Jouni Laaksonen: Lapsiperheen retkeilyopas (Karttakeskus 2014)

Lapsiperheen retkeilyopas esittelee 80 loistokohdetta eri puolilta Suomea

Kirja saatu kustantajalta.

Kirjavinkki kaikille lasten kanssa retkeileville: Jouni Laaksosen kirjoittama Lapsiperheen retkeilyopas (Karttakeskus 2014)!

Kyseessä on ihan loistava kokoelma vinkkejä lapsille(kin) sopivista retkikohteista eri puolilta Suomea.

Jouni Laaksonen: Lapsiperheen retkeilyopas (Karttakeskus 2014)

Poikkeuksellisen palkitseva retkikirja

Kirja on jo muutaman vuoden vanha, mutta itse bongasin sen vasta jokunen viikko sitten – ja vaikutuin välittömästi. Olen haalinut kirjahyllyymme lukuisia retkeilyoppaita ja kolunnut netin retkisivustoja suurella innolla. Tästä huolimatta tämä pieni retkeilyopas onnistui hurmaamaan itseni ensinäkemältä.

Kirjan alussa on muutaman aukeaman mittainen, tiivis infopaketti siitä, mitä kaikkea kannattaa huomioida retkeillessä lasten kanssa (riittävän väljä aikataulu, varavaatteet, eväät jne.). Tämän jälkeen siirrytään tutustumaan 80 poikkeuksellisen hienoon retkeilyreittiin, joita on poimittu mukaan niin etelästä kuin pohjoisesta, niin idästä kuin lännestä, niin rannikolta kuin sisämaastakin.

Kullekin kohteelle on varattu oma selkeä aukeamansa. Vasemmalla sivulla on alueen suunnistuskelpoinen kartta, johon on merkitty laavut, WC:t, tulipaikat jne. Oikeanpuoleinen sivu on varattu kunkin reitin sanalliseen esittelyyn. Mukana on myös reittien tarkat pituudet, koordinaatit, saapumisohjeet sekä mm. lähialueen kiinnostavat kohteet. Lisäksi symbolimerkein on kerrottu mm. alueen mahdollinen esteettömyys, kahvilat, kodat yms.

Jokaisen reitin yhteyteen on myös kirjattu verkkosivu, josta voi käydä lukemassa lisätietoja kohteesta. Ja tämä kannattaa ilman muuta tehdä, paitsi lisätietojen vuoksi, myös siksi, että viidessä vuodessa alueilla voi olla tapahtunut suurtakin kehitystä (vrt. esim. Porkkalanniemi).

Reitit on jaoteltu kirjassa maakunnittain, ja kunkin luvun alussa on myös paikkojen sijainnit näyttävä ote maantiekartasta. Erittäin havainnollista!

Jouni Laaksonen: Lapsiperheen retkeilyopas (Karttakeskus 2014)

Ansioituneen retkikirjailijan ja -toimittajan taidonnäyte

Jouni Laaksonen on eräopas sekä pitkän linjan retkitoimittaja ja -kirjailija. Hän on kirjoittanut mm. useita retkeilyyn liittyviä opaskirjoja sekä lukuisia retkiartikkeleita eri medioihin. Lisäksi hänen oma lapsensa oli tämän Lapsiperheen retkeilyoppaan julkaisemisen aikaan ekaluokkalainen.

Tätä taustaa vasten ei ole ihme, että Laaksonen on onnistunut kokoamaan näin havainnollisen, näin käytännöllisen ja näin innostavan retkikirjan lapsiperheille.

Kätevä kierremalli ja näppärä koko

Oman plussansa ko. kirjaan tuo sen käteen sopiva koko sekä näppärä kierremalli, joka mahdollistaa sen, että kirjaa viitsii tarvittaessa kantaa mukanaan myös retkillä – ja hyödyntää näin sen tarjoamia karttoja reittisuunnittelun lisäksi myös konkreettisesti maastossa.

80 maamme parasta reittiä

Kun huomioi Laaksosen vahvan retkeilytaustan, voi olla aika vakuuttunut, että kirjaan valitut 80 retkireittiä todellakin lukeutuvat maamme parhaisiin. Ja jos tarkastelee vaikkapa sitä, että Uudeltamaalta mukana ovat mm. kaksi omaa suosikkiani, Porkkalanniemi ja Meiko, voi olla entistä varmempi siitä, että valitut kohteet ovat todellakin käymisen arvoisia.

Ja kun Lapistakin on päässyt mukaan rakastamani Sulaojan luontopolku, en malta odottaa tutustumista myös meille ennestään tuntemattomiin kohteisiin! Vai mitä sanot mm. Kelventeestä ja Jurmosta, Valkmusan soista ja Yyterin luontopoluista? Ja jos loputkin kirjan kohteet ovat tätä luokkaa, taitaa tästä opuksesta riittää vinkkejä pitkäksi aikaa kotimaassa matkailtaessa. 🙂

Antoisaa retkikesää!

Johanna

Muita kirjavinkkijuttujani ovat olleet mm. seuraavat:

Tervetuloa seuraamaan Outdoor Familyä myös Facebookiin ja Instagramiin!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *