Högbergetin luola

Vau, mikä luola! (Eli ainutlaatuinen Högbergetin luola Kirkkonummella)

14.11.2018

Kun edellisviikolla Facebookin retkeilyryhmässä vinkattiin Kirkkonummella sijaitsevasta Högbergetin luolasta, oli meidän perheemme seuraava retkikohde valittu. Jos nimittäin tuollainen poikkeuksellisen erikoinen luontoäidin luomus löytyy parinkymmenen minuutin päästä kotoamme, onhan se tietysti päästävä kokemaan! (Siitäkin huolimatta, että luolan naapurit ja viereisten tonttien omistajat eivät tunnu toivottavan vierailijoita kovinkaan lämpimästi tervetulleiksi…)

 

Högbergetin luola / Kirkkonummi

Missä?

Google Maps löytää Högbergetin luolan helposti paikan omalla nimellä ja sijoittaa sen Kirkkonummelle, Porkkalantien varteen.

Kun kyseistä tietä on ajettu parisen kilometriä kohti Porkkalaa, näkyy tien vasemmalla puolella ratsutila ja oikealla puolella iso hiekkakenttä, johon parkkeeraaminen näyttäisi sallitulta.

Kartan mukaan Höbergetin luolalle pääsee kävelemällä pikkumatkan tietä pitkin ja poikkeamalla siitä minimaalisen matkan kalliolle. Ko. tie kulkee kuitenkin hevostallien lomitse, eikä tämän kulkureitin hyödyntäminen näytä missään määrin sallitulta. Ratsutilan laitamille on sijoitettu useita läpikulku kielletty -kylttejä – eikä tällaisten viikonloppuretkeilijöiden olo totisestikaan tunnu kovin tervetulleelta.

Kunnioitamme tietysti hevostilan yksityisyyttä ja päätämme lähestyä luolaa metsän kautta. Lähdemme kulkemaan varovasti Porkkalantien reunaa ja tarkoituksenamme on sukeltaa mahdollisimman nopeasti metsään. Mutta, mutta… Hyvin pian tulee selväksi, ettei meidän kai toivota retkeilevän koko Högbergetin alueella…

Ohitettuamme pari yksityisalue-kylttiä, uskaltaudumme kuitenkin astumaan pienelle, metsään vievälle polulle ja jatkamme kulkuamme kohti huimia kallioita. Edellisestä retkestämme viisastuneena, lähestymme luolaa alhaalta päin ja kuljemme summittaista Google Maps -suuntaa seuraillen kohti itää. Eikä mene kauaakaan, kun esikoisemme hihkuu löytäneensä luolan.

”Se on täällä! Se on täällä! Se on täällä! Tulkaa!!!”

 

Högbergetin luola / Kirkkonummi

Högbergetin luola / Kirkkonummi

Högbergetin luola / Kirkkonummi

Högbergetin luola / Kirkkonummi

 

Mikä?

Edessämme aukeaa erittäin vaikuttava, jääkautisten virtaamisvesien muodostama luola, todellinen luontoäidin kohtu. Pari metriä korkea, noin metrin leveä ja useamman metrin pituinen luola tekee suuren vaikutuksen poikkeuksellisella muodollaan ja uskomattoman sileillä kaarillaan. Högbergetin luola on todellakin vierailun arvoinen kohde!

Oma retkemme jatkuu eväiden syönnin jälkeen ylös Högbergetin laelle ihailemaan avaria maisemia ja laakeita kallioita – sekä lopuksi vielä käsittämättömän upeille (mutta samalla vaarallisille) jyrkänterille.

Kallioita verhoavien sammalpeittojen uskomaton vihreys (ja pehmeys) peittoaan hetkessä alleen marraskuisen harmauden. Eikä tihkusade saa mitään huomiota, kun lapset löytävät toinen toistaan hienompia kallionkoloja ja kapeampia kuiluja… Lisää… Ja taas lisää…

Voi, miten paljon suosittelisinkaan tätä paikkaa – kunhan vaan alueen asukkaat suhtautuisivat suopeammin meihin retkeilijöihin…

 

Högberget / Kirkkonummi

 

– Johanna

 

Muista Högbergetin suunnalla olevista retkikohteista voit lukea esim. seuraavista jutuistani:

 

Högbergetin luolasta voit lukea myös mm. Retkipaikka-sivustolta. Ko. luola on nostettu myös mm. Visit Finland -sivustolle yhdeksi maamme erikoisimmista luontokohteista.

 

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

02 comments on “Vau, mikä luola! (Eli ainutlaatuinen Högbergetin luola Kirkkonummella)

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *