Teijon kansallispuisto / Vicksbackinlahden kota

Joulukuinen kotayö Teijon kansallispuistossa – ja päivä Vicksbackinlahdella

Oli viimeinen viikonloppu ennen joulua. Rinkat oli täytetty glögillä, pipareilla ja torttutaikinalla. Ja toki myös mm. makuupusseilla sekä muilla välttämättömillä yöretkivarusteilla. Koti oli jäänyt kaaokseen ja väsymys oli valtava – mutta niinpä vain saimme kuin saimmekin itsemme rahdatuksi retkelle. Onneksi!!

Edessä oli nimittäin jälleen yksi unohtumaton retkikokemus meille ennestään tuntemattomassa kansallispuistossa…

Teijon kansallispuisto / Vicksbackinlahden kota

Talvinen Teijo huokui rauhaa

Teijon kansallispuisto sijaitsee Salossa, ihan siinä idyllisen Mathildedalin ruukkikylän kupeessa. Alue on saanut kansallispuiston statuksen vuonna 2015 ja pinta-alaa tältä puistolta löytyy 34 km2. Käsittääkseni Teijon kansallispuisto on hyvinkin suosittu, ja harvemmin siellä kuulemma saa kulkea omassa rauhassaan.

Mutta, kun me tuona joulukuisena lauantai-iltana parkkeerasimme automme Mikossuon pysäköintialueelle ja lähdimme kulkemaan kohti Vicksbäckinlahden kotaa, ei reitillemme osunut lainkaan muita kulkijoita. Ympärillä oli vain hämärtynyt metsä ja otsalamppujemme himmeät valokeilat – ja toki se kaikki luonto, jonka syleilyyn saimme sukeltaa.

Siinä me kuljimme peräperää rinkkojemme ja reppujemme kanssa. Oli pieni pätkä hiekkatietä ja toinen kallioista polkua. Tuli kaunista järvenrantaa ja mm. sympaattinen pikku laavu. Pienen pätkän saimme kulkea myös pitkospuita.

Eikä enää mennyt kauaakaan, kun erkanimme Matildanjärven rannasta ja näimme edessämme komeana kohoavan kodan. Yhteensä opastettu reitti pysäköintialueelta kodalle oli alle kilometrin.

Suuri kota yhtälailla niin pienille perheille kuin suurille ryhmille

Vicksbackinlahden kota on Natura Vivan hallinnoima jättikota, jota vuokrataan mm. yrityskäyttöön ja jonne mahtuu istumaan jopa 50 henkeä. Mutta yhtälailla sitä vuokrataan myös tällaisille tavallisille perheille tai kaveriporukoille, jotka haluavat kokea jotain ainutlaatuista (nyt 79 €/yö). Kodan keskellä on näyttävä nuotiopaikka, ja reunoilla lampaantaljoilla vuoratut penkit. Ja näillä penkeillä voi hyvin yöpyä vähintään kuusi henkeä.

Tilaa on todella runsaasti, ja viiden hengen seurueemme tuntui aivan alimitoitetulta näihin puitteisiin. Mutta kyllähän siinä kelpasi sytytellä nuotiota ja pistää jouluiset iltapalat tulille…

Kodan pihapiiristä löytyy puucee ja puuvaja. Tarjolla on isoja pölkkyjä, joista kukin voi hakata omaan käyttöönsä sopivat klapit. Ja kuten hyviin tapoihin (ja varausohjeisiin!) kuuluu, on reilua pilkkoa puut valmiiksi myös seuraavaa tulijaa varten (vaikka meitä itseämme odottikin tyhjänä ammottava teline…).

Oli mahtavaa istua hämyisessä kodassa ja nautiskella grillattuja omenoita. Ja illan edetessä oli myös huippua levittää taljojen päälle omat makuualustamme ja kömpiä lämpimiin makuupusseihin. Villakerrastoja oli useita, ja lapsille oli varattu kullekin kaksi makuupussia. Tätä kotaa ei nimittäin ole rakennettu lämmitettäväksi. Toki keskellä loimuava tuli tuo omaa lämpöään, mutta yö on pärjättävä omillaan.

Kesäaikaan kota ja viereinen Matildanjärvi tarjoavat mitä mahtavimmat retkipuitteet, mutta oma hieno tunnelmansa on myös talvista kylmyyttä hohkaavassa rakennuksessa. Tämä on tällainen helppo hyppäys talviretkeilyyn. 🙂 (Talviseen telttailuun voit lukea vinkkejä tästä jutustani.)

Vicksbackinlahden kota / Teijon kansallispuisto
Teijon kansallispuisto

Leikkiä ja nautiskelua Vicksbackinlahdella

Kun aamu valkeni, me keräsimme kamppeemme, siivosimme kodan ja nostimme rinkat selkäämme. Ajatuksenamme oli viedä tavarat autolle, ja jatkaa siitä Matildanjärven kiertävälle, viiden ja puolen kilometrin mittaiselle rengasreitille. Mutta pieni tauko Vicksbackinlahden kauniissa maisemassa venähti useaksi tunniksi…

Teijon kansallispuisto / Vicksbackinlahti
Teijon kansallispuisto / Vicksbackinlahti

Jäätyneet rannat kutsuivat lapsia puoleensa. Aurinko sai maiseman hehkumaan mitä kauneimpana. Nuotiopaikka sijaitsi hienolla paikalla. Ja niin edelleen.

Näinpä me leikimme ja nautiskelimme rannassa liki auringonlaskuun saakka – ja Matildanjärven kierros sai jäädä odottamaan seuraavaa kertaa.

Teijon kansallispuisto / Vicksbackinlahti

Ehkäpä me silloin varaamme käyttöömme järven toisella laidalla sijaitsevan kämpän? Ja saunan! Ja kenties suuntaamme myös kansallispuiston toiselle puolelle, jolloin voimme kokea (sulan maan aikaan käytössä olevat) Sahajärven lossit…! Ja niin paljon muuta!

Oletko itse jo käynyt täällä?

Teijon kansallispuisto

-Johanna

Lisäinfoa Teijon kansallispuistosta löytyy Luontoon.fi-sivuilta. Natura Vivan Teijon tarjontaan voi puolestaan tutustua täällä. Myös esim. Retkipaikasta löytyy useita juttuja Teijolta, ks. tämä linkki.

Seuraathan seikkailujamme myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *