Laskettelua Kolin kansallismaisemissa (Ukko-Koli)

Laskettelua Kolin kansallismaisemassa

Oi, oi, oi, miten kaunista!

Kyllähän minä olin lukenut, että ”laskettelu Ukko-Kolin rinteissä on kuin sukeltaisi maisematauluun”. Ja kyllähän minä olin aikaisemminkin ihaillut Pieliselle avautuvaa maisemaa Ukko-Kolin laelta.

Mutta tästä huolimatta hiihtolomaviikkomme rinnemaisema onnistui yllättämään; oli mieletöntä lasketella alas Kolin korkeuskäyriä, kohti rinteen juurella siintävää järvenselkää.

Koli / Laskettelu

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun me pääsimme hyödyntämään Kolin koko rinnekapasiteetin – ja samalla näkemään hissien ylätasanteelta avautuvan maiseman. (Joka on siis todellakin pitkälti sama kuin viereiseltä Ukko-Kolin laelta levittäytyvä, legendaarinen klassikkonäkymä!)

Vielä kolme vuotta sitten lapsemme olivat totutelleet painaviin monoihin ja jäykkiin suksiin Kolin pienessä lastenrinteessä ja tämän yhteydessä olevassa mattohississä. Tuolloin otettiin ensituntumaa lasketteluun, eikä ylös menemistä voinut edes harkita.

Mutta nyt ankkurihissi veti meidät Ipatin laelle ja sympaattinen tuolihissi Ylä-Kolille, ihan Break Sokos Hotel Kolin juurelle. Ja sieltä me sitten vaan sukeltelimme maisematauluun – kerta toisensa jälkeen. 🙂

Kompaktia monipuolisuutta

Koli ei ole suurensuuri rinnekeskus. Mutta erittäin toimiva ja monipuolinen se on. (Ks. rinteet.)

Alhaalta parkkipaikkojen läheisyydestä löytyvät ravintola, lipunmyynti, vuokraamo, Ski Shop ja mm. hiihtokoulu. Rinteiden alalaidalla sijaitsevat myös mm. vapaasti käytettävät laavut ja hauska lumikaruselli sekä pieni, ilmainen mattohissi ja erillinen alkeisrinne.

Hissejä Kolilla kerrotaan olevan yhteensä neljä. Näistä yksi on tuo pieni mattohissi ja toinen kiskohissi, joka kuljettaa ihmisiä ilmaiseksi mäen toisella laidalla olevilta parkkipaikoilta ylös hotellille, rinteille, luontokeskukselle sekä mm. Ukko-Kolille kulkevalle kävelyreitille.

Varsinaiset rinnehissit ovat keskuksen oikeassa laidassa sijaitseva ankkurihissi ja vasemmassa laidassa oleva kahden hengen tuolihissi.

Näiltä molemmilta hisseiltä pääsee laskettelemaan alas muutamaa vaihtoehtoista, toisiinsa risteävää reittiä. Tarjolla on leppoisan loivaa, sinistä rinnettä, kivoja punaisia pätkiä sekä myös hyvinkin jyrkkää mustaa rinnettä.

Koli / laskettelu

Meillä lapset innostuivat erityisesti Ipatin kierron hyppyreistä ja pienistä metsäreiteistä sekä Naperorinteen SnowPark-osiosta. Musta Ukko-Koli-rinne on sen sijaan todellakin syvän musta! (Meillä kyllä kaikki lapset halusivat ehdottomasti päästä testaamaan sitäkin, mutta oikeasti tämä rinne on kyllä tarkoitettu vain hyvinkin kokeneille laskijoille…)

Toimivuutta ja avuliaisuutta

Kolin rinteet risteilevät keskenään, ja jokainen rinne laskee alhaalla samaan paikkaan. Törmäyksiltä ja läheltäpiti-tilanteilta on haastavaa välttyä, mutta toisaalta tämä yhteinen alastulopaikka mahdollistaa sen, että isommankin porukan on helppo kokoontua ja löytää toisensa laskujen välissä.

Oli nimittäin ihan huippua, että kolmosluokkalaisemme sai laskea tuntikaupalla keskenään kaverinsa kanssa – eikä silti mennyt montaakaan minuuttia, ettemme olisi tienneet, missä he viilettävät. Niin kätevää.

Ja ihan huippua oli myös se, miten ystävällisesti Kolin hisseillä autettiin kaikkia hissiin pääsemisessä. Ainakin nyt 8-viikolla ankkuri ojennettiin jokaiselle, ja meidänkin nuorimmat (6- ja 7-v.) innostuivat menemään ensimmäistä kertaa hissiin ihan kahdestaan.

Tuolihissiin alle 125-senttiset eivät saa turvallisuussyistä mennä ilman aikuista, mutta pidemmiltä lapsilta tämänkin hissin käyttö onnistui loistavasti superavuliaan henkilökunnan avulla. Ja nuoremmat lapset jopa nostettiin istumaan hissiin. 🙂 (Terkkuja ja kiitoksia erityisesti Pentille, meidän lapsista tuli suuria fanejasi. 🙂 )

Koli / tuolihissi

Edullinen Perhelippu

Erityiskiitosta Kolin laskettelukeskus saa myös siitä, että tarjolla on erilaisten tunti- ja päivälippujen lisäksi erittäin ystävällisesti hinnoiteltu Perhelippu. Tämä lippu maksaa S-Etukortilla 99 € (norm. 115 €), ja sillä pääsee jopa kaksi aikuista ja kolme max. 12-vuotiasta lasta laskemaan koko päiväksi.

Ja mehän laskettiin. Useita päiviä. 🙂

Suositus!

-Johanna

P. S. Kolillakin alle 7-vuotiaat kypäräpäät laskevat aina maksavan aikuisen kanssa ilmaiseksi. Ja huom! Lippujen hinnat saattavat tietysti muuttua, ajankohtaiset hintatiedot löytyvät täältä.)

Lisäinfoa Kolilta löytyy mm. osoitteesta koliski.fi.

Koli / rinteet

Muita lasketteluaiheisia juttujani ovat olleet:

Seuraatko Outdoor Familyä jo Facebookissa ja Instagramissa?

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *