Luolia, hiidenkirnuja ja pitkospuita, merta ja lampia, metsää, kallioita ja soita. Ja paljon muuta.
Kotikaupungistamme Espoosta löytyy kaupungin verkkosivujen mukaan yhteensä 26 luontopolkua, joista kaupunki ylläpitää yhdeksää. Osa näistä kiertää meren rannoilla, osa sisämaassa. Mukana on laaja kattaus monipuolista luontoa ja toinen toistaan kauniimpia maisemia. On luonnon ihmeitä ja retkirakenteita. On tietoa ja mietittävää. On valtavasti ihasteltavaa ja ihmeteltävää.
Tähän juttuun olen koonnut kymmenen reittiä eri puolilta kaupunkia. Oletko jo tutustunut näistä johonkin? Tai kenties kaikkiin? Mikä on oma suosikkisi?
1. Pentalan luontopolku 2,3 km
Omalla listallamme ykköseksi nousee Pentalan saaressa kulkeva luontopolku. Tämä ei ole kaikkein helpoiten saavutettava paikka. Eikä varmastikaan selvimmin merkitty. Ei välttämättä edes se kaikkein säväyttävin. Mutta Pentalan luontopolku ansaitsee paikkansa jokaisen retki-ihmisen bucket-listalla ennenkaikkea hurmaavan saaristoympäristönsä johdosta.
Pentalan saari sijaitsee Espoon Suvisaaristossa, parinkymmenen minuutin venematkan päässä mantereelta. Kesäaikaan (ks. aikataulut) saareen kulkee säännöllinen lauttaliikenne Suomenojalta (matka-aika 40 min.), Suinonsalmesta (20 min.) ja Soukasta (20min.).
Koululaisten kesälomien aikaan ja elo-syyskuun viikonloppuina saareen pääsee useita kertoja päivässä muutaman euron lipulla. (Huom! Espoon saaristoliikenne ei kulje maanantaisin). Ja perillä odottaa mitä ihastuttavin saaristoidylli museorakennuksineen, lammashakoineen, kahviloineen, hiekkarantoineen jne.
Pentala on ihana ja upea, hurmaava ja sympaattinen. Espoon Ympäristökeskuksen toteuttama luontopolku lähtee museoalueen laidalta ja kiertää lenkin mm. luonnonsuojelualueen kauneudessa, piipahtaa Pentalanjärven rannalle sekä Diksandin hiekkarannalle merenrantaan. Reitillä on opasteet, mutta se ei sovellu esim. lastenvaunuilla kuljettavaksi.
Lisäinfoa, -kuvia ja -fiilistelyä Pentalasta löytyy parin kesän takaisesta jutustani: Pentalan saari Espoossa – paljon muutakin kuin museo sekä osoitteesta https://www.kulttuuriespoo.fi/fi/pentala. (Pentalan luontopolulle on laadittu erillinen, kouluryhmille tarkoitettu luontopolkuopas. Tämän pdf-tiedoston löytää googlaamalla ”Pentalan luontopolkuopas”.)
2. Sorlammen luontopolku 5 km
Jos yhden, 5 kilometrin mittaisen, reitin varrelle mahtuu hieno luola, useita hiidenkirnuja, paljon pitkospuupätkiä, kauniita lampia, monipuolista maastoa ja jopa hormillinen keittokatos, on selvää, että tämä polku on saatava kokea!
Sorlammen luontopolku sijaitsee Nuuksion suunnalla, noin 5 km ennen Haltiaa (P-paikka osoitteessa Nuuksiontie 30). Reitillä sai vielä pari vuotta sitten kulkea suhteellisen rauhassa, mutta koronan seurauksena nykyään lienee syytä varautua tälläkin polulla hyvinkin suureen väenpaljouteen – erityisesti aurinkoisina viikonloppupäivinä. Mutta arkena paikka on ihan ehdottomasti käymisen arvoinen!
Sorlammen luontopolku on Espoon liikuntapalveluiden ylläpitämä ja sen varrella on useita opasteita sekä viisi luontopolkukylttiä. Maastoltaan reitti on vaihteleva, ja mukaan mahtuu mm. erittäin juurakkoisia pikkupolkuja. Ja näitähän lapset rakastavat! 🙂
Lisätietoa ja -kuvia Sorlammen luontopolusta voi lukea edellissyksyisestä jutustani: Täydellinen päiväreitti: Sorlammen luontopolku Nuuksion kupeessa.
3. Villa Elfvikin luontopolku 0,7 km
Ehkäpä kaikkien aikojen rakkain luontopolkumme on Laajalahdessa sijaitseva, alle kilometrin mittainen Villa Elfvikin luontopolku. Tämä luontopolku sijaitsee kaikkein lähimpänä omaa kotiamme, ja olemme vierailleet siellä lukuisia kertoja erityisesti silloin, kun lapset olivat ihan pieniä. (Reitin pystyy hyvin kulkemaan lastenrattaidenkin kanssa.)
Mutta Villa Elfvikin hienous ei suinkaan rajoitu meille sopivaan sijaintiin, vaan pieni polku tarjoaa niin uskomattoman kattauksen upeutta, että paikalle kannattaa tulla vähän kauempaakin.
Muutaman sadan metrin mittaiselle matkalle mahtuu mm. lintutorni, Uranuksen temppeli -niminen huvimaja, vanhan venevajan lintunäyttely, eväiden syöntiin soveltuva kivilaituri pöytineen sekä ennen kaikkea mitä kiehtovin, rantaruovikossa kulkeva siltapätkä. Ja kesäisin rantaniityllä laiduntaa karjaa! Lisäksi itse Villa Elfvikin luontotalo on normaalioloissa täynnä hienoutta ja hauskuutta, ihan mahtavaa tietoa sekä tekemistä ja kokemista.
Kyseessä on todellinen unelmapaikka lapsiperheille(kin)!!
Villa Elfvikin luontopolun yhteyteen on myös tuotettu paljon materiaalia eri ikäisille seikkailijoille ja tutkijoille. Näihin kannattaa tutusta Espoon kaupungin sivuilla.
Lisätietoja ja -kuvia Villa Elfikin ympäristöstä voi lukea / katsoa esim. tästä jutustani, Retkipaikasta sekä Villa Elfvikin sivuilta.
Villa Elfvik sijaitsee Kehä 1:n ja Turunväylän kupeessa, osoitteessa Elfvikintie 4. (Kehä 1:n remontin vuoksi ajojärjestelyt alueelle ovat muuttuneet viime vuosina, mutta Google Maps tuntenee kulloinkin ajankohtaisen tilanteen.)
4. Laajalahden pitkospuupolku 3 km
Villa Elfvikin luontopolulta pääsee jatkamaan matkaa myös pidemmän, suuntaansa noin 3 kilometrin mittaisen, reitin kohti Otaniemeä.
Alkumatka kulkee läpi niittyjen, mutta pian astutaan metsään ja upean pitkille pitkospuille. Hetken päästä maisemat vaihtuvat merenrannan kaislikkoon, mutta pitkospuut senkun vain jatkuvat. (Vahva veikkaukseni on, että kyseessä ovat kaupungin pisimmät pitkospuut.)
Pitkien pitkospuiden lisäksi matkan varrelle mahtuu mm. kaksi laidunaluetta sekä Otaniemenkin päässä lintutorni, kaksiosainen Maarin torni.
Reitille voi lähteä joko Villa Elfvikin suunnalta tai Otaniemestä. Otaniemestä lähdettäessä reitin alkupiste löytyy osoitteesta Konemiehentie 2.
Lisätietoja Laajalahden luonnonsuojelualueesta löytyy mm. Luontoon.fi-sivuilta ja alueen luontopoluista myös esim. Lähiluonnon lumoa -blogista.
5. Tremanskärrin luontopolku 3,7 km
Pitkille pitkospuille pääsee myös toisella puolen Espoota, eli pohjoisessa, Vihdintien varresta lähtevällä Tremanskärrin luontopolulla.
Tremanskärrin luontopolku johdattaa kulkijansa poikkeuksellisen pitkille pitkospuille ja luonnontilaiselle keidassuolle. Se antaa myös maistiaisia kauniista lampimaisemasta, vehreästä metsästä ja ihanan juurakkoisista pikkupoluista. Mutta näiden lisäksi kävijän on maltettava kulkea yhteensä yli parin kilometrin matka levällä kuntoradalla…
Lähtö luontopolulle tapahtuu ihan Vihdintien varresta, Kalajärven kohdalta (osoite Vihdintie 65). Parkkipaikan lisäksi lähtöpisteessä on kuntoilulaitteita ja talvella ilmeisesti myös hiihtoladut. Lisäksi tarjolla on myös MOBO-suunnistusrata. (Lue MOBO-juttuni täältä).
Varsinaiselle luontopolulle päästäkseen pitää kulkea ensin muutama sata metriä kuntoilurataa pitkin, mutta kun hetken päästä pääsee sukeltamaan pienelle polulle, on ympärillä hienoa metsämaisemaa. Ja pian edessä aukeaa jo Tremanskärrin keidassuo. Ja ihan parastahan on juosta pitkospuilla! 🙂
Lisäinfoa ja -kuvia Tremanskärrin luontopolusta löytyy vuoden takaisesta jutustani: Espoolainen Tremanskärrin luontopolku kuljettaa harvinaiselle keidassuolle sekä mm. Espoon kaupungin sivuilta.
6. Hannusmetsän luontopolku 3,5 km
Hannusmetsän luontopolku on Espoon Hannusjärven Suojelu ry:n ylläpitämä reitti Hannusjärven ja Länsiväylän välissä. Aika ajoin Länsiväylän vilkas liikenne kuuluu luontopolulle, mutta toisaalta on ihan huippua, että näinkin urbaanissa ympäristössä pääsee sukeltamaan metsän siimekseen, laajoille kallioille, lammelle ja pienellä erkanemisella myös järven rantaan. Sekä jopa ”Peikkometsään”! Ja näkemään vaikuttavan pirunpellon!
Me vierailimme Hannusmetsässä vuosi sitten, ja tästä retkestämme voi lukea lisää osoitteesta https://outdoorfamily.fi/hannusmetsan-luontopolku/. Tuon vierailumme jälkeen luontopolun kylttejä ja opasteita on uusittu, ja paljon lisäinfoa alueesta löytyy mm. tästä ja tästä linkistä.
Hannusmetsän luontopolulla ei ole yhtä omaa tai varsinaista pysäköintialuetta, vaan reitille pääsee useasta eri kohdasta (ks. kartta tästä jutustani).
7. Oittaan luontopolku 1,5 km
Oittaalla, suositun ulkoilualueen vieressä (os. Kunnarlantie 33-39), kulkee pieni, kaunis luontopolku. Polku lähtee Oittaan kartanon pihapiiristä ja kulkee pääosin luonnonsuojelualueella. Matkan varrella on useita alueen luonnosta kertovia infotauluja, joiden kautta pääsee tutustumaan mm. sammaleisiin ja kääpiin, lahoaviin puihin ja metsään eläinten kotina.
Reitillä kuljetaan mm. joen rannassa, pitkospuilla, kallioilla sekä kesäisin jopa viidakkomaisessa vihreydessä.
Lisäinfoa ja -kuvia löytyy viimekesäisestä jutustani: Oittaan luontopolku – rauhallinen keidas aktiivisen ulkoilualueen kupeessa.
8. Keskuspuiston Tikankierros 5 km
Espoon Keskuspuistossa kulkeva Tikankierros tarjoilee mm. kuusimetsää ja niittymaisemia, rehevää lammenrantaa ja paljon pitkospuita – sekä ihan reitin kupeessa jopa pieniä hiidenkirnuja.
Kyseessä on noin kolmen kilometrin mittainen ympyräreitti, mutta reitille päästäkseen on käveltävä pysäköintipaikalta tai bussipysäkiltä vielä pieni lisämatka varsinaisen reitin varteen. (P-paikasta riippuen 0,5 – 1 km suuntaansa. Ks. lisäinfoa tästä jutusta.)
Reitiltä löytyy viisi kohdetaulua ja kokonaisuudessaan luontopolku tarjoaa hyvän kattauksen espoolaista luontoa.
Tikankierroksen esite löytyy Espoon kaupungin sivuilta ko. luontopolun kohdalta ja lisäinfoa sekä -kuvia viimevuotisesta jutustani: Espoon Keskuspuiston Tikankierros yllättää monipuolisuudellaan.
9. Olarin terveysluontopolku 2,4 km
Myös Olarin terveysluontopolku kulkee Espoon keskuspuistossa, sen toisella laidalla. Tällä reitillä korostetaan luonnon terveyttä edistäviä vaikutuksia, ja reitin varrella on kahdeksan rastipistettä, joissa kussakin on kolme erillistä tehtävää. Reittiopasteina toimivat siniset sydämet. 🙂
Muurahaisten poluilla -blogista löytyy kattava juttu ko. luontopolusta ja lisäinfoa on myös Espoon kaupungin sivuilla.
Reitille pääsee monesta eri suunnasta, ja vaikka Ylismäentien ja Olarinkadun kulmassa sijaitseva pikkuparkkis on nimetty polun pääasialliseksi P-alueeksi, suosittelen valitsemaan omalle autolle mahdollisuuksien mukaan jonkin toisen pysäköintipaikan. (Tuo pieni P-paikka on nimittäin liki aina täynnä. Yksi hyvä vaihtoehto tälle on vähän matkan päässä sijaitseva Espoon Steinerkoulun yhteydessä oleva iso P-paikka, Olarinniityntie 10.)
10. Hanikan luontopolku 5 km
Hanikan luontopolku kulkee Suinonsalmen, Kaitalahden ja Soukansalmen välissä. Reitille pääsee useasta eri kohdasta, ja pysäköintialueitakin löytyy lähettyviltä mm. Suinonsalmesta, Hanikan kuntopolulta ja Alakartanontien urheilukentän kohdalta. (Esite, jossa on myös kartta, löytyy täältä, Hanikan luontopolun kohdalta.)
Reitille mahtuu merenrantaa, lepakoiden asuinsijoja, pronssikautisia hautoja, lintutorni yms. Polun varrella on myös 14 kohdetaulua, joissa kerrotaan ympäröivästä luonnosta.
Me olemme ihastelleet osaa Hanikan reitistä useampaankin kertaan, mutta koko polusta en voi vielä antaa näkemystäni. Pienelle piipahdukselle pääsee kuitenkin tämän juttuni kautta ja lisäfiilistä saa esim. Iräirman ja Lähiluonnon lumoa -blogista.
Osasta Espoon luontopoluista löytyy listaus ja joistain myös esitteet kaupungin sivuilta: www.espoo.fi/luontopolut.
Kivoja luonto- ja retkihetkiä!
-Johanna
P.S. Muuta kivaa Espoo-tekemistä löydät tästä jutusta! 🙂
Seuraathan Outdoor Familyä myös Instagramissa ja Facebookissa!
Tunnen monta, kiitos sinun 🙂. Espoonlahden luonnonsuojelualueella myös hieno, lyhyt polku. Valkovuokkoja oli valtavasti! Bembölen myllyn rauniot ovat näkemisen arvoiset ja paikka tosi erikoinen, vaikka ei luontopolkua ollutkaan.
Kiitos Minna, onpa kiva kuulla! 🙂 Ja kiitos vinkeistä, noista Bembölen myllyn raunioista en ollut kuullutkaan. Nettivilkaisun perusteella vaikuttaa tosiaan erittäin kiinnostavalta paikalta! Kiitos! -Johanna