Häkärinteet

Sporttiloma Jyväskylän seudulla – 7 testattua kohdetta lapsiperheille

Kaupallinen yhteistyö: Visit Jyväskylä

Jaloissa tuntuu jo, mutta lapsi vaan kiihdyttää menoaan. Portaat kohoavat korkeuksiin. Vielä ehkä 50 askelmaa. Ylhäällä ollaan neljässätoista metrissä. Ja alas tullaan vauhdilla. Tavoitteemme on alle 20 sekuntia, mutta ihan tähän emme pääse. Emme, vaikka olemme laskeneet tätä 130 metriä pitkää vesiliukumäkeä arviolta jo parikymmentä kertaa. Ja vielä mennään. Ihan täysillä.

”Jooko, äiti, mennään vielä kerran! Ja vielä! Ja vielä! Ja vielä yks kerta!”

Ja näitä kertoja tulee.

Olemme Perungan kylpylässä ja kello lähenee iltakymmentä. Jättipitkä vesiliukumäki on hurmannut seitsenvuotiaani. Eikä into wibit-radankaan suhteen ole ihan pieni.

”Äiti, sä varmaan rakastat tätä kiipelyjuttua!”

Ekaluokkalaiseni kasvoilta paistaa ilo ja into. Sekä ihan valtava onni. Kun olemme poistumassa sulkeutuvasta kylpylästä, lapseni kysyy, voiko tämä ihanuus olla edes totta. Väsymys alkaa painaa, mutta näin hauskaa ei kai ole ollut aikoihin.

”Äiti, onks tää unta?” hän hymyilee.

Peurungan kylpylä / Vesiliukumäki

Seitsemän poikkeuksellisen toimivaa kohdetta

Me olemme lähteneet kahdestaan Visit Jyväskylän järjestämälle viikonloppumatkalle. Seuranamme on neljä muuta bloggaajaa lapsineen, ja ohjelmaamme sisältyy tutustumista useisiin lapsiystävällisiin kohteisiin.

Eikä kai ole ihme, että ekaluokkalaisen mieli on onnellisen raukea, kun hän on jo yhden iltapäivän aikana päässyt pomppimaan trampoliineilla, pelaamaan jalkapalloa pehmeälle hiekalle, nauttimaan herkullista buffet-illallista sekä tähän päälle vielä kolmeksi tunniksi uimaan.

Ja seuraavina päivinä unelmareissu jatkuu hotelliaamiaisilla, laskettelulla, kiipeilyllä, keilauksella jne. Tämä kaikki on juuri sitä, mitä lapseni rakastaa.

Ehkä sama kokonaisuus toimii myös teillä? Tai ainakin jotkut näistä kohteista:

 1. Beach & Jump Park
  • Mm. trampoliinipuisto, beach volley -kenttä, pieni boulderointiseinä jne.
  • N. 7 km Jyväskylän keskustasta
 2. Peurunka
  • Supermonipuolinen kylpylähotelli, jonka hittejä ovat mm. jättipitkä vesiliukumäki ja wibit-rata. Pienille lapsille kylpylästä löytyy mm. pienempi likumäki sekä matala allas leluineen ja keinuineen.
  • Laukaalla, n. 27 km Jyväskylän keskustasta
 3. Laajis
  • Laskettelukeskus ja ympärivuotinen aktiviteettipaikka kaikenikäisille
  • Vain n. 4 km Jyväskylän keskustasta
 4. AaltoAlvari
  • Ihan mahtava vesiliikuntakeskus, josta löytyy mm. vesiliukumäki, aaltoallas, virta, 50 metrin uintiradat, iso lasten allas jne.
  • Reilu kilometri Jyväskylän ydinkeskustasta
 5. Original Sokos Hotel Alexandra
  • Tyylikäs mutta samalla lapsiystävällinen hotelli Jyväskylän keskustassa, aivan rautatie- ja linja-autoaseman vieressä.
  • Mm. loistava aamupala, laadukas ravintola (Frans & Sandra), leikkihuone ja saunaosasto porealtaineen
 6. Hutunki
  • Monipuolinen liikuntakeskus, jonka valikoimista löytyy lukuisia eri liikuntalajeja, mm. seinäkiipeily, keilaus, hohtominigolf, padel, tennis, sulkapallo, salibandy jne.
  • Vaajakoskella, n. 9 km Jyväskylän keskustasta
 7. Häkärinteet
  • Erityisesti lapsiperheille suunnattu, monipuolinen mutta samalla hyvinkin sympaattinen laskettelukeskus
  • Hankasalmella, n. 54 km Jyväskylän keskustasta

Meiltä jokainen näistä saa yhden kokeilukerran perusteella suuren suosituksen!

Beach & Jump Park Jyväskylä

Kun me tuolloin perjantai-iltana palasimme hotellihuoneeseemme, oli lapseni mielipide selvä: kaikkein parasta päivässä oli ollut kylpylän pisin liukumäki. Mutta kehuja saavat myös muut aktiviteetit.

”Se tramppapaikkakin oli kiva! Se oli pienempi ku mä luulin, mut silti kiva! Mä pääsin juoksemaan sinne ylös! Monta kertaa! Ja hyppäämään sen kepin yli sinne vaahtomuovialtaaseen! Ja se fudis siellä hiekalla oli kivaa!”

Beach Park Jyväskylä

Nyt puhutaan Beach & Jump Parkista. Kyseessä on hauska sporttipaikka, josta löytyy mm. trampoliinipuisto, pieni boulderointiseinä, kuntosali, padelkenttä sekä beach volley -alue, jossa voi pelata myös hiekkafutista ja -tennistä. Lisäksi paikasta löytyy mm. saunat ja törmäilypalloja. Ja ko. puistossa järjestetään myös mm. lasten synttärijuhlia.

Puisto sijaitsee noin 7 kilometrin päässä Jyväskylän ydinkeskustasta, osoitteessa Yritystie 5.

Pelikenttien vuorot tulee varata ennakkoon, mutta trampoliinipuistoon pääsee vapaasti hyppimään kympillä tunniksi ja 15 eurolla vaikka koko päiväksi. Viisihenkiselle perheelle kokopäivän perhelippu maksaa 56 €.

Lisäinfoa, aukioloajat, kaikki hinnat yms. löytyvät osoitteesta jumppark.fi.

Jump Park Jyväskylä / Trampoliinipuisto
Jump Park Jyväskylä / Trampoliinipuisto
Jump Park Jyväskylä / Trampoliinipuisto

Kylpylähotelli Peurunka – lastemme suosikki!

Aamulla herätyskello soi puoli kahdeksalta. Olisi huippua päästä lenkille Peurungan upeisiin maisemiin ja ihailemaan lumista ympäristöä. Ehkä tekemään pieni hiihtolenkki. Tai vähintään rantaan nauttimaan luonnon rauhasta. Tai valita jotain muuta Peurungan valtavasta aktiviteettitarjonnasta.

Mutta tänään meille on tarjolla muuta huippua: nautittuamme runsaan aamupalan hyvästelemme Peurungan ja suuntaamme kohti Laajavuoren lumisia rinteitä.

Mutta Peurunkaan me palaamme varmasti vielä uudestaan. Koko perheen kesken.

”Mä voisin olla täällä viikon. Tai sata viikkoa!”

Peurungasta voit lukea lisää osoitteesta peurunka.fi sekä vajaa pari vuotta sitten Taidekoti-blogiini kirjoittamastani jutusta: Vuorokausi Jyväskylän seudulla – koe ainakin nämä!

Lisähuomiona mainittakoon, että Peurungassa on muutama kuukausi sitten muutettu lämmitysjärjestelmää siten, että mm. kylpylän vesi lämmitetään pelleteillä, minkä johdosta paikan CO2-päästöt pienenivät 90 %. Voit lukea lisää täältä.

Peurunka

Laajis – Laskettelukeskus Jyväskylän keskustan kupeessa

Matkaa Laajiksen laskettelukeskukseen tulee Peurungasta noin 30 km. (Jyväskylän keskustasta rinteille pääsee vain muutamassa minuutissa!)

Tätä on odotettu. Pian pääsisimme mäkeen. Kotona Espoossa ei ole lunta juuri näkynyt, eivätkä lasten hiihtokoulut ole päässeet vielä edes alkamaan.

Mutta nyt olemme keskellä talvea. Laajiksen avatut rinteet ovat hienossa kunnossa. Puut ovat lumen peittämiä. Maisema hurmaa.

On ihan mahtavaa saada nousta Laajavuoren huipulle ja lasketella postikorttimaisemassa alas Laajiksen rinteitä. Päivä ei ole likimainkaan kirkas, mutta kaunista on silti.

Jyväskylä lasten kanssa / Laajis / Laajavuori
Laajis / Laajavuori / Jyväskylä

Laajis on monipuolinen laskettelu- ja aktiviteettipaikka, jossa riittää tekemistä mihin vuodenaikaan tahansa. Rinteitä on yhteensä 13 ja hissejä 6 (kunhan lumitilanne mahdollistaa kaikkien avaamisen). Laskettavaa löytyy niin kokeneille meinijöille kuin vasta-alkajillekin.

Aloitteleville lapsille Laajiksesta löytyy oma Lumimaa naru- ja mattohisseineen, laavuineen sekä mm. lumikaruselleineen. Lisäksi tarjolla on snowparkkeja, pulkkamäki, hiihtolatuja, lumikenkäilyä, talvipyöräilyä, välinevuokrausta, hiihtokoulu, ravintola jne.

Kesällä alueelta löytyy mm. seikkailupuisto, alamäkipyöräilyä, frisbeegolfia, luontopolku sekä lasten oma Hupimaa. Ja ihan vieressä on myös kylpylähotelli Scandic Laajavuori!

Tämä(kin) on paikka, johon haluaisimme päästä pian uudestaan. Vaikka useaksi päiväksi. Niin kesällä kuin talvellakin.

”Joo, tullaan!!

Lisäinfoa Laajiksesta löytyy osoitteesta: laajis.fi.

Laajis / Laajavuori / Jyväskylä lasten kanssa
Laajis / Laajavuori / Jyväskylä lasten kanssa
Laajis / Lumimaa / Sporttiloma Jyväskylässä lasten kanssa

Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari

Jos et ole käynyt Jyväskylän keskustan tuntumassa sijaitsevassa AaltoAlvari-vesiliikuntakeskuksessa, suosittelen ihan ehdottomasti käymään. Ja jos olet jo käynyt, tiedät varmasti itsekin, että kannattaa mennä uudestaan.

Itse luulin vielä viikko sitten, ettei yksikään kaupungin uimahalli voi voittaa monipuolisuudessaan Lohjan Neidonkalliota, mutta viime lauantaina sain nähdä, että kyllä voi. Laajiksen laskujen jälkeen pääsimme nimittäin kylpemään Jyväskylän AaltoAlvariin. Ja tämä todellakin on uskomattoman upea uimahalli.

Ko. hallista löytyy 25 ja 50 metrin altaat sekä lisäksi mm. vesiliukumäki, aaltoallas, virta, pienempi liukumäki, poreallas, hauska luolaosio, iso lastenallas jne.

Ns. kylpyläaltaiden vesi on mukavan lämmintä (+30 °C), mutta halutessaan voi ottaa kunnon viilennyksen suihkutiloista löytyvissä kylmäaltaissa. 🙂

Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari / Jyväskylä

Me jatkoimme täällä menoamme siitä, mihin edellisiltana Peurungassa jäimme:

Lapsi kiitää kohti liukumäkeä ja äiti seuraa perässä. Me laskemme ja laskemme. Välillä altaan aaltokone käynnistyy ja riemu sen kun lisääntyy.

”Äiti, äiti, haetaan tollanen lautta! Äiti, ota sä tää pieni, mä haluan ison!”

Lapsen hymy levenee entisestään ja itse olen varma, että tänä viikonloppuna elämäni vesiliukumäkikerrat ovat vähintäänkin kymmenkertaistuneet. Aika huippua. Uskomattoman hauskaa. Hurjan kivaa.

Suuri suositus!

Lapset (4-16v.) pääsevät AaltoAlvariin 4,5 eurolla ja aikuiset 6 eurolla. Perhelippu (max 2+3) maksaa 21 €.

Lisätietoa AaltoAlvarista löytyy Jyväskylän kaupungin sivuilta, osoitteesta https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/liikuntapaikat/uimahallit/aaltoalvari.

Original Sokos Hotel Alexandra

Kun on saanut lasketella pari tuntia, syödä välillä lounasta ja jatkaa liikuntapäivää parin tunnin uinneilla, on jo ihana päästä hetkeksi lepäämään tyylikkään hotellin kauniiseen huoneeseen. Ja hetken kuluttua nauttimaan pitkää illallista alakerran rentoon laaturavintolaan.

Original Sokos Hotel Alexandra sijaitsee aivan Jyväskylän ytimessä, ihan Matkakeskuksen kupeessa ja lukuisten kulttuurielämysten kainalossa. Mutta samalla se tarjoaa ihastuttavan yön myös sporttimatkaajille.

Hotellin yleisilme on yksinkertaisen hienostunut, ja Frans & Sandra -bistrossa saa nauttia erinomaisia ruokia & juomia, mutta kaiken tyylikkyyden keskellä leijuu lämmin rentous ja lapsiystävällisyys.

Respassa lapset saavat puuhavihot ja lasten ruokalistoissakin on puuhatehtäviä. Ravintolan vierestä löytyy myös kiva leikkihuone hauskoine kiipeilyseinineen. Ja saunaosaston porealtaisiinkin lapset ovat tervetulleita. Tietysti.

Erityiskiitosta Alexandra saa meiltä myös runsaasta ja ihanan raikkaasta aamiaisestaan.

Oli suuri ilo yöpyä täällä. Kiitos!

Lisäinfoa Original Sokos Hotel Alexandrasta löytyy täältä ja Frans & Sandra Bistrosta täältä.

Liikuntakeskus Hutunki

Seuraavana aamuna jalkani tärisevät kahdentoista metrin korkeudessa. Olen kiivennyt elämäni ensimmäisen kerran valjailla seinää pitkin. Hetkeä aikaisemmin lapseni on tehnyt saman viiteen metriin asti.

Olemme päässeet Vaajakoskella sijaitsevaan Liikuntakeskus Hutunkiin. Saamme testata kiipeilyä ja pääsemme keilaamaan. Itse hekumoin onnistunutta kiipeilydebyyttiäni, mutta lapseni antaa vielä suuremman äänensä keilaukselle.

”Mä sain heti kaadettua kahdeksan keilaa! Melkein kaikki!”

Liikuntakeskus Hutunki / Jyväskylä lasten kanssa / Keilaus

Me ehdimme ottaa pienet maistiaiset tästä monipuolisesta liikuntakeskuksesta, mutta hyvin paljon jää vielä kokematta. Tarjolla on nimittäin lukuisia muitakin liikuntalajeja: hohtominigolfia, tennistä, sulkapalloa, padelia, squashia, salibandyä, golfia jne.

Lisäksi Hutungista löytyy kahvila, ryhmäliikuntaa ja mm. tilaisuus lasten synttärijuhlien järjestämiseen.

Aika mieletön paikka.

Esim. keilailu maksaa 22 €/h ja ohjattu seinäkiipeily 14 €/hlö (min. 6 hlöä).

Lisätietoa Hutungista löytyy osoitteesta hutunki.fi.

Hutunki / Jyväskylä / Seinäkiipeily
Hutunki / Boulderointi / Jyväskylä lasten kanssa

Häkärinteet Hankasalmella

Jyväskylän seudulla on uskomattoman hyvät laskettelumahdollisuudet ja useita -keskuksia. Yksi näistä on Hankasalmen puolella sijaitseva Häkä.

Kun me ajamme kohti Häkärinteitä, märkä räntäsade piiskaa pikkubussimme ikkunaa. Öinen vesisade on pessyt lumet puiden oksilta ja saanut rinteet tummumaan. Mutta tämä ei haittaa.

Häkärinteillä huokuu ystävällisyys. Lumi kyllä riittää laskemiseen. Buffetpöydässä tarjoillaan maittavaa lähiruokalounasta. Ja suksivuokraamossakin on mukavan rauhallinen tunnelma.

Häkärinteet / Hankasalmi / Laskettelu Jyväskylän seudulla

Laskemme yhdessä muutamat laskut pää- ja eturinteillä, mutta pian alkaa leikkimielinen tarkkuuslaskukisa.

”Joo, mä haluan osallistua! Mä haluan voittaa!”

Oikeasti nyt ei ole kyse mistään voitosta tai edes kovasta vauhdista, mutta numerolappuiset lapset ja hauska Dumle-kisa tuovat päivään oman lisädraivinsa. Ja palkintojen jaossa jokaisen osallistujan kasvoilla taitaa olla hyvinkin leveä hymy (ja suussa makeaa).

Häkärinteet / Dumle-tarkkuuslaskukisa

Häkärinteillä järjesteään usein monenlaisia lisäaktiviteettejä, mutta ilman näitäkin siellä riittää tekemistä. Ko. keskus on keskittynyt erityisesti lapsiperheiden ilahduttamiseen, ja tarjolla on tavallisten ankkurihissien lisäksi sekä naru- että sompahissit sekä loivia rinteitä aloittelijoille.

Kokeneemmille menijöille puolestaan löytyy useita eritasoisia rinteitä sekä (lumitilanteen kasvaessa) mm. snow park ja off piste -rinne. Lisäksi Lastenmaasta löytyy ilmaiseksi koko perheen käyttöön mm. pulkkia ja Stigoja. Tavallisina pakkastalvina Häkällä pääsee myös hiihtämään, lumikenkäilemään, retkiluistelemaan ja napakelkkailemaan.

Mutta nyt meille riittää loistavasti laskettelu. Aikaa ei ole kovin kauaa, mutta fiilis on sitäkin parempi.

Kun tulee lähtöhetki, alan välittömästi suunnitella jo seuraavaa matkaa. Ehkä vielä tämän talven lumilla? Edes viikonlopuksi? Ja yöksi muutaman kilometrin päässä sijaitseviin lasi-igluihin?

Lisätietoa Häkärinteistä löytyy osoitteesta hakarinteet.fi.

Häkärinteet / Hankasalmi / Laskettelua lasten kanssa Jyväskylän seudulla

Oi että, Jyväskylän seutu, miten huippu olit taas!

Kirjoitin vajaa pari vuotta sitten voivani viettää ”ko. kaupungissa ja sen lähistöllä helposti parin viikon unelmaloman”.

Nyt ei kyllä yksi pariviikkoinen enää riitä. 🙂

-Johanna

Lisää lukemista

Suuret kiitokset Visit Jyväskylä ja kaikki yllä esitellyt kohteet! Ja iso kiitos myös loistavalle matkaseurallemme!

Lisätietoja Jyväskylän seudun lapsiperhetekemisistä löytyy Lasten löytöretket -sivuilta, ja pian voit lukea ja nähdä lisäkuvia yllä esittelemistäni kohteista muistakin ko. matkalla mukana olleista blogeista:

Itse olen kirjoittanut Jyväskylästä aikaisemmin Taidekoti-blogiini seuraavat jutut:

Ehkä olet kiinnostunut lukemaan myös vaikkapa seuraavat jutut?

Entä seuraatko Outdoor Familyä jo Facebookissa ja Instagramissa?

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *