Nolla / Isosaari

Glamping-retki entiseen sotilassaareen – Yö ekologisessa Nolla-mökissä

Kaupallinen yhteistyö: Nolla Cabins

Aurinko on laskeutunut levolle ja pimeys kietonut meidät kainaloonsa. Kuuntelen lasten rauhallista tuhinaa ja lempeästi lainehtivia aaltoja. On tunnelmallista. On hienoa. Tavallaan niin uniikkia.

Kääriydyn syvemmälle peiton alle, käännän kylkeäni ja avaan hetkeksi silmäni: Vau! Tuhannet tähdet tanssivat taivaalla! Suoraan sänkyni edessä avautuu sellainen näkymä, jota ei kovin usein saa kokea. Ihan mieletöntä. Meri ja taivas kisailevat kauneudellaan. Niin mykistävää. Niin upeaa.

Nolla / Isosaari

Suomen uusimmat Nolla-mökit

Me olemme 6- ja 8-vuotiaideni kanssa yöretkellä entisessä sotilassaaressa, Helsingin ulkosaaristossa sijaitsevassa Isosaaressa.

Venekyyti on noutanut meidät ja muutamat muut retkeilijät iltapäivällä Kauppatorilta ja kuljettanut liki autioon saareen. Kesän hulina on poissa. Ravintolat ovat sulkeneet ovensa. Vierasvenesatamassa näkyy vain yksi purjevene.

Meitä muutamia varten lämmitetään entinen varusmiessauna ja wc:n ovet ovat avoinna. Mutta muuten saari tuntuu laskeutuneen syyslevolle.

Nolla / Isosaari

Me kävelemme suurten kantamustemme kanssa muutaman sata metriä kohti hiekkarantaa ja sen äärelle rakennettuja eko-mökkejä. Nämä seitsemän pientä mökkiä hohtavat uutuuttaan. Tuore vaneri henkäilee tervetulotoivotustaan ja me huokailemme ihastuneita kiitoksiamme.

Isosaaren rantaan on kohonnut Suomen uusimmat Nolla-mökit – ja yhdessä näistä me saamme viettää yömme.

Nolla-mökki / Isosaari

Nolla – kotimainen luontomatkailukonsepti

Nolla on suomalainen luontomatkailukonsepti, jonka toiminta perustuu vastuullisuuteen ja hiilineutraalisuuteen. Mökkien palkitusta arkkitehtuurista kuuluu kunnia helsinkiläiselle Robin Falckille ja ainutlaatuisista ympäristöistä erilaisille matkailutoimijoille. (Ks. nollacabins.com.)

Ekologisia Nolla-mökkejä rakennetaan sellaisiin kauniisiin paikkoihin, joissa ihminen voi kokea olevansa osa luontoa – siis juuri sellaisiin, kuin Helsingin Isosaari.

Nolla / Isosaari

Kustakin mökistä löytyy sängyt, peitot, tyynyt ja astiat kahdelle. Lisäksi mökeissä on liesi, joka toimii myös lämmittimenä. (Tai ainakin sen olisi tarkoitus toimia…)

Mökeissä on myös pieni aurinkovoimala ja USB-liitin, minkä ansiosta retken aikana pystyy lataamaan pari puhelinta.

Isosaaren Nolla

Jääkaappia mökeissä ei ole, ja lakanat jokainen tuo mukanaan. Lisäksi on hyvä varustautua lämpimillä vaatteilla ja riittävän suurilla eväillä. Eikä lämmin makuupussikaan todennäköisesti ole lainkaan turha… 🙂

Tämä on ihastuttavaa glampingiä, sellaista 2000-luvulla trendiksi noussutta glamourin ja perinteisen campingin yhdistelmää. Sellaista hurmaavaa elämystä, jossa luonto ja yksinkertaisuus saavat rinnalleen ripauksen tyylikästä ylellisyyttä.

Nolla-mökki

Isosaari – entinen armeijasaari

Oma retkemme jatkui majoittumisen ja nopean, rantakivillä nautitun, päivällisen jälkeen ensimmäisellä tutustumislenkillä meille ennestään tuntemattomaan Isosaareen.

Kyseessä on saari, joka tunnettiin vielä 2010-luvun alussa ns. suljettuna armeijasaarena. Satojen vuosien ajan se on toiminut mm. maamerkkinä merenkulkijoille, kalastuksen tukikohtana, sotilassaarena ja tutkimuskeskuksena. Vasta vuonna 2017, alokastoiminnankin päätyttyä, Isosaari avattiin yleisölle ja sitä alettiin kehittää virkistys- ja matkailukäyttöön. (Ks. visitisosaari.fi/historia-luonto/.)

Tällä hetkellä saarella kulkee teitä ja heinittyneitä polkuja. Sieltä löytyy myös mm. telttailuun tarkoitettu (suhteellisen ankea) nurmikenttä pöytäryhmineen ja grillipaikkoineen. On myös golf-kenttä.

Siellä täällä näkyy epämääräisiä rakennuksia ja lukuisia armeija-aikaisia taloja (joiden estetiikasta voi olla montaa mieltä). Mutta ihan parasta on se kauneus, joka levittäytyy Isosaaren rannoille!

Isosaari
Isosaari

Isosaarta ei pysty kiertämään joka kohdassa näppärästi aivan rantoja pitkin, pientä polkua kulkien. Mutta rannoille voi tehdä piipahduksia leveämmiltä kulku-urilta. Rannoille voi mennä seikkailemaan omia reittejään. Niitä pääsee astelemaan ja ihastelemaan. Niille voi levittää piknik-peittonsa ja antaa merituulen puhaltaa syysilmaa kasvoille.

Kun me lähdimme lauantaina kävelemään pitkin pohjoisrantaa, pääsimme todistamaan syyskuisen auringon leikkiä rantaheinikossa. Saimme nähdä pieniä, pyöreitä kiviä ja ruskaan taittavia syyssävyjä.

Pohjoiset rannat yllättivät kauneudellaan, mutta jotain vielä paljon upeampaan odotti meitä seuraavana päivänä – vaikka tuolloin emme sitä vielä tienneetkään.

Isosaari
Isosaari
Isosaari

Suuri, varusmiesaikainen rantasauna

Lauantai-iltana piipahdimme lenkkimme jälkeen suuressa rantasaunassa ja itse myös pulahdin hyytävään mereen. (Jos 8-vuotiaamme ei olisi ollut uima- ja saunakiellossa kipsatun kätensä johdosta, olisimme me mitä todennäköisimmin viettäneet saunalla pienen ikuisuuden. Olisi ollut huippua juosta lauteilta uimaan ja kirmata hytisten takaisin lämmittelemään. Uudestaan ja taas uudestaan.)

Vaikka me nyt vietimme saunalla vain hetken, ehdimme aistia sen vahvan varusmiestunnelman, joka oli vallinnut näissäkin tiloissa vielä muutama vuosi sitten. Sauna oli suuri ja vanha. Lauteille olisi mahtunut lisäksemme lukuisia muita. Suihkutiloissakin riitti tilaa ja tunnelmaa.

Myös käytössä oleva wc viesti vahvasti entisistä ajoista. Siellä ei hienosteltu tai valitettu turhasta. Paperia oli ja hanasta sai jopa juomakelpoista vettä. Ja tämähän riittää.

Isosaari
Isosaari / sauna

Mutta se ihanuus, joka levittäytyi Nolla-mökin edessä, oli puhdasta hienoutta ja kauneutta – ilman mitään kompromisseja. Lapset vaipuivat nopeasti Nukkumatin maille, ja minä mietin, miten onnellinen ihminen voikaan olla.

Lukuisia vau-elämyksiä

Aamu valkeni yhtä kauniina kuin ilta oli päättynyt. Kylmä syysilma oli täyttänyt mökin, mutta untuva ja merinovilla lämmittivät kehoa. Ja ympäröivä kauneus sulatti viimeisetkin vilun rippeet.

Edessä oli suuri seikkailupäivä. Edellisenä iltana olimme ehtineet piipahtaa lähimmillä rannoilla, nyt meillä olisi aikaa kiertää koko saari. Ja vau, mitä kaikkea näimmekään!!

Kuljimme printatun kartan kanssa omia reittejämme. Ihailimme maisemia ja syysaamun kuulautta. Tutkimme luonnonrantoja ja entistä ampumarataa. Tarvoimme pieniä metsäpolkuja – ja oi upeus, sitä hienoutta, joka löytyi yht’äkkiä puiden takaa!

Sammaloitunut betoni kutsui kurkistamaan. Edessämme tuntui aukeavan uskomaton salaisuus, kuin joku sammaloitunut satumetsä, jonka kautta voisi sukeltaa sisään jännään tarinaan…

Isosaari
Isosaari
Isosaari

Vanhat rakennelmat tekivät suuren vaikutuksen. Oli käytäviä ja kaaria. Oli tykkejä ja kasematteja.

Isosaari
Isosaari

Mutta voi mielettömistä mielettömin upeus sitä maisemaa, joka avautui kulkiessamme saaren lounaiskulmassa, aidatun alueen vieressä kohti etelää!

En totisesti ollut tiennyt, että Isosaaressa olisi näin mahtavia kallioita. En ollut arvannut voivamme kokea myös tällaista luonnonkauneutta. Vau!!

”Tämä on kaikkein hienoin saari! Täällä on näin hienoja kallioita ja kaikkia noita armeijajuttuja! Ja se mökki! Ei missään oo näin hienoa!” hihkuivat myös lapset.

Isosaari ylitti kaikki odotuksemme. Ja tuolloin saaren itäpuoli oli meiltä vielä näkemättä…

Isosaari
Isosaari
Isosaari

Jos olisimme ymmärtäneet, millainen ranta etelästä löytyi, olisin ehdottomasti pakannut meille mökiltä mukaan kunnon eväät ja piknik-viltin. Täällä olisi voinut viettää tunteja.

Nyt nälkä alkoi jo ilmoitella tulostaan ja me suuntasimme pikkuhiljaa kohti Nollaamme. Matkalla näkyi mm. vaikuttava hautamuistomerkki, kiehtovaa pikkukivirantaa, lisää kasematteja ja kanuunoita – sekä mm. useita vanhoja rivitaloja, joiden sisäänkäynnit olivat rehevöityneet muutamassa vuodessa umpeen.

Isosaari
Isosaari
Isosaari

Lounastauon jälkeen seikkailu jatkuu

Mökillä pidimme pienen lounas- ja lepotauon, mutta pian suuntasimme jälleen tutkimusretkillemme.

Nolla / Isosaari
Nolla / Isosaari

Kuljimme hiekkarantaa ja näimme talviunilla olevan upseerikerhon. Piipahdimme molemmissa satamissa ja kuljimme jälleen uusilla rannoilla.

Isosaari
Isosaari / Upseerikerho
Isosaari / päälaituri
Isosaari / Pienvenesatama / Laguuni

Näkyi ajanpatinoimia rakennuksia ja lisää kauneutta. Oli maisemia ja eväspöytiä. Oli myös mm. vanha koulu ja englantilaisen sotilaan hauta.

Isosaari oli runsas ja monipuolinen. Kaunis ja kiehtova.

Isosaari
Isosaari / vanha koulu

Mutta kello läheni jo iltapäiväkolmea, ja meidän oli aika hyvästellä niin saari kuin Nolla-mökkimme. Pakkasimme tavaramme, lakaisimme lattian ja jätimme mökin siistinä odottamaan seuraavia vieraitaan.

Nolla / Isosaari
Nolla Cabins / Isosaari

Satamassa astuimme veneen kyytiin. Onnellisina ja kiitollisina.

Ja kuten lapsenikin totesi:

”Tänne meidän pitää kyllä tulla pian uudestaan! Koko perhe!”

-Johanna

Isosaari

Isosaaren Nolla-mökit ovat vielä koekäytössä, mutta niihin on mahdollista päästä tutustumaan jo syys-lokakuun viikonloppuina. (Tällä hetkellä 18.10.2020 asti.)

Lähdöt ovat perjantaisin ja lauantaisin Helsingin kauppatorilta klo 16. Paluukyyti lähtee Isosaaresta seuraavana päivänä klo 15.

Yhden mökin vuokra on 160 € (riippumatta siitä, kuinka monta siinä yöpyy). Hinta sisältää venekyydit ja saunan. (Mökit ovat kahden hengen mökkejä, mutta meillä lapset mahtuivat nukkumaan yhdessä sängyssä. Tarvittaessa lattialle mahtuu esim. yksi telttapatja. Saunassa on omat pukuhuoneet naisille ja miehille, mutta suihkutilat ja sauna ovat yhteiset ja näissä käytetään uima-asua.)

Lisätietoja löytyy osoitteesta visitisosaari.fi/nollamokit/.

Yleisesti Nolla-mökeistä löytyy lisätietoa osoitteesta nollacabins.com. (Mutta kaikki aikataulu- yms. tiedot eivät välttämättä ole täysin ajankohtaisia.)

Isosaareen kulkee kesäaikaan säännöllinen reittiliikenne, mutta talvikaudella yleistä liikennöintiä ei ole.

Isosaari / kartta

Muista pääkaupunkiseudun saaristokohteista voit lukea mm. seuraavista jutuistani:

Isosaaresta löytyy juttu myös mm. Retkipaikasta.

Seuraathan Outdoor Familyä myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *