Riisitunturi / Riisin Rääpäsy / Liukulumikengät / Karvapohjasukset

Satumainen Riisitunturi ja koko perheen unelmaretki liukulumikengillä

Kaupallinen yhteistyö: Kuusamon Eräkauppa

Talvinen Riisitunturi on satumainen. Maaginen. Ihan uskomattoman kaunis. Jotain niin vaikuttavaa, ettei koko maailmasta taida löytyä upeampaa.

Tätä paikkaa ei todellakaan ylistetä turhaan.

Riisitunturi / Karvapohjasukset / Liukulumikengät

Kun me reilu viikko sitten kaarsimme automme Riisitunturin jättimäiselle pysäköintialueelle, oli pakkasta reilusti yli parikymmentä astetta. Kylmyys oli kenties karkottanut kanssaretkeilijät, sillä tilaa riitti runsaasti. Parkkiriveissä oli varaa valita, eikä metsäänkään syntynyt ruuhkaa.

Me kiinnitimme jalkaamme lyhyet karvapohjasukset (eli ns. liukulumikengät) ja suuntasimme Riisin rääpäsy -talvireitille. Edessämme oli reilut neljä kilometriä tykkypuiden täyttämää unelmaa.

Talvinen Riisitunturi

Hiihdimme kansallispuiston portista sisään ja sukelsimme sellaiseen seikkailuun, jota ei varmasti unohda koskaan. Tämä ympäristö oli kuin utopistinen satumaa. Ihan epätodellinen mielikuvitusvaltakunta.

Ja nämä lyhyet karvapohjasukset olivat aivan täydellinen kulkuväline tähän valkoiseen pakkasparatiisiin!

Riisitunturin kansallispuisto

Siis mitkä karvapohjasukset / liukulumikengät?

Jos et vielä ole tutustunut liukulumikenkä-nimellä tunnetuiksi tulleisiin karvapohjasuksiin, nämä talven hittivälineet ovat siis lyhyet ja leveät sukset, joissa on mukana lumikenkien näppäryyttä ja metsäsuksien hiihto-ominaisuuksia. Niillä voi hiihdellä hangella, mutta ne kulkevat myös kovaksi kävellyllä talvipolulla.

Lyhyytensä ansiosta tällaiset karvapohjasukset ovat erityisen kätevät mm. puiden seassa puikkelehtiessa, mutta pitkään matkahiihtoon kannattanee valita viralliset metsäsukset.

OAC Skinbased Karvapohjasukset / Liukulumikengät / Kuusamon Eräkauppa

Liukulumikenkien pito-ominaisuudet ovat karvapohjien ansiosta hyvät, eivätkä kohtuulliset ylämäet tuota ongelmia. Ja alamäessä voi vaan painella menemään. Tosin kunnollisia kantteja näissä suksissa ei ole, eli varsinainen laskettelu vaatii harjaantumista. Eikä esimerkiksi auraaminen oikein tuntunut onnistuvan ainakaan tällaisilta aloittelijoilta…

Ja toki tukevuus on laskettelumonoissa ihan eri luokkaa kuin tavallisissa talvikengissä. Mutta niin vaan me painelimme Sorelit ja Kuomat karvapohjasuksiin kiinnitettyinä pitkin Riisitunturia. Ja Riisin rääpäsyn loivat laskut olivat näillä välineillä aivan unelmaa! (Vaikkakin hurjapäiset lapsemme nauttivat kuulemma vielä enemmän edellisenä päivänä kokemamme Iivaaran jyrkistä korkeuseroista…)

Karvapohjasukset

Riisin rääpäsy – maailman suurinta kauneutta

Riisitunturin reitillä oli mahtavaa hiihdellä ylös lumista polkua. Oli hykerryttävää poiketa hangen puolelle ja tuntea miten karvapohjasuksi kantoi kulkijaansa.

Tuo Riisin rääpäisy (4,3 km) on rengasreitti, jossa ainostaan ensimmäinen ja viimeinen parisataa metriä kuljetaan samaa uraa. Reitti on tarkoitettu lumikengillä tai vaikkapa juuri liukulumikengillä kuljettavaksi, mutta suuren suosionsa johdosta sen päässee usein kulkemaan myös tavallisilla talvikengillä. Kulkusuunta on myötäpäivään.

Alku on maltillista nousua, ja tunturin huipun kupeeseen saavutaan reilun puolentoista kilometrin jälkeen.

Riisitunturi / Karvapohjasukset / Liukulumikengät

Me pidimme ensimmäisen taukomme jo ihan alkumatkasta, käytännössä heti, kun ensimmäisessä lapsessamme alkoi olla havaittavissa nälän merkkejä…

Istahdimme hankeen ja kaivoimme repusta ruokatermarit. Lusikoimme lounaskeitot nopeasti mahaamme ja jatkoimme matkaamme kohti viimaista tunturin huippua.

Talvinen Riisitunturi lasten kanssa karvapohjasuksilla

Kauneus sai seurakseen jatkuvasti lisää kauneutta. Pilviverho aukeili koko ajan enemmän. Kaikkialle levittäytyi upeutta.

Lapset innostuivat laskettelemaan kaartuvien tykkypuiden alta ja nousemaan jälleen mäkeä ylös. Ja laskemaan taas. Uudestaan ja uudestaan. Ja vielä uudestaan.

He myös ryömivät lumen tekemiin majoihin. Vetivät välillä huppuja tiukemmin päähänsä ja jatkoivat taas.

Oli niin kivaa. Vaikkakin samalla niin kylmää.

Riisitunturilla karvapohjasuksilla
Talvinen Riisitunturi

Jos hyytävä viima ei olisi verottanut osaansa, olisi korkealla tunturin laella ollut ihan täydellistä.

Riisitunturi
Riisitunturi / Karvapohjasukset / Liukulumikengät

Vuokravälineet Kuusamon Eräkaupasta

Meille tämä Riisitunturin retki oli elämämme toinen liukulumikenkä- eli karvapohjasuksikokemus. Ensimmäisen olimme tehneet edellisenä päivänä Iivaaraan. (Tuosta retkestä voit jutun Retkipaikasta.)

Välineet olimme vuokranneet Kuusamon Eräkaupasta, ihan siitä Kuusamon keskustan tuntumasta, Torangin alueelta.

OAC Skinbased karvapohjasukset / liukulumikengät

Kun vuodenvaihteessa innostuimme liukulumikenkäajatuksesta, olimme jo päätymässä isoon rahalliseen satsaukseen ja ostamaan tällaiset karvapohjasukset samantien omaksi jokaiselle perheenjäsenellemme. Mutta kolmea paria lasten suksia ei löytynyt mistään. Eikä millään.

Perusteellisen googlailun seurauksena onnistuimme kuitenkin löytämään tämän yhden paikan, siis Kuusamon Eräkaupan, josta olisi mahdollista saada vuokralle OAC:n Skinbased-karvapohjasukset myös kaikille lapsillemme. Niin huippua!

Riisitunturin kansallispuisto

Aikuisten mallejahan löytyy nykyään vuokralle vähän joka puolelta Suomea, mutta Kuusamon Eräkauppa on yksi niistä harvoista (ellei jopa ainoa?), joka mahdollistaa unohtumattomat elämykset koko perheelle. Kiitos!!

Tämän ansiosta pääsimme kokemaan unelmien liukulumikenkäretken koko perheen voimin. 🙂

OAC Skinbased karvapohjasukset / liukulumikengät / Kuusamon Eräkauppa

(Kuusamon Eräkaupasta löytyy karvapohjasuksien eli ns. liukulumikenkien lisäksi myös tavallisia lumikenkiä, ahkioita, kantoreppuja, rinkkoja, kajakkeja, SUP-lautoja yms. Kaikki välineet saa noudettua suoraan pihalta, ilman astumista sisätiloihin. Ja palvelu on vähintäänkin ensiluokkaista! Lisätietoa löytyy osoitteesta www.kuusamonerakauppa.com. )

Tuvan ja tulipaikan kautta alas tunturista

Riisitunturi / Riisin rääpäsy

Riisitunturin päältä Riisin rääpäsy kaartoi alkuun hitusen vasemmalle ja alkoi lasketella alas oikealle kohti autiotupaa ja keittokatosta. Täällä se ristesi upouuden, parinkymmenen kilometrin mittaisen talvipyöräilyreitin sekä Riisin rykäsy -hiihtoladun kanssa (4,6 km). Ja suuntasi loivan nousun kautta lempeään laskuun kohti pysäköintialuetta.

Riisitunturi / Riisin rääpäsy
Riisitunturi / autiotupa
Riisitunturi / keittokatos

Reitiltä olisi ollut mahdollista jatkaa myös Noukavaaran suuntaan. (Noukavaaran vanha P-paikka ei ole ilmeisesti enää käytössä, eikä tietä sinne aurata). Tuolla muutaman kilometrin päässä, Ylimmän Noukajärven rannalla, sijaitsee Kota-Huskyn vuokramökki, joka oli meidän alkuperäisenä matkakohteenamme.

Tarkoituksenamme oli tehdä yön yli -retki ja hiihtää ahkion kanssa saunomaan ja nukkumaan Noukavaaran mökkiin. Pakkasennusteiden hätyytellessä kolmeakymppiä (tuulen kanssa jopa neljää…) jouduimme kuitenkin tällä kertaa peruuttamaan mökkivarauksemme ja keskittymään päiväretkeen.

Mutta voi onni ja ihanuus, miten hieno oli jo tämäkin retki!

Riisitunturi / Koko perheen unelmaretki karvapohjasuksilla

Liukulumikengät yhdistettynä Riisitunturin maisemiin olivat sellainen elämys, joka kohoaa heittämällä omien luontokokemusteni kärkikaartiin. (Jättäen taakseen niin Havaijin viidakot kuin mm. Japanin kirsikkapuistotkin…)

Riisitunturi / lasten karvapohjasukset / liukulumikengät
Karvapohjasuksilla Riisitunturilla

Nenänpäät punoittivat kylmästä, mutta silmät nautiskelivat näkemästään. Ja onnelliset sydämet sykkivät roppakaupalla lämpöä.

Riisitunturi / karvapohjasukset / liukulumikengät

Suurin suositus, mitä vaan voi antaa – niin talviselle Riisitunturille, karvapohjasuksille kuin Kuusamon Eräkaupallekin!

-Johanna

Hiihtoretki Riisitunturin kansallispuistoon

Kuusamon Eräkaupan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.kuusamonerakauppa.com, Facebook-sivut osoitteesta www.facebook.com/erakauppa ja Instagam-tili osoitteesta www.instagram.com/kuusamonerakauppa/.

Kuusamon Eräkaupan katuosoite on Kiestingintie 6, 93600 Kuusamo. (Ennen paikalle menoa kannattaa soittaa 040 0964 176 tai laittaa viestiä kuusamonerakauppa(at)gmail.com, sillä kaupalla ei ole jatkuvaa päivystystä.)

Kuusamon Eräkaupan välineitä saa vuokraan myös Rukan Korpikahvilasta, Oulangan luontokeskukselta ja Hotelli Goiglosta.

Ja välineiden vuokrauksen ohella Kuusamon Eräkauppa myös myy erilaisia retkeilyvarusteita!

Meillä oli käytössämme seuraavat karvapohjasukset ja näiden lisäksi teleskooppisauvat:

  • Lasten OAC POH 100 cm
  • OAC WAP 127 cm
  • OAC KAR 147 cm

Lisätietoja ko. suksista löytyy Kuusamon Eräkaupan sivuilta sekä suoraan OAC:n Skinbased-sivuilta.

Lasten OAC-sukset on tarkoitettu kaikille yli 5-vuotiaille lapsille. Lasten sukseen sopivan kengän pituus voi olla 22,5 – 30,5 cm. Aikuisten side puolestaan sopii 24 – 38-senttisiin kenkiin.

Riisitunturin talvireiteistä löytyy lisäinfoa luontoon.fi-sivuilta ja kartat löytyvät täältä.

Riisitunturista löytyy paljon lisätietoa myös mm. Retkipaikasta.

Huippua, jos tulet seuraamaan seikkailujamme myös Instagramiin ja  Facebookiin!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *