Käpynän kierros / suppailu / Etelä-Konneveden kansallispuisto

Käpynän kierros – vaikuttava SUP-seikkailu Etelä-Konnevedellä

Vau, miten hienon elämyksen saimme kokea parisen viikkoa sitten vieraillessamme Etelä-Konneveden kansallispuistossa!

Teimme tuolla elämämme ensimmäisen – varsinaisen – koko perheen suppailuretken. Olimme toki ennenkin meloneet SUP-laudoilla mm. mökkirannassa ja osa perheestämme oli tehnyt seikkailuja saariinkin, mutta nyt lähdimme ensikertaa koko perheen voimin ns. viralliselle melontareitille: 4,3 kilometrin mittaiselle Käpynän kierrokselle. Ja todellakin kannatti!

Tämä reitti ei nimittäin ollut ihan mikä tahansa tavallinen järvipätkä, vaan lenkki, joka täyttyi kiehtovista nähtävyyksistä ja mitä vaikuttavimmasta luonnosta – siitä huolimatta, että ko. kierros oli virallistenkin määritelmien mukaan sopiva myös kaltaisillemme aloittelijoille. Suuri suositus!

Käpynän kierros / suppailu
Käpynän kierros / Etelä-Konneveden kansallispuisto
Käpynän kierros / Etelä-Konneveden kansallispuisto

Lähtö Hanhitaipaleen kalasatamasta

Saavuimme Etelä-Konneveden kansallispuistoon, Hanhitaipaleen satamaan, puoli kahden aikaan iltapäivällä. Vaikka oli arkipäivä, olivat parkkipaikat jo lähes täynnä. Muutamat melojat olivat lähdössä useamman päivän retkelle, jotkut noutivat vuokrakajakkeja vajasta (ks. kalajaretkeily.fi).

Me nautimme pienet eväät upouudessa laavussa ja täytimme lautamme. Lapset pukivat märkäpuvut päälleen ja me kaikki solmimme pelastusliivit yllemme. Retki kohti luolia ja majavien maisemia sai alkaa!

Luolia ja luonnon muokkaamia reliefejä

Lähdimme kiertämään Käpynän kierrosta ja samalla Saukkosaarta myötäpäivään. (Kartta ja reittiohjeet löytyvät täältä.) Jo pian edessämme näkyivät jylhät kalliot. Seinämää näytti koristavan ikiaikainen reliefitaide, mutta ihmisen sijaan näiden tafonien taiteilijana oli toiminut luonto.

Käpynän kierros / Etelä-Konneveden kansallispuisto
Käpynän kierros / Etelä-Konneveden kansallispuisto

Nurkan takana aukesi lippaluola ja kapea kuilu, jonka läpi lautamme eivät ihan mahtuneet lipumaan, mutta jonne pystyi kurkistamaan ja joka kutkutti, houkutti, viehätti, kiinnosti ja kutsui suuresti luokseen. Huhuilimme ja heilutimme toisillemme vastakkaisilta suuaukoilta, ja esikoisemme jopa rantautui hetkeksi luolan reunalle. Niin hienoa.

Käpynän kierros sup-laudalla
Käpynän kierros / Etelä-Konneveden kansallispuisto
Käpynän kierros / Etelä-Konneveden kansallispuisto

Melontaa majavan elinympäristössä

Näiltä Saukkosaaren tafoneilta – ja luolalta! – matka jatkui kohti saaren kaakkoislaitaa ja majavan elinalueita. Näimme patoja, kuulimme hännän läiskettä ja saimme jopa luvan lipua läpi majavan asuttamaa kapeikkoa. Hienoa ja kaunista. Unohtumatonta ja ennenkokematonta.

Käpynän kierros lasten kanssa
Majavien elinalue / Etelä-Konneveden kansallispuisto

Kivikasvot kallionseinässä

Kapeikon jälkeen aukesi avarampi selkä. Kauempana näkyi jälleen kallioita, mutta meidän reittimme kulki tämän Käpynän saaren taakse, etsimään Käpynänvuoren laidalta löytyviä kivikasvoja, Käpynän ukkona tunnettua nähtävyyttä.

Etsimme katseillamme kallioseinästä toinen toistaan persoonallisempia kasvoja. Näimme vaikka mitä. Mutta miten vaikuttava olikaan se hetki, kun yhtäkkiä tajusi katsovansa Käpynän ukkoa silmästä silmään. Siellä se oli keskellä seinämää (ja keskella alla olevaa kuvaa): jylhät piirteet, suora nenä ja vieno hymy.

Käpynän ukko

Eväshetki Jataniemessä

Hyvästeltyämme Käpynän kuuluisuuden alkoivat nuorimmaisemme kaivata taukoa, ja niinpä meloimme sup-lautamme Jataniemen kärkeen. Kaivoimme kassista munkit, mehut ja kahvit – ja eipä kai oikein mikään olisi voinut olla paremmin.

Suppailua Etelä-Konneveden kansallispuistossa
Käpynän kierros / Etelä-Konneveden kansallispuisto

Loppumatka kulki Viitaniemen selän reunaa suoraan pohjoiseen päin ja lopuksi koilliseen, kaartaen kohti edessä häämöttävää Hanhitaipaletta.

Kun rantauduimme lähtösatamaamme, oli aikaa kulunut kokonaisuudessaan reilut kolme tuntia. Taivas veti pilveen. Tummui. Tyhjensimme lautamme ja keräsimme tavaramme kasaan. Pian jyrähti. Istuttuamme autoon alkoi sataa kaatamalla. Mutta me olimme jo turvallisesti maissa – yhtä suuren suurta elämystä rikkaampina.

-Johanna

Seuraavana päivänä patikoimme upean, muutaman kilometrin päässä sijaitsevan Kalajan kierroksen (4,6 km). Tuosta paikasta voit lukea juttuni osoitteesta: outdoorfamily.fi/kalajan-kierros/.

Lisäinfoa Etelä-konneveden kansallispuistosta löytyy Luontoon.fi-sivuilta. Alueen melontareiteistä löytyy infoa täältä ja erityisesti Käpynän kierroksesta täältä.

Hanhitaipaleen kalasataman osoite on Satamatie 145, 77700 Rautalampi.

Jos suppailujutut kiinnostavat, kannattaa lukea myös mm. tämä juttuni: Suppailusuunnitelmia – 5 helposti saavutettavaa lähisaarta!

Seuraathan Outdoor Familyä myös Facebookissa ja Instagramissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *