Useamman päivän jatkunut auringonpaiste on innoittanut nauttimaan mitä hienoimmasta keväästä ja samalla jo vähän fiilistelemään tulevaa kesää. On mahtavaa kuunnella lintujen kevätkonserttia ja nähdä, miten luonto heräilee. Mutta samalla on myös ihan huippua uppoutua hellepäiväunelmointiin ja suunnitella, mitä kaikkea ihanaa tänä kesänä voikaan tehdä.
Meille yksi ehdoton kesäaktiviteetti on suppailu! (Tosin harrastimme tätä lajia myös lokakuun hyytävässä Jäämeressä, ja haaveissamme on hankkia sellaiset varusteet, joiden kanssa voisi meloa Espoon rannoilla läpi vuoden…)
Mutta oi että, miten odotammekaan sitä päivää, kun ulkona tarkenee uikkareissa ja alla liplattavat lämpimät laineet… 🙂
Takana yksi suppailukausi
Viime vuonna aika tarkkaan tähän aikaan perheemme isä innostui SUP-lauta-ajatuksesta ja aloitti ahkeran googlailun. Hän ei ilmoittautunut millekään viralliselle kurssille (vaikka tämä olisi kenties ollut ihan fiksua).
Sen sijaan hän suoritti omatoimista Youtube-opiskelua ja ampaisi suoraan lautakaupoille. 😉 (Vaikka siis lautoja on kesäisin runsaasti myös vuokrattavana, ks. esim. Natura Viva, TwentyKnots tai Hakuna Matata.)
Hänellä oli suuret suunnitelmat ja kunnianhimoisia retkitavoitteita. Ja pian mies oli jo suppaillut Lauttasaaren rannasta Käärmeluodoille kahden vanhimman lapsemme kanssa. Ja seuraavalla viikolla tehnyt saman retken kuopuksemme kanssa. Ja sitä seuraavalla uudestaan.
Kesän aikana ilmatäytteinen lautamme kannettiin mm. Vihdin Pikku-Parikkaalle ja Someron Iso-Valkeelle. Tuntumaa uuteen lajiin haettiin myös Kangasalan mökkirannassa. Mutta koko perheen suuret seikkailut jäivät vielä odottamaan toisenkin jättilaudan hankintaa…
Millainen lauta?
Loppukesällä hankimme Tori.fi:stä toisenkin Redin SUP-laudan, joka kantaa helposti vähintään kolme perheenjäsentämme. Ja nyt suunnitelmissamme ovat ne yhteiset SUP-seikkailut – vähintään täällä kotimaisemissamme, pääkaupunkiseudun saaristossa.
Meidän lautamme ovat isoja retkilautoja (Red Paddle Co Ride 10’8 ja Voyager 12’6), joiden kantavuus ja pinta-ala ovat niin suuria, että yhdelle laudalle mahtuu aikuisen lisäksi kolmekin pientä lasta.
Ensisijaisia valintakriteereitämme olivat:
1) se, että koko viisihenkinen perheemme mahtuu kahdelle laudalle,
2) se, että lautoja saa kuljetettua selässä (eli ilmatäytteisyys) sekä
3) se, että ne ovat niin vakaita ja laadukkaita, että niillä uskaltaa lähteä merelle lastenkin kanssa.
Tarkempia ohjeita omiin tarpeisiin sopivan laudan hankintaan voi lukea esim. sup-laudat.fi-sivuilta.
Kesäretkisuunnitelmia
Nyt suunnitelmissamme on tehdä mm. lukuisia iltaretkiä lähisaariin. Pakata mukaan iltapalaeväät ja meloa ihailemaan toinen toistaan kauniimpia kallioita. Haluamme nähdä pieniä luotoja ja nauttia siitä tunteesta, kun vesi kannattelee meitä ja melan vedot kuljettavat perhettämme kohti ainutlaatuisia saariseikkailuja…
Suunnitelmissamme on käynnit mm. seuraavissa saariretkikohteissa:
1. Käärmeluodot (Helsinki)
Käärmeluodot sijaitsevat Helsingissä, Lauttasaaren edustalla, ja niitä on yhteensä kolme: pohjoinen, läntinen ja itäinen. Läntiseltä ja pohjoiselta luodolta löytyy huussit ja tulipaikat, ja näissä molemmissa myös telttailu on sallittua.
Matkaa Käärmeluodoille on Lauttasaaren Kasinonrannasta noin yksi kilometri, ja kesäisin ko. rannassa vuokrataan myös SUP-lautoja.
Lisätietoja Käärmeluodoista löytyy esim. Helsingin kaupungin sivuilta. (Tämän jutun kaikki kuvat ovat juurikin Käärmeluodoilta. Siis viime kesältä.)
2. Kalliosaari (Helsinki)
Kalliosaari on yksi Uudenmaan virkistysalueyhdistys UUVIn retkikohteista, ja se sijaitsee Itä-Helsingissä, Kallahdenniemen edustalla. Saarelta löytyy kaksi huussia ja kaksi keittokatosta. Myös lyhytaikainen telttailu on sallittua.
Kalliosaarelle on puolisen kilometriä Kuningatteren rannasta (eli Kallahdenniemen kärjestä) ja suunnilleen kilometrin verran Kallahdenniemen uimarannalta.
Lisätietoja Kalliosaaresta voi lukea UUVIn sivuilta.
3. Tvijälp (Espoo)
Tvijälp on Westendin edustalla sijaitseva retkeilysaari, jossa ei ole erillisiä palveluita (siis esim. huussia tai nuotiopaikkaa). Myöskään telttailu ei ole sallittua. Mutta saaren sijainti vain parin sadan metrin päässä mantereelta tekee siitä poikkeuksellisen houkuttelevan koko perheen suppailukohteen.
Lisätietoja Tvijälpistä voi lukea esim. Tony Hagerlundin verkkosivuilta.
4. Varsasaari (Espoo)
Varsasaari on Helsingin kaupungin omistama virkistyssaari Espoon saaristossa, ihan Tvijälpin vieressä ja siis myös vain noin 250 metrin päässä mantereelta.
Saari on avoin kaikille retkeilijöille, ja sieltä löytyy mm. huussi, keittokatos, kesäsuihku, vesipiste ja jopa sauna. Sauna on kesällä lämpimänä erillisillä naisten ja miesten vuoroilla kaikille retkeilijöille 6 euron maksua vastaan (lapset 2,50 €) lauantaisin ja muutamina keskiviikkoiltoina. Tarkat ajat löytyvät osoitteesta www.varsasaari.fi/sauna. (Koronatilanne saattaa tosin vaikuttaa saunan aukioloon tänä kesänä…)
Saarella voi myös yöpyä 5 euron maksua vastaan. Lisäinfoa: varsasaari.fi.
5. Iso-Vasikkasaari (Espoo)
Iso-Vasikkasaari on kenties tunnetuin Espoon ulkoilusaarista. Kesällä sinne pääsee yhteysaluksella, ja osa meidänkin lapsistamme on tehnyt ko. saarelle retkiä niin päiväkotiryhmänsä kuin koululuokkansakin kanssa.
Saarelta löytyy vessoja, keittokatoksia, kahvila, kesäravintola, uimaranta, leikkipaikka ja mm. kiintorasteja. Telttailu sen sijaan ei ole sallittua.
Kiinnostavaksi suppailukohteeksi Iso-Vasikkasaaren tekee se, että se sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä Nuottaniemen rannasta. Matka on siis helppo meloa lastenkin kanssa, ja ennen vesibussiliikenteen alkamista saattaa saarella olla hyvinkin rauhallista. Ajattelimme käydä testaamassa. 🙂
Lisätietoja Iso-Vasikkasaaresta voi lukea esim. Retkipaikan sivuilta.
Aurinkoisia päiviä!
-Johanna
Espoon ulkoilusaarista ja esim. vesibussiliikenteestä löytyy infoa osoitteesta www.espoo.fi/ulkoilusaaret ja Helsingin ulkoilusaarista hel.fi-osoitteesta. Kaikki Espoon ja Helsingin ulkoilusaaret löydät myös tästä kartasta.
Lisäksi mm. UUVIn sivuilta löytyy myös saarikohteita.
Ja jos melomisen sijaan haluaa soutaa, kannattaa ehdottomasti tutustua Skipperin kaupunkiveneisiin: www.skipperi.fi/!
Seuraathan Outdoor Familyä myös Facebookissa ja Instagramissa!
Ihania retkeily fiiliksiä. Kiva kun muistutit että tällaistakin ulkoilua rannalla on olemassa. Terkut täältä sisämaasta 🙂
Kiitos! 🙂 Tämä on kyllä kivaa ulkoilua – myös pienemmillä vesillä. 🙂
Onko näiden lisäksi muita helppoja suppailukohteita Espoossa – järvillä tms.? Itsellä rajoittavana tekijänä on autottomuus, eli helpoin olisi jos julkisilla pääsisi niin lähelle rantaa, että jaksaa kantaa (ilmatäytteisen reppuun pakatun) laudan ja eväät yms. rantaan helposti. Myös vinkit eri vesillelaskupaikoista olisivat kivoja. Miten sitten parkkeeraatte laudan kohteessa, onko lukkoa tms.? Tätä mietin noilla retkeilysaarilla, kun olen yksin liikenteessä.
Hei Aarni, Espoo on täynnä ihania järviä, lampia ja merenrantoja, joissa voi suppailla, mutta lisää erityisiä saarikohteita ei heti tule mieleeni. Pitääpä miettiä! 🙂 Ehkäpä helpointa on lähteä suppailemaan uimarannoilta, joille pääsee yleensä myös suoraan julkisilla. Rantojen sijainnin näkee esim. ulkoliikunta.fi-sivuilta. Olemme jättäneet laudat joskus ihan sellaisinaan rantaan, mutta lukko on kyllä hyvä. Itse olemme käyttäneet ihan vaan pyöränlukkoja.
– Johanna
P.S. Jos jollain muulla on hyviä vinkkejä Aarnille, kertokaa ihmeessä! Isot kiitokset! 🙂