6 hiiliviisasta Nuuksio-hittiä – Poimi parhaat syyslomavinkit!

Kaupallinen yhteistyö: Visit Espoo / CarbonWise-hanke

Veikkaan, että aika moni täällä tietää Nuuksion Haukkalammelta lähtevät retkireitit. Siis ne superhienot ja samalla supersuositut lenkit, joiden varrelle mahtuu lampia, jylhyyttä, tulipaikkoja sekä kansallispuiston poikkeuksellista kauneutta.

Mutta moniko tietää, että Nuuksiossa elää myös poroja!? Tai että ihan tavallinen perhekin voi kokeilla tuolla kalliokiipeilyä? Tai sen, että Pitkäjärven rannassa on hurmaavia saunoja, joita voi vuokrata omaan yksityiskäyttöön?

Entä kuka on jo yöpynyt uudessa Haltia Lake Lodgessa? Tai nähnyt Suomen luontokeskus Haltian uusimman näyttelyn? Nauttinut päivällistä hulppeissa maisemissa? Retkeillyt Meerlammen luolalle? Tutustunut Maahisenkierroksen uusiin luontopolkukyltteihin? Jne.?

Olen monet kerrat ylistänyt Nuuksion monipuolisuutta, mutta viimeviikonloppuisen minilomamme jälkeen on jälleen aika upgreidata omatkin ajatukset taas uudelle tasolle. Nuuksio on nimittäin mieletön. Upea. Ihana. Jopa uskomaton.

Nuuksio / Solvallan rantasauna

Tähän juttuun olen poiminut kuusi sellaista vinkkiä, joita voit hyödyntää vaikkapa suunnitellessasi koko perheen syyslomaohjelmaa. 🙂 Ja mikä parasta, nämä kaikki kohteet ja aktiviteetit ovat ns. hiiliviisaita.

Tämän jutun taustalla on nimittäin CarbonWise-hanke, jonka tavoitteena on edistää yritysten hiiliviisautta ja tätä kautta pyrkiä mahdollisimman pieniin ympäristöpäästöihin. Hanke on auttanut Nuuksionkin matkailuyrityksiä ympäristösertifikaattien hankinnassa sekä oman hiilijalanjäljen laskemisessa ja suunnitelmien tekemisessä sen pienentämiseksi entisestään.

CarbonWise-hanke saa rahoituksensa Euroopan aluekehitysrahastosta osana 6Aika-strategiaa vuosina 2020-2021. Hanketta toteuttavat Enter Espoo Oy, Business Oulu ja Turun ammattikorkeakoulu.

1. Nuuksion poropuisto

Aloitetaan poroista. Niilasta, Usvasta, Tähdestä, Lumista, Taikasta, Nellasta ja Helmistä. Siis niistä seitsemästä Nuuksion poropuiston asukkaasta, jotka saavat nautiskella elämästään kansallispuiston kainalossa, hoitajien hyvässä huomassa ja arvostavien vierailijoiden ihailtavana.

Nuuksion poropuisto sijaitsee ihan Nuuksiontien varrella, vain noin kilometrin päässä Suomen luontokeskus Haltiasta (osoitteessa Nuuksiontie 83, Espoo). Perille pääsee Haltiasta joko tietä pitkin (1 km) tai metsäpolkuja kävellen (1,5 km). Ja Haltiaanhan asti pääse helposti julkisilla, nykyään jopa sähköbussilla. (Ja toki bussit kuljettavat myös syvemmälle Nuuksioon, ks. esim. nuuksioon.fi.)

Nuuksion poropuisto / Nuuksio ja CarbonWise-hanke

Tämä maamme eteläisin poropuisto sai ensimmäiset asukkaansa jouluksi 2013, kun Niila, Taika, Nella ja Lumi muuttivat Karigasniemeltä Espooseen. Pari vuotta sitten Nuuksion porotokka kasvoi kahdella porolla, ja helmikuussa 2021 pieni, valkoinen Helmi-vauva sai hellän kodin Nuuksiosta.

Poroja pääsee tapaamaan lauantaisin klo 12-15 tai omalla, erikseen varattavalla yksityisvuorolla. Lisäksi joulun aikaan poropuistolla on laajemmat aukioloajat – kun joulupukkikin on saapunut paikalle. 🙂

Nuuksion poropuisto / Nuuksio ja CarbonWise-hanke
Nuuksion poropuisto / Nuuksio ja CarbonWise-hanke
Nuuksion poropuisto / Nuuksio ja CarbonWise-hanke

Kun me saavuimme poropuistolle, odottivat lapset malttamattomina pääsevänsä syöttämään poroja. Ja porothan söivät! 🙂

Pääsymaksuun (0/10/25 €) nimittäin sisältyy, paitsi porojen tapaaminen, myös poroille syötettäväksi tarkoitettua jäkälää. Lisäksi samaan hintaan saa paistaa tikkupullaa ja nauttia nokipannukahvia (tai mehua tai teetä) poropuiston omassa kodassa.

Halutessaan voi myös tehdä ostoksia sympaattisessa matkamuistomyymälässä tai etsiä itselleen oman voimakiven uudesta ametistikaivosladosta (25 €). Ennakkoon on myös mahdollista varata mm. patikkaretki porojen kanssa. Ja alueelta löytyy toki myös hurmaavan perinteinen huussi. 🙂

Ja mikä ihaninta, poropuistossa on mahdollista myös yöpyä supersuloisissa päremajoissa! Näitä päremajoja on kaksi, ja kumpaankin mahtuu kaksi yöpyjää (tai ehkäpä viereen vielä yksi pieni lapsi ekstrana). Majoista löytyy mm. minijääkaappi ja kuiva-WC. Kesäaikaan on tarjolla myös erillinen kesäsuihku.

Nuuksion poropuisto / majoitus / mökit / päremajat

Lisätietoja Nuuksion poropuistosta löytyy osoitteesta www.nuuksioreindeerpark.fi.

2. Haltia Lake Lodge

Toinen mahdollisuus viettää yö Nuuksiossa on kääriytyä valkoisiin lakanoihin uudessa Haltia Lake Lodgessa. Kyseessä on elokuussa avattu luontohotelli aivan Haltian vieressä, Pitkäjärven tuntumassa.

Haltia Lake Lodge / Nuuksio

Haltia Lake Lodgen toiminta pohjautuu luonnonsuojelun, kestävän kehityksen ja paikallisuuden periaatteilleSähkö on 100 % tuulivoimaa, kaikki kierrätetään ja sisustuksessakin on hyödynnetty kierrätystuotteita. Lisäksi Haltia Lake Lodgen tavoitteena on hiilineutraalius vuoden 2023 aikana.

Ympäristönäkökulman lisäksi Haltia Lake Lodgessa on panostettu tyylikkääseen designiin. Kaikki on kaunista ja hillittyä, siistiä ja tunnelmallista, mietittyä ja persoonallista. Lamppuja ja naulakoita on ideoitu yhdessä Kierrätyskeskuksen kanssa mm. peltipurkeista ja vanhoista suksista. Seinillä on arvostetun luontokuvaajan, Markus Varesvuon, lintuaiheisia taidevalokuvia.

Haltia Lake Lodge / Nuuksio

Haltia Lake Lodgessa on 20 pientä, pesämäistä huonetta. Lisäksi viereisen metsän siimeksestä löytyy viisi glamping-telttaa. Me saimme viettää oman staycation-yömme hotellin puolella, ja käytössämme oli kaksi kahden hengen huonetta. Ihanaa, kaunista ja tyylikkään tunnelmallista.

Haltia Lake Lodge / Nuuksio
Haltia Lake Lodge / Lodge Glamping / Nuuksio

Huoneiden lisäksi Haltia Lake Lodge kätkee sisäänsä saunan sekä ihastuttavan Forest Loungen, jossa voi nauttia laatujuomia ja pientä syötävää – sekä aamulla herkullista aamupalaa.

Aamiaistarjoilussakin kiinnitetään huomiota ekologisuuteen, paitsi paikallisten tuotteiden, myös hävikin näkökulmasta. Kukin vieras voi valita mieleisensä aamiaislautasen kala-, liha- tai kasvisvaihtoehdosta. (Mutta kaikkia makuja saa toki pyytää lisääkin, ja pöytiin tarjoiltua lautasta voi täydentää noutopöydästä mm. leivillä ja hedelmillä. 🙂 )

Yö Haltia Lake Lodgessa oli sellainen elämys, jonka kokisi mieluusti toistekin! Ja ehdottomasti myös luksustason glamping-teltoissa!

Toisaalta Haltia Lake Lodge ei ole varsinainen lapsiperhekohde, vaan huonekoot on rajattu kahdelle hengelle. Näinpä isompien perheiden ja porukoiden kannattaneekin harkita myös muita Nuuksion majoitusvaihtoehtoja, kuten Hawkhillin huviloita Kaitlammen rannalla. 🙂

Haltia Lake Lodge / Nuuksio

Lisätietoja Haltia Lake Lodgesta löytyy osoitteesta haltialakelodge.com.

3. Suomen luontokeskus Haltia ja Ravintola Haltia

Haltia Lake Lodge sijaitsee siis ihan Suomen luontokeskus Haltiaa vastapäätä. Mutta mitä kaikkea tarjoaakaan itse Haltia? Milloin olet viimeksi käynyt?

Suomen luontokeskus Haltia / Nuuksio

Haltiahan on mitä hienoin yhdistelmä korkeatasoisia näyttelyitä, kursseja, tapahtumia, myymälää, ravintolaa, varustevuokraamoa jne. Arkkitehti Rainer Mahlamäen suunnittelemaan, Kalevalasta inspiraationsa saaneeseen, rakennukseen pääsee tutustumaan veloituksetta, mutta näyttelytiloihin on erillinen pääsymaksu (0/8/13 €). Esim. 25 euroa maksavalla perhelipulla pääsee sisään 1-2 aikuista sekä 1-4 lasta, ja mm. Museokortilla sisäänpääsy on ilmainen.

Suomen luontokeskus Haltia / Nuuksio

Rakennus on suunniteltu ja rakennettu kestävän rakentamisen periaatteiden mukaisesti, ja sen suunnittelussa on hyödynnetty mm. huippumoderneja ja ekologisia ratkaisuja mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen saavuttamiseksi. Käytössä on mm. maalämpöä, aurinkokeräimiä, ruohokatteinen katto, itsesäätyvä ilmastointi ja valaistus, jne. (Voit lukea mm. Haltian ekoteknologiasta täältä.) Ja ympäristönäkökulmat ovat keskeisessä roolissa tietysti myös kaikessa Haltian toiminnassa.

Suomen luontokeskus Haltia / Nuuksio

Haltian päänäyttely, Suomen Luonto, on vaikuttava ja upeasti toteutettu kokonaisuus, joka hurmaa kävijänsä kerta toisensa jälkeen. On mieletöntä kävellä lumitunnelia pitkin suureen näyttelysaliin, kokea eteen levittäytyvä luontopanorama, kömpiä karhunpesään, ihastella Sotkan munaa jne.

Ja miten upea onkaan myös uusi Lataa aivosi luonnossa -näyttely! Tämä näyttely tutustuttaa luonnon terveysvaikutuksiin ja antaa uusiakin ideoita niistä nauttimiseen. Se johdattaa kulkijan sienimetsään ja nuotiotulen äärelle, suurennuslasin kautta mikromaailmaan ja yhdellä suihkauksella keskelle metsän tuoksua.

Se tarjoaa puitteet käpylehmien rakentamiseen ja kannustaa halailemaan puita. Lisäksi se kehottaa jokaista vierailijaa suuntaamaan myös ihan oikeaan luontoon, Haltian kulmilta lähtevälle Lataa aivosi luonnossa -luontopolulle (2 km). Mutta tätä ennen on hyvä käydä ruokailemassa yläkerran ravintolassa. 🙂

Suomen luontokeskus Haltia / Lataa aivosi luonnossa / Nuuksio

Me nautimme Ravintola Haltiassa illallista, mutta lokakuusta alkaen ravintola keskittyy jälleen pelkästään lounastarjoiluun. Mutta ei suinkaan mihinkään ihan tavalliseen peruslounaaseen, vaan lähiruokaan painottuvaan, mitä herkullisimmalta kuulostavaan Luonto lautaselle -kokonaisuuteen, jossa on tarjolla alkupalapöytä, pöytiin tarjoillut pääruuat sekä lisäksi jälkiruoka. (Hinta 18 € aikuisilta ja 9 € 4-12-vuotiailta lapsilta.) Ja mitkä maisemat ravintolasalista – ja ennen kaikkea sen terassilta – ovatkaan!

Ravintola Haltia / Nuuksio

Lisätietoja Suomen luontokeskus Haltiasta voit lukea osoitteesta haltia.com.

Lisätietoja Ravintola Haltia puolestaan löydät osoitteesta ravintolahaltia.fi.

Haltian syyslomaohjelmaan voit tutustua täällä.

4. Retki Maahisen kierrokselle ja Meerlammen luolalle

Lataa aivosi luonnossa -luontopolku on rakennettu tutulle, esteettömälle Maahisenkierrokselle. Kahden kilometrin mittainen kierros alkaa Haltia Lake Lodge pysäköintialueen ja Solvallan urheilukentän kupeesta, ehkäpä vain siis noin 100 metrin päästä Haltiasta. Uudet luontopolkukyltit kannustavat pohtimaan omaa suhdettaan luontoon, aistimaan luonnon herättämiä tuntemuksia, tutkimaan yksityiskohtia, jakamaan kokemuksia jne.

Maahisenpolku / Nuuksio / Lataa aivosi luonnossa

Itse reitti on sellainen, jota olemme kulkeneet jo muutamia vuosia sitten lastenrattaiden kanssa. Mutta jälleen se onnistuu yllättämään kauneudellaan! Leveä ura kulkee kauniissa metsässä ja johdattaa upealle näköalatasanteelle. Ja täältä se kaartaa hetken päästä takaisin urheilukentän laidalle.

Maahisenpolku / Nuuksio
Maahisenpolku / Nuuksio

MUTTA! Ihan vielä ei kannata kääntyä takaisin, sillä vain kilometrin päästä pidemmältä löytyy yksi Nuuksion luolista, Meerlammen lippaluola vaikuttavine ympäristöineen. (Muista Nuuksion luolista voit lukea tästä ja tästä jutustani.)

Omat odotuksemme Meerlammen luolan suhteen eivät olleet kovin korkealla, mutta mikä onni olikaan, että juoksimme Maahisenkierrokselta jyrkän alamäen alas ja kaarsimme vähän vasemmalle! Muutaman sadan metrin päässä näimme ulkoilureitin oikealla puolella komeat kalliot, ja täältä löytyi toinen toistaan kiinnostavampia koloja ja railoja – sekä varsinaisen luola-nimityksen saanut, näyttävä kalliolippa.

Erittäin hieno paikka! Kannattaa ehdottomasti käydä! Ja matkaa koko retkelle tulee siis Maahisenkierroksen alkupisteestä yhteensä noin 4 km.

Meerlammen luola / Nuuksio

(Lisäksi kannattaa toki hyödyntää myös muut Haltian kulmilla kulkevat retkireitit, kuten Päivättären polku (1,4 km) ja pikkuruinen Punaisen sulan salaisuus -luontopolku (0,2 km). Näistä kaikista voit lukea lisää esim. Muurahaisten poluilla -blogista.)

5. Adventure Partnersin Kiipeilykokeilu

Niille, joille ei ”pelkkä” patikointi riitä, löytyy Nuuksiosta, ihan Haltian vierestä, myös lukuisia muita aktiviteetteja: fatbikevuokrausta, kanootteja ja sup-lautoja, jopa laskettelukeskus ja bike park. Sekä mm. kiipeilyä!!

Me pääsimme sunnuntaiaamuna testaamaan elämämme ensimmäisen kerran kalliokiipeilyä – ja oli kyllä kivaa. Ei ehkä niin helppoa, kuin osa porukastamme kuvitteli… Mutta sitäkin kivempaa!

Kalliokiipeily / Nuuksio / Adventure Partners

Tällainen ihan noviiseillekin suunnattu kalliokiipeilykokeilu on yksi Adventure Partnersin järjestämistä seikkailuelämyksistä, eikä siihen osallistumiseen ole mitään varsinaisia ikä- tai kokorajoituksia.

Kun me kävelimme Haltia Lake Lodgelta vajaan kilometrin matkan Nuuksion Kiipeilykalliolle, oli ilmassa toki hienoista jännitystä. Joukostamme löytyi erittäin innokkaita kiipeilijöitä, mutta yksikään perheestämme ei ollut koskaan aikaisemmin kokeillut kavuta kallioseinämää turvaköysien varassa.

Mutta ei hätää.

Mitä ihanimmat adventurepartnerslaiset toivottivat meidät lämpimästi tervetulleiksi ja oppaamme Teija auttoi kaikille valjaat ja kypärät päälle sekä tarjosi oikean kokoiset kiipeilykengät jalkaan. Parituntinen kokeilu sisälsi neuvoa ja opastusta, kiipeämistä ja laskeutumista, tsemppausta ja kannustusta.

Kalliokiipeily / Nuuksio / Adventure Partners

Valtavasti tuossa ajassa ei ehtinyt, mutta sen verran sai tuntumaa, että tietää haluavansa päästä lajin pariin myös uudestaan… 🙂 Ja myös jääseinämälle talvella! (Adventure Partners järjestää nimittäin vastaavanlaisia kokeiluja Nuuksiossa myös jääkiipeilyyn! Tähän alaikäraja on 9 vuotta. Hinta 1-5 hengen yksityiskokeiluun on 289 €.)

Lisätietoja Adventure Partnersin kiipeily-, hiihto- vaellus- yms. kursseista ja retkistä löydät osoitteesta adventurepartners.fi.

6. Solvallan rantasauna

Ja vielä yksi mitä ihanin elämys Nuuksion luonnossa: sauna!

Tiesitkö, että Haltian naapurissa, Pitkäjärven rannalla, sijaitsee punainen rakennus, josta kuka tahansa voi vuokrata saunavuoron itselleen? Talon toisessa päässä on pieni sauna kuudelle hengelle ja toisessa isompi sauna max. 15 hengelle. Ja laiturilta pääsee tietysti uimaan. Ja terassilla ja takkahuoneessa voi istuskella iltaa.

Solvallan rantasauna / Nuuksio / Pitkäjärvi

Itse en ollut aikaisemmin kuullutkaan tästä Solvallan rantasaunasta, mutta miten ihanaa olikaan päästä lauantai-illan päätteeksi löylyihin ja pulahtamaan kylmään järveen! Uudestaan ja uudestaan! Lapset edellä ja vanhemmat perässä. 🙂

Rakastan saunoja, erityisesti rantasaunoja. Ja tämä 1,5 tuntia Solvallan pienessä rantasaunassa oli jälleen yksi sellainen kokemus, jota voi varauksetta suositella jokaiselle. Ihana. (Hinta 165 € / 1,5 h ja seuraavat puolet tunnit 25 €.)

Solvallan rantasauna / Nuuksio / Pitkäjärvi
Solvallan rantasauna / Nuuksio
Solvallan rantasauna / Nuuksio / Pitkäjärvi

Lisätietoja Solvallan rantasaunoista löydät Folkhälsanin sivuilta.

Solvallan rantasauna / Nuuksio / Pitkäjärvi

Näihin maisemiin on hyvä päättää tämä juttu. Mutta sanonpahan vaan, että kannattaa hypätä bussin kyytiin ja tutustua Nuuksioon. Lähteä pienelle minilomalle. Nauttia luonnosta ja liikunnasta. Ruuasta ja maisemista. Ja elämästä.

-Johanna

Kaikki muutkin Nuuksio-aiheiset juttuni löydät ältä ja muitakin Espoo-vinkkejä Visit Espoon sivuilta. Lisää Nuuksiosta voit lukea myös Retkipaikka-sivustolta.

Kesällä tekemästämme CarbonWise-fillariretkestä voit puolestaan lukea tästä jutusta.

Ja seuraathan seikkailujamme myös Instagramissa @outdoorfamily.fi! Tuolta stoorien kohokohdista löydät myös koosteen tästä Nuuksio-retkestämme. 

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *