Klassarinkierros

Klassarinkierros – kaunis rengasreitti Nuuksion länsilaidalla

Lapsia naurattaa. Me olemme nimittäin menossa KALSARIkierrokselle. Pieni lukuvirhe ei haittaa. Hupia riittää.

Ja toki iloa riittää ihan oikealla reitilläkin; Nuuksion länsilaidalla, Vihdissä, kulkeva KLASSARINkierros (3,9 km) on nimittäin kaunis, monipuolinen ja yllättävänkin rauhallinen rengasreitti.

Klassarinkierros / Nuuksio

Yksi Nuuksion rauhallisemmista helmistä

Se, joka on joskus vieraillut Nuuksion Haukkalammella, tietää, mitä luontoruuhka tarkoittaa. Kun kymmenittäin (ellei jopa sadoittain) autoja vetävältä parkkipaikalta ei löydy enää yhtä ainoaa vapaata koloa, voitaneen ymmärtää, että metsässäkin riittää väkeä.

Mutta se, joka on tämän johdosta jättänyt seuraavat Nuuksio-vierailunsa kokonaan tekemättä, on menettänyt aika paljon. Nuuksio on nimittäin niin paljon muutakin – kuten olen jo useasti ennenkin todennut.

Sieltä löytyy luolia, eräkämppiä, fatbike-vuokrausta sekä mm. monta rauhallisempaa rengasreittiä. Yksi näistä on 3,9 kilometrin pituinen Klassarinkierros.

Tämä juttu on katsaus tuohon mukavaan kierrokseen. Muita Nuuksio-juttujani löydät seuraavista linkeistä:

Saarilampi / Nuuksio

Rauhakin on suhteellista

Korostettaessa Klassarinkierroksen rauhallisuutta, on kuitenkin heti alkuun huomautettava, että ei täälläkään suinkaan voi olla varma autopaikan saamisesta. Klassarinkierroksen alusta, Valklammen pysäköintialueelta, löytyy tilaa suunnilleen parillekymmenelle autolle, ja tämän verran väkeä saapuu aurinkoisena viikonloppupäivänä helposti kansallispuiston länsilaidallekin.

Mutta jos paikan onnistuu saamaan, voi mitä todennäköisemmin kulkea metsässä hyvinkin rauhassa. 🙂 Tai ainakin me saimme kulkea sinä kosteana elokuun päivänä, kun lähdimme ensimmäisen kerran kiertämään tätä kehuttua reittiä kokonaisuudessaan.

(Aikaisemmin olimme piipahtaneet vain puronvarsipätkällä kulkiessamme viettämään jouluyötä Tikankolon kämpälle, ks. juttu. Ja kerran keväällä vaihdoimme Klassarinkierroksen Kaarniaispolkuun, kun Valklammen parkkialue oli täynnä.)

Klassarinkierros / Nuuksio

Myötäpäivään mukavammin

Klassarinkierroksen voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa, mutta meille oli selvää, että aloittaisimme pienellä tienvarsiosuudella ja ottaisimme suunnaksemme myötäpäivän. Näin saisimme loppumatkasta ihastella rauhassa mm. Saarilammen kauneutta ja puronvarren vihreyttä.

Myötäpäivään kulkiessa reitti tosiaan kulkee aluksi lyhyen hetken tien reunaa, mutta kääntyy pian pienemmälle uralle. Vierellä kohoaa jyrkkiä kallioita, ja pian jo sukelletaan vihreään metsään ja kansallispuiston rajojen sisäpuolelle.

Klassarinkierros / Nuuksio

Tulee nousu kohti Klassarinkalliota. Täällä voi tähyillä avaria maisemia. Tai vaikkapa nauttia eväitä kivellä istuskellen – kuten me teimme.

Klassarinkallio / Nuuksio
Klassarinkallio / Nuuksio

Kalliolta polku laskee alas ja kulkee ihastuttavan vehreässä metsässä. Hetken päästä kuljetaan pieni matka hiekkatietä pitkin, ja pian tämän jälkeen saavutaan Saarilammen rantaan. Klassarinkierros jatkaa oikealle, mutta kannattaa ehdottomasti tehdä pieni piipahdus viereiselle Saarilammen taukopaikalle.

Klassarinkierros / Nuuksion kansallispuisto
Klassarinkierros / Nuuksio

Retkiseurana aaseja ja laamoja!

Saarilammen taukopaikalta löytyy tulipaikka, huussi ja telttailumahdollisuus. Oman retkemme aikaan tämä taukopaikka oli liki ainut kohta, jossa näkyi muuta väkeä. Eikä ihan mitä tahansa väkeä, vaan ihmisten ohella retkeilemässä olevia aaseja ja laamoja! Vau! Tämä näky selitti ne äänet, joita metsässä välillä kuului. 🙂

Myöhempien googlailujeni tuloksena selvisi, että Hutko-niminen pukkilalaistila järjestää myös Nuukisossa laama-aasi-vaelluksia. Aiheesta löytyy lisäinfoa osoitteesta www.hutko.fi/hutko/laamavaellukset/.

Saarilammen taukopaikka / Nuuksio

Lammenrantaa puronvarteen

Saarilammen taukopaikalta palataan sadan metrin matka takaisin ns. viralliselle Klassarinkierrokselle. Täällä reitti kulkee pitkän matkan ihastuttavasti aivan Saarilammen rannassa.

Klassarinkierros / Nuuksio
Klassarinkierros / Nuuksio / Saarilampi
Klassarinkierros / Nuuksio

Ja lähes koko loppumatka saadaan seikkailla satumaisessa puromaisemassa. Niin kivaa. Ja niin kaunista.

Klassarinkierros / Nuuksio

Suositus!

-Johanna

P.S. Reitillä ei muuten ollut mitään tekemistä kalsareiden kanssa – vaikka poikiemme mielestä tämä olisikin ollut hauskaa… 😉

Klassarinkierros / Nuuksio

Retkivinkkejämme ja -kuviamme löydät myös Instagramista ja Facebookista (@outdoorfamily.fi)!

Tosi kiva, jos tulet seuraamaan!

Nuuksion reiteistä löytyy lisäinfoa mm. Luontoon.fi-sivustolta.

Klassarinkierroksesta voi lukea blogijutut esim. Retkipaikasta ja Muurahaisten poluilla -blogista.

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *