Häähninmäki / tornimökki / näkötorni

Yö näkötornin huipulla ja muut Häähninmäen hitit

Häähninmäki-vierailumme oli osa yhteistyömatkaa, josta kirjoitin tämän jutun.

Sinne on 122 porrasta. Ja reilut 20 metriä nousua. Rakennelma näyttää päällisin puolin aika samalta kuin muutkin näkötornit. Ja huipulta avautuvat tietysti hurmaavat maisemat.

Mutta upeiden näkymien lisäksi tuolla korkeuksissa on jotain täysin ainutkertaista: lämmitetty, hyvin varusteltu mökki!!

Tornimökki / Häähninmäki / Hankasalmi

Tämä Häähninmäen tornimökki on yksi Keski-Suomen uusimmista hiteistä, ja samalla yksi niistä seikoista, jotka nostanevat Häähninmäen ulkoilualueen jokaisen retkeilijän lomasuunnitelmiin. Ansaitusti.

Tornimökki / Häähninmäki

Kovan työn komea tulos

Häähninmäen torni on lokakuussa 2020 valmistunut projekti, jonka taustalla on EU:n Leader -rahaa sekä tuhansia tunteja vapaaehtoistyötä. Hankkeesta on vastannut Hankasalmen Kameraseura ry ja toteutuksesta Hankasalmen Latu ja Polku ry.

Käytännössä koko torniprojektin päämies sekä mökin ylläpidon mahdollistaja on yksi uskomaton vapaaehtoinen, Pekka Rossi.

Häähninmäen näkötorni / mökki

Ja juuri Pekka oli meitäkin vastassa sinä tammikuisena torstai-iltana, kun saavuimme iltayhdeksän jälkeen tuonne Hankasalmen ja Konneveden rajalle. Lunta oli tuiskunnut koko matkan Espoosta asti, ja Häähninmäkikin oli peittynyt paksuun lumipeitteeseen.

Pimeys oli maalannut laajemmat näkymät piiloon, mutta ympärillä oli satumaisuutta ja taianomaisuutta. Kävellessämme pysäköintialueelta puolisen kilometriä kohti näkötornia, tuntui kuin olisimme pääsemässä osaksi jotain suurta salaisuutta, sellaista poikkeuksellista uniikkiutta, vain harvojen kokemaa ainutlaatuisuutta.

Häähninmäen näkötorni

Keskellä lumista metsää kohosi komea torni. Ja siellä tornin huipulla huokui lämpöä pieni mökki.

Tornimökin lämmönlähteenä on tehokas ja turvallinen biodiesel, ja sähkön taustalla tuuli- ja aurinkovoimat.

Varustuksena mökissä on pöytä, tuolit sekä kaksi levitettävää vuodesohvaa (nukkumapaikat virallisesti neljälle). Lisäksi löytyy liesi sekä kahvin- ja vedenkeittimet. Ja keväällä sisään tuodaan myös jääkaappi. Kenties myös mikro.

Aika vaikuttavaa. Hienoa. Jopa tyylikästä.

Vettä- tai viemäröinitä mökissä ei ole, eli tiskaus yms. on hoidettava perinteiseen erätyyliin ulkona. Ja klassinen puucee löytyy tornin kupeesta. 🙂

Tornimökki / Häähninmäki
Tornimökki / Häähninmäki
Tornimökki ja puucee / Häähninmäki

Hyvät unet hurmaavassa maisemassa

Koska kello oli jo aivan liian paljon saapuessamme tornille, siirryimme pikapuoliin unten maille. Tuuli hurisutti katolla olevia lapoja vaimeasti. Tornin vieno heilunta puolestaan synnytti tunteen tyynestä veneyöstä. Ei yhtään aallokkoa, mutta ihan pientä heijausta. Tähän oli hyvä nukahtaa.

Ja tähän oli hyvä myös herätä.

Kun päivä alkoi valjeta, levittäytyi ympärillemme mitä kaunein maisema. Kirkasta ei ollut, mutta jo tämä sää riitti todistamaan sen, että Häähninmäen tornimökissä todellakin saa nautiskella luonnon kauneudesta, avaruudesta ja vaikuttavuudesta.

Lumiset männynlatvat hurmasivat. Ympäristö kutsui astumaan ulos seikkailuun.

Häähninmäen tornimökki

Vuokrausmahdollisuus ja avointa käyttöä

Tornimökkiä on mahdollista vuokrata omaan käyttöön yöksi tai erilaisiin kokouksiin, mutta viikonloppupäivisin se on vapaasti avoinna kaikille alueen retkeilijöille. Jokainen on tervetullut sisälle lämmittelemään, ihailemaan maisemia tai vaikkapa keittämään kahvit.

Yövuokra on tällä hetkellä 60 euroa (klo 17-10), mutta ylläpitokustannusten vuoksi lienee hyvin todennäköistä, että jatkossa torniyöstä saa maksaa hieman enemmän.

Mutta yö tornin huipulla on kyllä ehdottomasti reilustikin kovemman korotuksen arvoinen! Kannattaa ilman muuta tarttua tilaisuuteen!

Viikonloppuyöt ovat tosin kuulemma jo pitkälle kesään asti varattuja, mutta arkiöinä saattaa vielä hyvinkin löytyä tilaa. Mökin varaus tapahtuu soittamalla suoraan Pekalle, puh. 040 5229886. (Netissä ei ole nähtävillä varauskalenteria tms.)

Päiväpiipahduksen tornimökkiin voi tehdä täysin veloituksetta, mutta jokainen on tervetullut osallistumaan Häähninmäen retkeilyalueen ylläpitokustannuksiin vapaaehtoisella maksulla. Maksun voi suorittaa MobilePayllä tai tilisiirtona, ja maksutiedot löytyvät niin tornilta, tuvalta kuin pysäköintialueen infotaulultakin.

Häähninmäki

Häähninmäen monipuolinen retkeilyalue

Ja kyllähän sitä ylläpidettävää löytyykin. Tornimökin lisäksi Häähninmäen retkeilyalueella on erillinen, vuonna 2012 rakennettu autio- ja vuokratupa, noin 40 km retkireittejä sekä mm. useampi tulipaikka.

Häähninmäen reitit ovat suosittuja myös maastopyöräilijöiden keskuudessa, ja monia reittejä Pekka jopa auraa talvisin – kuten sinäkin lumisena perjantaipäivänä, jolloin itse suuntasimme kulkumme Häähninmäen metsiin.

Häähninmäen retkeilyalue

Ihan tornin kupeesta löytyy, paitsi puucee, myös tulipaikka sekä vanha kolmen kunnan rajapyykki.

Eikä kovin montaa askelta tarvitse ottaa palatakseen Häähnintuvalle. Myös tästä tuvasta löytyy hyvät yöpymistilat jopa meidän 5-henkiselle perheellemme. Ja varauksen tekeminen tähänkin tupaan onnistuu Pekan kautta muutamaa kymppiä vastaan.

Häähnintupa
Häähnintupa / Häähninmäki

Retki järven ympäri

Me lähdimme kiertämään tuona tammikuun aamuna Iso-Häähninjärveä, joka levittäytyi tornin viereen. Aluksi veimme ison osan tavaroistamme autolle, josta jatkoimme kulkuamme pulkan kanssa ns. Kattilapolkua pitkin kohti järveä. Tämä Kattilapolku-luontopolku (ks. esite) kääntyi hetken päästä oikealle, mutta me jatkoimme Häähninjärven rantaan.

Ihailemaan. Nauttimaan. Reippailemaan.

Häähninmäen retkeilyalue

Järveltä kaarsimme Häähninpään kautta takaisin tornille syömään lounasta ja hakemaan lämpöä. Monta kiinnostavaa kohdetta olisi vielä ollut tarjolla, mutta meille itsestäänselvin valinta oli muutaman kilometrin päässä sijaitseva Kivimäen luola. Eikä tämä ollutkaan ihan mikä tahansa pikku kolo…

Häähninmäen ulkoilualue

Poltinlammiltakin löytyy vuokratupa – ja sauna!

Ennen luolalle ajoa piipahdimme kuitenkin vielä katsastamassa Pekan vinkistä Poltinlammin taukopaikan. Eikä tämäkään ollut ihan mikä tahansa taukopaikka, vaan mitä idyllisin mökki ja sauna pienen lammen rannassa.

Oli tulipaikkaa ja laituria. Oli hienoja puitteita ja tunnelmaa.

Ja tätä Pekan itsensä omistamaa paikkaa voi myös vuokrata omaan käyttöönsä muutamalla kympillä. Ihan huippua! Tänne olisi loistavaa tulla saunomaan ja nukkumaan vaikkapa keväämmällä!

Me piipahdimme Poltinlammille autotietä pitkin, mutta perille pääsee myös pitkospuita kulkien suoraan Häähnintuvalta. Matkaa Häähnintuvalta Poltinlammelle tulee alle 2 km ja pysäköintialueelta arviolta reilu kilometri.

Poltinlammi
Poltinlammi

Purtomäestä löytyy välinevuokraamo

Jos ajaa autolla Häähninmäeltä Poltinlammelle, ohittaa matkalla Purtomäen. Täällä Pekan ja hänen puolisonsa kotitilalla on tarjolla pysäköintitilaa sekä kanoottien, maastopyörien, fatbikejen, lumikenkien jne. vuokrausta. Lisäksi tiluksien laidalla on vuokrattavana savusauna. Näistäkin kiinnostuneiden kannattaa tallettaa numero 040 5229886 muistiin ja soitella Pekalle! 🙂

(Varsinaisia nettisivuja välinevuokriin tms. liittyen ei ole vielä olemassa, mutta esim. alueen tapahtumista löytyy lisäinfoa Häähninmäen ulkoilualueen Facebook-sivuilta: www.facebook.com/Haahninmaki. Tuolta löytyy myös alueen kartta.)

Kivimäen luolaa ei kannata jättää näkemättä

Purtomäki on myös lähin ns. virallinen pysäköintialue lähdettäessä tutustumaan Kivimäen luolaan. Matkaa tuolta tulee parisen kilometriä suuntaansa.

Omaksi iloksemme Pekka kuitenkin lupautui auraamaan myös luolan suuntaan kulkevan tien ja vinkkasi, että lähimpään risteykseen saa kyllä yhden auton parkkiin. Näinpä meille jäi hämärtyvässä iltapäivässä käveltävää vain alle 1 km suuntaansa.

Ja tuo luola oli monin verroin tuon kävelymatkan arvoinen!!

Luola / Kivimäki / Häähninmäki
Kohti Kivimäen luolaa

Luolalle kulkee opastettu polku ja perillä odottaa vaikka mitä hienoa! Selvimmin kallioisesta seinämästä erottuu vaikuttava lippaluola.

Lippaluola / Kivimäki
Lippaluola / Kivimäki
Luola / Kivimäki / Häähninmäki

Ja tämän lippaluolan oikealla puolella, muutaman metrin päässä, on kohtuullisen iso rako, josta kannattaa ihan ehdottomasti kiivetä sisään!

Luola / Kivimäki / Häähninmäki
Luolaan

Sisällä on nimittäin poikkeuksellisen hieno luola, joka levittäytyy kapeana kaistaleena sekä oikealle että vasemmalle. Vau! Odotimme jotain pientä koloa, mutta saimmakin astua sisään monta metriä pitkään luolaan!

Luola / Kivimäki / Häähninmäki

Eikä Kivimäen luola-anti jäänyt edes tähän, vaan lapset löysivät lisää ja lisää toinen toistaan hienompia pikkuluolia, joista he puikkelehtivat sisään ja ulos. Riemu oli suuri. Ilo valtava. Into ihan mieletön.

Kivimäki

Kukaan kolmesta lapsestamme ei malttanut lähteä pois Kivimäeltä. He leikkivät ja nauttivat. Välillä söimme eväitä ja iltakin alkoi jo hämärtää.

Kun vihdoin palasimme otsalamppujen valossa takaisin autolle, oli koko perheemme täynnä iloa ja onnea.

Vau, mikä paikka!

Luolaretki

Häähninmäki tornimökkeineen, ympäristöineen, luolineen yms. on ihan ehdottomasti vierailun arvoinen kohde. Suuren suuri suositus!

-Johanna

Kartta / Häähninmäki / Häähninmäen patikointi- ja pyöräilyreitit

Me suuntasimme Häähninmäeltä Revontuli Resortiin ja seuraavina päivinä moniin muihin Hankasalmen hienoihin kohteisiin. Näistä voit lukea lisää jutusta: 12 seikkaa, jotka tekevät Hankasalmesta unelmien lomakohteen (kaupallinen yhteistyö).

Häähninmäen Facebook-sivut löytyvät osoitteesta: www.facebook.com/Haahninmaki ja Instagram-tili osoitteesta www.instagram.com/haahnintupa/.

Häähninmäen pysäköintialue löytyy osoitteesta Häähninmäentie 160, Hankasalmi. (Jos Google Mapsiin kirjoittaa pelkästään ”Häähnintupa”, opastus saattaa kulkea Talkooahontielle, eli alueen ”väärälle puolelle”.)

Häähninmäestä löytyy juttua mm. Retkipaikasta, ks.

Tervetuloa seuraamaan seikkailujamme myös Facebookiin ja Instagramiin!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

04 comments on “Yö näkötornin huipulla ja muut Häähninmäen hitit

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *