1. maailmansodan linnoitusketju / juoksuhauta

Löytyykö teidänkin lähimetsästä sodan aikaisia linnoituksia?!

Aika uskomatonta, millainen retkikohde löytyy kävelyetäisyyden päästä kotoamme. Ja aivan käsittämätöntä, ettemme ole aikaisemmin käyneet täällä! Ja vielä astetta uskomattomampaa, että ihan vastaavia paikkoja piileskelee tuhansien muidenkin lapsiperheiden lähimetsissä!!

Helsinkiä kiertää nimittäin ensimmäisen maailmansodan aikainen linnoitusketju, josta on edelleen jäljellä lukuisia kiehtovia rakennelmia.

Ehkäpä siis teidänkin lähikulmillenne on kätkeytynyt pala Suomen sotahistoriaa – ja samalla mitä kutkuttavin lähiretkikohde?!

1. maailmansodan linnoitusketju / Espoo / Laajalahti

Kiehtovaa sotahistoriaa lähimetsässä

Olen omilla aamulenkeilläni juossut lukuisia Pohjois-Tapiolan, Mankkaan ja Laajalahden polkuja. Olen löytänyt lähimetsien kauneutta ja monipuolisuutta. Ja yhtenä päivänä bongasin Laajalahden kallioilta myös graffitein sotkettuja betonirakennelmia ja jännän näköisiä juoksuhautoja. Mutta vielä tuolloin en tiennyt, miten vaikuttava kokonaisuus tämä isojen teiden ja asuintalojen väliin jäävä metsikkö todellisuudessa olikaan…

1. maailmansodan linnoitusketju / Espoo / Laajalahti

Mutta kun teimme lasten kanssa parisen viikkoa sitten sunnuntairetken tälle samalle Lupauksenvuorelle, levittäytyi eteemme kokonainen linnoitusalue luolineen, käytävineen ja moninaisine raunioineen. Vau, mikä paikka!

Pojat (joille oikea sota on hyvin kaukainen käsite) olivat niin innoissaan, että äitikin ymmärsi paikan mahtavuuden, vaikuttavuuden, jännittävyyden, kiehtovuuden, kiinnostavuuden, upeuden jne…

1. maailmansodan linnoitusketju / Espoo / Laajalahti

Sammaloituneet rakennelmat kutsuivat tutkimaan itseään. Pienet kolot haastoivat ryömimään sisäänsä. Entiset tähystysasemat ja juoksuhaudat innostivat hurjiin leikkeihin. Luolamaiset tilat vetivät puoleensa.

1. maailmansodan linnoitusketju / Espoo / Laajalahti
Lupauksenvuori / Laajalahti / Espoo

Vaikka kyseessä oli vain kohtalaisen pieni kallio ihan siinä asutuksen keskellä, tarjosi se hienon elämyksen. Ja vaikka tämäkään kallioinen metsikkö ei ollut välttynyt roskilta ja ilkivallalta, sisälsi se edelleen myös paljon puhdasta luontoa. NIIN hieno paikka!

Lupauksenvuori / Laajalahti / Espoo

Pieni osa suurta ketjua

Espoon Laajalahden Lupauksenvuoren linnoitusjäänteet onnistuivat tekemään meihin niin suuren vaikutuksen, että muutaman kilometrin kävelymatka ei totisesti tuntunut liian suurelta ponnistukselta.

Ja vaikuttavuus oli myös sitä luokkaa, että esikoisemme on halunnut pyöräillä näille samoille kallioille jo toistamiseen kaverinsa, eväiden ja otsalamppujen kanssa.

Mutta kaikesta vaikuttavuudestaan huolimatta tämä Lupauksenvuoren linnoituspätkä on vain murto-osa sitä ketjua, joka kiertää koko Helsingin!

Jo Laajalahdesta, Vahvialankalliolta, löytyy ilmeisesti isompikin linnoitusalue, ja koko ketju kulkee Kehä 1:n liepeillä Espoon Haukilahdesta aina Helsingin Vuosaareen asti.

1. maailmansodan linnoitusketju / Espoo / Laajalahti
1. maailmansodan linnoitusketju / Espoo / Laajalahti
1. maailmansodan linnoitusketju / Espoo / Laajalahti

Linkkejä lisätietoon

Tämän linnoitusketjun historia ulottuu siis yli sadan vuoden taakse, ensimmäiseen maailmansotaan. Kun sota syttyi vuonna 1914, venäläiset rakennuttivat Helsingin ympärille vankan linnoitusketjun, Viaporin maarintaman. Tämän tehtävänä oli suojata Helsinkiä mantereen puolelta.

Ensimmäisen maailmansodan linnoitusketju / Laajalahti / Espoo

Ylen sivuilta löytyy aiheeseen liittyvä artikkeli, joka kiinnostuneiden kannataa ehdottomasti lukaista: yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/29/helsinkia-kiertaa-1-maailmansodan-linnoitusketju-katso-kartta. Ko. jutussa on mukana myös kartta, johon on poimittu lukuisia linnoituskohteita.

Lisäksi esim. Tony Hagerlundin sivuilta löytyy infoa ja kuvia myös näistä ensimmäisen maailmansodan aikaisista linnoituksista: www.hagerlund.net/fi/paakaupunkiseudun-i-maailmansodan-linnoitteet. Kannataa vilkaista tuokin.

Paikkoja on monia. Kierrettävää riittää. Ehkä me suuntaamme tulevana viikonloppuna pyörien kanssa Haukilahden metsään? Tai osaisitko suositella, mikä olisi se kaikkein vaikuttavin linnoitusketjun pätkä? 🙂

1. maailmansodan linnoitusketju / Espoo / Laajalahti

-Johanna

Muita Espooseen liittyviä juttujani ovat olleet mm.

Laajalahden seudusta löytyy yksi juttuni myös Retkipaikan sivuilta:

Seuraathan Outdoor Familyä myös Facebookissa ja Instagramissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

04 comments on “Löytyykö teidänkin lähimetsästä sodan aikaisia linnoituksia?!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *