Kalliosaari / Helsinki / UUVI

Paluu kesään: Koko perheen SUP-retki Helsingin Kalliosaareen

Viikonloppuna vietettiin vuoden harmainta päivää ja parhaillaankin ulkona tihkuttaa. On pimeää ja märkää, sateista ja synkeää. Vaikka marraskuisessa harmaudessa on toki omaa kauneuttaan ja kiehtovuuttaan, tekee silti välillä mieli saada edes hitunen valoa ja aurinkoa. Vai mitä mieltä olet?

Tervetuloa siis imemään energiaa heinäkuun helteistä ja piipahtamaan alla olevien kuvien kautta pienellä, kesäisellä suppailuretkellä Helsingin Kalliosaaressa!

Suppailua lasten kanssa
Helsingin Kalliosaari
Kalliosaari / Helsinki / UUVI

Kalliosaari on kaikille avoin retkeilysaari

Kalliosaari sijaitsee Itä-Helsingissä, Vuosaaren edustalla, ihan Kallvikinniemen vieressä. Kyseessä on Uudenmaan virkistysalueyhdistys UUVI:n kaikille avoin retkikohde. Saarelta löytyy mm. kaksi keittokatosta ja käymälöitä. Lisäksi rannoilla on veneilijöitä varten useita kiinnityslenkkejä eri puolilla saarta (ks. esite). Saaressa saa myös telttailla.

Keittokatos / Kalliosaari / Helsinki

Veneilijöitä varoitellaan kivikkoisista rannoista, mutta ainakaan SUP-laudan kanssa ei rantautuminen tuntunut tuottavan kovinkaan suuria ongelmia. 🙂

Hyviä rantautumispaikkoja suppailijoille löytyy sekä saaren pohjoiskärjen hiekkaiselta rannalta (kuva alla) että itälaidalta, suunnilleen saaren puolessavälissä sijaitsevalta, pieneltä hiekkarannalta (kaksi alempaa kuvaa alla).

SUP-retki Helsingin Kalliosaareen
Hiekkaranta / Helsingin Kalliosaari
Hiekkaranta / Helsingin Kalliosaari

Ja itse saari on mitä kaunein! Korkealta kallionlaelta avautuvat komeat maisemat: toisaalla avaralle merelle, toisaalla Vuosaaren Aurinkolahden kaupunkimaiseen siluettiin.

Saaren keskiosissa kasvaa rehevää metsää ja siellä täällä kulkee pieniä polkuja. Pituutta Kalliosaarella on suunnilleen 350 metriä – ja tilaa hienoon saariseikkailuun varmasti riittämiin. 🙂

Helsingin Kalliosaari
Kalliosaaren maisemia
Kalliosaari / Helsinki

Lähtöpaikka kannattaa harkita huolella

Mantereelta on saarelle matkaa lyhimmillään alle kilometri, mutta sallittuihin melontareitteihin kannattaa tutustua huolella ennen retkeä.

Kallvikinniemen (Kallahdenniemen) kärjen eteläpuolella on nimittäin vedenalainen luonnonsuojelualue, jossa liikkuminen on kiellettyä keväisin 15.3.-30.4. ja syksyisin 15.8.-30.9.

Karttaan (ks. alla) on kuitenkin erikseen merkitty Haapasaaren yläpuolella kulkeva väylä, jota pitkin saa meloa myös näinä aikoina.

Kallahden vedenalainen luonnonsuojelualue

Me itse lähdimme heinäkuiselle suppailuretkellemme Kallahdenniemen uimarannalta. Vaikka tuolloin ei rannan matalikossa liikkumista oltukaan erikseen kielletty, ei tämäkään lähtöpaikka ollut se kaikkein optimaalisin.

Uimareille tarkoitetulta alueelta ei kuulemma saa lähteä sen paremmin melomaan, suppailemaan kuin veneilemäänkään, mutta ystävälliset uimavalvojat onneksi ohjeistivat meidät hieman sivummalle, pienelle kaistaleelle varsinaisen uimarannan ja luonnonsuojelualueen väliin.

Kallahdenniemen uimaranta

Sen sijaan suositeltavin lähtöpaikka löytyy – kuulemamme mukaan – hieman lännempää, käännyttäessä Rantapaadentieltä jo pari risteystä aiemmin oikealle, Lähdeniemessä sijaitsevalle laiturille. (Jos joku on testannut tätä, kuulisin lisää erittäin mielelläni! Ja jos vaikka olet lähtenyt suppailemaan Kallahdenniemen pohjoispuolelta, kuulisin tästäkin mieluusti enemmän! Suuret kiitokset!)

Yksi varma lähtöpaikka löytyy Vuosaaren melontakeskukselta (Harbonkatu 13), josta voi kesäisin vuokrata kajakkeja, kanootteja, SUP-lautoja ja soutuveneitä. Lisäksi Natura Viva järjestää tuolla mm. melontakursseja ja -retkiä (ks. naturaviva.fi/fi/vuosaari).

Matkaa Kalliosaareen tulee Vuosaaren melontakeskukselta toki huomattavasti enemmän (n. 3 km) kuin Kallvikinniemen uimarannalta, mutta jos voimat riittävät, kannattaa tätäkin harkita. 🙂

Kalliosaari / Helsinki

Meressä on vastusta

Omia voimia tosin kannattaa tosiaan arvioida ennakkoon. Itsestäni sup-laudalla melominen meren aallokossa tuntui nimittäin jopa yllättävän paljon raskaammalta kuin retkeily viikkoa aikaisemmin Konneveden järvenselällä (ks. juttu).

Meressä tuntui olevan voimaa ja vastusta. Meloa sai ihan tosissaan, vaikkei tuuli ollutkaan kovin kova ja vaikka reittimme kulkikin pitkälti tuulensuojassa. Aavoilla kohdilla ei edes uskaltanut edetä seisten.

Tuona heinäkuisena päivänä reilu kilometri suuntaansa oli merellä täysin riittämiin. (Vaikka kolmaskin lapsemme siirtyi aika pian omalta laudaltani perheemme isän kyytiin muiden seuraksi… Ja vaikka miehelleni tämä matka edes tuolla lastilla ei vaikuttanut tuntuvan missään…)

Jokainen siis suunnitelkoot reittinsä omien voimiensa mukaan…. 🙂 (Ja mikä parasta: nyt tässä on onneksi useampi kuukausi aikaa treenata lihaksiaan hyvään suppailukuntoon ensi kesän retkiä varten… Jos siis jaksaa / haluaa… 😉 )

SUP-retkellä

Mutta kaikkinensa tämä kesäinen Kalliosaari-retkemme oli mitä mainioin ja hienoin kokemus! Kannattaa käydä tuolla – kunhan meri jälleen tyyntyy ja lämpenee! 🙂

-Johanna

Lisäinfoa Helsingin Kalliosaaresta löytyy UUVI:n sivuilta: uuvi.fi.

Muita suppailuaiheisia juttujamme löydät osoitteesta outdoorfamily.fi/category/suppailu/.

Seuraathan Outdoor Familyä myös Facebookissa ja Instagramissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *