Kaupallinen yhteistyö: Atria
Mitä yhteistä on hyvällä ruualla ja iloisella mielellä? Entä nuotiotulella ja koko perheen onnellisella myhäilyllä? Tai kauniilla kirkkonummelaissaarella ja maailman parhaalla retkellä?
Tämä juttu on kertomus parin viikon takaisesta telttaretkestämme – ja samalla siitä, miten helposti saa loihdittua ruhtinaalliset nuotioeväät. Sekä siitä, miten upean rauhallinen telttailukohde on saavutettavissa Helsingin keskustastakin reilusti alle tunnissa!
Saari, jonne pääsee kävellen
Tämä kohde on Linlo, eli Kirkkonummella, Porkkalan ja Upinniemen välissä, sijaitseva ulkoilusaari, jonne pystyy kävelemään kätevästi siltaa pitkin.
Alueelta löytyy huikeita kallioita, hienoa metsää, paljon polkuja, lukuisia tulipaikkoja, pieni uimaranta, idyllinen satama sekä mm. muutamia huusseja.
Kyse ei ole mistään äärimmilleen viimeistellystä retkeilyalueesta, vaan pikemminkin sympaattisen alkeellisesta alueesta, joka ihastuttaa ennen kaikkea luonnollaan ja rauhallisuudellaan. Ja kauneudellaan!
Suurin osa Linlon tulipaikoista on omaperäisiä rakennelmia, mutta tarjolla on myös kirveitä ja polttopuupölkkyjä (mikä todistanee paikkojen olevan laillisia).
Merkittyjä retkireittejä saarella ei ole, mutta kartan kanssa Linloa voi kiertää helposti useitakin tunteja. (Nappaa kartta mukaasi Kansalaisen karttapaikasta ja lue lisää Linlosta viimesyksyisestä jutustani!)
Yöpymistä jokamiehenoikeudella
Me teimme dedyyttiretkemme Linloon viime syksynä, mutta nyt helatorstaita edeltävänä iltana suuntasimme saarelle ensimmäistä kertaa teltan ja makuupussien kanssa.
Linlosta ei ole olemassa mitään virallista opaskarttaa, johon olisi merkitty varsinaiset telttailualueet, mutta koska erillistä kieltoakaan ei ole, vallinnevat saarella yöpymisen mahdollistavat jokamiehenoikeudet. Onneksi! Saaren rannat ovat nimittäin täynnä toinen toistaan kauniimpia telttapaikkoja.
Me pysähdyimme heti ensimmäisen, suojaisan, tulipaikan luokse ja pystytimme telttamme pienen uimarannan kupeeseen.
Tuuli oli kova ja kantamuksemme suuret. Ja lapset löysivät heti kuusten lomasta niin hienoja majapaikkoja, että juuri tähän oli kuulemma ehdottomasti jäätävä. 🙂
Hyvä ruoka, loistava mieli
Oli aika sytyttää illallistuli ja kaivaa kylmälaukusta aineet tämän retken ensimmäiseen ateriaan.
Edellisellä viikolla olin saanut tilaisuuden osallistua Atrian järjestämään nuotiogrillaustapahtumaan, ja tämän tilaisuuden innostamana päätin kopioida omallekin retkellemme osan Atria Mestareiden, Jame Ritvasen ja Jyri Varosen, loihtimasta menusta.
Näinpä kaupasta oli edellisenä päivänä lähtenyt mukaani mm. Kolmen juuston perunasalaattia, chilillä ja pekonilla terästettyä bataattisalaattia sekä Grill & Glaze Black Garlic kanan fileesiivuja.
Fileesiivut olin pujotellut jo kotona valmiiksi metallivartaisiin grillipaprikoiden, tuoreen ananaksen, kuivattujen aprikoosien ja kirsikkatomaattien kanssa – Atrian esimerkkiä noudattaen.
Itse nuotiogrillaus kesti noin 15 minuuttia, ja lopuksi vartaille siveltiin pakkauksen mukana tulevaa glaseerauskastiketta. Niin helppoa ja hyvää! 🙂
Ja enpä olisi uskonut, että juuri Atria toimisi lopullisena innoittajana sille, että minäkin päädyin vihdoin (!) villiyrttien pariin; retkisalaattimme sai terästystä oman kotipihamme takuulla tuoreista voikukista ja kuusenkerkistä. 🙂
Lisäksi retki-illalliseemme päätyi testiin Honey BBQ Kanan Vartaita sekä kotona esikeittämiäni ja nuotiolla viimeistelemiämme perunoita.
Alkupaloiksi (eli lasten napsittavaksi kaikkein kovimpaan alkunälkään) olin varannut pilkottuja kasviksia ja valmiita, huippukäteviä Vuolu-kanafileesiivuja. (Retkellä meillä oli mukana mustapippurilla maustettuja siivuja, mutta jättisuosion perheessämme on sittemmin ehtinyt saavuttaa uusi, pehmeän savuinen makuversio.)
Jälkiruuaksi nautimme jälleen kerran lastemme ylivoimaista retkisuosikkia: nuotiolla paahdettuja vaahtokarkkeja. Tällä kertaa meillä oli karkkien lisukkeena mansikoita ja limellä maustettua turkkilaista jogurttia.
Onni on tässä
Oli ihan huippua grillailla ruokia siinä metsän keskellä. Lapset leikkivät kuusten alla ja juoksentelivat ympäriinsä. Kuului naurua ja hihkaisuja. Näkyi toinen toistaan leveämpiä hymyjä.
”Äiti, tuu kattoon meijän majaa!”
”Isi, tuu kattoon, me tehtiin keinu!”
”Äiti ja isi, tulkaa kattoon, mitä me löydettiin!!”
Ilta täyttyi lasten riemusta ja hyvästä ruuasta, kauniista luonnosta ja retkimukista juodusta viinitilkasta, rakkaista ihmisistä ja uskomattomasta rauhasta.
Jos joku kysyy onnen määritelmää, se taitaa olla juurikin tässä.
Hyvää yötä!
Kaunis aamu ja kunnon aamiainen
Aamu jatkui samoissa tunnelmissa. Heräsimme kauniiseen päivään.
Lapset jatkoivat leikkejään siitä, mihin ne eilen jäivät. Sytyttelimme nuotiota samaan tulipaikkaan kuin edellisenä iltana. Osa halusi auttaa ja nälkäisimmät napsivat kasviksia.
Minä kaivoin kylmälaukustani aineet superhelppoon, supertäyttävään ja samalla superhyvään aamiaiseen. Siis juuri sellaiseen, jolla koko perheemme jaksaisi juosta useamman tunnin metsäpoluilla ja rantakallioilla.
Riisipiirakat, pekoni ja munakokkeli ovat jo ehtineet vakiinnuttaa paikkansa retkiaamujemme spesiaalina erityisaamiaisena, mutta nyt hykertelin tyytyväisyyttä löydettyäni näiden lisäksi aamupalapöytäämme Atrian upouusia Paahteisia Kasviksia (papu-porkkana). Nämä maistuivat hyviltä ja kypsentyivät nuotiolla supernäppärästi omassa vuoassaan (n. 15 min.).
Ja suoranaiseksi neroksi koin itseni oivallettuani, ettei lättyjäkään tarvitse välttämättä paistaa nuotiolla(kaan) taikinasta alkaen, vaan tässäkin asiassa voi oikein hyvin halutessaan oikaista – ainakin silloin tällöin. 🙂
Todella helppoa, todella nopeaa, todella kätevää ja samalla myös todella hyvää. 🙂
Lapset nauttivat omat jälkiruokalättynsä erittäin hyvällä halulla pensasmustikoiden ja mansikkahillon kera, ja erinomaiselta maistui myös oma annokseni, jossa ohukaisten lisukkeena oli turkkilaista jogurttia, limeä, pensasmustikoita, minttua ja vaahterasiirappia. Suosittelen testaamaan. 🙂
Parin tunnin lenkki saaren eteläosiin
Vatsat täynnä lähdimme tutustumaan saareen. Edellisellä retkikerrallamme olimme kiertäneet saaren länsipuolen, nyt halusimme nähdä myös muuta. Pääkohteenamme oli Linlon eteläisimmän kärjen kalliot ja pieni Kittelvikenin satama saaren kaakkoislaidalla (ks. kartta).
Juoksimme hienon lippaluolan ohi, jatkoimme polkua kohti etelää, näimme toinen toistaan hienompia kallioita. Tähystimme merelle. Ihailimme maisemia. Lapset kiipeilivät puihin, hyppelivät kivillä ja kiisivät pitkin rantoja.
Saaren eteläisimmässä osassa oli ulkoisesti samanlainen keittokatos kuin alueen lounasrannallakin, mutta sisällä tässä katoksessa oli uudennäköinen, hieno, hormillinen nuotiogrilli (ks. sijainti kartalta). Lisäksi tälläkin rannalla oli erillisiä nuotiopaikkoja.
Jatkoimme niemenkärjestä kohti koillista ja kuljimme sillan yli kohti Linlon Veneilijät ry:n ylläpitämää keittokatosta sekä viehättävää satamaa. Täältä pääsimme vielä alkeellista siltaa pitkin pienelle erilliselle saarelle. Kaunista.
Paluumatkamme telttapaikallemme kulki lyhyintä reittiä karttaa seuraillen, siten, että vielä Linlon kaikkein itäisin osa jäi vielä odottamaan näkemistään toiseen kertaan. 🙂
Kokonaisuudessaan lenkillemme tuli matkaa noin 4 km, ja aikaa vierähti reilut pari tuntia.
Hodari maistuu aina
Reippailun jälkeen teimme nuotioon vielä pienen tulen ja kaivoimme kylmälaukusta lounaamme: klassiset retkieväshodarit.
(Kylmäkallet olivat vielä osittain jäisiä. Päivälämpötila oli noin 15 astetta ja yöllä lämpötila oli laskenut noin kahdeksaan plusasteeseen. Vakuumipakatun valmisruuan yksi ehdoton retkiplussa on niiden tuoreruokaa parempi säilyvyys!)
Perheemme aikuisille olin varannut uusia premium-luokan Wilhelm-hotdogeja, joiden mukana tulee pussillinen valmista, hitusen tulista sriracha-majoneesia. Lisätäytteeksi olin karamellisoinut kotona valmiiksi punasipulia ja maustanut pilkottuja tomaatteja. Lisäksi mukanamme oli nippu rucolaa.
Nakit ja sämpylät lämpesivät nopeasti tulella, ja kyytipojaksi pääsivät edellisillasta ylijääneet peruna- ja bataattisalaattien loput.
Lapset valitsivat itselleen Atrian perushodarit pelkällä ketsupilla maustettuina. Erinomaisesti maistui. 🙂
Kiitos!
Hymyssä suin ja vatsat tyytyväisinä pakkasimme tavaramme ja kokosimme telttamme. Oli aika kiittää Linloa. Ja samalla Atriaa! Ilman heiltä saamaani yhteistyökutsua olisin tuskin tullut löytäneeksi kaikkia tämän kesän käteviä Atria-uutuuksia, grillausvinkkejä ja näppäriä eväsideoita. Kiitos!
Herkullisia retkipäiviä kaikille!
Johanna
P.S. Lisävinkkinä Atrian Lihakauppa! Itse en ollut vielä kuukausi sitten tietoinen tästä verkkokaupasta, josta voi halutessaan tilata suoraan kotiovelle niin naudan sisäfileet kuin mm. kielet, niskat ja poskilihatkin. (Sain itse maistaa ylikypsää naudan kieltä mainitsemassani grillaustilaisuudessa, ja se oli ihan uskomattoman hyvää ja mureaa.) On huippua, että silloin, kun liha päätyy ihmisten ruuaksi, siitä todellakin hyödynnetään kaikki osat. Kiitos myös tästä, Atria!
Linlosta löytyy lisätietoja aikaisemmasta jutustani: Kirkkonummen Linlo – mm. upeita kallioita, luolia, metsää ja merta sekä esim. Retkipaikka-sivustolta.
Lisää nuotioruokavinkkejä löytyy joulukuussa julkaisemastani jutusta: Nuotiopopcornia ja muita hyviä retkieväsvinkkejä.
HUOM!! PÄIVITYS TOUKOKUU 2020: ILMEISESTI LINLOON MENEVÄ SILTA ON POIS KÄYTÖSTÄ HEINÄKUUN 2020 PUOLIVÄLIIN ASTI!
Muista telttaretkistämme voit lukea seuraavista jutuista:
- Kirkkonummen Korsolampi on helposti saavutettava telttaretkikohde
- Uudistunut Porkkalanniemi – kevään ensimmäinen telttaretki
- Marraskuinen telttayö Porvoon Emäsalossa
- Elokuinen yö Porkkalan rantakallioilla
- Iso-Melkutin Lopella – täydellinen retkikohde 100 km päässä Helsingistä
- Inkoon Kopparnäs – upeita maisemia ja hienot puitteet
Uusimmat jutut, kuvat ja muut vinkit löytyvät Outdoor Familyn Facebookista ja Instagramista.
Hei, Kirkkonummen sivuilta löytyy myös infoa Linlosta: https://www.kirkkonummi.fi/linlon-saari
Esim. tämä ulkoilualue/grillikatoskartta: https://www.kirkkonummi.fi/library/files/5b34cf17c910583941000371/Linlo_ulkoilualue_kartta2012_katokset.pdf
Hei Teemu, kiitos tosi paljon tiedosta! Ihan loistavaa, että Kirkkonummi on lisännyt sivuilleen mm. tuon kartan. Kiitos! -Johanna