Luupään lenkki / Leivonmäen kansallispuisto

Luupään lenkki – esteettömyyttä ja jääkauden jälkiä Leivonmäen kansallispuistossa

Jos luit eilen kirjoittamani jutun Kirveslammen kierroksesta, tiedät Leivonmäen kansallispuistosta löytyvän ihastuttavaa suomaisemaa ja paljon pitkospuita.

Mutta Leivonmäki on myös paljon muuta. Se on hiekkaharjua ja kapeaa kannasta. Se on kosken kuohua ja saaria.

Lisäksi tästä kansallispuistosta löytyy mm. reilun kahden kilometrin mittainen geologinen luontopolku, Luupään lenkki, joka esittelee reitin varrella näkyviä jääkauden jälkiä. Osa reitistä on kuljettavissa myös mm. pyörätuolilla tai lastenrattailla.

Luupään lenkki / Leivonmäen kansallispuisto

2,2 km:n mittainen luontopolku

Luupään lenkki alkaa samalta Kirveslammen pysäköintialueelta kuin Kirveslammen kierroskin – ja yhdessä nämä lenkit muodostavat noin neljän kilometrin mittaisen kahdeksikon (2,2 km + 1,7 km, ks. kartta jutun lopussa).

Luupään lenkki lähtee kulkemaan pientä polkua pitkin avarassa männikössä. Reitin varrella on useita luontopolkukylttejä, joissa kerrotaan mm. suppien ja soiden syntymisestä, siirtolohkareista, harjun maalajeista, pohjaveden suodattumisesta jne.

Luupään lenkki ylittää autotien, kun on kuljettu muutama sata metriä (vastapäivään), ja uudelleen ihan reitin lopussa.

Leivonmäen kansallispuisto
Luupään lenkki / Luontopolku / Leivonmäen kansallispuisto

Vaihtelevia maisemia ja kulku-uria

Reitin maisemat ja kulku-urat ovat vaihtelevia. Siinä missä alussa kuljetaan kangasharjulla, laskeudutaan hetken päästä soiselle pitkospuupätkälle ja kostean Turasenlammin rantaan. Tätä seuraavat pätkät leveää puu-uraa ja hiekkatietä. Harjujärven rannalla pääsee ihailemaan avaria vesistömaisemia, ja loppumatkasta noustaan vielä uudestaan polkua pitkin harjumaisemiin.

Harjujärven esteetön reitti / Luupään lenkki / Leivonmäen kansallispuisto
Harjujärven esteetön reitti / Leivonmäen kansallispuisto

Reitin loppupuolella, Harjujärven rannalla, sijaitsevat myös mm. puolikota, huussi sekä järvelle suuntaava näköalatasanne. Nämä kaikki rakenteet ovat esteettömiä.

Tulipaikka / Luupään lenkki / Leivonmäen kansallispuisto

Esteetön Harjujärven reitti on osa Luupään lenkkiä

Kokonaan Luupään lenkkiä ei pysty kulkemaan esim. lastenvaunujen kanssa, mutta loppumatka (n. 700 m / suunta) Turasenlammilta Harjujärvelle on esteetöntä.

Tämä esteetön pätkä on nimetty omaksi reitikseen, Harjujärven esteettömäksi reitiksi (ks. esite). Lähtö ko. reitille tapahtuu muutama sata metriä Kirveslammen pysäköintialueelta etelään päin (os. Vartiamäentie 1041, Joutsa).

Liikuntaesteiset voivat pysäköidä autonsa Harjujärven puolikodan viereen, mutta on huomioitavaa (!), että tämän hiekkatien alussa on puomi, jonka avaamista varten pitää noutaa avain ennakkoon sovitusti Röykkälän lammastilalta, osoitteesta Harjulahdentie 760).

Harjujärven esteetön reitti / Luupään lenkki / Leivonmäen kansallispuisto
Puolikota / Harjujärvi / Luupään lenkki / Leivonmäen kansallispuisto

Rauhallinen kansallispuisto

Kun me tuona eräänä heinäkuisena maanantaipäivänä kuljimme Luulammen lenkillä ja nautimme eväitä Harjujärven rannalle, vaikutti siltä, että olisimme olleet ainoat retkeilijät koko kansallispuistossa.

Muita ei näkynyt. Ääniä ei kuulunut. Parkkipaikalla oli jokunen auto, mutta metsässä ei vastaamme tullut yhtäkään ihmistä. Samaan aikaan, kun Oulangalla jonotettiin riippusillalle ja Kolilla kasvatettiin parkkialueita, sai tässä keski-suomalaisessa kansallispuistossa ihailla luonnon kauneutta täysin omassa rauhassaan. Aikamoista.

Joku päivä me vielä käymme kiertämässä loputkin Leivonmäen lenkit… 🙂

Leivonmäen kansallispuisto

-Johanna

Juttuni Kirveslammen kierroksesta löytyy osoitteesta outdoorfamily.fi/kirveslammen-kierros/.

Lisäinfoa Leivonmäen kansallispuistosta löytyy mm. Luontoon.fi-sivuilta ja Retkipaikasta.

Luupään lenkin esite löytyy täältä ja Harjujärven esteettömän reitin täältä.

Luupään lenkki / kartta

Seuraathan Outdoor Familyä myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *