Kun vuosi on vaihtunut toiseen, on aika pistää parhaat retkivinkit jakoon! Mennyt retkivuotemme oli täynnä pieniä patikkapolkuja ja pyöräilyä, lukuisia saarielämyksiä ja suppailua, toistakymmentä kansallispuistoa, liukulumikenkäilyä ja saunontaa, hiihtoa, veneilyä sekä mm. mitä erilaisempia majapaikkoja.
Monista retkistämme löytyy jutut täältä blogista, toisista Instagramista, kolmansista puolestaan Retkipaikasta. Mutta tässä vielä koostettuna kymmenen sellaista retkielämystä, jotka tekivät meihin poikkeuksellisen suuren vaikutuksen. Ehkä näistä löytyy oma suosikkisi alkaneelle vuodelle?
1. Jussarö – maailman kaunein luontopolku ja järisyttäviä kontrasteja
Jussarö on upea. Ja uskomaton. Siis ihan mieletön. Osa saaresta lukeutuu Tammisaaren kansallispuistoon, ja kesäisin saareen on mahdollista päästä yhteysaluksen kyydissä. Jussaröstä löytyy myös aivan loistava venesatama, jossa on kymmeniä venepaikkoja, sähköt ja syvyyttä 2,5-6 metriä. Kesäisin saaressa toimii kahvila ja rantasaunasta voi varata itselleen oman vuoron. (Lue lisää tästä satamajutustani.)
Mutta se, mikä Jussaröstä tekee ihan ainutlaatuisen, on sen häikäisevän kaunis luonto yhdistettynä vanhoihin, karmaisevan karuihin kaivos- ja sotilasrakennuksiin.
Kun me viime kesänä saavuimme elämämme ensimmäistä kertaa Jussaröön, oli ilma täysin tyyni ja aurinkoinen. Kesäinen lämpö helli veneilijöitä, ja se hetki, kun kaarsimme oman veneemme kohti satamaa, oli lumoava. Siis jotain liki maagista. Edessämme avautui sellainen näkymä, jota emme olleet uskoneet omassa kotimaassamme kohtaavamme. Kauneus oli käsittämätöntä. Tunnelma satumainen. Fiilis kuin paratiisissa.
Tässä miljöössä eivät täydet huussit tai ankeat nuotiopaikat paljoa haitanneet. Tämä saari onnistui hurmaamaan meidät heti kättelyssä. Ja kun 30 eurolla sai vieläpä saunoa tuollaisissa näkymissä, olimme täysin myydyt. (Ja varasimme veneellemme heti pari ekstrayötä satamassa…)
Saarella kulkee 4,7 kilometrin mittainen luontopolku, jonka kautta pääsee näkemään mm. 1800-luvun kaivossulkuja, vanhaa, vehreää metsää, näkötorneja, rapistuneita 1960-luvun kaivos- ja sotilasrakennuksia, sekä mm. tummana hohtavan ”Iron Beachin” ja toinen toistaan upeampia rantakallioita.
Yhtenä päivänä me mm. kiersimme tuon luontopolun, toisena nautiskelimme autiosta rannasta sekä tutkimme bunkkereita ja muita mitä mielenkiintoisempia paikkoja. Illalla teimme vielä SUP-retken pitkin Jussarön rantoja.
Jussarö onnistui hurmaamaan meidät ensisilmäyksellä, mutta toki sää, rauhallisuus ja monet muutkin ulkoiset seikat olivat vahvasti puolellamme. Mielenkiintoista olisikin nähdä, millainen paikka on vaikkapa syysmyrskyssä… 🙂
Lisätietoja Jussarön palveluista ja historiasta löytyy osoitteesta jussaro.net sekä koko Tammisaaren kansallispuistosta osoitteesta luontoon.fi/tammisaarensaaristo. Paljon infoa on myös tässä Retkipaikan jutussa.
Muista Suomenlahden hienoista vierasvenesatamista ja saarista voit puolestaan lukea jutustani: 10 ihastuttavaa retkisatamaa Helsinki – Hanko välillä.
2. Hillagammi – uniikki majapaikka arktisessa erämaassa
Toiseen aikaan vuodesta ja täysin toisella puolen Suomea koimme jotain vähintään yhtä unohtumatonta. Hyvin erilaista, mutta hienoudessaan samansuuntaista. Yksi lokakuisen syyslomamme etapeista oli kahden yön retki Nuorgamissa sijaitsevaan Hillagammiin.
Hillagammi on yksi 70º North -yrityksen vuokramökeistä. Mutta se ei ole kuin muut. Hillagammi on ainutlaatuisuudessaan jotain ihan uniikkia. Sen sijainti Kaldoaivin erämaan kainalossa mykistää ja sen persoonallinen arkkitehtuuri lumoaa. Suurista, kaarevista ikkunoista aukeaa silmänkantamattomiin jatkuva maisema. Rakennuksen kiehtova muoto sulautuu luonnon omaan kauneuteen ja tarjoaa unohtumattoman elämyksen. Ja erillinen sauna mahdollistaa mitä hurmaavimman kokemuksen.
Hillagammiin on noin viiden kilometrin patikkamatka, ja varustukseltaan mökki on monin mukavuuksin kuorrutettu eräkämppä. Ja ehkäpä kaikkein parasta on mahdollisuus juosta pitkospuita pitkin pulhatamaan hyytävään tunturipuroon…
Lisää Hillagammin retkestämme voit lukea tästä jutustani.
3. Liukulumikengillä Riisitunturin pakkasparatiisissa
Kerrassaan upeaa oli myös hiihdellä liukulumikengillä Riisitunturin tykkylumiparatiisissa. Tämän helmikuisen retkemme aikaan pakkasta oli reilusti yli 20 astetta – mutta kauneutta rutkasti sitäkin enemmän.
Liukulumikengillä on kaikkein ideaaleinta hiihdellä omia latujaan, mutta me halusimme nähdä valmiiksi valikoidun reitin niitä kauneimpia maisemia ja valitsimme matkaksemme 4,3 kilometrin mittaisen Riisin rääpäsyn.
Viima oli suuri, mutta tunnelma aivan satumainen. Tykkylumen peittämät puut loivat Posion metsiin utopistisen mielikuvitusvaltakunnan, sellaisen maiseman, jota en ollut koskaan enkä missään aikaisemmin nähnyt. Kauneus ylsi jonnekin ihan omiin sfääreihinsä.
Lisää tästä Riisitunturin liukulumikenkäretkestämme voit lukea tästä jutustani ja yleisesti Riisitunturin talvireiteistä Luontoon.fi-sivuilta. Edellisenä päivänä tekemästämme Iivaaran liukulumikenkäretkestämme löytyy puolestaan juttu Retkipaikasta.
4. SUP-retki Kukourin saarelle, Fort Slavan linnakkeelle
Yksi vuoden 2021 uniikeista retkikohteistamme oli pieni Kukourin saari Kotkan edustalla. Emme olleet ennen viime kesää kuulleetkaan paikasta, mutta onneksi nyt bongasimme tällaisen upean linnakesaaren suunnitellessamme muutaman päivän retkeä Kotkan kansalliseen kaupunkipuistoon.
Olin tekemässä juttua ko. kaupunkipuistosta Retkipaikkaan (ks. juttu), ja olimme jo edeltävinä päivinä mm. pyöräilleet Langinkoskella ja Siikakoskella, vierailleet lukuisissa puistoissa ja Merikeskus Vellamossa, Alvar Aallon Sunilassa ja Luotsi-Kuusisessa yms.
Nyt olimme vaihtaneet polkupyörät SUP-lautoihin ja meloneet ensin Varissaareen. Myös Varissaari oli mitä ihastuttavin retkikohde monipuolisine palveluineen, mutta Kukouri oli jotain aivan ainutlaatuista. Se on pieni saari parin kilometrin päässä mantereesta, ja lähes sen koko pinta-alan peittää 1700-luvun lopussa rakennettu linnake, Fort Slava (eli Kunnian linnake).
Fort Slavan muoto on täysin pyöreä, halkaisija 75 m, ja se on rakennettu muotoonhakatusta kivestä ja tiilestä. Linnake kuuluu Ruotsinsalmen merilinnoitusketjuun uloimpiin linnakkeisiin, ja sen raunioilla saa vapaasti vierailla. Virallista yhteysliikennettä saarelle ei järjestetä (ainakaan vielä), mutta rannassa on pieni laituri, johon voi kiinnittää oman veneensä (syvyys 1-1,5 m). Lisäksi perille pääsee esim. taksiveneellä, ja suotuisalla kelillä myös mm. meloen.
Ihan mielettömän tästä retkestämme teki se, että kohteena oli jotain, jonka olemassaolosta emme olleet aikaisemmin kuulleetkaan. Tuntui täysin käsittämättömältä, että ihan kaupungin edustalta saattoi löytää jotain näin spesiaalia…
Lisätietoja Kukourista ja muista Kotkan kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluvista kohteista voit lukea tästä Retkipaikkaan kirjoittamastani jutusta.
5. Häähninmäen ulkoilualue ja yö näkötornin huipulla
Kuka on viettänyt yön näkötornissa? Puunlatvojen yläpuolella? Keskellä keskisuomalaista metsää?
Häähninmäellä tämänkin on mahdollista!
Me teimme tammikuun lopussa retken Hankasalmelle, ja vietimme ensimmäisen yömme Häähninmäen tornimökissä. Kyseessä on syksyllä 2020 valmistunut projekti, jonka taustalla on, paitsi EU:n Leader-rahaa, myös tuhansia tunteja vapaaehtoistyötä.
Keskelle monipuolista ulkoilualuetta on rakennettu korkeuksiin kohoava näkötorni – ja tämän tornin huipulle lämmitettävä mökki. Mökissä voi päiväsaikaan vierailla vapaasti ja yöksi sen voi vuokrata omaan käyttöönsä. Jo pelkkä ajatus oli niin kutkuttava, että tämän me(kin) halusimme ehdottomasti kokea. Onneksi! Oli nimittäin hienoa! 🙂
Eivätkä Häähninmäen hienoudet suinkaan rajoittuneet tähän uuteen mökkiin, vaan alueelta löytyy muitakin majapaikkoja, sauna, kilometrikaupalla retkireittejä, välinevuokrausta sekä mm. kaikki odotuksemme ylittävä luola.
Näistä kaikista voit lukea tästä jutustani! Ja muistakin Hankasalmen hienouksista löytyy juttu täältä.
6. Isosaari – glamping-retki entiseen varusmiessaareen
Isosaari ja sen Nolla-mökit ovat vakiinnuttaneet paikkansa yhtenä suosikkikohteenamme. Ensimmäisen kerran tein sinne retken kahden nuorimmaisen lapsemme kanssa syksyllä 2020 eli heti, kun ko. mökit olivat valmistuneet. Keväällä 2021 suuntasimme samaan paikkaan esikoiseni kanssa heti, kun uusi kausi oli aluillaan. Ja tämä(kin) retki oli mitä mahtavin!
Isosaari on Helsingin ulkosaaristossa sijaitseva entinen armeijasaari. Se on toiminut satojen vuosien ajan mm. maamerkkinä merenkulkijoille, kalastuksen tukikohtana, sotilassaarena ja tutkimuskeskuksena. Vuonna 2017, alokastoiminnankin päätyttyä, Isosaari avattiin yleisölle ja sitä alettiin kehittää virkistys- ja matkailukäyttöön.
Saareen pääsee yhteysaluksella, mutta tarjolla on myös vierasvenepaikkoja. Saaren palvelut ovat monipuoliset, mutta kaikkein upeinta ovat ne kalliot, jotka avautuvat aavalle merelle. Ja lapsistahan on ihan huippua tutkia niitä kaikkia armeija-aikaisia rakennuksia, joita saari on pullollaan…
Ja yö ekologisessa Nolla-mökissä on ihan unelmainen!
Lisää edellisvuoden retkestämme voit lukea tästä jutustani.
Viimekeväisestä retkestämme puolestaan löytyy reels Instagramista.
Laajemmin Isosaaresta löytyy infoa osoitteesta visitisosaari.fi ja Nolla-mökeistä osoitteesta nollacabins.com.
7. Hangon kansallinen kaupunkipuisto – vielä enemmän kuin uskoisi
On aikamoinen klisee kehua Hankoa hienona kesäkaupunkina. Mutta sitä se on. Todella.
Me parkkeerasimme viime kesänä veneemme Hangon Itäsatamaan lopulta kokonaiseksi viikoksi ja kiersimme tutkimassa toinen toistaan hienompia paikkoja. Oli tuttuja pitsihuviloita ja pitkiä hiekkarantoja, mutta oli myös paljon sellaista upeutta, josta emme ennestään tieneetkään. Oli Casinon kulmilta lähtevä Rakkauden polku ja oli Suomen mantereen eteläisin piste. Oli upeita luontopolkuja ja näillä ihan mahtavia rantakallioita. Oli kalliomaalauksia ja majakoita, hiidenkirnuja ja linnoitusraunioita. Oli pieniä punaisia kalastajamökkejä ja vanhoja bunkkereita. Ja niin paljon muuta! Ja ihan uutta meille oli se, että nämä kaikki yhdessä muodostivat Hangon kansallisen kaupunkipuiston.
Kirjoitin kaikesta näkemästämme ja kokemastamme pitkän jutun Retkipaikkaan, mutta sanottakoon myös tässä, että hienoutta todellakin riitti, ja taidammepa taas ensi kesänä suunnata Hankoon – kuten varmasti niin moni muukin… 🙂
Tarkemmat Hanko-vinkit kannataa käydä nappaamassa tästä Retkipaikka-jutustani!
8. Elämyspuisto GoPark – mm. kanooteilla yöksi tentsile-saareen
Kesäkuussa 2021 Akaalle, Toijalan satamaan, avattiin upouusi elämyspuisto, josta löytyy monenlaisia aktiviteetteja niin maalla kuin vedessä. Me pääsimme heti lasten kesäloman alkajaisiksi testaamaan GoPark-puiston wibit-vesipuiston ja mm. melomaan inkkarikanooteilla läheiseen Kekän saareen. Ja siellä saimme viettää elämämme ensimmäisen tentsile-yön. Ihan huippua!
GoPark tarjoaa mahdollisuuden mitä upeimpiin elämyksiin ja samalla mitä rennoimpaan kesäpäivän viettoon. Tämä paikka on todellinen ulkoilmaihmisen unelmakohde!
Kannattaa ehdottomasti lukea tämä juttuni ko. paikasta sekä käydä vilkaisemassa lisätietoja heidän omilta sivuiltaan gopark.fi.
9. Lokakuinen veneretki autioituneeseen lähisaareen
Kesän veneretkiltä voisin nostaa tähän juttuun ihan jokaisen yön, päivän ja sataman. Rakastan niitä keinuvia öitä oman veneemme kajuutassa ja rakastan niitä kaikkia pieniä saaria, jotka kutsuvat seikkailuun. Rakastan veneilyä ja toivon vielä joku päivä oppivani kunnolla purjehtimaan.
Kesän hiekkarannat ja silokalliot olivat kerrassaan hurmaavia, mutta yksi mieleenpainuvimmista veneretkistämme oli lokakuun alussa tekemämme yöretki Espoon Isoon Vasikkasaareen, eli lähisaaristamme lähimpään. Vaikuttavinta tässä oli se kontrasti, joka syntyi siitä, miten normaalisti niin vilkas turistisaari oli totaalisen hiljentynyt syksyyn.
Kesäisin Isoon Vasikkasaareen kulkee yhteistyalus lukuisia kertoja päivässä, eikä matka-aikakaan ole pitkä. Mutta nyt syksyn saavuttua ei satamassa ollut kuin pari muuta venettä ja koko saari – kaikkine puitteineen – oli likipitäen omassa käytössämme. Vaikuttavaa.
Tästä lokakuisesta veneretkestämme voit lukea lisää tästä jutustani. Muita retkisatamia olen esitellyt puolestaan tässä jutussa.
10. Matkaluisteluretki luonnonjäille
Yksi vuoden 2021 – ja samalla tämän meneillään olevan talven – ehdoton hittijuttu on ollut matkaluistelu! Oli niin huippua päästä joulukuun alussa luistelemaan merenjäälle auratulle radalle Espoon Suvisaaristossa.
Kuutisen kilometriä meni lapsiltakin uskomattoman helposti! Ja siis ihan tavallisilla hokkareilla (ja omilla, vanhoilla kaunoluistimillani)! Aurinko paistoi, eväät maistuivat ja saaristo lumosi myös talvella. 🙂
Ja miten huippua onkaan, että tällaisia vastaavia reittejä on aurattu ympäri Suomea! Me itse olemme ehtineet kiertää lenkit niin Espoon Bodominjärvellä kuin Köyliönjärvenkin jäällä. Ja tuolla jälkimmäisessä saimme käyttöömme jopa potkukelkat. Oi että! Niin kivaa! 🙂
Erilaisista matkaluistelureiteistä löytyy info mm. Facebookin Retkiluistelupaikat-ryhmästä. Köyliönjärven retkiluistelu- ja potkukelkkailuradasta löytyy juttu Retkipaikasta.
Kivoja retkiä alkaneeseen vuoteen! 🙂
-Johanna
Seuraathan seikkailujamme myös Instagramissa ja Facebookissa!
Tässä oli meillekin mieluisia kohteita viime vuodelta, Kaldoaivissa ja Riisitunturilla kävimme jopa kahteen kertaan, talvella ja myöhemmin syksyllä. Todella hienoja kokemuksia kaikki, omat suosikkimme varmaan kuitenkin noista kolmesta pohjoisimmat Kaldoaivi ja Riisitunturi: https://www.matkallamissamilloinkin.com/lasi-iglu-nuorgamissa-eramaan-rauhassa/ ja https://www.matkallamissamilloinkin.com/riisitunturin-kansallispuisto-suomen-kauneimmat-tykkylumimaisemat/
Tuo teidän lasi-igluyö Nuorgamissa oli kyllä varmasti upea kokemus! Ja oi että, millaisia kaikkia muitakin paikkoja olette ehtineet kokea!!