Kaupallinen yhteistyö: Visit Espoo / CarbonWise-hanke
Miltä kuulostaisi hotelliloma omalla kotiseudulla? Polkupyörillä toteutettuna? Ja vieläpä useilla aktiviteeteilla kuorrutettuna?
Me koimme viime viikolla ihan loistavan koko perheen fillariloman täällä omassa koti-Espoossamme. Sen lisäksi, että pyöräilimme reippaasti yli 20 kilometriä, pääsimme mm. seikkailemaan, kiipeilemään, suppailemaan, minigolfaamaan sekä sukeltamaan satumaisen hienoon historiaan. Ja toki mukaan mahtui myös toinen toistaan herkullisempia ruokia. 🙂
Hyppäämällä hetkeksi tarakallemme pääset mukaan digiretkelle läpi itäisen Espoon metsien, rantojen sekä urbaanien lähiöiden. Ja samalla voit poimia itsellesi ideoita tulevien päiviesi todellisiin retkiin ja reissuihin. 🙂
Hiiliviisaasti aktiivilomalle
Retkemme taustalla oli CarbonWise-hanke, jonka tavoitteena on edistää yritysten hiiliviisautta ja tätä kautta pyrkiä mahdollisimman pieniin ympäristöpäästöihin. Hanke on auttanut matkailuyrityksiä laskemaan oman hiilijalanjälkensä ja tekemään suunnitelmia sen pienentämiseksi.
CarbonWise-hanke saa rahoituksensa Euroopan aluekehitysrahastosta osana 6Aika-strategiaa vuosina 2020-2021. Hanketta toteuttavat Enter Espoo Oy, Business Oulu ja Turun ammattikorkeakoulu.
Kaikki meidän viimeviikkoisen fillariretkemme yritykset ovat mukana tässä hiiliviisauteen tähtäävässä hankkeessa, ja ne siis panostavat omalta osaltaan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen. Yritykset ovat myös hankkineet ympäristösertifikaatteja ja sitoutuneet näiden kautta toimimaan kokonaisvaltaisen ympäristöystävällisesti.
Tämän CarbonWise-hankkeen hengessä mekin siis vedimme kypärät päähämme ja hyppäsimme polkupyöriemme satulaan. 🙂
Tarvaspää on upea sekoitus luontoa, taidetta ja historiaa
Kesäsade ropisi kypärän pintaan ja toi lempeää viilennystään helteiseen aamupäivään. Oli märkää mutta lämmintä.
Me rullailimme jonossa pitkin metsäpolkuja ja sukkuloimme Kehä ykkösen tietöiden kupeessa. Määränpäämme oli Laajalahden rannalla sijaitseva ateljeelinna, yksi ehdottomista suosikkipaikoistamme…
Muistan vieläkin, miten satumaiselta tuo paikka tuntui saapuessemme sinne ensimmäisen kerran viisi vuotta sitten (ks. juttu Taidekoti-blogistani). Ja voi ihanuus, miten vahvasti se kutsuu seikkailuun, edelleen!
Tarvaspää on huikea helmi Kehä 1:n kainalossa. Sen ympäristö on kuin salaisuuksien seikkailumetsä. Rakennus kuin suoraan vanhasta satukirjasta.
Todellisuudessa Tarvaspää on Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema ja rakennuttama ”työpirtti”. Se valmistui vuonna 1913 Linuddin niemelle, suunnilleen kahdeksan pyöräilykilometrin päähän Helsingin keskustasta (ja viiden kilometrin päähän meidän kotoamme), ja vuodesta 1961 se on toiminut Gallen-Kallelan Museona – taiteilijan alkuperäisten toiveiden mukaisesti.
Gallen-Kallelan Museo esittelee vaihtuvissa näyttelyissään Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta ja elämää. Lisäksi esillä on kulloiseenkin teemaan sopivaa nykytaidetta.
Tällä hetkellä Gallen-Kallelan Museossa on esillä Aikakoneita ja utopioita -näyttely (30.1.2022 asti). Näyttely on osa kolmen museon (Tarvaspään, Ainolan ja Visavuoren) yhteistä näyttelykokonaisuutta, jossa museot tutkivat mahdollisuuksiaan toimia yhteiskunnallisissa murroskohdissa. Näyttelyn taustalla on tämän hetken ajankohtaisin murros, ilmastonmuutos, joka pakottaa meidät pohtimaan suhdettamme niin ruokaan, matkustamiseen kuin asumiseenkin.
Tarvaspäässä näyttely keskittyy ennenkaikkea matkustamiseen ja liikkumiseen, ja avaa Gallen-Kallelan omien matkojen kautta näkökulmia matkustamisen syihin, kaukokaipuuseen. Ko. näyttely kuljettaa kävijän taiteilijan mukana 1880-luvun Tyrväältä 1920-luvun New Mexicoon, kultturelliin Pariisiin, hävitysuhan alla olleelle Raumalle sekä mm. lumiselle Konginkankaalle.
Aikamatkoja ja kaukokaipuuta -näyttelyn ohella Gallen-Kallelan Museo pursuaa toinen toistaan kiinnostavampia yksityiskohtia, kuten mm. taiteilijan metsästämien eläinten pääkalloja, muita Afrikan tuliaisia, salakäytäviä, kiehtovia portaita ja kutkuttavia näkymiä… (Ks. myös syksyllä Retkipaikkaan kirjoittamani juttu.)
Ja mitä ympäristötietouteen tulee, Gallen-Kallela piirsi jo itse alkuperäiseen 1900-luvun alun suunnitelmaansa Tarvaspään katolle tuulivoimalan. 🙂 (Tätä ei tosin tuolloin toteutettu, mutta nyt Gallen-Kallelan Museossa ollaan parhaillaan – muiden toimien ohella – kartoittamassa mm. vihreämpää energiamuotoa 60-luvun öljylämmityksen tilalle.)
Hurmaava kahvila entisessä kalastusmajassa
Gallen-Kallelan Museon torniin pääsee kapuamaan, ja tuolta tornin ikkunasta voi ihastella hurmaavaa pitsihuvilaa. Tämä huvila on vuonna 1859 rakennettu Villa Linudd, eli alunperin Albergan kartanon kesähuvila ja kalastusmaja.
Koska Akseli Gallen-Kallelan puoliso, Mary, oli Albergan kartanonmaiden omistajaperhettä, saivat Gallen-Kallelat kunnostaa kyseisen huvilan talviasuttavaksi kodikseen ja alkaa rakentaa omaa ateljeelinnaansa kartanon maille. Villa Linuddissa he asuivat vuonna 1912, ennen Tarvaspään valmistumista.
Nykyään Villa Linuddissa toimii mitä hurmaavin kahvila, Cafe Zoceria Tarvaspää. Kahvila panostaa vahvasti lähituotantoon, erikoisruokavalioihin sekä mm. työntekijöidensä viihtyvyyteen. Kahvi paahdetaan Punavuoressa ja kaikki hävikki pyritään pitämään minimissään.
Kahvilatuotteiden lisäksi Cafe Zoceriasta saa myös aivan erinomaista lounasta. Kalakeitto on jo klassikko, mutta myös savulohisalaatti ja päivän kanapasta maistuivat ihan loistaville. Myös lasten mielestä. 🙂 Ja kahvilan tunnelmahan on kerrassaan ihastuttava. Suuri suositus!
Kun me olimme nautiskelleen Zocerian lounasherkuista ja seuranneet ikkunan läpi Laajalahden pintaan piiskautuvaa sadetta, oli hyvä hetki luoda viimeiset ihastelevat katseemme Tarvaspään ainutlaatuiseen kartanopuistoon ja nousta jälleen pyörän satulaan.
Edessämme oli vajaan kolmen kilometrin mittainen pyörämatka ja siirtyminen merenrannalta urbaaniin lähiöfiilikseen…
GLO Hotel Sellossa laadukkaat unet loistavien liikuntamahdollisuuksien kupeessa
Me suuntasimme kohti majapaikkaamme. Oli aika jättää reput säilöön ja heittäytyä hetkeksi lepäämään – suunnitelmissa oli vielä nimittäin rutkasti toimintaa. 🙂
GLO Hotel Sello sijaitsee Leppävaarassa, Kauppakeskus Sellon yhteydessä, keskellä urbaania espoolaislähiötä ja loistavien kulkuyhteyksien kainalossa. Perille johtavat niin Kehä 1 kuin pyörätiet, niin junanraiteet kuin bussireititkin.
Kaikki mahdolliset palvelutkin ovat aivan käden ulottuvilla: Sellossa on yli 170 liikettä, lukuisia ravintoloita, kirjasto, jättimäinen elokuvateatteri, laadukas konserttisali ja kaikkea muuta mahdollista.
Ja lisäksi kulmille levittäytyvät ihan loistavat liikuntamahdollisuudet: reilun kilometrin päässä sijaitsevasta Leppävaaran urheilupuistosta löytyy niin maauimala, skeittiparkki, Angry Birds -puisto, urheilukenttä, kuntoreitit, kiintorastit kuin monet, monet muutkin paikat.
Hotelli itsessään on yksi palkituista GLO Hotels -hotelleista ja osa korkeasta laadustaan tunnettua Kämp Collection Hotels -hotelliketjua. Kaikki on kaunista ja siistiä, laadukasta ja taatun tyylikästä. Ja lapsethan ovat ihan innoissaan päästessään pitkästä aikaa hotelliin. 🙂 (Ja tottahan toki myös me aikuiset.)
Tällaisen isomman perheen näkökulmasta on myös erinomaista, että GLO Hotel Sellosta löytyy toisiinsa yhdistettäviä, väliovellisia huoneita, jolloin koko perhe mahtuu samaan tilaan ja saa käyttöönsä mm. kaksi kylpyhuonetta. Nämä ovat ihan parhaita!
Ja tiestysti myös mm. kattava buffetaamiainen on superjuttu. 🙂
Lisähuomiona mainittakoon, että GLO Hotel Sello on saanut mm. kestävän matkailun Green Key -ympäristösertifikaatin, mikä tarkoittaa, että hotelli on sitoutunut ympäristörasituksen pienentämiseen esim. tehostamalla veden- ja energiankäyttöään sekä vähentämällä syntyvää jätettä ja kierrättämällä sen tehokkaasti. 🙂
Seikkailupuisto Huippu tarjoaa huippuaktiviteetteja jokaiselle
Kun pyöräilee Sellosta pienen matkan kohti pohjoista, saapuu vehreiden nurmikenttien ja riemunkiljahdusten äärelle. Leppävaaran urheilupuisto täyttyy ihmisistä ja ilosta, monipuolisesta tekemisestä ja lukuisista vaihtoehdoista.
Ja kun jatkaa maauimalan kupeesta vielä vähän matkaa eteenpäin, pääsee perille yhteen kotikaupunkimme todellisista huippupaikoista: Seikkailupuisto Huippuun.
Tänne pääsyä on odotettu ja toivottu. Sitä, että saa kiipeillä ja tasapainoilla korkeuksissa. Ihan luvan kanssa ja turvallisesti. Ja aivan siellä puidenlatvuksissa asti! 🙂
Kun me pari vuotta sitten testasimme Huippua, oli jännitys suuri mutta lapset pieniä (ks. juttu). Kuopus ei vielä yltänyt kunnolla radoille, eikä 6-vuotias isovelikään oikein onnistunut taituroimaan vaijerien kanssa. Mutta nyt kaikilla lapsillamme oli reilusti enemmän pituutta – ja vielä sitäkin enemmän intoa!
Saatuamme valjaat yllemme, katsottuamme ohjevideon ja läpäistyämme harjoitusradan, kiisivät lapset jo vauhdilla varsinaisille seikkailuradoille. Siis sellaisille kivan jännille ja mukavan haastaville yläköysireiteille, joilla tasapainoillaan, ryömitään tunneleissa, taiteillaan verkoissa ja kävellään huojuvilla silloilla. Ja ollaan 4−18 metrin korkeudessa. 🙂
Näitä ratoja Huipusta löytyy yhdeksän erilaista, ja näistä kukin voi valita itselleen sopivimmat oman pituutensa, rohkeutensa ja jaksamisensa mukaan. (Pienimpien kannattaa suunnata suoraan kallionlaelle, josta löytyy kaksi sellaista reittiä, joihin riittää jo alle 120 sentin pituus, mahdollisesti jopa minimiksi määritelty 100 cm.)
Niin kivaa! Niin hauskaa! Ja toki myös vähän jännää… 🙂
10-vuotias veteli vauhdilla kaikki itselleen mahdolliset radat, taituroi epäröimättä mitä moninaisimmilla kulkureiteillä ja fiilisteli pitkiä loppuliukuja. 9- ja 7-vuotiaat nauttivat onnistumisesta ja riemuitsivat helpoimmilla radoilla. Ja kiersivät niitä uudestaan ja uudestaan. Ja vielä kerran! Jooko? Ehditäänkö? Edes tämä yksi? Ainakin kerran?
Kylläpä oli kivaa. 🙂
Mutta kaikki kivous ei suinkaan ollut tässä. Seikkailupuisto Huipussa on nimittäin yläköysiratojen lisäksi paljon muutakin huippua (kuten seikkailuminigolfia ja pakopelejä), ja ihan kaikkein uusin uutuus on nyt heinäkuussa avattu verkkoseikkailu.
Verkkoseikkailu sopii myös pienille
Upouusi verkkoseikkailu on yläilmoissa sijaitseva leikkipaikka, jossa voi touhuta ilman valjaita, korkeiden verkkojen turvassa. Alue sijaitsee 10 metrin korkeudessa, ja sieltä löytyy erilaisia kulkureittejä sekä pomppuisia verkkoja ja erikokoisia palloja.
Verkkoseikkailuun voi tulla jokainen, joka osaa kävellä (liput 15 €). Pituusrajoja ei ole, mutta alle 5-vuotiailla on oltava oma aikuinen mukana kulkemassa. Ja toki hurjan kivaa on myös isommilla! 🙂
Niin huippua.
Elämyksellinen seikkailuminigolf on kivaa tekemistä koko perheelle
Kun me olimme taituroineet yläilmoissa ja nautiskelleet verkkoseikkailussa, suuntasimme vielä poikkeuksellisen hienolle minigolfkierrokselle.
Huipun minigolfkentällä ei ole erillisiä väylärakennelmia, vaan radat ovat osa huoliteltua maisemaa. 12-väyläiseen alueeseen mahtuu erilaisia esteitä, kaltevuuksia ja mm. vesialueita – sekä jopa pieni vetolossimatka!
Niin kivaa tekemistä koko perheelle! Ja vaikka koko suvulle! Ja kaveriporukoille! Ja vaikka lasten synttäriohjelmaksi! Iso suositus!
P.S. Seikkailupuisto Huipussa on CarbonWise-hankkeen myötä parannettu entisestään jätteiden kierrätystä, ja mm. köysi- ja verkkoseikkailut toimivat täysin ilman sähköä, seikkailijoiden omalla energialla. 🙂
Villa Lilla – hurmaava helmi urbaanien lähiökerrostalojen keskellä
Kun päivä alkoi kääntyä iltaan, me vaihdoimme hotellilla vaatteet, kampasimme hiuksemme ja suuntasimme kohti päivän viimeistä kohdetta: keväällä avattua ravintola Villa Lillaa.
Villa Lilla on mm. Murusta ja Pastiksesta tunnettujen ravintoloitsijoiden viimeisin uutuus, ihan uskomaton helmi, joka kätkeytyy karun espoolaislähiön uumeniin. Se sijaitsee yli 100-vuotiaassa puuhuvilassa, vajaan kilometrin päässä GLO Hotel Sellosta.
Kontrasti Villa Lilla -huvilan ja ympärille levittäytyvän miljöön välillä on dramaattinen. Tuntuu ihan uskomattomalta, että sieltä kerrostalojen keskeltä kantautuu korviimme vienoa jazzia ja että eteemme levittäytyy yhtäkkiä tällaista romanttista kauneutta. Ihan mahtavaa!
Ja mitä itse ruokaan tulee, saa Villa Lilla ehdottomasti suosituksemme. Neljän ruokalajin menu maistui monelta osin sekä aikuisille että lapsille, ja niin tästä kuin liki kaikista muistakin ruokalistan annoksista voi tilata pienille lapsille puolikkaat annokset puoleen hintaan. Eivätkä Villa Lillan hinnat muutenkaan hivo taivaita: lounaan saa 12,50 eurolla ja illallismenunkin alle viidellä kympillä. Tulemme aivan varmasti uudestaan!
Ja miten ihanaa olikaan palata illallisen jälkeen hotellille, yöksi puhtaisiin lakanoihin ja viilennettyyn huoneeseen… Ja suunnata aamulla runsaan aamiaisen jälkeen taas uusiin seikkailuihin…
Keilaniemen Laguunissa on mahdollisuus monenlaisiin vesiaktiviteetteihin
Me pakkasimme tavaramme takaisin pariin selkäreppuun ja yhteen satulalaukkuun, kiinnitimme kypärät päähämme ja polkaisimme jälleen matkaan. Nyt suuntanamme oli suunnilleen yhdeksän kilometrin päässä sijaitseva Keilaniemi, ja reittivalintamme kulki pitkin Laajalahden vehreitä rantoja, Espoon Rantaraittia seuraillen…
Suunnilleen tuntia myöhemmin parkkeerasimme pyörämme ja astelimme jälleen yhteen Espoo-helmeen. Nyt vuorossa oli Vesiurheilukeskus Laguuni.
Laguuni on kelluva liikuntapaikka Espoon Keilaniemessä, ihan Länsiväylän vieressä ja alle kilometrin päässä lähimmältä metroasemalta. Tarjolla on trendikästä surffifiilistä sekä mm. iso vesipuisto, kaksi wakebording-rataa, kajakki-, SUP-lauta ja sähköpyörävuokrausta, ravintola, sauna, erilaisia kursseja jne.
Kun saavuimme Laguuniin, jätimme alkajaisiksi ylimääräiset tavaramme säilytyslokeroihin (oma lukko mukaan!) ja suuntasimme testaamaan aivan jättimäistä SUP-lautaa. Kyseessä on REDin 17-tuumainen XL-lauta, johon mahtuu melomaan jopa kuusi aikuista. Ja lauta todellakin oli ISO.
Olemme tehneet omilla laudoillamme monenlaisia retkiä (ks. nämä jutut), mutta tämä jättilauta oli kyllä ihan omaa luokkaansa. Sillä meloo helposti koko perhe – ja vaikkapa kaveriporukka. Lauta on myös poikkeuksellisen vakaa, mutta silti sitä oli yllättävänkin kevyt meloa. Kannattaa kokeilla! 🙂
Mutta toki Laguunista löytyy XL-laudan lisäksi pienempiäkin SUP-lautoja! Ja myös monenlaisia kajakkeja! Ja jopa monia erilaisia melontakursseja ja -retkiä!
Ja mikä parasta, Laguuni on myös mukana Itämeri Plogging -kampanjassa, jonka tavoitteena on auttaa Itämerta puhdistumaan ja pelastumaan. Laguuni on siis yksi niistä paikoista, jotka tarjoavat kävijöidensä käyttöön veloituksettomia siivouskajakkeja roskien keräämistä varten. Iso peukku! (Lue lisää täältä.)
Meidän oma päivämme jatkui suppailun perään rennolla ja herkullisella rantalounaalla (kiitos Ravintola Blägä!), ja tämän perään vauhdikkaalla vesipuistoilulla. 🙂
Vesipuistoon(kin) kannattaa varata oma aika ennakkoon, ja helpoimmalla pääsee, jos vaihtaa uikkarit mahdollisuuksien mukaan päällensä jo valmiiksi kotona / hotellilla. (Laguunin pukutiloihin pääsee nimittäin koronan vuoksi tällä hetkellä ainoastaan kaksi henkeä kerrallaan, eli jonoja syntyy väistämättä…)
Mutta voi, miten kivaa itse vesipuistossa onkaan!
Radalla voi kiipeillä ja kisailla, roikkua ja ryömiä, liukua ja lentää liaanilla. Siis muun muassa.
Kyseessä on mitä hauskin paikka ja laajuudessaan Suomen suurin kelluva vesipuisto. Ja vaikka itse en tuntenutkaan oloani enää ehkä ihan maailman ketterimmäksi, viilettivät lapset hurjan näppärästi pitkin Laguunin reittejä… 🙂
Puistoon ovat tervetulleita kaikki yli 6-vuotiaat uimataitoiset, ja liput maksavat 13 € tunnilta. 6-12-vuotiaiden mukana on oltava aina täysi-ikäinen valvoja, ja jokainen saa paikanpäältä pelastusliivit käyttöönsä.
Jihuu!!
P.S. Kaikki Laguunin käyttämä sähkö tuotetaan aurinkopaneeleilla. 🙂
Suunnitteilla jo uudet Espoo-reissut…
Kun me päivän päätteeksi puimme jälleen kuivat vaatteet yllemme ja suuntasimme takaisin pyörille, oli edessämme vielä noin viiden kilometrin polkeminen kotia kohti. (Helsingin keskustaan on Laguunista suunnilleen sama matka, ja Keilaniemestä pääsee metrollakin kumpaan suuntaan tahansa.)
Vaikka meille oli parin päivän aikana kertynyt pyöräilykilometrejä jo pitkälti kolmattakymmentä, jaksoivat lapset edelleen kiertää innoissaan kaikki mahdolliset metsäpätkät ja lisäreitit… Tuleva ekaluokkalainen jopa lauleskeli iloisesti pyöräillessään. Ja mikäpä siinä oli polkiessa ja lauleskellessa – pienenä lomalaisena kesäisen leppeässä iltapäivässä. 🙂
Itse aloin jo miettiä seuraavia viikkoja ja uusia puuhia. Tämä pyöräretkemme oli sisältänyt loistavia kohteita, mutta Espoosta löytyy toki valtavan paljon muutakin (ks. visitespoo.fi).
On merta ja saaria, on kansallispuisto ja lukuisia luontopolkuja, on satoja pieniä lampia ja paljon nähtävää…
Ja on myös ihan uusi palvelu, Travel Planner, jonka kautta voi suunnitella, varata ja ostaa pakettimatkoja Espoosta ja lähialueelta, itse räätälöiden. Palvelu on vielä kehitysasteella, mutta tarjonta kasvaa koko ajan, ja pian tästä Travel Plannerista tullee mitä kätevin väylä koostaa omat Espoo-retkensä. Käypä kurkkaamassa! 🙂
Hauskoja retkiä ja hurjan kivoja kesäpäiviä!
-Johanna
P.S. Seuraathan seikkailujamme myös Instagramissa @outdoorfamily.fi! Tuolta stoorien kohokohdista löydät myös koosteen tästä Espoo-retkestämme. 🙂