat kohti upeutta.

Polku kulkee suurelle keittokatokselle, jonka ympäristössä on mm. useita pöytiä ja hyviä telttapaikkoja. Ja huussissakin jopa paperit.

Kuuliaisina kansalaisina asettelemme oman telttamme liki tismalleen karttaan merkityn telttakuvan kohdalle. Eikä totisesti voi valittaa. Siinä me saamme viettää yömme keskellä kauneinta Suomea – täysin ilmaiseksi.

Porkkalanniemi

Elämän parhaita paloja

Lapset nauravat. Ja hyppelevät rantakivillä, leikkivät kallionuomissa ja kiipeilevät puihin. (Känkkäränkkä kavereineen sen sijaan päätti perääntyä jo arviolta parinsadan metrin kävelymatkan jälkeen. Tai viimeistään ensimmäisen kaatuneen puun kohdalla…)

On etuoikeutettu olo istua korkealla kalliolla, syödä iltapalaleipiä ja ihailla, miten aurinko laskee kohti horisonttia. (Ampiaisten pelossa olimme jättäneet nuotioruuat seuraavaan kertaan, mutta eipähän näitäkään pörriäisiä onneksi juuri näkynyt…)

Aika huikeaa. Hienoa. Upeaa.

Voi, kunpa jokainen saisi kokea tämän! Ja osaisi nauttia!

Porkkalanniemi

Porkkalanniemi

Porkkalanniemi

Porkkalanniemi

Aamuidylli

En voi väittää, että saisin nukuttua telttapatjalla erityisen makoisat unet. Mutta tunnelma kyllä voittaa kovuuden. Täysin pistein. Ja onneksi lapset pysyivät untenmailla aamuun asti.

Nämä hetket ovat niitä, joita arvostan valtavasti. On mahtavaa heräillä teltassa, koko perhe kylki kyljessä. Ensin yksi lapsi. Sitten toinen. Ja pian jo kolmaskin. Kello on seitsemän. Ei ole kiire mihinkään. Raotan teltan ovea ja annan aamuauringon pyyhkiä unihiekat silmistämme. Ja meri-ilman täyttää keuhkomme. Ja lasten kirmata kallioille.

Telttailu lasten kanssa / Porkkalanniemi

Kaivamme eväsrasiat esiin ja mietimme, miten suuri onni onkaan, että lähdimme tänne.

Teemme muutaman huussiretken. Ja pienen aamulenkin Pamskatanille. Uimaan ei kukaan halua, vaikka yö on ollut poikkeuksellisen lämmin. Vanhat rauniot kiehtovat. Nuorimmaisemme onnistuu löytämään yhä vadelmia.

Jossain vaiheessa idylli meinaa särkyä koululaisen kännykkäkinuamiseen, mutta hyvin pian metsä onnistuu taas houkuttelemaan hänetkin mukaansa leikkiin. Pieni tiilenpala on paloauto, oksasta tulee kiskot. Ja keinulauta. Kaarnalaivat pääsevät vesille. Ja niin edelleen.

Oikeastaan on aika sääli, että olimme varautuneet vain yhteen telttayöhön (ja ottaneet mukaamme eväitä vain täksi ajaksi). Miten kivaa olisikaan vain jatkaa leikkiä, kiertää lisää rantareittejä ja nauttia kesän viimeisistä lämpimistä metsähetkistä uuteen yöhön saakka! Ja nukahtaa jälleen aaltojen säveliin…

– Johanna

Porkkalanniemi

Porkkalanniemi

Porkkalanniemi

Porkkalanniemi

Retkivinkkejämme löydät myös Instagramista ja Facebookista (@outdoorfamily.fi)! Hienoa, jos tulet seuraamaan! 

Lisäinfoa Porkkalanniemestä voit lukea esim. Retkipaikka-sivustolta. Alla oleva kartta on Uudenmaan virkistysalueyhistyksen sivuilta.

Lue myös uudempi juttumme Porkkalasta: Uudistunut Porkkalanniemi- Kevään ensimmäinen telttaretki (30.4.2019)

Kartta / Porkkalanniemi

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *