Iso Vasikkasaari / eteläinen laituri

Lokakuinen veneretki lähisaareen – Esittelyssä Espoon Iso Vasikkasaari

Iso Vasikkasaari on lähisaarista lähin. Se, joka näkyy mantereelle ja jonka kohdalla tuntuu kuin olisi jo perillä omassa kotisatamassa. Tähän saareen pääsee kesällä lukuisia kertoja päivässä yhteysaluksen kyydissä, ja tuolloin saari täyttyykin iloisista päiväretkeläisistä. Ja näitä mekin olemme olleet. Tietysti.

Mutta viime viikonloppuna teimme Espoon Isoon Vasikkasaareen elämämme ensimmäisen yön yli retken omalla veneellämme. Saimme kokea syksyisen saaren suuressa hiljaisuudessaan ja nähdä, miten aurinko laskee horisontin taakse. Saimme vallata leikkipuiston ja kiertää frisbeegolf-radan omassa rauhassamme. Saimme ihailla lokakuista luontoa näkötornin huipulta ja autioilta rannoilta. Saimme bongailla kiintorasteja, hypellä rantakivillä, nautiskella merifiiliksestä jne…

Iso-Vasikkasaari on jälleen yksi hieno esimerkki siitä, mitä kaikkea upeutta kotikaupunkimme tarjoilee jokaikiselle ulkoilijalle. Veloituksetta. Kunhan vain menee ja nauttii. Sekä samalla tietysti arvostaa.

Iso Vasikkasaari / Espoo

Miten pääsee perille?

Yhteysaluksella kesä-elokuussa monta kertaa päivässä

Isoon Vasikkasaareen pääsee siis kesäaikaan helposti yhteysaluksen kyydissä, niin Haukilahdesta, Nokkalasta kuin Suomenojaltakin (ks. saaristoliikenne). Matka on lyhyt ja vuoroja lähtee lukuisia kertoja päivässä. Hintaa edestakaiselle venekyydille tulee aikuisilta 6 € ja lapsilta 3 € (kesän 2021 hinnasto).

Reittiliikenne kulkee koulujen loma-aikaan tiistaista sunnuntaihin, sekä lisäksi elokuun viikonloppuina. Mutta näidenkin aikojen ulkopuolella Iso Vasikkasaari on helposti saavutettavissa vaikkapa soutaen tai suppaillen. Ja isommillekin veneille saarelta löytyy useita hyviä rantautumispaikkoja. (Esim. Skipperin vuokravenepalvelusta löydät infoa täältä.)

Iso Vasikkasaari / Espoo

Vierasvenelaiturit niin etelässä kuin pohjoisessakin

Saaren pohjoispuolella, yhteysaluslaiturin vieressä, on kaksi vierasvenelaituria poijuineen sekä lisäksi useita kiinnityslenkkejä lähikalliolla. (Kuva pohjoislaiturista alla.)

Iso Vasikkasaari / Espoo / Pohjoinen vierasvenelaituri

Kolmas vierasvenelaituri löytyy saaren eteläpuolelta (lounaasta) ja vielä neljäs, Ravintola Gula Villanin asiakkaille varattu, laituri luoteislaidalta. (Tämän jutun laiturikuvat ovat pääasiassa eteläiseltä laiturilta.)

Laiturien tarkkoja syvyystietoja en ole löytänyt, mutta kerrottakoon, että saapuessamme viime lauantaina eteläiseen laituriin, otimme omalla veneellämme pohjakosketusta laiturin keskiosassa (veneen syväys 1,55 m)…

Vesi tosin oli tuolloin kuulemma poikkeuksellisen matalalla, mutta tästä huolimatta kannattaa siis rantautua varoen. Ja tarpeen mukaan välttää ainakin etelälaiturin matalimmalta näyttävää keskiosaa… Lisäksi voi olla hyvä varautua siihen, että vähintäänkin matalan veden aikaan laituri on suhteellisen korkealla…

Mutta poijuja etelälaiturissa on parisenkymmentä ja pohjoisessakin vaikka miten monta! Ja muutenkin puitteet mitä hienoimmat! 🙂

Iso Vasikkasaari / Espoo / Eteläinen vierasvenelaituri
Iso Vasikkasaari / Espoo / Eteläinen vierasvenelaituri

Yöpyminen vain omassa veneessä

Koska Iso Vasikkasaari tosiaan sijaitsee vain noin kilometrin päässä Nuottaniemen rannasta, on saari saavutettavissa myös vaikkapa soutaen tai meloen. Ja ainakin kesällä ehkäpä myös suppaillen. 🙂 Telttailla saarella ei saa, joten yöpyminen on mahdollista ainostaan omassa veneessä.

Iso Vasikkasaari / Espoo / Eteläinen vierasvenelaituri

Mitä saarelta löytyy?

Isosta Vasikkasaarestakin löytyy hienoja rantoja ja kaunista luontoa, mutta hiljaisemmista ulkosaarista se eroaa ennenkaikkea runsaalla palvelutarjonnallaan.

Saaressa on mm. lukuisia keittokatoksia ja eväspöytiä. Lisäksi sieltä löytyy pieniä uimarantoja, useita vessoja, vesipisteitä sekä jopa suihkuja. (Kesävesi suljetaan talveksi, mutta tarkka ajankohta päätetään säiden mukaan.)

Iso Vasikkasaari / Espoo

Saarella on myös näkötorni, 9-väyläinen frisbeegolfrata ja kuusi kiintorastia. (Kartta löytyy täältä.)

Iso Vasikkasaari / Espoo / Eteläinen vierasvenelaituri / Kiintorastit

Keskellä saarta levittäytyy iso nurmikenttä jalkapallomaaleineen, lentopalloverkkoineen, keinuineen, kiipeilytelineineen, pingispöytineen, kuntoilulaitteineen jne. Saarea myös kiertää sellaisia ulkoilureittejä, joita pääsee kulkemaan hyvin esim. lastenvaunujen kanssa.

Iso Vasikkasaari / Espoo / Nurmikenttä
Iso Vasikkasaari / Espoo / Eteläinen vierasvenelaituri / Rantapolku

Lisäksi kesäaikaan saarella toimii kesäkahvila sekä ravintola Gula Villan. Muutamat Ison Vasikkasaaren alueet ovat yksityisomistuksessa, mutta suurimmaksi osaksi 24-hehtaarinen saari on vapaata ulkoilualuetta, josta löytyy tekemistä vaikka miten pitkäksi aikaa.

Gula Villan

Ja kaiken huipuksi laitureilla on tarjolla jopa sähkötolppia, joista espoolaisen venepaikan haltijan pitäisi kuulemma saada sähköä samalla avaimella kuin kotisataman tolpasta! Ja puukatoksissa oli vielä lokakuunkin alussa reilusti klapeja ja vesivessoissa rullakaupalla paperia. Siis ihan ilmaiseksi. Kiitos Espoo!

Iso Vasikkasaari

Vajaa vuorokausi saaressa

Kun me olimme saaneet veneemme köydet kiinni eteläiseen laituriin, ampasivat lapset välittömästi leikkeihinsä. Kello lähestyi jo iltapäiväneljää, eikä valoisaa olisi enää kuin kolmisen tuntia. Mutta kyllä me ehdimme vielä nauttia Ison Vasikkasaaren tarjonnasta. 🙂

Puussa
Saariretki

Pikaisen pastapäivällisen jälkeen suuntasimme omien frisbeegolf-kiekkojemme kanssa kiertämään rataa ja ihailemaan maisemia. Miten kivaa olikaan heitellä koko perheen kesken! Ja miten kivaa olikaan, että tämäkin laji onnistuu jo jokaiselta! 🙂

Kun kapusimme näkötorniin avaamaan viimeistä väyläämme, oli aurinko jo laskemassa. Hämärä hiipi saareen. Pian oli aika kaivaa otsalamput esiin. Mutta leikki jatkui. Ja iltapalalätyt paistuivat.

Niin kivaa. Ja niin ihanaa.

Näihin maisemiin oli hyvä nukahtaa.

Iso Vasikkasaari / Espoo / Eteläinen vierasvenelaituri
Auringonlasku

Aamulla ehdimme vielä kiertää saarta. Ja alkaa haaveilla seuraavasta kerrasta.

Iso Vasikkasaari / Espoo
Rantakivillä
Rantakivellä

”Ja sit mä otan kyllä pallon mukaan!! En mä tiennyt, että täällä tällainen kenttäkin!” hihkui ekaluokkalainen, kun irrotimme köydet ja suuntasimme takaisin maihin. Illan jalkapallotreeneihin.

”Kunpa ehdittäis taas jo ens viikonloppuna…”

-Johanna

Iso Vasikkasaari / Espoo / Kartta
Iso Vasikkasaari / Espoo / Kiintorastit
Iso Vasikkasaari / Espoo / Frisbeegolf

Lisäinfoa Isosta Vasikkasaaresta löytyy mm. UUVIn ja Visit Espoon sivuilta. Saaren historiasta löytyy tietoa mm. tästä Retkipaikan jutusta.

Espoon saaristoliikenteen aikataulut yms. löytyvät Espoon kaupungin sivuilta.

Muista lähialueen saarista ja retkisatamista voit lukea lisää esim. jutustani 10 ihastuttavaa retkisatamaa Helsinki-Hanko välillä.

P.S. Saaren kaikkein eteläisimpään kärkeen emme astuneet tällä reissulla jalallammekaan, sillä parin vuoden takainen piknikreissumme loppui siellä pikaisesti aivan käsittämättömän massiiviseen ampiaishyökkäykseen… Mutta mikä onni olikaan, että vihdoin lapsetkin suostuivat tulemaan taas uudestaan Isoon Vasikkasaareeen – ja painajaismainen kokemus korvautui mitä ihanimmilla tunnelmilla. 🙂

Seuraathan seikkailujamme myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *