Elämysmajoitus / Nolla / Isosaari

10 x elämysmajoitus – Esittelyssä luontomatkailijan uniikit yöpaikat

Osaan majoituksista on liittynyt yhteistyö.

Miltä kuulostaisi yö näkötornin huipulla? Tai lumesta rakennetussa hotellissa? Entä pienessä ekomökissä merenrannalla? Ehkä uniikissa kämpässä keskellä erämaata? Ilmaisella laavulla? Tai esimerkiksi luksusteltassa kansallispuiston kainalossa?

Olen koonnut tähän juttuun kymmenen ainutlaatuista elämysmajoitusta eri puolilta Suomea, Helsingistä Nuorgamiin, lasi-iglusta asuntovaunuun. Olemme itse yöpyneet näissä kaikissa, ja kokemukset ovat olleet unohtumattomia.

Mikä on oma suosikkisi?

10 x elämysmajoitus

1. Mökki näkötornin huipulla

Yksi uniikeimmista majoituksista, joissa olemme koskaan yöpyneet, on Häähninmäen näkötorni Hankasalmella. Torni on rakennettu talkoovoimin kauniin ulkoilualueen sydämeen, keskelle keskisuomalaista metsää. Tornille on matkaa lähimmältä pysäköintialueelta puolisen kilometriä, ja sen huipulta löytyy pieni mökki, jossa on nukkumapaikat neljälle. Mökki on vuokrattavissa pientä korvausta vastaan ympäri vuoden.

Lisätietoja ja fiilistelyä Häähninmäen tornimajoituksesta löydät osoitteesta: outdoorfamily.fi/haahninmaki/ sekä alueen Facebook-sivuilta: www.facebook.com/Haahninmaki.

2. Lumesta rakennettu hotelli

Kenties unohtumattomimman elämysyömme olemme viettäneet Rovaniemellä, lumesta rakennetussa Arctic SnowHotelissa. Hotellissa on parisenkymmentä 2-6 hengen huonetta sekä lisäksi mm. jääravintola, jääbaari ja lumisauna. Lämpötila on aina nollan ja muutaman pakkasasteen välillä, ja vierailijoille tarjotaan talon puolesta mm. lämpimät makuupussit.

Arctic SnowHotel rakennetaan vuosittain, ja se on avoinna joulukuun puolivälistä maaliskuun loppuun. Lumihotelliyöstä saa maksaa kohtuullisen kovan korvauksen, mutta kokemus on ainutlaatuisen upea.

Lisätietoja ko. elämysyöstä löydät osoitteesta: https://outdoorfamily.fi/arctic-snowhotel/ sekä hotellin omilta sivuilta: arcticsnowhotel.fi.

Elämysmajoitus / Arctic SnowHotel

3. Luksustelttailua kansallispuiston keskellä

Elämyksellisyyttä löytyy myös Espoosta. Nuuksiossa on useita kiehtovia majoituspaikkoja eräkämpistä päremajoihin, ja yksi näistä kansallispuiston keskellä sijaitsevista uniikkikohteista on ekologinen luonto- ja luksushotelli, Haltia Lake Lodge, sekä ennenkaikkea ko. hotellin yhteydessä sijaitsevat glamping-teltat.

Yö Lodge-teltassa on yhdistelmä telttailun luonnonläheisyyttä ja hotellitason ylellisyyttä. Kangaskattoisten, ympäri vuoden käytettävien ”telttojen” varustukseen lukeutuvat mm. laatusängyt, lämmitys sekä vedetön, pakastava WC. Lisäksi jokainen Haltia Lake Lodgen ”telttailija” pääsee nauttimaan myös valmista aamiasta hotellin Forest Loungessa.

Lisätietoja Suomen Luontokeskus Haltian vieressä sijaitsevasta glamping-majoituksesta löydät osoitteesta: haltialakelodge.com ja yleisemmin alueesta sekä sen aktiviteeteista mm. tästä jutustani: outdoorfamily.fi/nuuksio-carbonwise/.

Elämysmajoitus / Haltia Lake Lodge

4. Lasi-iglu merenrannalla

Aivan Helsingin keskustan tuntumasta löytyy toinen luonnon ja luksuksen yhdistävä elämyskohde: Hilton Helsinki Kalastajatorpan IGLUX.

Merenrannalle, klassikkohotellin yhteyteen, on noussut viime syksynä kuusi peililasista lasi-iglua, joissa pääsee nauttimaan niin ympärille levittäytyvästä merestä kuin hotellipuitteista.

Tästä elämyksestä kannattaa lukea lisää osoitteesta: outdoorfamily.fi/hilton-helsinki-kalastajatorppa-iglux/. Lisätietoja löytyy myös hotellin omilta sivuilta: https://hravintolat.fi/kalastajatorppa/fi/iglux/.

Hilton Helsinki Kalastajatorppa / IGLUX-elämys / Elämysmajoitus

5. Hiilinegatiivinen glamping-mökki

Toinen merenrannalla sijaitseva helsinkiläiskohde on Isosaaren Nolla. Nolla on ekologinen matkailukonsepti, joka kuljettaa retkelle luonnon keskelle. Ensimmäinen Nolla-mökki rakennettiin vuonna 2018, ja tämän jälkeen näitä hiilinegatiivisia pikkumökkejä on noussut muutamiin eri luontokohteisiin. Ja lisää on tulossa jälleen nyt kesällä 2023.

Nolla-mökit on varustettu mm. sängyillä, peitoilla, tyynyillä, USB-pistokkeella, liedellä sekä lämmittimellä.

Yöpymällä juuri Isosaaren Nolla-mökeissä saa nauttia entisen sotilassaaren ainutlaatuisesta luonnosta, hintaan sisältyvästä venekyydistä sekä mm. aidon varusmiessaunan löylyistä.

Lisää Nolla-yöstä voit lukea tästä jutustani: outdoorfamily.fi/nolla-isosaari, ja infoa löytyy myös osoitteesta: nollacabins.com.

Elämysmajoitus / Nolla-mökki / Isosaari

6. Ylellinen asuntovaunu Tenojoen rannalla

Vastakkaisella puolella Suomea on mahdollisuus päästä kokemaan yö luksustason asuntovaunussa, upeissa Lapin maisemissa.

Nuorgamilainen Night of Northern Lights -yritys tarjoaa Tenojoen maisemissa erilaisia majoitusvaihtoehtoja ja mm. välinevuokrausta. Yksi heidän majoituksistaan on tyylikäs neljän hengen Astella-vaunu.

Ainutlaatuisesta vaunuyöstä voit lukea lisää osoitteesta: outdoorfamily.fi/nights-of-northern-lights/. Lisätietoja löytyy myös yrityksen omilta sivuilta: nightsofnorthernlights.com/accommodation/astella-vaunu/.

Elämysmajoitus / asuntovaunu / Astella

7. Uniikki erämökki Kaldoaivin erämaan keskellä

Toinen pohjoisimman Suomen uniikkikohteista on Hillagammi, täysin ainutlaatuinen eräkämppä Kaldoaivin erämaan keskellä. Tämä mökki hurmaa persoonallisella arkkitehtuurillaan ja ympärille levittäytyvällä luonnollaan.

Matkaa mökille tulee muutama kilometri lähimmältä autotieltä, ja perillä odottaa päämökin (6 hlöä) lisäksi myös käsittämättömän vaikuttava sauna.

Tämä kohde on jotain sanoinkuvaamattoman hienoa.

Lisätietoja omasta Hillagammi-retkestämme löydät osoitteesta outdoorfamily.fi/hillagammi ja hinnat yms. omistajan sivuilta: www.70north.fi/majoitus/hillagammi/.

Elämysmajoitus / Hillagammi / Nuorgam

8. Kotayö kansallispuistossa

Unohtumattomiin retkitunnelmiin pääsee myös yöpymällä kodassa. Erilaisia kotamajoituksia löytyy eri puolilta Suomea, mutta omat kokemuksemme sijoittuvat Repoveden ja Teijon kansallispuistoihin.

Repoveden kansallispuistossa, Kouvolassa, on useita vuokrattavia kotia, joista yksi on Määkijä. Viiden hengen kota sijaitsee kauniilla paikalla, Kapiaveden rannassa, 200 metrin päässä suositulta Ketunlenkiltä.

Tähän elämykselliseen kotaseikkailuun yhdistyy kulkeminen vetolossilla ja pieni patikointi pysäköintipaikalta. Kokonaisuutena muutaman kympin maksava yöpyminen Määkijän kodassa on mitä upein koko perheen kokemus.

Omasta retkestämme voit lukea lisää osoitteesta: https://outdoorfamily.fi/kota-repoveden-kansallispuisto/, ja kodasta löydät lisäinfoa myös osoitteesta: https://www.luontoon.fi/maakijavuokrakota.

Repovesi / Määkijän kota / Elämysmajoitus

Toisesta kotayöstämme, eli retkestä Teijon suureen Vicksbackinlahden varauskotaan, löydät jutun puolestaan osoitteesta: outdoorfamily.fi/kota-teijon-kansallispuisto.

9. Puuhun ripustettu tentsile-teltta saaressa

Yksi viime vuosien suosituimmista elämysmajoituksista on ollut puuhun ripustettu tentsile-teltta. Näitä leijuvia telttoja on ilmestynyt lukuisten majoituskohteiden yhteyteen, eri puolille Suomea.

Meidän ensimmäinen tentsile-retkemme suuntasi parisen vuotta sitten Pirkanmaalle, Akaan Teijolaan. GoPark -nimisessä elämyspuistossa on lukuisten muiden aktiviteettien ohella mahdollisuus meloa yöksi pieneen Kekän saareen ja kokea, miltä tuntuu viettää yö vähän lähempänä taivasta ja hitusen kauempana arkea.

Kannattaa testata! 🙂

Lisätietoja GoParkin tentsile-elämyksestä löydät osoitteesta outdoorfamily.fi/gopark-toijalan-satama/ sekä gopark.fi/varaukset/tentsile-majoitus/.

Elämysmajoitus / Tentsile

10. Ilmainen laavuyö luonnon keskellä

Viimeisenä vinkkinä nolla euroa maksava elämysyö: laavuretki yleiselle retkeilyalueelle.

Ympäri maata sijaitsee kymmenittäin erilaisia retkeilyalueita ja näillä useita laavuja, joita kuka tahansa saa hyödyntää täysin veloituksetta – tietysti muut retkeilijät huomioiden.

Oma laavuyömme sijoittui Iso Melkuttimen upealle ja supersuositulle ulkoilualueelle, eikä siis suinkaan ollut selvää, että laavu olisi vapaana juuri meidän käyttöömme. Mutta se oli. Ja meillä oli hienoa. 🙂

Tästä laavuyöstämme en ole kirjoittanut erillistä juttua, mutta aikaisemmasta Iso Melkutin -retkestämme voit lukea osoitteesta: outdoorfamily.fi/iso-melkutin/.

Elämysmajoitus / laavu

Yleiselle laavulle suunnatessa kannattaa aina ottaa varoiksi teltta mukaan – aivan kuten autiotupiinkin, joissa aikaisemmin tulleet antavat aina tilaa seuraaville. Mutta jos haluaa varmistaa oman paikkansa laavulla, löytyy maastamme myös varattavia laavuja. Yhtä tällaista voi kysellä Porvoon Pellingissä toimivalta Island Riddlesiltä.

Bonukset

Myös muita kiinnostavia majoituskohteita löydät osoitteesta outdoorfamily.fi/category/majoituspaikat/. Tuolla on esittelyjä ja retkikertomuksia mm. lasikattoisesta hotellihuoneesta, talvisista telttaöistä, erämökkiretkistä jne.

Tulen myös jatkossa päivittämään tätä juttua uusilla kohteilla, ja mielelläni kuulisin, jos tiedät joitain poikkeuksellisen kiinnostavia majapaikkoja, kuten esim. majakoita, muuntajia, jurttia, venehotelleja jne. 🙂

Elämyksellisiä hetkiä!

-Johanna

Seuraathan seikkailujamme myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

04 comments on “10 x elämysmajoitus – Esittelyssä luontomatkailijan uniikit yöpaikat

 • Ada , Direct link to comment

  Onpa toistansa upeampia majoituspakkoja. Meillä on etsinnässä kesäksi sellaisia paikkoja, joiden tarjontaan kuuluisi majoitus, mutta tarjolla olisi myös kokoustilat. Hauska idea nuo tensile-teltat, sellainen voisi toimia lomalla retkeillessä.

 • Pirkko , Direct link to comment

  Aivan uskomattomia majoitusvaihtoehtoja. Olen vaatimattomien kohteiden suosija. Tuntuu, että moni jo olemassa oleva majoittaja voisi laajentaa metsäisiin ulkotiloihinsa tällaisia kekseliäitä ja muodikkaita erämökkejä, jurttia tai riipumattoja. Saisi varmasti asiakaskuntaakin samalla laajennettua.

  • Outdoor Family , Direct link to comment

   Aivan totta! Upeita – mutta samalla yksinkertaisia – majoituskohteita löytyy jo paljon, mutta tällaiset sopisivat loistavasti vielä vaikka minne!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *