laajalahden luonnonsuojelualue

Espoon Laajalahti – upea lähiretkikohde

28.8.2018

Kun kuusivuotias lapsi haluaa ehdottomasti lähteä arki-iltana fillaroimaan neljän kilometrin päässä sijaitsevaan retkipaikkaan, täytyy ko. paikassa olla jotain poikkeuksellisen houkuttelevaa.

Kun hän perille päästyään juoksee ihan heittämällä kolmen kilometrin pituisen lenkin, on ympäristön oltava erityisen kutkuttava.

Ja kun hän vielä pyöräilee innoissaan pitkin metsäpolkuja takaisin kotiin, on ihan ilmiselvää, että äiti on äärimmäisen ylpeä. Mutta samalla on tullut tehtyä sellainen retki, josta haluan vinkata myös muille!

Laajalahti

Monimuotoinen luontoalue moottoritien kupeessa

Espoossa, aivan Kehä Ykkösen ja Turunväylän tuntumassa, sijaitseva Laajalahden luonnonsuojelualue on huippupaikka. Alueen opaskeskuksena toimii Villa Elfvikin luontotalo, ihastuttava jugendhuvila, josta löytyy mm. kahvila, erilaisia näyttelyitä, toiminnallisia elementtejä sekä mm. lasten oma leikkitila, Mäyrän metsä. Lisäksi Villa Elfvikissä järjestetään lapsillekin omia luontoretkiä ja mm. satuhetkiä.

Luontotalolta lähtee 700 metrin mittainen luontopolku, jonka varrella on mm. pitkospuita, lintutorni ja Uranuksen temppeli -niminen huvimaja. Tämä pieni luontopolku on aivan ideaalin mittainen ihan pienillekin retkeilijöille, ja sen pääsee kiertämään myös lastenrattaiden kanssa.

Mutta tässä ei suinkaan ole kaikki! Villa Elfvikin toiselta kulmalta saa alkunsa nimittäin kolmen kilometrin mittainen polku kohti Otaniemeä. Ja juuri tämä on uusi suosikkimme!

Villa Elfvik / Laajalahti / Espoo

Laajalahti

Laajalahti / Uranuksen temppeli

Laajalahti / lintutorni

Poikkeuksellisen pitkät pitkospuut!

Alkumatka kulkee läpi niittyjen. Pian päästään astumaan metsään ja upean pitkille pitkospuille. Maisemat vaihtuvat merenrannan kaislikkoon, mutta pitkospuut senkun vain jatkuvat. Ja nimenomaan tämä on ihan huippua!

Meidän koko viisihenkinen porukkamme juoksee pitkospuureittiä ihan innoissaan läpi kaislikoiden ja ohi laiduntavien lehmien – kunnes pitkospuupolku vaihtuu hiekkatiehen ja vastaan tulee 1,5 km -kyltillä varustettu risteys. Tämä on meidän eväspaikkamme. Ja samalla kääntöpisteemme.

Palaamme samaa reittiä takaisin niityn laidalla odottavien pyörien luokse. Pyörähdämme vielä lintutornilla. Polkupyöräilijät jatkavat muutaman kilometrin metsäreittejä pitkin kohtia kotia, mutta pienen potkupyöräilijäni kanssa tyydymme tekemään pikkulenkin Villa Elfvikin lähimaastoissa.

Olipa hieno retki! Ja ensi kerralla valitsemme lähtöpisteeksemme Otaniemen, jotta varmasti näemme myös pitkospuureitin loppupään! 🙂

 

Laajalahti

Laajalahden luonnonsuojelualue

Laajalahti  Laajalahden luonnonsuojelualue  Laajalahti / luontopolku

Laajalahti / Villa Elfvik

Laajalahti / Villa Elfvik

 

Antoisia syysretkiä!

Johanna

 

Lisätietoja Laajalahden luontoalueesta löytyy mm. Luontoon.fi- ja Retkipaikka-sivustoilta.  Alueen esite löytyy täältä ja muita esitteitä täältä.

Tämän jutun kuvat on otettu kahdella eri retkikerralla.

P.S. Oletko jo lukenut juttuni Kirkkonummen Meikosta ja Porkkalanniemestä? Entä Inkoon Kopparnäsistä tai Lopen Iso-Melkuttimesta?

 

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *