Tremanskärrin luontopolku

Espoolainen Tremanskärrin luontopolku kuljettaa harvinaiselle keidassuolle

Tremanskärrin luontopolku (3,7 km) johdattaa kulkijansa poikkeuksellisen pitkille pitkospuille ja kenties pääkaupunkiseudun suurimmalle suoalueelle. Se antaa myös maistiaisia kauniista lampimaisemasta, vehreästä metsästä ja ihanan juurakkoisista pikkupoluista. Mutta näiden lisäksi kävijän on maltettava kulkea yhteensä yli parin kilometrin matka levällä kuntoradalla…

Vau, mitkä pitkospuut!

Jos miettii syitä valita retkikohteekseen juurikin Tremanskärrin luontopolun, on yksi ehdoton tekijä reitillä nähtävä laaja suoalue ja sen poikki kulkevat pitkospuut. Näin pitkää pitkospuuherkkua ei nimittäin kovin usein ole tarjolla näillä leveysasteilla!

Kun me vierailimme vajaa viikko sitten Tremanskärrin luontopolulla, oli päivä jo pitkällä iltapäivässä ja parkkipaikalla alkoi olla taas jo tilaa useammallekin autolle.

Lähtö luontopolulle tapahtuu ihan Vihdintien varresta, Kalajärven kohdalta. Parkkipaikan lisäksi lähtöpisteessä on kuntoilulaitteita ja talvella ilmeisesti myös hiihtoladut. Lisäksi tarjolla on myös MOBO-suunnistusrata. (Lue MOBO-juttuni täältä).

Varsinaiselle luontopolulle päästäkseen pitää kulkea ensin muutama sata metriä kuntoilurataa pitkin, mutta kun hetken päästä pääsee sukeltamaan pienelle polulle, on ympärillä hienoa metsämaisemaa. Ja pian edessä aukeaa jo Tremanskärrin keidassuo. Ja ihan parastahan on juosta pitkospuilla. 🙂

Tremanskärrin luontopolku

Hienoutta ja tylsyyttä

Pitkospuilta poistuttaessa on jälleen vuorossa pätkä leveällä (lue tylsällä) kuntoreitillä (mikä meinaa olla tuskaa lapsillemme…). Mutta tämän jälkeen pääsee ihailemaan pienen Kurkijärvi-nimisen lammen kauneutta. Ja kenties syömään eväitä lammen kupeessa sijaitsevan pöydän ääressä. Tai leikkimään rannalla – kuten me teimme.

Tremanskärrin luontopolku sisältää useita rastipisteitä, joilla kerrotaan alueen luonnosta. (Meidän seurueemme kärsivällisyys ei tosin riittänyt näiden syvälliseen tutkimiseen…) Reitin varrella on myös muutamia penkkejä, joilla voi tarvittaessa levähtää, mutta esim. tulenteko, telttailu ja uiminen ovat kiellettyjä.

Kurkijärven levähdyspaikan jälkeen luontopolku laskeutuu portaita pitkin ihan lammen rantaan ja täältä se jatkaa rantaa seuraillen kohti uusia pitkospuita. 🙂

Tremanskärrin luontopolku

Pian edessä on satumaista metsää ja omalla tavallaan ehkä reitin suurinta kauneutta, sellaista ihanaa vihreyttä. Mutta lopuksi tarvotaan taas pitkä pätkä leveällä tiellä… Tosin, kun jalopuut puheavat kukkaan, saattaa tälläkin pätkällä kokea jotain poikkeuksellisen hienoa… 🙂

Tremanskärrin luontopolku
Tremansskärrin luontopolku

Kannatti käydä. 🙂

-Johanna

Muita espoolaisia luontopolkuja koskevia juttujani ovat mm.:

Tremanskärrin luontopolusta voit lukea lisää kahdesta kohdasta Espoon kaupungin sivuilta täältä ja täältä. Ko. sivuilta löytyy myös linkit kahteen erilaiseen esitteeseen ja karttaan.

Lisäksi myös esim. Retkipaikasta löytyy juttu Tremanskärrin. luontopolusta.

Seuraathan Outdoor Familyä myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *