Iso-Valkee / Somero

Retkihelmi lapsiperheille: Iso-Valkee Somerolla

Oi, oi, oi, minkälaisen paikan löysimmekään viime viikonloppuna! Someron Iso-Valkee on ihan täydellinen koko perheen retkipaikka! Vai mitä sanot mm. seuraavista jutuista?

1. Heti pysäköintipaikan vieressä on kaunis ranta ja ensimmäinen tulipaikka.

2. Teltan voi halutessaan pystyttää ihan auton viereen – ja samalla siis aivan rannan ja nuotiopaikan tuntumaan.

3. Lähimmälle laavullekin on metsäiseltä pysäköintialueelta matkaa vain alle 200 metriä. Ja täältä löytyy myös siistit huussit.

4. Ne, jotka haluavat tehdä pienen patikan, voivat kulkea rinkkojensa kanssa alle parin kilometrin matkan vastarannan kauniille laavulle. (Täältä löytyvät Iso-Valkeen toiset huussit.)

5. Kohteeseen ajaa sekä Helsingin että Turun suunnasta reilussa tunnissa.

6. Iso-Valkee on uskomattoman kirkas, hiekkapohjainen järvi, joka kimmeltää kauniin turkoosina ja jonka rannalta löytyy monta hyvää uimapaikkaa. Myös mm. suppailu onnistuu erittäin näppärästi. 🙂

7. Järven kiertää muutaman kilometrin mittainen luontopolku.

8. Seutu on pitkälti avaraa kangasmaastoa, eikä esim. jyrkänteitä, kallionkielekkeitä yms. tarvitse pelätä. Lasten voi siis antaa juoksennella suhteellisen huolettomasti. 🙂

9. Paikan hienoudesta huolimatta, siellä ei ollut Nuku yö ulkona -viikonloppunakaan tietoakaan ruuhkaisuudesta.

10. Alueella on myös pieni, idyllisen näköinen saunarakennus laitureineen ja soutuveneineen. Tätä vuokrataan kenelle tahansa vain 25 euron vuorokausihintaan! (Ks. vuokraustiedot.) Matkaa parkkipaikalta saunamökille on arviolta noin 300 metriä.

11. Vielä elo-syyskuun vaihteessa Iso-Valkeen mättäiltä löytyi paljon mustikkaa, ja sieniäkin on kuulemma runsaasti. Lisäksi järvessä elelee kuulopuheiden perusteella paljon ahvenia.

Iso-Valkee / Somero / Täydellinen retkikohde lapsiperheille

Perjantai-illan riehaa

Kun me valitsimme viime viikonlopun retkikohteeksemme Iso-Valkeen, emme arvanneet, että paikka olisi näin täydellinen.

Olin bongannut Iso-Valkee-nimen Facebookin lapsiperheiden retkeilyryhmästä. (Kiitos!!) Olin lukenut siitä ennakkotietoja mm. Someron kaupungin sivuilta, ja toki olin myös tehnyt kuvakatselmuksen niin Googlessa kuin Instagramissakin. Mutta silti paikka onnistui yllättämään meidät erittäin positiivisesti.

Tarkoituksenamme oli päästä matkaan hyvissä ajoin perjantai-iltapäivänä, mutta valmistelut venyivät, ja lopulta saavuimme Iso-Valkeen rantaan vasta puoli kahdeksan aikaan illalla. Pystytimme telttamme heti auton läheisyyteen ja aloimme sytytellä nuotiotulia.

Vaikka puitteet olivat muuten kohdillaan, oli kello aivan liikaa. Lasten olisi pitänyt päästä jo untenmaille, kun vasta aloittelimme iltapalalättyjen paistoa. Tunnelma riehaantui. Väsymys yltyi. Ja jälleen muistutimme itsellemme, että:

A) Telttaretkelle ei pidä lähteä liian myöhään eikä liian kiireessä.

B) Nuotioruokaa – saatikka aikaa vievää lättyjen paistoa – ei pidä edes harkita, jos aikaa ei ole riittävästi…

Mutta niinpä vaan uni sai lopulta tulla – ja aamu valkeni kauniina… 🙂

Iso-Valkee / Somero / Täydellinen retkikohde lapsiperheille

Luontopolku järven ympäri

Aamupalan jälkeen suuntasimme luontopolulle (ks. kartta). Polku sisältää kymmenen rastia, joissa kerrotaan ympäröivästä luonnosta. Lyhimmillään järven kiertävä reitti on noin 4 km (vaikka kartassa puhutaan vain kolmesta). Jos haluaa käydä piipahtamassa myös kauniilla metsälammella (6. rasti), luontopolun kokonaismatkaksi tulee reilut 4,5 km.

Myötäpäivään kierrettävä polku kulkee pitkän matkaa ihan Iso-Valkeen rannalla, mutta reitin eteläosissa ohitetaan yksityisomistuksessa oleva mökki hieman kauempaa. Pääsääntöisesti Iso-Valkeen alue on hiekkapohjaista kangasmaastoa, mutta luontopolkureitille mahtuu myös mm. suo-osuuksia ja synkempää kuusimetsää. (Rattailla tätä reittiä ei pysty kulkemaan.)

Iso-Valkee / Somero / Täydellinen retkikohde lapsiperheille
Iso-Valkee / Somero / Täydellinen retkikohde lapsiperheille
Evästauko
Iso-Valkee / luontopolku
Iso-Valkee / Somero / Täydellinen retkikohde lapsiperheille

Reitin ensimmäinen tulipaikka on tosiaan heti sen alkupisteessä, ja toisellekin on matkaa vain muutama sata metriä. Tämän jälkeen kuljetaan pitkä matka (ehkä noin 2 km), ennen kun päästään poikkeuksellisen kauniille pikkuniemelle ja tämän kupeessa sijaitsevalle laavulle. Täältä matka jatkuu toiselle laavulle ja sieltä edelleen pienen matkan takaisin pysäköintialueelle.

Valmiita polttopuita löytyy molempien laavujen yhteydestä, mutta ei erillisiltä tulipaikoilta. Samoin WC:t on sijoitettu vain laavujen läheisyyteen.

Kokonaisuudessaan tämä on kyllä ihan huippureitti!

Iso-Valkee / Somero / Täydellinen retkikohde lapsiperheille
Iso-Valkee / Somero / Täydellinen retkikohde lapsiperheille
Iso-Valkee / Somero / Täydellinen retkikohde lapsiperheille
Iso-Valkee / Somero / Täydellinen retkikohde lapsiperheille
Iso-Valkee / sauna
Iso-Valkee / huussit

Leppoisaa nautiskelua

Ja huippua on myös Iso-Valkeen kirkkaus ja hiekkarannat! Kun olimme kypsentäneet lounaan tulilla, täytimme sup-laudan ja ensimmäiset suuntasivat retkelle pieneen saareen.

Iso-Valkee / Suppailu
Iso-Valkee
Iso-Valkee / Suppailua lasten kanssa

Oli hienoa ja kaunista. Oli rauhallista ja idyllistä. Edellisillan kiukku oli tipotiessään, ja luontokin tarjoili parastaan. Tuntui jotenkin aivan uskomattomalta, että vain noin tunnin ajomatkan päässä kotoamme löytyi tällainen helmi ja tällaiset puitteet – täysin ilmaiseksi nautittavaksi. Jotenkin ihan epätodellista.

Suppailujen jälkeen kirmasimme uimaan. Oli elokuun viimeinen päivä, mutta veden lämpö oli vielä täysin uimakelpoinen. Ihanan virkistävä, mutta ei vielä liian kylmä.

Iso-Valkee

Tuona iltana nuotioillallinen valmistui rauhassa. Helposti ja nopeasti, mutta ilman turhaa kiirettä. Iso-Valkee täyttyi ilosta ja leppoisuudesta.

Paikalle saapui muutama muukin Nuku yö ulkona -kampanjaan osallistuja. Molemmat laavut taisivat saada vieraita. Lähilaavulla raikasi iloisesti Frederikin Tsingis Khan, mutta meidän perheemme vaipui tänä iltana kauniiseen uneen jo puoli yhdeksän aikaan… Suomen luonnon päivä olisi tuskin voinut ollut mitenkään parempi.

Pannukahvia

Kahden yön retki

Tästä tuli lastemme ensimmäinen kahden yön telttaretki – ja samalla toteutui esikoisemme kenties suurin kesätoive.

Liki yhdentoista tunnin yöunet olivat tehneet tehtävänsä, ja sunnuntaiaamuna teltassamme heräili onnellinen perhe. Syyskuun ensimmäinen päivä valkeni kirkkaana, ja lämpökin alkoi pikkuhiljaa kohota lähelle hellelukemia.

Tuli hidas aamiainen. Tuli suppailua. Tuli uintia. Ja tuli vielä eväsrippeistä koottu kenttälounas.

Lopulta oli kerättävä tavarat kokoon ja hyvästeltävä Iso-Valkee. Kiitos! Olit ihana!

Iso-Valkee

-Johanna

P.S. Jos teette lähiaikoina retken Iso-Valkeelle, kannattaa huomioida, että ensimmäisen rannan törmäällä on iso maa-ampiaispesä. Tästä ei ollut meille muuten mitään haittaa, mutta suoraan pesää ei tietenkään pidä mennä kaivelemaan…

Muita hienoja, helppoja ja pääkaupunkiseudulta kätevästi saavutettavia telttaretkikohteita ovat mm. seuraavat:

Tervetuloa seuraamaan Outdoor Familyä myös Facebookiin ja Instagramiin!

Päivitys 12.9.2019: Tämä juttu on julkaistu nyt myös Retkipaikka-sivustolla. 🙂

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

03 comments on “Retkihelmi lapsiperheille: Iso-Valkee Somerolla

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *