Hillagammi

Hillagammi – uniikki keidas Kaldoaivin erämaassa

Lokakuinen ilta oli jo hämärtynyt, kun me saavuimme otsalamppujen valossa Hillagammin pihaan. Olimme keskellä Kaldoaivin erämaata, ja takanamme oli suunnilleen viiden kilometrin pituinen patikkamatka. Tätä ennen olimme matkanneet koko yön autojunalla pohjoiseen sekä lisäksi ajaneet vielä kuutisen tuntia päästäksemme aivan Suomineidon päälaelle.

Maisema oli vaihtunut arktiseen avaruuteen ja uskomattoman aavaan kauneuteen. Ympäristö oli sellainen, jota ei voi kokea yhtään etelämpänä.

Olimme nyt Nuorgamissa ja perillä yhdeksi maailman hienoimmaksi vuokra-asunnoksi valitulla mökillä. Tätä olin odottanut. Tästä olin haaveillut.

Maisema hukkui syvään pimeyteen, mutta aamulla edessämme tulisi olemaan yksi elämämme ikimuistoisimmista päivistä…

Hillagammi

Ainutlaatuista arkkitehtuuria arktisessa ympäristössä

Hillagammi on yksi nuorgamilaisen 70º North -yrityksen vuokramökeistä. Mutta se ei ole kuin muut. Hillagammi on ainutlaatuisuudessaan jotain ihan poikkeuksellista. Sen sijainti mykistää ja arkkitehtuuri lumoaa. Sen ympäristö on upea ja kokonaisuus uniikki. Suurista, kaarevista ikkunoista aukeaa silmänkantamattomiin jatkuva maisema. Rakennuksen kiehtova muoto sulautuu luonnon omaan kauneuteen ja tarjoaa unohtumattoman elämyksen. Ja erillinen sauna mahdollistaa mitä hurmaavimman kokemuksen…

Hillagammi / Kaldoaivin erämaa / Nuorgam
Hillagammi / Kaldoaivin erämaa / Nuorgam
Eräkämppä Nuorgamissa

Eräkämppä ekstramukavuuksilla

Varustukseltaan Hillagammi on monin mukavuuksin kuorrutettu eräkämppä. Verkkoyhteydet ovat heikot ja vesi kannetaan viereisestä purosta. Mutta sisältä löytyy mm. lavuaari. Otsalamput ovat tarpeen, mutta kiinteitä valojakin on tarjolla. Lämpöä saa kamiinasta, mutta lisänä on erillinen lämmitin. Huussi löytyy pihalta, mutta ainakin kesäaikaan käytössä on myös esim. jääkaappi. Jne.

Hillagammi / Kaldoaivin erämaa / Nuorgam

Tilaa Hillagammissa on kuudelle hengelle. Mökin molemmista laidoista löytyy pienet, nerokkaasti suunnitellut makuusopit parisänkyineen, ja lisäksi tuvassa on levitettävä sohva. Tarjolla on astiat, petivaatteet, siivousvälineet jne. Lakanatkin saa lisämaksusta. Pihalta löytyy grillikota, jossa on keittolevy (mutta ei grillausmahdollisuutta avotulella). Ja sitten se sauna!!

Päivän pääaktiviteettina saunonta

Oi ihanuus, miten hienoa olikaan lämmittää päiväsauna ja juosta lumisia pitkospuita pitkin talviseen tunturipuroon!

Olisimme toki voineet tehdä patikkaretken lähimaastoihin, mutta keskityimme nauttimaan Hillagammin pihapiiristä. Lapset leikkivät syksyn ensimmäisellä lumella ja riemuitsivat jäälautoista. Samalla, kun puron rantaan rakentui lumilinna, paloivat puut kiukaan alla ja hilasivat pienen saunan lämpöä ylöspäin. Ja pian koko perheemme istui lauteilla, heitti löylyä – ja pulahteli hyiseen veteen. Uudestaan ja uudestaan. Ja vielä ja vielä.

Hillagammi / sauna

Jos joku on mahtavaa, mieletöntä ja upeaa, niin todellakin tämä! Siis saunominen ja uiminen lumisessa erämaassa! Ilman naapureita tai ketään muitakaan ihmistä. Keskellä erämaata, luontoa, rauhaa ja hiljaisuutta. Aivan ehdottomasti suosittelen!

Hillagammi / sauna / Kaldoaivin erämaa
Talviuintia tunturipurossa

Kahden yön jälkeen eteenpäin

Seuraavana aamuna keräsimme tavaramme, siivosimme mökin, nostimme rinkat selkäämme ja patikoimme parisen tuntia takaisin autollemme.

Ja hetken kuluttua pohjoisen kokemuksemme saivat taas ihan uudenlaista jatkoa…. (Jos olet kiinnostunut kuulemaan miten, kannattaa lukea tämä juttuni: outdoorfamily.fi/nights-of-northern-lights. 🙂 )

Patikkamatka Hillagammiin Nuorgamissa

-Johanna

Lisäinfoa Hillagammista löydät 70 Northin sivuilta: 70north.fi.

Kaldoaivin erämaasta puolestaan löytyy tietoa Luontoon.fi-sivustolta ja esim. Retkipaikan jutuista.

P.S. Jos varaat Hillagammin omaan käyttöösi, kannattaa ennen reissua olla ajoissa yhteydessä 70º Northiin ja kysellä ohjeita pysäköintiin, avainten saantiin yms. Ainakaan me emme saaneet automaattisesti mitään tietoja varauksemme yhteydessä tai jälkeen, ja aloimme kysellä näitä vasta saapumispäivänämme. Eikä tämä sujunut mitenkään ihan kaikkein jouhevimmin…

Seuraathan seikkailujamme myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *