Hiihtoloma Hangossa? 10 + 1 syytä suunnata talvellakin etelärannikon idylliin

Kaupallinen yhteistyö: Visit Hanko ja paikalliset yritykset / Hangon talvi

Siitä on muutama viikko, kun me istuimme lumimyräkän keskellä Hangon Puistovuorilla. Termarissa oli lämmintä kaakaota ja huulilla leveä hymy. Meri heitteli aaltojaan kalliota vasten ja lumihiutaleet käärivät meidät kainaloonsa.

Pian laskisimme pulkilla Kirkonmäkeä ja lapset hiihtelisivät rantoja pitkin. Hetkeä myöhemmin heittäisimme löylyä pienen rantasaunan kiukaalle, nauttisimme porekylvystä ja miettisimme, miten iso onni olikaan tulla viettämään talvista viikonloppua Suomen eteläisimpään kaupunkiin. Tämä paikka on yhtä unelmaa.

Hangon talvi

Kesäkaupunkina tunnettu Hanko vaikuttaa uinuvan puolet vuodesta lempeän kauniissa talvihorroksessa. Mutta vaikka kadut ovat hiljaisia ja rannoilla vallitsee rauha, löytyy kaupungin kujilta toinen toistaan ihanampia talvisalaisuuksia: On avoimia ravintoloita ja tunnelmallisia kahviloita. On hurmaavia hotelleja ja vuokrattavia saunoja. On kylpylän lämpöä ja idyllinen avantopaikka. On nuotiotulta, retkipolkuja, hiihtolatuja, luistelukenttiä jne.

Ja koululaisten talvilomaviikolla (vko 8/2023) kaupunki täyttyy lisäksi lukuisista erityistapahtumista, kuten mm. hevosajelusta, ammunnasta, tenniskursseista, jäädiscosta, karkkipajasta, ilotulituksesta, konsertista jne.

Nappaa siis vähintään pipo ja uikkarit matkaan ja hyppää mukaan hurmaantumaan! Tämä juttu on kooste siitä, mitä kaikkea Hankoon suuntaava matkalainen voikaan kokea Suomen eteläisimmässä kaupungissa talvisina lomapäivinään.

Hangon talvi

1. Rannat

Rannat ovat Hangon juttu – niin kesällä kuin talvella. Olemme viettäneet päiväkausia Hangon hiekkarannoilla nautiskellen kesän lämmöstä ja leppeästä ihanuudesta, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun pääsimme näkemään samat rannat lumen peittäminä.

Hangon talvi

Pehmeä valkoisuus oli vallannut kilometrejä jatkuvan rantaviivan. Kesän hiekkaleikit vaihtuivat lumen tuomaan riemuun. Lapset pyörittivät jättimäisiä lumipallojaan ja rannalle alkoi kohota toinen toistaan näyttävämpiä veistoksia.

Oli tilaa juosta, leikkiä ja nauttia. Oli tilaisuus tehdä lukuisia lumienkeleitä ja nähdä vieressä pauhaavan meren todellinen voima.

Hangon talvi

Hangossa on kymmeniä kilometrejä merenrantaa, ja näillä rannoilla voi nautiskella ympäri vuoden. Voi ihailla maisemaa ja fiilistellä tunnelmaa. Voi reippailla ja rentoutua. Sään salliessa voi kulkea luontopoluilla (ks. juttu) tai lumisena päivänä hiihdellä kohti auringonlaskua. Hyvällä tuurilla voi jopa luistella, tai halutessaan pulahtaa uimaan.

Hangon talvi

2. Eväshetket

Ja tottahan toki rannoilla voi myös nauttia eväitä! Rannalle suunnatessa reppuun kannattaa pakata syötävää ja termospulloon lämmintä juotavaa. Rauhallisia evässpotteja löytyy varmasti.

Jos termarieväiden sijaan haluaa tehdä tulet ja nautiskella nuotion tunnelmasta, löytyy Hangosta myös kaikkien vapaassa käytössä oleva laavu. Tämä Furunäsin laavu sijaitsee Hankoniemen pohjoisrannalla, pienen patikkamatkan päässä pysäköintialueelta. (Ko. laavusta ja sen ympäristöstä voit lukea lisää tästä Hangon syksyä käsittelevästä jutustani.)

Hangon talvi

Toinen Hangon hurmaavista tulipaikoista löytyy Silversandin leirintäalueen rannalta. Kyseessä on kota, jota voi vuokrata omaan käyttöön ja jota leirintäalueella majoittuvat saavat käyttää veloituksetta.

Talvilomaviikolla kodalla on tarjolla myös erityistä lomatulistelua torstaista lauantaihin klo 12-18. (Ks. lisäinfoa vuoden 2023 talvilomaohjelmasta osoitteesta visithanko.fi/teemasivu/talviloma-hangossa/).

Hangon talvi / Silversand / kota

3. Ladut

Vaikka me teimme pienet rantasivakoinnit ihan omilla poluillamme, löytyy Hangosta myös virallisia, ajettuja hiihtolatuja – niin kaupungin etelä- kuin pohjoislaidoiltakin. Ladut toki vaativat kunnon lumet, eikä aukiolosta luonnollisestikaan voida antaa takuita. Mutta hyvällä tuurilla Hangossa voi hiihdellä kilometrikaupalla niin metsän siimeksessä kuin rantojenkin tuntumassa.

Kartat ja tiedot laduista sekä niiden kunnosta löytyy kaupungin sivuilta.

Hangon talvi / Hiihtoa Silversandin rannalla

4. Luistelu

Talvilajeista nauttiville löytyy Hangosta myös useita luistelukenttiä, joiden aukiolon voi tarkistaa latujen kanssa samoilta sivuilta, ks. hanko.fi.

Ja kovina pakkastalvina voi napata naskalit kaulaan ja suunnata luistelemaan myös meren jäälle – kunhan pysyttelee rantaviivan tuntumassa ja on varma jään kantavuudesta.

Lisäksi talvilomaviikon maanantaina 20.2.2023 klo 16-18 järjestetään sään salliessa Keskuskoulun kentällä kaikille avoin Jäädisko.

5. Pulkkailu

Ja tietysti Hangossa myös pulkkaillaan! Ja vieläpä suoraan kirkon kupeessa, ns. Leijonapuiston kainalossa (Bulevardi 2).

Kun lumi on peittänyt maan, voi kirkon portaita pitkin viilettää iloon ja riemuun. Vieressä levittäytyy hyvä mäki ja taustalla komeilevat kaupungin maamerkit. Ja silloinkin, kun lunta ei ole, tarjoaa Kirkkopuiston leikkipaikka monenlaista tekemistä eri ikäisille lapsille.

Talvilomaviikon spesialiteetteihin lukeutuu Leijonapuistossa järjestettävä Lasten talvitapahtuma poniajeluineen, tehtäväratoineen jne. (su 26.2. klo 12-14).

6. Saunat

Mahdollisen lumen lisäksi Hangon talvi tarjoaa myös lämpöä – säällä kuin säällä.

Silversandin pitkältä hiekkarannalta löytyy erilaisia, hyvinkin söpöjä saunoja vuokrattaviksi. Halvimmillaan pienen rantasaunan saa käyttöönsä jo alle kolmella kympillä tunniksi. Mutta sijoittamalla vähän enemmän (150 €), voi varata oman porukkansa käyttöön koko Silversandin Saunalandian porealtaineen, suihkuineen ja pukutiloineen. Todellakin suosittelen!

Kesäviikonloppuisin (ja talvilomaviikolla) Saunalandiassa on tarjolla myös yleisövuoroja, mutta muuten alue hiljentyy talveen, ravintola sulkee ovensa ja saunat muuttuvat pelkästään tilauskäyttöön.

Hangon talvi / Silversand / Saunat

Kun me istuimme joulukuisena lauantai-iltana Silversandin porekylvyssä, loisti lasten silmissä suuri ilo – ja omassa sydämessä kiitollisuus.

Takana oli lumimyräkässä tehty retki Joulupolulle, termarieväät Puistovuoren kallioilla, mäenlaskua, lumileikkejä ja lopuksi vielä pienet hiihdot. Nyt edessä levittäytyi meri ja puukiukaasta sai hyvät löylyt. Rannan vesi tuntui toki jo kylmältä, mutta poreet pulppusivat lämpiminä.

Hetkeä aikaisemmin auringonlasku oli maalannut horisontin vaaleanpunaiseksi, ja nyt pimeys kuljetti hienoa päivää kohti vähintäänkin yhtä hienoa iltaa.

Hangon talvi / Silversand / Saunalandia

Silversandin rannoilla yöpyy kesäisin useita tuhansia ihmisiä, mutta nyt paikka huokui lempeää talven rauhaa. Mökeissä oli toki nytkin muutamia majoittujia ja parkissa jokunen auto. Myös yksi huoltorakennuksista oli yhä avoinna, mutta muuten koko alue oli laskeutunut talvilevolle. Kesän aktiivinen hälinä oli poissa, ja paikan täytti uskomaton hiljaisuus (omaa seuruettamme lukuunottamatta).

Talvinen Silversand kannattaa ehdottomasti kokea.

Kaikki Hangon vuokrattavat saunat löydät osoitteesta visithanko.fi/infosivu/hangon-tilaussaunat/.

7. Spa

Kun Hankoon menee talvella, kannattaa ohjelmaan suunnitella myös kylpylävierailu. Regatta SPA on merinäköaloin varustettu, ylellisen tyylikäs uinti- ja rentoutumispaikka kaupungin paraatipaikalla (os. Merikatu 2).

Kesäsesongin aikaan SPA on varattu ainoastaan osakkaiden ja hotellivieraiden käyttöön, mutta talvella kuka tahansa on lämpimästi tervetullut nauttimaan paikan upeista puitteista.

Hangon talvi / Regatta SPA

Kylpyläosastolta löytyy puku-, suihku- ja saunatilojen ohella täysimittainen (25 m) uima-allas, pieni terapia-allas sekä höyrysauna. Tarjolla on myös mm. uimakellukkeita ja vesijuoksuvöitä.

Regatta SPAn valtteja ovat mm. upea merimaisema, rauhallinen tunnelma ja tyylikäs design. Joulukuisena sunnuntaiaamuna paikka henkii puhdasta laatua ja ainutlaatuista ihanuutta.

Ihan täydellistä.

Hangon talvi / Regatta SPA

8. Avanto

SPAn lisäksi Hangossa pääsee ympäri vuoden uimaan myös Tehtaanniemen Uimahuoneelta. Tämä pieni, idyllinen uimahuone sijaitsee ihan SPAn kupeessa, ja sinne saa avaimen vuosi- tai päivämaksua vastaan (ks. visithanko.fi, talvikaudella päiväavaimet vain arkisin).

Uimahuoneella on lämmitetyt pukutilat naisille ja miehille, mutta ei suihkua, saunaa tai WC:tä. Me itse kävimme Uimahuoneella syksyllä, ja tästä voit lukea lisää osoitteesta outdoorfamily.fi/hanko-syksylla/.

Hangon talvi / Uimahuone

9. Ravintolat

Hangossa monet ravintoloistakin vaipuvat talviunille, mutta joukossa on myös muutama läpi vuoden avoinna oleva helmi. Syksyllä ylistin Origoa, nyt hehkuta Elvan Bistroa ja Stranden Bar & Kitchenia. Nämä kaikki tarjoavat ihan loistavaa ruokaa ja ihanaa tunnelmaa.

Itäsatamassa sijaitseva Stranden tarjoilee arkisin lounasta, loppuviikosta ala cartea ja aina kahvilaherkkuja. Me nautimme Strandenissa talvista sunnuntailounasta, ja maut todellakin täyttivät kaikki odotukset. Erittäin hyvää! Ihan huippu paikka!

Stranden Bar & Kitchen

Ja ihan huippu on myös Elvan Bistro Bulevardilla. Tämä kortteliravintola huokuu lämpöä ja rentoa tunnelmaa. Lauantai-iltana kaikki pöydät ovat täynnä ja leppoisa puheensorina täyttää paikan. Täällä nautitaan ja viihdytään. Lapset voivat valita listalta joitain ruokia pienempinä annoksina. Kaikki on hyvää. Ja kivaa.

Sekä Stranden että Elvan ovat avoinna myös talvilomaviikolla 8/2023 (Stranden joka päivä, Elvan loppuviikosta).

Tuolla viikolla Hangon ravintoloista löytyy myös erityisohjelmaa: esimerkiksi tiistaina 21.2.2023 saa Hanko Brewing Companyssä hernekeittoa ja perjantaina 24.2. Strandenissa lettuja. Bravaksen terassilla puolestaan vietetään After Skitä perjantaina 24.2. ja lauantaina 25.2. klo 15-18.

Kaikki ravintoloiden ja kahviloiden talvilomaviikon aukioloajat ja ohjelmat löydät osoitteesta visithanko.fi/teemasivu/talviloma-hangossa/.

10. Majapaikat

Talvella Hankoon mahtuu myös yöksi. Vaikka monet pitsihuvilat ja B&B-paikat ovat sulkeneet ovensa talveksi, on kaupungissa tarjolla monenlaisia yöpaikkoja myös vuoden rauhallisimpina kuukausina.

Hangon talvi / Silversand

Silversandin mökeissä voi yöpyä aivan rantaviivan tuntumassa, Hotel Regatassa saa kokea ylellisyyttä ja esimerkiksi Hotel Bulevardissa pääsee halutessaan viettämään yönsä entisessä putkassa.

Me yövyimme syksyllä hurmaavassa B&B Korsmanissa, tällä kertaa majapaikkamme oli Hotel Bulevard.

Hotel Bulevard toimii entisen poliisiaseman tiloissa, ja vanhoista selleistä on tehty kiehtovia hotellihuoneita. Putkahuoneiden lisäksi hotellista löytyy myös monipuolinen kattaus muita, keskenään erilaisia, yksilöllisesti sisustettuja huoneita.

Hangon talvi / Hotel Bulevard

Hotel Bulevard ei ehkä pärjää hurmaavuudessaan kaupungin pitsihuviloille, mutta toimivuudessaan se on ihan täydellinen: Sijainti on keskeinen. Hinnat ovat hyvät. Huonevalikoimasta löytyy jokaiselle mieleinen. Aamiainen on maittava. Saunat lämpiävät päivittäin. Tarjolla on pieni leikkitila lapsille ja lainattavia kirjoja kaikille. Ja niin edelleen.

Erityisplussaa Hotel Bulevard saa siitä, että hotellivieraiden käytössä on mm. jääkaappi, kahvinkeitin, mikro ja astioita omien eväiden säilyttämiseen, lämmittämiseen ja syömiseen.

Hotel Bulevardin historia on kiehtova ja tunnelma ihanan rento. Sisustustyylit yhdistyvät letkeästi toisiinsa, ja jokainen voi nautiskella olostaan juuri sellaisena kuin on. Tässä paikassa viihtyisi pitkään.

Hotel Bulevard

11. Talvilomanviikon erityisohjelmat

Kaiken sen lisäksi, mitä me itse saimme kokea joulukuisen Hanko-viikonloppumme aikana, on talviloman viettäjillä mahdollisuus osallistua mitä monipuolisimpaan ohjelmakattaukseen.

Yllä mainittujen tapahtumien ja aktiviteettien ohella Hangon talvilomaviikkoon (8/2023) sisältyy mm. tilaisuus vierailla vesitornissa, Rintamamuseossa ja Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla. On myös mahdollisuus osallistua kirjaston aarrejahtiin, kaupungintalon Megasakki-konserttiin, Korsmanin karkkitehtaaseen ja pikkuleipäkorjaamoon sekä lukuisiin muihin tapahtumiin.

Lauantaina järjestetään ilotulitus Itäsatamassa, keskiviikkona pääsee mm. hevosajelemaan Casinon puistossa. Kino Olympiassa pyörii elokuvia, keilahalli on auki, jne., jne.

Hangon talvilomaviikon ohjelmaan voi tutustua tarkemmin osoitteessa visithanko.fi/teemasivu/talviloma-hangossa/. (Osa tapahtumista on ilmaisia, joissain on pieni pääsymaksu.)

Vaikuttaa niin kivalta! Meinaatko mennä?

-Johanna

Hangon talvi

Myös syksyistä Hankoa käsittelevästä jutustani voit poimia monta kivaa tekemistä talviseenkin Hanko-lomaan. Ko. juttu on luettavissa osoitteessa: outdoorfamily.fi/hanko-syksylla/.

Hangon luontopolkuihin voit tutustua osoitteessa: outdoorfamily.fi/hangon-luontopolut/.

Lisää Hangon hienoja kohteita löydät Retkipaikkaan kirjoittamastani jutusta: retkipaikka.fi/vau-mika-lomakohde-hangon-kansallinen-kaupunkipuisto-ylittaa-suuretkin-odotukset/.

Seuraathan seikkailujamme myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *