talvielämys

Kahdeksan huikeaa talvielämystä – Montako näistä olet kokenut?

Osaan esitellyistä elämyksistä on sisältynyt aikaisempi kaupallinen yhteistyö

Lumi ja pakkaset ovat tuoneet talven jo eteläisimpäänkin Suomeen. Ensimmäisiä latuja ja luistelukenttiä on avattu jo pääkaupunkiseudullakin. Pulkkamäistä on kuulunut iloinen huuto ja kuuma kaakao on lämmittänyt niin pieniä kuin suuriakin kehoja.

Edessä on toivottavasti useampi kuukausi tavallisen ihania talviriemuja, mutta haluaisitko kokea vielä vähän enemmän? Jotain ihan uniikkia ja ainutlaatuista? Haaveiletko upeasta kerran elämässä -elämyksestä? Tai kenties jostain pienestä uudesta kokeilusta?

Tähän juttuun olen nostanut kahdeksan vähän spesiaalimpaa talvitekemistä. Osa näistä suuntautuu Lappiin, mutta monet ovat mahdollisia kaikkialla Suomessa. Mikä on oma suosikkisi?

1. Yö lumilinnassa

Aloitetaan ääripäästä: yöstä mitä upeimmassa lumihotellissa keskellä Lapin luontoa.

Napapiirillä sijaitseva Arctic SnowHotel mahdollistaa ihan jäätävän hienon elämyksen taidokkaiden jää- ja lumiveistosten ympäröimänä. Se tarjoilee yhdessä yössä sellaisen kattauksen kotimaista talvieksotiikkaa, että suurinkin elämysfani tuntenee elävänsä ja kokevansa. Hinta ei ole halpa, mutta halvat eivät ole puitteetkaan.

Me saimme kokea lumilinnayön viime talvena, ja lisää tästä elämyksestä voit lukea osoitteesta outdoorfamily.fi/arctic-snowhotel/. Ajankohtaiset hinta- yms. tiedot puolestaan löydät osoitteesta arcticsnowhotel.fi/snowhotel/.

Muita mahdollisuuksia lumilinnassa majoittumiseen tarjoavat esim. Ylläksen lähellä sijaitseva Lapland Hotels SnowVillage ja pienemmässä mittakaavassa Pyhätunturilla LuckyRanchin lumi-iglut.

Talvielämys / Arctic SnowHotel / Lumihotelli / Rovaniemi

2. Elämysyöt Helsingin kupeessa

Aina ei kuitenkaan tarvitse matkata Lappiin voidakseen nauttia talvisesta yöpymiseksotiikasta. Jo pääkaupunkiseudulta löytyy useita elämysmajoituksia, joissa voi tuntea luonnonläheisyyden ja fiilistellä kotimaamme ainutlaatuista upeutta.

Jos haluaa yhdistää elämyksellisyyteen hotellitason puitteet, kannattaa suunnata esimerkiksi Nuuksioon Haltia Lake Lodgen glamping-telttoihin tai Helsinkiin merenrannalle, Kalastajatorpan IGLUX-majoitteisiin (lue IGLUX-juttu täältä ja laajempi elämysmajoitejuttu täältä.)

Jos taas nauttii omasta rauhasta, tulien tekemisestä ja puhtaasti luonnon keskellä olemisesta, ovat Natura Vivan eräkämpät ihan loistavia valintoja. Oravankolo ja Tikankolo mahdollistavat aidot eräkokemukset alle tunnin päässä Helsingin ytimestä – kohtuulliseen hintaan ja loistavissa puitteissa.

Omista retkistämme näihin kämppiin voit lukea osoitteesta outdoorfamily.fi/oravankolo-ja-tikankolo-nuuksio/. (Huomioithan, että hinta- yms. tiedot saattavat olla muuttuneet, ja ne kannattaa tarkistaa kämppien omilta sivuilta naturaviva.fi.)

Talvielämys / Hilton Helsinki Kalastajatorppa / IGLUX

3. Koko perheen hiihtoretki

Mutta eihän elämysretki toki vaadi yöpymistä! Lapin hangilla on huikeaa hiidellä koko päivän retkiä ja pysähtyä välillä latukahvilaan munkille tai kotaan omille eväille. Ja sama onnistuu jopa uskomattoman hyvin myös Etelä-Suomessa.

Pääkaupunkiseudun latuverkosto kattaa parhaimmillaan satoja kilometrejä, ja lumitilanteen salliessa ihan etelästäkin löytyy pitkät pätkät erämaalatuja. Jopa kansallispuistoissa. Lisäksi latujen varsilla on lukuisia tulistelupaikkoja ja kahviloita, ja esimerkiksi poikkeaminen Petikko – Serena -ladun varrella sijaitsevalla Kurkijärven Majalla on täynnä aitoa latumajatunnelmaa.

Hiihto pääkaupunkiseudulla ei siis suinkaan ole vain sitä raivokasta ensimmäisen pikkureitin kiertämistä, jossa lapset ja vanhukset jäävät kilpahiihtäjien jalkoihin. Ehei. Myös täällä saa nautiskella aidosta erähiihton ihanuudesta, ainakin sydäntalvella. 🙂

Pääkaupunkiseudun ajantasaisen latukartan löydät osoitteesta ulkoliikunta.fi.

Mutta jos haluat yhdistää hiihtämiseen yöpymistä ja Lapin maisemia, kannattaa lukaista tämä juttumme yön yli kestäneestä hiihtoretkestämme UKK-puistossa. 🙂

UKK-puisto / hiihtoretki

4. Retkiluistelua luonnonjäillä

Toinen loistava talvilaji on retkiluistelu. Tai tässä yhteydessä oikeammin matkaluistelu. En siis missään nimessä kannusta ketään lähtemään meren- tai järvenjäälle ilman asianmukaisia taitoja, varusteita ja seuraa. Mutta se, mihin kannustan, on retki merkityille ja hoidetuille luistelureiteille.

Kun jäätilanne sallii, aurataan moniin paikkoihin valmiita, tarkistettuja luistelureittejä, jonne kuka tahansa on tervetullut reippailemaan. Tällaisia löytyy mm. Espoon Oittaalta ja Suvisaaristosta, Tuusulanjärveltä ja Kauniaisten Gallträskiltä. Lisäksi matkaluistelureittejä on aurattu edellisinä talvina mm. Malmin ja Nummelan lentokentille – joissa ei ole vaaraa jään pettämisestä. 🙂

Toki merkitylläkin luistelureitillä pitää olla mukana naskalit ja seuralainen (jos jään alla on vettä), mutta nyt puhutaan kivasta koko perheen tekemisestä, jossa hauskan talviurheilun lisänä on ripaus uudenlaista eksotiikkaa.

Matkaluistelemaan voi lähteä ihan tavallisilla hokkareilla tai kaunoluistimilla, ja mukaan kannattaa ehdottomasti pakata (naskalien lisäksi) lämmintä juomaa ja vähintään pientä evästä. Elämys on taattu. 🙂

Talvielämys / retkiluistelu / matkaluistelu

5. Laskettelua neljällä Lapin tunturilla

Koko Suomi on täynnä pieniä ja vähän isompia laskettelukeskuksia, ja jo Espoon rajojen sisältä löytyy usempi rinne. Mutta jos kaipaa pidempiä pätkiä, avarampia maisemia tai eksoottisempaa ympäristöä, on Lappi oivallinen valinta lasketteluloman viettoon. Eikä Lapissakaan tarvitse tyytyä vain yhteen keskukseen.

Me pääsimme viime talvena testaamaan Lapland Super Skipassia, jolla aukeaa portit niin Levin, Ylläksen, Pallaksen kuin Oloksenkin rinteisiin. Tämä oli ihan huippu! Tarjolla oli yhdellä lipulla reilusti yli 100 laskukilometriä – sekä toinen toistaan upeampia maisemia ja tunnelmia. Tämä seikkailulippu nosti perinteisen laskuloman ihan uudelle tasolle ja jätti jälkeensä suuren halun päästä pian uudestaan.

Voit lukea lisää meidän Lapland Super Skipass -reissustamme osoitteesta outdoorfamily.fi/lapland-super-skipass. Suosittelen!

Lapland Super Skipass

6. (Liuku)lumikengillä tykkypuiden keskelle

Yksi oiva talvitekeminen on lumikenkäily. Tai vaihtoehtoisesti liukulumikenkäily. Mm. Suomen Ladun jäsenjärjestöt lainaavat lumikenkiä jäsentensä käyttöön jopa veloituksetta, ja esimerkiksi monissa majoituspaikoissakin on mahdollisuus testata näitä. Myös liukulumikenkiä vuokrataan mm. erilaisissa luonto- ja urheilukeskuksissa – vähintään aikuisille.

Lumikenkä- ja liukulumikenkäretkiä voi tehdä lumisena talvena myös etelässä, mutta suurimman elämyksellisyyden näillä saa kenties Lapin tuntureilla. Omat liukulumikenkäretkemme Kuusamon Iivaarassa ja Posion Riisitunturilla olivat jotain niin huikeaa, että suosittelen ehdottomasti kokemaan vastaavat retket. Voit lukea näistä lisää osoitteista outdoorfamily.fi/riisitunturi-karvapohjasukset/ ja retkipaikka.fi/koko-perheen-debyyttiretki-karvapohjasuksilla-kohteena-kuusamon-rauhallinen-iivaara/.

Talvielämys / Riisitunturi / Riisin Rääpäsy / Liukulumikengät

7. Avanto ja sauna

Kun miettii talvisia elämysaktiviteettejä, on avantouinti ihan ehdotonta nostaa mukaan joukkoon! Tämä on tekemistä, josta monet nauttivat viikoittain, jopa päivittäin, mutta jota muidenkin kannattaa testata ainakin kerran talvessa.

Pääkaupunkiseudullakin on lukuisia kaupungin laitureita, joista voi talvisinkin pulahtaa mereen. Mutta mikäli haluaa taata itselleen entistä nautinnollisemman kokemuksen, kannattanee suunnata saunalla varustettuun talviuintipaikkaan. Myös näitä on tarjolla ympäri Suomen.

Mm. Espoon Laguunissa ja Löylykonteissa on tarjolla yleisiä saunavuoroja, mutta tilat voi vuokrata myös pelkästään oman seurueen käyttöön. Helsingin Löylyssä puolestaan voi fiilistellä avannon ohella mm. tyyliä ja arkkitehtuuria. Vantaan Kuusijärvellä pääsee peräti savusaunaan.

Yksi loistava konsepti on myös Espoon Oittaan sauna- ja avanto, jossa avantoelämykseen voi yhdistää monenlaisen talviurheilun sekä maittavan buffetlounaan.

Omista talvisista uintielämyksistämme voit lukea mm. seuraavista jutuista: outdoorfamily.fi/lahteela-talvella/, outdoorfamily.fi/nuuksion-ranta/, outdoorfamily.fi/hillagammi/ ja outdoorfamily.fi/iso-valkeen-sauna/.

Talvielämys / avantouinti / Lähteelä

8. Hurmaavan hiljainen Hanko

Tämän jutun viimeisenä vinkkinä vielä mitä hurmaavin talvielämys: slow season -kauteen vaipunut Hanko.

Kesäkaupunkina tunnettu Hanko vaikuttaa uinuvan puolet vuodesta lempeän kauniissa talvihorroksessa. Mutta vaikka kadut ovat hiljaisia ja rannoilla vallitsee rauha, löytyy kaupungin kujilta toinen toistaan ihanampia talvisalaisuuksia: On avoimia ravintoloita ja tunnelmallisia kahviloita. On hurmaavia hotelleja ja vuokrattavia saunoja. On kylpylän lämpöä ja idyllinen avantopaikka. On nuotiotulta, retkipolkuja, hiihtolatuja, luistelukenttiä jne. Ihan täydellistä siis.

Lisää talvisesta Hangosta voit lukea viimevuotisesta jutustani: outdoorfamily.fi/hangon-talvi/. Ajankohtaiset tapahtumat yms. löydät puolestaan osoitteesta visithanko.fi/.

Hanko talvella

Elämyksellisiä talvihetkiä!

-Johanna

Seuraathan seikkailujamme myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *