Vähä-Parikas

Pikku-Parikas – kiva koko perheen retkikohde Nuuksion pohjoislaidalla

Kun Nuuksion tutut punarinnankierrokset, nahkiaspolut ja muut hittilenkit ovat täynnä innokasta retkikansaa, kannattaa oma kulkunsa suunnata kansallispuiston pohjoislaidalle, kauniin Pikku-Parikkaan rannalle.

Tämä Vähä-Parikkaanakin tunnettu kohde lukeutuu Salmen ulkoilualueen reitistöön ja sinne voi kävellä Nuuksion Pohjoiselta Portilta (n. 5 km) tai vaihtoehtoisesta esimerkiksi Etelälahden leirintäalueen kupeesta (n. 1,5 km). Ja halutessaan paikalle pääsee toki myös esimerkiksi Kattilan suunnasta, ks. kartta.

Me teimme oman, pienen suppailuretkemme Vihdin Pikku-Parikkaalle eräänä taannoisena elokuun päivänä – ja nautiskelimme lammen kauneudesta, pienestä hiekkarannasta, komeasta keittokatoksesta sekä mm. matkan varrelta löytyneistä lukuisista mustikoista.

Pikku-Parikas eli Vähä-Parikas
Pikku-Parikas eli Vähä-Parikas

Vain pikkumatka pienelle Parikkaalle

Pikku-Parikas lukeutuu sellaisiin retkikohteisiin, joissa ei voi odottaa ihan täydellistä erämaafiilistä – mutta joissa pääsee ihastuttavaan luontotunnelmaan halutessaan hyvinkin helpolla.

Kun jättää autonsa Ollilantien varrelta löytyvälle pikkuparkkikselle ja kävelee leirintäalueen laitaa Pohjoiselta Portilta tulevalle reitille, kertyy kävelymatkaa kokonaisuudessaan vain puolisentoista kilometriä. Ja suurin osa tästäkin matkasta on leveää kuntoilu-uraa. (Mikä ei tosin varsinaisesti ilahduttanut lapsiamme, mutta joka toisaalta mahdollistaa tarvittaessa kulkemisen esim. lastenvaunujen kanssa.)

Tämän matkan jaksaa aika pienikin lapsi jo kulkea. Ja tällaisen pätkän pystyy hyvin kantamaan selässään myös täytettävää SUP-lautaa. Ja yhtälailla kohtuullisen helpolla pääsisi myös telttailuvarusteiden kanssa; Pikku-Parikas (eli Vähä-Parikas) on nimittäin myös mitä mainioin telttaretkikohde huusseineen, keittokatoksineen ja hiekkarantoineen! (Kansallispuiston raja kulkee lammen etelärannalla, ks. kartta.)

Matkalla Pikku-Parikkaalle
Suuntana Vähä-Parikas (eli Pikku-Parikas)
Suppailemaan Pikku-Parikkaalle

Tavoitettavissa Nuuksion Pohjoiselta Portilta

Niiden, jotka kaipaavat pidempää patikkaa, kannattaa suunnata Nuuksion Pohjoisen Portin laajalle pysäköintialueelle ja taivaltaa sieltä Pikku-Parikkaalle pidempiä, merkittyjä reittejä pitkin tai vaikkapa Iso-Parikkaan rannoilla kulkevia, pieniä polkuja seuraillen (ks. kartta).

Muutaman kilometrin mittaisen matkan voi taittaa myös polkupyörällä, ja halutessaan Pohjoiselta Portilta voi vuokrata käyttöönsä myös fatbiken (ks. biking.fi ja tämä juttuni).

Pikku-Parikas ja mustikat

Leikkiä ja lempeitä laineita

Kun me tuona yhtenä edelliselokuun maanantaina saavuimme Pikku-Parikkaan rantaan, oli paikalla muutama muukin retkeilijä, mutta ainakaan tuolloin ei ruuhkasta ollut tietoakaan. Me istahdimme keittokatoksen vieressä komeilevan pöydän ääreen ja kaivoimme repustamme valmiit lohikeitot.

Metsäpalovaroitus oli torpannut tulistelusuunnitelmat, mutta ruokatermoksesta nautittu retkilounas maistui vähintäänkin hyvältä. Siinä sitä kelpasi nautiskella auringosta ja luonnosta, kimmeltävästä järven pinnasta ja lempeästä metsän tuoksusta.

Vähä-Parikkaan taukopaikalla oli tilaa leikkiä ja tutkailla. Lapset hyppelivät kivillä ja juoksentelivat uimaan pieneltä hiekkarannalta. SUP-lauta sai ilmaa sisäänsä ja tarjoili meille antoisaa ensituntumaa uuteen suosikkilajiimme.

Pikku-Parikas eli Vähä-Parikas
Pikku-Parikas eli Vähä-Parikas
Pikku-Parikas eli Vähä-Parikas

Debyyttiretkeltä kohti uusia SUP-seikkailuja

Tuo retki oli kiva ja kaunis, hieno ja hyvä. Ja tuon retken jälkeen hankimme perheeseemme myös toisen ison SUP-laudan – sekä suuntasimme jälleen uusiin seikkailuihin. Näistä suppailuretkistämme voit lukea mm. seuraavista jutuista:

Käpynän kierros / Etelä-Konneveden kansallispuisto
Kalliosaari / Helsinki / UUVI
Suppailua lasten kanssa
Iso-Valkee / Somero
Suppailu / Jäämeri / Tromssa

Kivoja retkiä! Ja hauskaa kesän retkikohteiden suunnittelua! 🙂

-Johanna

Salmen ulkoilualue / Nuuksion Pohjoinen Portti / kartta


Seuraathan Outdoor Familyä myös Instagramissa
 ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *