Iso-Valkee / sauna

Saunamökki Etelä-Suomen upeimmasta retkikohteesta vain 25 eurolla vuorokaudeksi!

Jos haaveilet saunaillasta luonnon keskellä tai erämökkiyöstä Etelä-Suomessa, en usko, että voit kovin helpolla löytää Someron Iso-Valkeeta parempaa paikkaa!

Tämä paikka on nimittäin todellinen lapsiperheen retkihelmi – kuten hehkutin jo edellisessä Iso-Valkee-jutussani puolisentoista vuotta sitten (ks. Retkihelmi lapsiperheille: Iso-Valkee Somerolla).

Tuo aikaisempi juttuni Iso-Valkeesta kannattaa ehdottomasti lukea, jos on kiinnostunut sellaisesta rauhallisesta retkikohteesta, jonne on vain reilun tunnin matka niin Helsingistä kuin Turustakin, josta löytyy muutaman kilometrin mittainen luontopolku, useita tulipaikkoja, laavuja, uskomattoman kirkasvetinen järvi sekä mm. siistit huussit. (Edellisen käyntimme jälkeen parkkialueen viereen oli tullut vielä yksi uusi puucee.)

Iso-Valkee / Somero / Somerniemi

Näiden lisäksi ihan Iso-Valkee-järven rannalla on pieni, idyllinen saunamökki, jonka kuka tahansa voi vuokrata omaan käyttöönsä vain 25 eurolla vuorokaudeksi! (Ainakin siihen asti, kunnes mökin omistava Someron kaupunki keksii tarkistaa ko. hintaa reilusti ylös päin… 😉 )

Omassa mielessäni tämä Iso-Valkeen sauna on pyörinyt siitä lähtien, kun näin sen ensimmäisen kerran pilkistelevän mäntyjen lomassa vuoden 2019 elokuussa. Ja nyt jouluaatonaattona 2020 pääsimme viimein testaamaan ko. hirsimökin löylyt. 🙂

Iso-Valkeen sauna

Joulusauna luonnon helmassa

Aatonaaton joulusauna metsän keskellä sai paikan meidän uutena jouluperinteenämme vietettyämme vuosi sitten joulua edeltävän yön Nuuksion Tikankolossa (ks. Erämökkiyö pääkaupunkiseudulla – Nuuksion Oravankolo ja Tikankolo).

Nyt vuotta myöhemmin jouluretken kohteeksemme valikoitui Iso-Valkeen sauna. Alkuperäisenä ajatuksenamme oli viettää päivä retkeillen, ilta saunoen ja yö siten, että osa perheestämme nukkuisi saunamökin tuvassa ja kaikkein innokkaimmat eräilijämme viereisellä laavulla.

Vaikka joulukuinen yö täysin autiolla Iso-Valkeella olisi ollut aivan varmasti upea kokemus, yllyttivät omat aikataulumme meidät kuitenkin palaamaan sittenkin yöksi kotiin ja ”tyytymään pelkkään” nuotiogrillailuun, pitkään saunontaan ja hytisevään uintiin talvisella järvellä.

Mutta voi että, miten hienoa tämä oli! Tulemme aivan varmasti uudestaan! Ja viimeistään kesällä pariksikin yöksi!

Iso-Valkee / Somero / Somerniemi
Iso-Valkeen sauna / Somero / Somerniemi
Iso-Valkeen sauna / Somero / Somerniemi

Iso-Valkeen saunan varaus ja vuokraus

Iso-Valkeen saunamökin varaus onnistuu soittamalla tai lähettämällä sähköpostia Someron kaupungin neuvontaan (puh. 02 77911 / info(a)somero.fi, ks. somero.fi).

Netistä ei löydy mitään valmista varauskalenteria tms., mutta vapaat ajat selviävät nopeasti soittamalla. Käsittääkseni sauna on hyvinkin varattu erityisesti kesäviikonloppuina, mutta ainakaan näin joulun aikaan ei kuulemma muita halukkaita saunojia ollut lähimaillakaan. 🙂

Mökin vuokra on (tällä hetkellä) 25 € / vrk. Vuokra-aika alkaa klo 12 ja päättyy klo 12 avainten noutamisella / palauttamisella Someron kaupungin neuvontaan. (Neuvonnan ollessa suljettu avaimille voidaan järjestää vaihtoehtoinen nouto-/palautuspaikka esim. kirjastosta tai uimahallista.) Vuokra maksetaan avaimia noudettaessa käteisellä.

Erityisesti pääkaupunkiseudun suunnalta saapuvien kannattaa huomioida matka-ajassaan se, että saunan avaimet eivät tosiaan odota mökillä (jonka osoite on Murjuntie 349, Somerniemi), vaan ne pitää koukata hakemassa ja palauttamassa Someron keskustasta (mikä siis lisää matka-aikaa ihan merkittävästi).

Iso-Valkeen sauna / Somero / Somerniemi
Iso-Valkee / sauna

Iso-Valkeen saunamökin varustus

Varustustasoltaan tämä Iso-Valkeen ihanan idyllinen rantasauna on ns. kunnon eräkämppä. Mökissä ei siis ole sähköä, vesijohtoa, valoja tms. – mutta sen sijaan siinä on ihan valtavasti tunnelmaa!

Mukaan kannattaa varata kunnon retkivarustus, juomavettä, wc-paperit yms., mutta tunnelman ja ihanuuden lisäksi tämä mökki ympäristöineen tarjoaa myös paljon muuta:

 • Mökin sauna on suhteellisen pieni, mutta meidän viisihenkinen perheemmekin mahtui juuri ja juuri jopa ylälauteelle yhtäaikaa. Saunasta löytyy mm. pesuvateja, kauhat yms. Pesuvesi haetaan järvestä.
 • Saunan vieressä on pieni tupa, jossa on tehokkaan näköinen Harvia-takka lämmitykseen, pöytä ja penkit sekä kerrossänky. Sängyssä on petipaikat, peitot ja tyynyt kahdelle, mutta lisäksi tuvasta löytyy kaksi ylimääräistä patjaa, jotka mahtunevat juuri ja juuri tuvan lattialle. Lisäksi mökistä näytti löytyvän mm. paistinpannu yms. Tarkka varustus kannattaa varmistaa varauksen yhteydessä.
 • Mökin läheisyydessä on puukatos, jossa näytti olevan reilusti puita. Mökistä löytyy myös mm. kirves.
 • Mökin läheisyydessä on hyvä huussi. (Tämä on myös muiden mahdollisten retkeilijöiden käytössä.)
 • Mökin pihalla on vuokralaisten yksityiskäyttöön varattu nuotiopaikka.
 • Mökin vuokraan sisältyy myös soutuvene. (Vene oli käytettävissä ainakin vielä jouluna, kun järvi ei ollut jäässä.)
 • Mökille on matkaa parkkipaikalta noin 300 metriä, mutta avainnipussa on myös avain huoltotien sulkevaan puomiin. Tarvittaessa autolla voinee siis ajaa varovasti myös ihan mökin viereen. Julkisilla kulkuneuvoilla Iso-Valkeen tavoittaminen sen sijaan lienee aika haasteellista.

Jos tämä kaikki ei ole 25 euron arvoista, niin en kyllä tiedä, mikä olisi.

Ihan mieletön paikka! Kiitos tuhannesti, Somero, että tarjoatte tällaisen paikan kaikille retkeilijöille – siis myös meille ei-somerolaisille!

Todella suuri suositus!

-Johanna

Iso-Valkee / Somero / soutuvene

Tervetuloa seuraamaan seikkailujamme myös Facebookiin ja Instagramiin!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

02 comments on “Saunamökki Etelä-Suomen upeimmasta retkikohteesta vain 25 eurolla vuorokaudeksi!

 • Eveliina Lahti , Direct link to comment

  Hei, Someron infosta ei osattu vastata että pitääkö mökki lämpöä? Olemme menossa viikon päästä vauvan kanssa ja pitäisi tietää että pärjääkö siellä yötä 😀

  • Outdoor Family , Direct link to comment

   Hei, kiitos viestistäsi, mutta valitettavasti en itsekään osaa antaa tähän varmaa vastausta. Me emme yöpyneet mökissä, mutta voisin kuvitella, että sen saa kyllä illalla lämpimäksi, mutta viimeistään aamuyöllä lämpöä saattaa olla haihtunut reilustikin… -Johanna

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *