Häähninmäki / Hankasalmi

12 seikkaa, jotka tekevät Hankasalmesta unelmien lomakohteen

Kaupallinen yhteistyö: Hankasalmi ja alueen yritykset

Tuskin kenellekään on enää yllätys, että omasta kotimaastamme löytyy upeita luontokohteita, mielenkiintoista arkkitehtuuria, monipuolisia liikuntamahdollisuuksia, uniikkeja elämyksiä jne.

Mutta kuka olisi arvannut, että pienessä keski-suomalaisessa kunnassa on mahdollisuus nauttia yhdellä kertaa vähintäänkin viiden tähden kattaus tätä kaikkea?!

Kun itse aloin parisen kuukautta sitten suunnitella pientä talvilomareissua Hankasalmelle, oli mielessäni kaksi asiaa:

1. Häkärinteet, joihin ihastuin vuosi sitten heti ensi silmäyksellä (ks. juttu) sekä

2. Revontuli Resortin lasi-iglut, joista olin myös ehtinyt haaveilla jo vuoden verran.

Mutta enpä olisi uskonut, että näiden huippukohteiden lisäksi tästä Jyväskylän laitamilla sijaitsevasta, vain noin 5000 asukkaan kunnasta löytyy niin paljon muutakin ihan uskomattoman hienoa!

Tässä on listattuna 12 esimerkkiä siitä, mikä tekee Hankasalmesta ihan unelmien lomakohteen lapsiperheille – ja samalla toki kaikille muillekin:

1. Loistavat laskettelurinteet

Häkä on huippu! Tämä Hankasalmen oma laskettelukeskus on ihan täydellinen unelmapaikka laskettelusta tai lautailusta innostuneille perheille.

Häkärinteet

Lapsille on tarjolla oma, kiva rinne sompahisseineen ja mm. hauskoine pujottelureitteineen. Lisäksi aloittelijoille löytyy erillinen naruhissi sekä mm. hiihtokoulupalveluita.

Häkärinteet / Hankasalmi

Kokeneempia temppuilijoita varten Häkälle on rakennettu monipuolinen, vaikuttava snow park lukuisine hyppyreineen ja reileineen. Ja itseni kaltaisten ns. peruslaskijoiden on puolestaan mahdollisuus nautiskella monissa muissa, pääasiassa suhteellisen leppoisissa rinteissä sekä hyödyntää alueen kolmea ankkurihissiä.

Häkärinteet

Häkän rinteillä on nousua parhaimmillaan yli 100 metriä ja pituutta 800 metriä. Yhteensä Häkältä löytyy 14 rinnettä (mutta ajankohtainen lumi- ja rinnetilanne kannattaa toki kulloinkin tarkistaa osoitteesta hakarinteet.fi/laskettelu/).

Häkärinteet

Häkärinteillä on myös yllättävän upeat maisemat ja tasokas välinevuokraamo. Paikan ilme on kauttaaltaan siisti ja laadukas. Ja ravintolasta saa halutessaan ostettua ruokaa myös take away -periaatteella vaikkapa ulkosalla nautittavaksi. 🙂

Lisätietoja Häkärinteistä löytyy osoitteesta hakarinteet.fi ja konkreettinen osoite on Pieksämäentie 262, 41520 Hankasalmi.

2. Lukuisat lajikokeilut

Laskettelun tai lumilautailun lisäksi Hankasalmelta löytyy hyviä mahdollisuuksia myös moneen muuhun urheiluun ja erilaisiin lajikokeiluihin.

Kunnan alueella on mm. liki 50 kilometriä hiihtolatuja, ja Häkällä vuokrataan myös maastohiihtovälineitä. Latukartta löytyy täältä ja ajankohtaiset latutiedot täältä.

Lisäksi sekä Häkärinteillä että muutaman kilometrin päässä sijaitsevassa Revontuli Resortissa on vuokrattavana lumikenkiä. (Pian toivottavasti Revontulen valikoimiin tulee virallisia lastenkin malleja, mutta jopa meidän eskarilainen pystyi etenemään hyvillä mielin suht pienillä ja kevyillä naisten lumikengillä. 🙂 )

Lumikenkien lisäksi Revontulesta löytyy vuokralle mm. fatbikeja (ainakin aikuisille) ja kesäisin esim. sup-lautoja, kanootteja ja soutuveneitä.

Kesäisin Revontulessa on myös 18-reikäinen golfkenttä sekä mahdollisuus mm. minigolfiin ja frisbeegolfiin. Lisäksi resortista löytyy jopa keilahalli!

Lisätietoja Revontuli Resortin talvilajeista löytyy osoitteesta www.revontuli.fi/fi/aktiviteetit/talviaktiviteetit/ ja kesälajeista osoitteesta www.revontuli.fi/fi/aktiviteetit/kesa-aktiviteetit/.

Revontulen osoite on Revontulentie 1, 41500 Hankasalmi.

Lumikenkäilyä / Hankasalmi

3. Ratsastusmahdollisuus

Ihan mielettömän mahtavaa on, että Hankasalmella on lukuisten muiden lajien ohella mahdollisuus kokeilla myös ratsastusta!

Rantakorven tilalla, noin 15 minuutin ajomatkan päässä Revontulesta, järjestetään erilaisia ratsastusretkiä, ja täysin kokemattomillekin tarjotaan mm. talutusratsastusta sekä kärry-/pulkka-ajeluja. Ihan huippua!

Talutusratsastuksen hinnat lähtevät 15 eurosta ja tarkemmat tiedot löytyvät täältä.

Lisätietoja Rantakorven tilasta löytyy osoitteesta rantakorpi.fi ja ratsastusretkistä osoitteesta rantakorpi.fi/hevostoiminta/ratsastusretket/.

Rantakorven tilan osoite on Rantakorventie 82, 41490 Niemisjärvi.

Talutusratsastus / Rantakorven tila / Hankasalmi
Talutusratsastusta / Rantakorven tila / Hankasalmi
Talutusratsastus / Rantakorven tila

4. Tutustuminen maatilan eläimiin

Ratsastuksen ohella Rantakorven tilalla voi myös tutustua moniin muihin eläimiin. Tilalta löytyy mm. ankkoja, kanoja, lehmiä, koiria, lampaita jne.

Meillä lapset olivat aivan innoissaan mm. pienistä karitsoista, joita pääsi silittämään ja joiden aitaukseen sai jopa luvan mennä hellimään eläimiä.

Koko kierros Rantakorven tilalla oli tällaisille Kehä 1:n varrella kasvaneille espoolaislapsille jotain täysin uutta ja uniikkia. Kuulemma ihan parasta! (Siitä huolimatta, että lammashaassa pyörimisestä jäi myös vahva tuoksumuisto vaatteisiin… 😉 )

Rantakorven tila on aito, työntäyteinen maatila, mutta siellä järjestetään ns. varsinaisten töiden ohella erilaisille ryhmille monenlaisia tutustumiskierroksia sekä mm. paimennusnäytöksiä. Perheille myydään omaa 1,5 tunnin mittaista perhepakettia, johon sisältyy eläinten esittelyä, hevostenhoitoa ja talutusratsastusta tai kärryajelua. Koko paketti maksaa tällä hetkellä 60 € / perhe.

Lisätietoja Rantakorven tilan tutustumiskierroksista voi lukea lisää täältä ja muustakin toiminnasta osoitteesta rantakorpi.fi.

Karitsa / Rantakorven tila

5. Ainutlaatuiset saunaelämykset

Niin maatilavierailun kuin urheilupäivänkin jälkeen ihan kaikkein parasta on sauna! Revontuli Resortin mökeistä löytyy toki omiakin saunoja, mutta näiden lisäksi ko. lomakeskuksessa hurmaa myös erillinen, upean elämyksellinen saunamaailma.

Savusauna / Revontuli Resort / Hankasalmi

Normaalisti (siis ilman koronarajoituksia) järven rannassa vietetään avointa saunailtaa vähintään kerran viikossa. Tuolloin kenellä tahansa on mahdollisuus nauttia savusaunan tunnelmasta, telttasaunan kosteasta elämyksellisyydestä sekä ulkoporealtaan höyryävästä lämmöstä. Lisäksi kaikilla on tilaisuus pulahtaa saunonnan yhteydessä puhtaaseen Iso-Virmasjärveen – myös talvella. 🙂

Savusauna / Revontuli Resort / Hankasalmi
Avanto / Revontuli Resort

Unohtumaton elämys Revontulen saunamaailmassa maksaa avoimina saunailtoina aikuisilta 15 euroa ja alle 12-vuotiailta 7,50 euroa. Vastaava kokemus sisältyy myös lasi-iglumajoittujille tarjottavaan erityiseen hemmottelupakettiin (myös korona-aikaan).

Telttasauna / Revontuli Resort / Hankasalmi

Lisäksi rannassa on erillisiä Laguna-perhesaunoja porealtaineen, joita kuka tahansa voi vuokrata täysin omaan käyttöönsä. Saunan saa privaattikäyttöön 30 eurolla 1,5 tunniksi ja porealtaan käyttö kustantaa suunnilleen satasen lisää, ks. tarkemmat hinnat täältä.

Laguna-sauna / Revontuli Resort

Revontuli Resortin saunamaailmasta voit lukea lisätietoja osoitteesta www.revontuli.fi/fi/sauna/ – ja ehkäpä fiilistelen itsekin tätä elämystä vielä myöhemmin lisää erillisessä jutussa. 🙂

6. Yö lasi-iglussa

Saunamaailman lisäksi toinen Revontuli Resortin erikoisuuksista on ns. lasi-iglut. Rannan tuntumassa sijaitsee useita osittain lasiseinäisiä ja -kattoisia huoneistoja, joista useimpiin mahtuu majoittumaan kaksi henkeä, mutta joista osasta löytyy tilaa jopa viidelle.

Saana-tiglo / Revontuli Resort / Hankasalmi / Lasi-iglu

Me saimme viettää yhden yön tällaisessa isossa, kaksikerroksisessa lasi-iglussa (tai tarkemmin sanottuna ehkäpä lasikodassa).

Tämä kokemus oli upea ja ihana, tyylikäs ja ikimuistoinen, nautinnollinen ja ihan mahtava!

Saana-tiglo / Revontuli Resort / Hankasalmi / Lasi-iglu
Saana-tiglo / Revontuli Resort / Hankasalmi / Lasi-iglu

Tarkemmin tästä kokemuksesta voit lukea erillisestä jutustani: outdoorfamily.fi/lasi-iglu-revontuli/.

Lisätietoja löytyy myös osoitteesta www.revontuli.fi/fi/majoitus/lasikattoiglut/.

Lasi-iglujen majoitushinnat aamiaisineen alkavat 270 eurosta / yö. Ks. lisää täältä.

Lasi-Iglu / Revontuli Resort

7. Runsas majoitustarjonta

Niille, jotka kaipaavat iglujen uniikkiuden tilalle (tai rinnalle) kenties tilavampaa, edullisempaa tai esim. kunnon keittiöllä varustettua majoitusta, on Revontulessa tarjolla lukuisia erilaisia mökkejä.

Me vietimme kaksi yötä Revontulen Revontuli-mökissä (175 € /yö) ja viihdyimme loistavasti! Tuolla olisi vierähtänyt mukavasti pidempikin loma. 🙂

Lisätietoja Revontulen majoitusvaihtoehdoista löytyy osoitteesta www.revontuli.fi/fi/majoitus/.

Revontuli-mökki / Revontuli Resort / Hankasalmi

Revontuli Resortin lisäksi mökkimajoitusta löytyy myös esim. Häkärinteiltä. Lisäksi Hankasalmella on tarjolla mm. maatilamajoitusta (esim. Rantakorvella ja Ranta-Keurulassa) sekä lisäksi jotain ihan täysin uniikkia…

8. Yö näkötornin huipulla

Tämä uniikeista uniikein majapaikka on näkötornin huipulle rakennettu mökki!

Häähninmäen näkötorni / tornimökki / Hankasalmi

Kyseessä on mittava, pitkälti vapaaehtoisvoimin toteutettu hanke, jonka jatkuvasta ylläpidosta huolehtii Häähninmäen uskomaton puuhamies, Pekka Rossi.

Häähninmäen näkötorni / tornimökki

Hankasalmen ja Konneveden rajalla sijaitseva mökki on valmistunut lokakuussa 2020, ja 60 eurolla myydyt viikonloppuyöt ovat jo pitkälti kesään asti varattuja. Arkisin kuitenkin kuulemma löytyy vielä tilaa, ja kiinnostuneiden kannattaakin olla yhteydessä suoraan Pekkaan, puh. 040 5229886.

Lämmitetyn tornimökin ovet ovat viikonloppupäivisin avoinna kaikille halukkaille, ja mökkiin voi tulla lämmittelemään, ihailemaan maisemia tai vaikkapa keittämään kahvit. Päiväkäyttö on ilmaista, mutta ylläpitokustannusten kattamiseen voi osallistua vapaaehtoisella maksulla.

Mieletön paikka!!

Häähninmäen näkötorni / tornimökki / Hankasalmi

Lisätietoja tästä kokemuksesta voit lukea erillisestä jutustani: Yö näkötornin huipulla ja muut Häähninmäen hitit.

Häähninmäen ja tornimökin pysäköintialueen osoite on Häähnintuvantie 160, 41540 Hankasalmi (navigaattoriin: Häähnintuvan parkkipaikka, EI pelkkä Häähnintupa).

9. Monipuolinen retkeilyalue

Tuo Häähninmäen näkötornimökki sijaitsee keskellä Häähninmäen retkeilyaluetta. Tornimökkiin on noin 500 metrin kävelymatka pysäköintialueelta, ja mökin ympäristöstä löytyy useita kymmeniä kilometrejä retkeilyreittejä – joita Pekka jopa auraa talvisin!

Häähninmäen retkeilyalue

Reittejä voi kulkea kävellen tai esim. maastopyörällä, ja reittien kartan löytää Häähninmäen Facebook-sivuilta sekä mm. pysäköintialueen infotaululta.

Erimittaisten reittien lisäksi alueelta löytyy mm. autio- ja varaustupana toimiva Häähnintupa, tulipaikkoja sekä kaksi puuceetä. Alueella järjestetään myös erilaisia tapahtumia, joista löytyy infoa Facebookista: www.facebook.com/Haahninmaki. Lisäksi Pekka vuokraa mm. fatbikeja, lumikenkiä, kanootteja, saunamökkejä yms. Purtomäessä, reilun parin kilometrin päässä Häähnintuvalta.

Häähnintupa

Palaan tähän koko retkeilyalueeseen vielä lisää (ks. juttu)!

Häähninmäki

10. Ihan mahtava luola

Yksi Häähninmäen kupeessa sijaitsevista erityiskohteista on Kivimäen luola. Luolalle on Häähninmäen pysäköintialueelta matkaa nelisen kilometriä, mutta toinenkin pysäköintipaikka löytyy Purtomäestä, noin parin kilometrin päästä luolalta. Ja yksittäisen auton pystyy pysäköimään jopa alle kilometrin päähän luolasta, viimeiseen tien risteykseen (ks. kartta Facebookista).

Palaan tähän luolaankin vielä erillisessä Häähninmäki-jutussani, mutta sen sanon jo nyt, että älä vaan jätä tätä paikkaa väliin, jos vierailet tuolla suunnalla. Tämä luola oli nimittäin ihan mahtava!

Me odotimme jotain suht vaatimatonta koloa, mutta löysimmekin yhden upeimmista luolakokonaisuuksista, joissa olemme koskaan vierailleet!

Kivimäen luola / Hankasalmi
Kivimäki / luola / Hankasalmi

11. Vierailu keramiikkapajalla ja oman kupin valmistus

Hankasalmi tarjoaa mielenkiintoisia käyntikohteita useaksi päiväksi. Yksi näistä poikkeuksellisen hienoista paikoista on Sepän Galleria.

Kyseessä on vanhassa, komeassa koulurakennuksessa sijaitseva keramiikkapaja ja -myymälä, jossa valmistetaan ja myydään, paitsi keramiikka-astioita, myös mm. kierrätysmateriaaleista tehtyjä koruja ja puukkoja.

Sepän Galleria

Sepän Galleriasta löytyy myös mm. näyttelytila sekä paja, jossa kuka tahansa voi valmistaa itselleen ikioman savikupin (ennakkovarauksella).

Tämä on niin hienoa!! Ja koko tekoprosessista (siis materiaalit, ohjaus, valmistus, myöhempi poltto yms.) veloitetaan ainoastaan 10 euroa per kuppi (+ valmiin kupin postituksesta tulevat kustannukset).

Sepän Galleria

Sepän Galleria oli yksi niistä paikoista, jotka yllättivät itsemme erittäin positiivisesti! Ja kaiken hienouden, kauneuden ja ystävällisyyden lisäksi tässäkin paikassa oli huomioitu myös koronarajoitukset hyvin huolella; tilat olivat väljät ja esim. maskin & käsidesin käyttö oli itsestäänselvyys.

Suuri suositus!

Lisätietoja Sepän Galleriasta löytyy osoitteesta sepan-galleria.fi. Paikka sijaitsee osoitteessa Sepän Galleriantie 60, 41530 Hankasalmi, ja matkaa sinne tulee Revontuli Resortista n. 17 km.

12. Vierailu maailman ainoalla revontulien kuunteluasemalla

Vielä yksi ehdottomasti maininnan arvoinen Hankasalmen erityiskohde on Hankasalmen observatorio (eli Murtoisten observatorio).

Kyseessä on Jyväskylän Siriuksen tähtitorni kaukana valosaasteesta (50 km:n päässä Jyväskylästä). Ko. observatorion tekee ainutlaatuiseksi erityisesti kaksi seikkaa: 1. Se, että kyseessä on maailman ensimmäinen revontulien kuunteluasema sekä 2. se, että tähtitorni on täysin etäkäyttöinen.

Hankasalmen observatoria / Murtoinen

Tornin poikkeuksellisen hienosta kaukoputkesta ei siis voi itse katsella suoraan taivaalle, mutta sitä käytetään ja sen näkymiä voi seurata netin kautta, Jyväskylän Siriuksen sivuilta sekä Youtubesta Hankasalmen Observatorion kanavalta.

Paikan päälle observatoriolle on mahdollisuus varata oma opastuskierros, jossa pääsee tutustumaan observatorion tutkimuslaitteistoon sekä observatorion vieressä sijaitsevaan revontulinäyttelyyn.

Tämä on upea kokemus kaikille aiheesta kiinnostuneille!! (Mutta ihan kaikkein pienimmille tätä tunnin mittaista kierrosta ei varsinaisesti ole suunnattu…)

Lisätietoja revontuliretkestä voi lukea Revontuli Resortin sivuilta. Observatoriosta löytyy infoa Jyväskylän Siriuksen sivuilta: www.ursa.fi/blogi/sirius/ sekä murtoinen.jklsirius.fi/. Paikan osoite on Murtoistentie 116-124, 41500 Hankasalmi.

Hankasalmen observatoria / Murtoinen
Hankasalmen observatoria / Murtoinen

Lisäksi: Lähiseudun retkikohteet ja kansallispuistot

Jos näiden kaikkien paikkojen ja kokemusten jälkeen kaipaa vielä lisää tekemistä ja näkemistä, Hankasalmella riittää kyllä tarjontaa.

Alueella on mm. useita luontopolkuja, ks. Hankasalmen verkkosivut ja www.revontuli.fi/fi/aktiviteetit/luontoreitit/.

Myös yksi maamme upeimmista luontokohteista, Etelä-Konneveden kansallispuisto, sijaitsee ihan kulmilla, vain noin puolen tunnin ajomatkan päässä Revontuli Resortista.

(Etelä-Konneveden kansallispuistosta voit lukea kaksi aikaisempaa juttuani: SUP-retkestä osoitteesta outdoorfamily.fi/kapynan-kierros/ ja mielettömästä luontopolusta osoitteesta outdoorfamily.fi/kalajan-kierros/.)

Lisäksi toinenkin kansallispuisto, Leivonmäen kansallispuisto, on helposti saavutettavissa esim. Revontulessa yöpyen. Ajomatkaa tuonne tulee noin tunti.

(Leivonmäen kansallispuistosta olen kirjoittanut seuraavat jutut: outdoorfamily.fi/kirveslammen-kierros/ ja outdoorfamily.fi/luupaan-lenkki/.)

Kaikkinensa Hankasalmi ja sen lähiseudut ovat todellinen aarrekätkö, jota tutkisi mielellään hyvinkin pitkään – ja palaisi pian taas uudestaan etsimään lisää kätkettyjä timantteja… 🙂

-Johanna

Tervetuloa seuraamaan seikkailujamme myös Facebookiin ja Instagramiin!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

02 comments on “12 seikkaa, jotka tekevät Hankasalmesta unelmien lomakohteen

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *