Pookinpolku / Rokuan kansallispuisto

Pookinpolku – 6 km Rokuan kansallispuiston parhaita paloja

Se oli sellainen lokakuinen räntäsadepäivä. Harmaa ja märkä. Hiljainen ja rauhallinen. Pitkäjärven parkkipaikalla seisoi valmiina yksi yksinäinen auto antamassa osviittaa siitä, ettemme olleet ihan ainoat retkeilijät Rokuan kansallispuistossa. Mutta ketään ei näkynyt. Eikä kuulunut.

Me itse olimme matkalla pohjoisesta etelään. Takanamme olivat jo Nuorgamin uskomattomat elämykset (ks. jutut Hillagammista ja Nights of Northern Lightsista), päivät omalla erämökillämme sekä mm. laskukaudenavaus Rukalla. Nyt olimme valloittamassa lasten 21. kansallispuistoa ja suuntaamassa illaksi kylpemään Rokuan kylpylähotelliin.

Rokuan kansallispuisto / Pitkäjärven pysäköintialue

Geologinen erityiskohde

Rokuan kansallispuisto on osa Rokua Geoparkia, eli UNESCOn listalle kuuluvaa, geologisesti ainutlaatuista aluetta. Jääkausi on muokannut alueen maanpintaa, ja seutu on täynnä pieniä lampia, helppokulkuista hiekkamaata ja taivaita kohti kurkottelevia mäntyjä.

Rokuan kansallispuisto / Pitkäjärvi / Pookinpolku
Rokuan kansallispuisto

Kansallispuistosta löytyy useita erimittaisia reittejä niin patikoijille, maastopyöräilijöille kuin hiihtäjillekin. Lisäksi alueella on paljon poikkeuksellisen kiinnostavaa nähtävää, kuten mm. korkeuksiin kohoava Pookivaaran palotorni.

Rokuan kansallispuisto / Pookinpolku / Pookivaara / Palovartijan torni

Kaikki alueen talvireitit löytyvät täältä ja kesäreitit täältä, ja näistä reiteistä me valitsimme itsellemme Pookinpolun.

Varinainen Pookinpolku on pituudeltaan 4 km, mutta reitille päästäkseen on kuljettava P-paikalta kilometrin matka suuntaansa, eli kokonaismatkaksi tulee noin 6 km. Reitin varrella on useita luontopolkukylttejä.

Rokuan kansallispuisto / Pookinpolku

Pookinpolulle Pitkäjärven tai Pookin P-paikoilta

Pookinpolun virallinen pysäköintialue on Pookin P-alue (ks. kartta), mutta pelkän kartan perusteella me päätimme ajaa oman automme Pitkäjärven P-alueelle. Tätä ei ehkä olisi kannattanut tehdä, sillä ainakaan tuolle parkkikselle johtava tie ei totisestikaan ollut talviajettava… Eikä sieltä eteenpäin jatkaminen ollut sitä senkään vertaa (ainakaan Google Mapsin neuvomaa reittiä)…

Ilman kohtuullisen hyvää maavaraa ja nelivetoa ei Pitkäjärven P-alueelle ei olisi ollut auton kanssa mitään asiaa tuona räntäsateisena lokakuun päivänä… Eli: kun syksy on pitkällä tai lumi jo maassa, kannattanee suosilla luottaa virallisiin talviparkkiksiin (ks. talvireitit)!

Rokuan kansallispuisto / Pitkäjärvi

Mutta itse reitti torneineen, palovartijan majoineen, hienoine kotineen, pitkospuineen, pitkine portaineen, kauniine rantoineen jne. on kyllä todella hieno! Parin tunnin retki synkeänä syyspäivänäkin tarjoili sen verran kauneutta, kiinnostavuutta ja kiehtovaa kokemusta, että voin vain kuvitella, millainen elämys tämä reitti onkaan kirkkaana kesäiltana tai esimerkiksi alkusyksyn aurinkoisena ruskapäivänä. 🙂

Rokuan kansallispuisto / Pookinpolku / Hätäjärvi

Pitkäjärvelle asti myös esteettömästi

Kesällä Pitkäjärven P-paikalta kulkee esteetön reitti Pookinpolulle ja samalla Pitkäjärven taukopaikalle. Matkaa tulee suuntaansa 800 metriä ja perillä odottavat esteettömät kota ja puucee sekä mm. mitä kaunein maisema Pitkäjärvelle.

Täältä Pookinpolku (ei esteetön) jatkaa kulkuaan Pitkäjärven rantoja myötäillen sekä edelleen kulkien pienemmille lammille.

Rokuan kansallispuisto / Pookinpolku / Pitkäjärvi
Rokuan kansallispuisto / Pitkäjärvi / kota
Rokuan kansallispuisto / Pitkäjärvi
Rokuan kansallispuisto / Pitkäjärvi

Pookinpolun kohokohtana entinen palovartijan torni

Suunnilleen reitin puolivälissä ollaan kohottu Pookivaaran laelle. Täällä vastassa ovat niin entinen palovartijan torni kuin pieni, vuonna 1936 rakennettu Palovartijan autiotupakin.

Rokuan kansallispuisto / Pookinpolku / Pookivaara
Rokuan kansallispuisto / Pookinpolku / Pookivaara / Palovartijan torn
Rokuan kansallispuisto / Pookinpolku / Pookivaara / Palovartijan torni
Rokuan kansallispuisto / Pookinpolku / Pookivaara / Palovartijan tupa

Lisäksi samalla alueella sijaitsevat mm. Pookin Paussi -päivätupa sekä kuivakäymälä. Myös telttailu on sallittua niin Pookivaaralla kuin Pitkäjärvelläkin.

Virallisesti Pookivaara on Pookinpolun lähtöpiste – kun siis reitille tullaan Pookin P-alueelta.

Reitillä myös paljon portaita ja pitkospuita

Pookivaaralta Pookinpolku laskeutuu alas useampia hyvinkin pitkiä portaita pitkin ja jatkuu edelleen pitkospuita pitkin Pitkäjärven rannassa. Niin kivaa – joka säällä! 🙂

Rokuan kansallispuisto / Pookinpolku
Rokuan kansallispuisto / Pookinpolku

Pitkäjärveltä pääsee jälleen palamaan kyseistä nimeä kantavalle pysäköintipaikalle. Ja kenties jatkamaan retkipäivää edelleen vaikkapa lähistöllä sijaitsevan kylpylän poreisiin – kuten me teimme. 🙂

Rokuan kansallispuisto / Pitkäjärvi

Kivoja retkiä!

-Johanna

Rokuan kansallispuisto / Pookinpolku / kartta

Lisäinfoa Rokuan kansallispuistosta löytyy Luontoon.fi-sivuilta ja esim. Retkipaikan jutuista. Pookin polun esitteen löydät suoraan tästä linkistä.

Seuraathan seikkailujamme myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *