Oravankolo / Nuuksio

Erämökkiyö pääkaupunkiseudulla – Nuuksion Oravankolo ja Tikankolo

Tiesitkö, että pääkaupunkiseudulta löytyy aitoja erämökkejä? Että Espoon ja Vihdin rajalla sijaitsee idyllinen hirsikämppä, jossa pääsee upoutumaan rentoon metsätunnelmaan, lämmittämään puusaunan, istumaan omassa rauhassaan nuotiolla ja halutessaan vaikka pulahtamaan järveen? Ja tiesitkö, että viereisen lammen rannalla on toinen vastaava? Jonka kuka tahansa voi vuokrata omaan käyttöönsä muutamalla kympillä?

Vielä reilu vuosi sitten nämä kämpät, Oravankolo ja Tikankolo, olivat Metsähallituksen hallinnoimia, alkeellisia tupia, mutta vuoden 2019 alussa niiden ylläpito siirtyi Natura Vivalle ja Tervarummulle, jotka kunnostivat ne ajanmukaisiksi – jopa trendikkäiksi – metsäkämpiksi.

Oravankolo / Nuuksio / erämökki

Suuri suosio – syystä

Kun vuosi sitten katselin näiden vastakunnostettujen kämppien varauskalenteria, näytti se täyttyvän silmissä. Ei ollut lainkaan liioiteltua varata jo helmikuussa Oravankolo isänpäiväksi ja Tikankolo jouluyöksi.

Suosio on suuri, ja tällä suosiolla on toki syynsä. Jos tälläisen eräelämyksen voi toteuttaa alle tunnin päässä Helsingin keskustasta, ja vieläpä alle sadalla eurolla, ei ole ihme, että kysyntää riittää. Ja onneksi riittää!

Oravankolo / Nuuksio / vuokramökki

Ainutlaatuista tunnelmaa

Kun itse astelimme satumaista, sammalten reunustamaa polkua kohti metsämökkiä, oli olo etuoikeutettu. Mielessä oli pitkä lista stereotyyppisiä kiitoksen aiheita suomalaisesta luonnosta, puhtaista metsistä, jokamiehenoikeuksista, vapaasta liikkumisesta jne. Omat kiitoksensa lähtivät myös Metsähallitukselle ja niille kaikille muille tahoille, jotka ylläpitävät maamme huikeaa vuokratupakulttuuria.

Olihan tämä nyt ihan poikkeuksellisen hienoa. Olla keskellä metsää. Ihan omassa rauhassaan. Luonnonmukaisissa mutta samalla hyvinvarustelluissa puitteissa.

Samalla koin tyytyväisyyttä myös itseeni, mieheeni ja siihen, miten omat lapsemme pääsevät osallisiksi erämaisistakin metsäelämyksistä. Läheinen ja kunnioittava luontosuhde taitaa olla taattu.

Oravankolo / eräkämppä / Nuuksio

Rinkkamme oli täytetty eväillä, makuupusseilla, vaihtovaatteilla, pyyhkeillä, vedellä jne.

Perillä laitoimme tupaan tulen.

Kaikki oli jotenkin ihastuttavaa. Mökki oli poikkeuksellisen siisti ja ympäristö kaunis. Vanha hirsi hurmasi ja tulipaikka kutsui. Utuinen vedenpinta houkutteli lapset rantaleikkeihin ja sai omat silmäni nautiskelemaan.

Ruuhilammen rannalla / Nuuksio

Lapsista oli hienoa osallistua puiden pikkomiseen. Ja saunan sytyttämiseen. Ja nuotion tekoon. Ja lättyjen paistoon. Jne. Jne.

Kun metsäsaunan raikkaina kömmimme illalla makuupusseihimme, oli olo hurjan onnellinen. Jälleen kerran.

Tästä oli hyvä herätä isänpäiväaamuun. Ja muutaman viikon päästä jouluaattoon.

Oravankolo / Ruuhilampi / Nuuksion kansallispuisto

Oravankolo vs. Tikankolo

Sekä Oravankolo että Tikankolo olivat niin hienoja paikkoja, että menisimme kumpaankin vaikka heti uudestaan. Ja vaikka pidemmäksikin aikaa.

Mutta onko mökeissä eroja? Millaisia paikat todellisuudessa ovat? Mitä kaikkea löytyy?

Oravankolo / Nuuksio
Isänpäiväyö Oravankolossa, Nuuksion kansallispuistossa, Ruuhilammen rannalla
Tikankolo / Nuuksio
Joulu(aatto)yö Tikankolossa, Nuuksion kansallispuistossa, Saarilammen rannalla

1. Sijainti

Sekä Oravankolo että Tikankolo sijaitsevat Nuuksion kansallispuistossa, Vihdin alueella. Mökkien etäisyys toisistaan on vain joitain kilometrejä.

Oravankoloon on virallisesti neljän kilometrin mittainen patikkamatka lähimmältä parkkipaikalta. (Mutta iloksemme yhdelle autolle löytyi luvallinen pysäköintimahdollisuus myös huomattavasti lähempää, vain parin sadan metrin päässä mökistä.)

Tikankoloon puolestaan tulee lähimmältä pysäköintialueelta kävelyä noin 1 km. Mutta voi ihanuus, millainen matka tämä(kin) onkaan. Alkupätkä Valklammen pysäköintialueelta kuljetaan isompaa polkua, mutta jo pian pääsee astumaan vihreyden täyttämään, satumaisen kauniiseen metsään.

Matkalla Tikankoloon / Klassarinkierros / Nuuksio

2. Koko

Molemmat Nuuksion erämökit on varusteltu kuudelle hengelle, eli meidän viisihenkinen perheemmekin mahtui loistavasti yöpymään kummassakin.

Vuonna 1946 rakennettu Oravankolo on kooltaan 30 m2 ja periaatteessa yhtä tilaa, mutta sängyt jakautuvat hauskasti kaminan muurin molemmille puolille. 1950 rakennetussa ja 40 neliöisessä Tikankolossa on puolestaan erilliset tupa ja makuuhuone, ja kummassakin huoneessa on myös erilliset kamiinansa.

Sekä Oravankolosta että Tikankolosta löytyy myös erilliset saunarakennukset pukuhuoneineen. Sekä toki myös kuivakäymälät, puuvajat ja mm. tulipaikat. Oravankolon sauna on vanha idyllinen hirsirakennus, Tikankolon sauna puolestaan aivan uusi, mökin kunnostuksen yhteydessä rakennettu rakennus.

Tikankolo / Nuuksion kansallispuisto

3. Varustelu

Molemmista mökeistä löytyy kattilat, pannut, astiat ja muut ruuanlaittotarvikkeet. Ja perusvarustukseen kuuluvat myös mm. ensiapupakkaus, siivoustarvikkeet, patjat ja tyynyt sekä mm. polttopuut. Oman käyntimme aikaan mökeistä löytyi myös mm. wc-paperia ja kynttilöitä, mutta nämä kunkin retkeilijän tulisi tuoda ja viedä mukanaan. (Viralliseen varustelistaan voi tutustua täällä.)

Itsellemme suurin yllätys oli se, että Oravankolossa oli tarjolla paristoilla toimivia lyhtyjä ja Tikankolossa jopa aurinkoenergialla toimivat sähkölamput.

Tikankolo / Nuuksio

Erityisen huomioitavaa on se, että erämökkien perusperiaatteisiin lukeutuu siivousvelvoite; jokaisen käyttäjän tulee siivota ja tiskata omat jälkensä huolellisesti mökin ohjeita noudattaen.

(Koska itse halusimme maksimoida leppoisan metsäajan ja minimoida esim. tiskausvelvoiteet, kuskasimme kotoa mukaamme omat astiat ja pannut, jotka pakkasimme käytön jälkeen takaisin rinkkoihin ja kannoimme kotiin pestäviksi… 🙂 )

Kannattaa myös huomioida, että kummankaan mökin pihapiiristä ei löydy kaivoa, eli kaikki juomavesi on kannattava mukanaan.

Tikankolo / Nuuksio

3. Ilme

Silmiinpistävin ero Oravankolon ja Tikankolon välillä on niiden väritys. Oravankolo on hillityn harmaata hirttä, kun taas Tikankolo hehkuu joulunpunaisena. Tämä visuaalinen tunnelmaero korostuu erityisesti Oravankolon vanhan saunan ja Tikankolon uuden saunarakennuksen välillä. Vaikkakin molemmissa pääsee ihan loistavaan erätunnelmaan!

Sisätiloiltaan molemmat mökit on sisustettu samalla hillityn tyylikkäällä tyylillä, mutta vanha, historiallinen eräkämppäfiilis on vahvasti läsnä.

Oravankolo / Sauna / Nuuksio

4. Ympäristö

Molemmat Nuuksion erämökit sijaitsevat veden äärellä, ja niissä on omat rantansa. Oravankolon ranta on luonnonranta, mutta Tikankolosta löytyy myös laituri.

Tulipaikkojen osalta erona on se, että Oravankolon tulipaikka on aivan veden äärellä, Tikankolon hitusen kauempana. Lisäksi Tikankolossa on nuotiopenkkien ohella myös erilliset ulkopöydät ja penkit.

Syksyn ja talven pimeinä iltoina näissä molemmissa erämökeissä sai olla täysin omassa rauhassaan, mutta erityisesti kesällä kannattaa huomioida se, että Oravankolon naapurissa, saman Ruuhilammen rannalla, on useita muitakin mökkejä. Tikankolo puolestaan on Saarilammen ainoa mökki, mutta lammen toiselta laidalta löytyy yksi Nuuksion kansallispuiston yleisistä telttailu-ja tulipaikoista.

Oravankolon ympäristössä ei kulje merkittyjä retkeilyreittejä, mutta Tikankololle kuljetaan vähän matkaan samaa reittiä Klassarinkierroksen kanssa. Yöpyessään Tikankololla (ja toki muutenkin) kannattaa siis harkita tämän 3,9 km mittaisen reitin kulkemista.

Lisäksi Tikankololta voi kiertää polkua pitkin koko Saarilammen ympäri (yhteensä ehkä noin 3 km). Ja me haaveilimme myös mm. sup-retkestä lammen keskellä olevaan saareen. 🙂

Nuuksio / Matkalla Tikankoloon

Kumpaan seuraavaksi?

Kuten jo tuolla aikaisemmin sanoin, sekä Oravan- että Tikankolo ovat kerrassaan ihastuttavia paikkoja. Jos kuitenkin pitäisi valita, kummassa viettäisin seuraavan retkiyön, toimisivat valintaperusteinani esim. seuraavat:

  • Jos kyseessä on yksittäinen vuorokausi ruuhka-aikojen ulkopuolella, menisin saunomaan Oravankolon supertunnelmalliseen hirsisaunaan (kunhan autolle tarjotaan edelleen pysäköintimahdollisuutta mökin läheltä.)
  • Jos taas toteuttaisin haaveilemani, useamman päivän mittaisen kesäretken, valitsisin Tikankolon. Mökin liepeillä tapaisi varmaankin Saarilampea kiertäviä retkeilijöitä, mutta ajatus lammen ainoasta mökistä tuntuu kutsuvalta. Lisäksi hyödyntäisin Tikankolon ympäristössä olevia retkipolkuja, tekisin retken vastarannan tulipaikalle ja suppailisin kauniilla lammella.

Onneksi varauskalenterissa on vapaata vielä heinäkuun viikoille. Kumpaankin mökkiin. 🙂

-Johanna

Nuuksio / Klassarinkierros

Lisäinfoa ja -kuvia Oravankolosta löytyy osoitteesta: naturaviva.fi/oravankolo ja Tikankolosta osoitteesta: naturaviva.fi/tikankolo. Ko. osoitteissa ovat myös mm. varauskalenterit.

Tikankolosta löytyy juttu myös mm. Retkipaikan-sivuilta.

Nuuksiosta voit lukea lisää mm. seuraavista jutustani:

Outdoor Familyä voi seurata myös Facebookissa ja Instagramissa.

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *