Örö on palveluilla kuorrutettu luontoparatiisi Saaristomeren kansallispuistossa

Örö on puolustusvoimien entinen linnakesaari ja uniikki kansallispuistohelmi. Samalla se on myös täyden palvelun vierasvenesatama sekä monipuolinen yhteysaluskohde. Örössä historia yhdistyy suojeltuun luontoon ja uskomaton kauneus karuihin puolustusrakennelmiin.

Täällä vajaan neljän neliökilometrin kokoisella saarella on mahdollisuus päästä sukeltamaan sata vuotta suljettuna olleeseen sotilasalueeseen ja lukuisiin 1900-luvun alun rakennuksiin. Örössä voi kulkea riippusiltaa pitkin ja ihailla uskomattoman hienoja hiekkarantoja, käsittämättömän kirkkaita vesiä, monia erilaisia luontotyyppejä sekä mm. lukuisia uhanalaisia kasveja ja eläimiä.

Örössä kulkee myös kaksi poikkeuksellisen hienoa luontopolkua, ja saaren palvelutarjonta kattaa niin ravintoloita, saunoja kuin mm. majoituspalveluita.

Örö on sellainen helmi, jota kannattaa ehdottomasti käydä ihailemassa – hellästi arvostaen.

Örö / 6" reitti / Luontopolku

Lempeä vastaanotto

Me teimme elämämme ensimmäisen Örö-retken heinäkuun alussa. Oli kauniin aurinkoinen kesäpäivä, eikä vapaan venepaikan saaminen ollut kai mitenkään itsestäänselvyys. Mutta Örö halusi ottaa meidän lempeästi vastaan: Paikkoja oli tarjolla poikkeuksellisen paljon ja kaikkialla leijui ihanan rauhallinen sunnuntaitunnelma. Muutamat telttailijat olivat palailemassa yhteysaluslaiturille rinkkoineen, rantabistrosta sai nopeasti herkulliset hampurilaisateriat ja WC:t hohtivat puhtauttaan.

Toki satamassa oli muitakin, mutta yleinen tunnelma oli rennon lämpöinen. (Tällöin emme vielä tienneet, miten paljon tunnelma voi muuttua vain yhdessä vuorokaudessa…)

Ihastelimme vesivessoja ja kunnollista tiskauspaikkaa. Hurmaannuimme punamultaisista taloista ja täydensimme tyhjiä leipäpussejamme luontotuvan pienestä myymälästä. Varusmiessaunaan olisi päässyt illan aikana peseytymään, mutta me suuntasimme moneksi tunniksi kiertämään saarta. Päivän lenkiksi valitsimme ns. sinisen luontopolun eli 6″ kierroksen.

Örö / Vierasvenesatama

Kaksi hienoa luontopolkua – Lähtöpisteelle satamasta noin 1 km

Örön saarella on kaksi luontopolkua: sinisin opastein merkitty 6″ kierros (4,7 km) ja punaisin opastein merkitty 120 mm kierros (5,1 km). Näistä ensimmäinen tutustuttaa kulkijansa Örön eteläpuoleen, jälkimmäinen pohjoispuoleen.

Molemmat reitit tarjoilevat upean kattauksen ainutlaatuista luontoa ja puolustushistoriaa, mutta jos aikaa on vain yhteen kierrokseen, kannattaa valita sininen lenkki. Tämän reitin varrelta löytyy nimittäin myös mm. hieno riippusilta ja huikea uimaranta.

Örö / Riippusilta

Molemmilla luontopoluilla on pituutta viitisen kilometriä, mutta reittien lähtöpisteeseen tulee satamasta lisäkävelyä liki kilometrin suuntaansa. Ihan pienistä piipahduksista ei siis ole kyse, mutta reitit ovat ehdottomasti kilometriensä arvoiset!

Kun satamasta kävelee kohti luontopolkujen alkua, pääsee ensin näkemään satamatoimiston ja luontotuvan. Vasemmalle jää rantasauna ja hetken päästä oikealle kasarmisauna. Samalla alueella on myös vierasmaja, hotelli ja ravintola. Kun on vielä kävellyt Käärmemurju- ja Impilinna-nimisten vuokramökkien ohitse, pääsee seuraavassa risteyksessä valitsemaan reittinsä: 6″ kierros lähtee vasemmalle, 120 mm kierros oikealle. Vasemmalta löytyy myös telttailualue.

6 ” kierros – Tätä luontopolkua ei kannata missata!

Ns. sininen reitti kulkee laidunalueella ylämaankarjan seassa ja ohittaa useita puolustusrakennelmia, joihin pääsee tutustumaan. Vajaan parin kilometrin kohdalla (satamasta kolmen kilometrin) aukeaa edessä meri, jonka turkoosina hohtava ranta kutsuu snorklaamaan.

Örö / juoksuhauta

Vesi on kirkasta ja kylmää. Näkymät ovat kauniit – niin veden päällä kuin allakin. Ja rantahiekka on niin käsittämättömän hienoa ja pehmeää, ettei paikan oikein uskoisi sijaitsevan Suomessa. Me nautimme rannalla luonnon kauneudesta ja hienoudesta – ja samalla ihmettelemme, miten voimme olla ainoat ihmiset koko paikassa.

Örö / Uimaranta

Hienoa. Upeaa. Kaunista. Kivaa.

Ja lisää hienoutta on edessä.

Örö

Reitti tekee pieniä poikkeamia toinen toistaan hienommille näköalapaikoille ja tarjoaa mahdollisuuden sukeltaa bunkkerien pimeyteen. Saaren eteläpäässä sijaitseva riippusilta on hieno elämys ja aivan eteläkärjessä komeilevat maisemat kerrassaan mahtavat.

Örö / Linnakesaari
Örö / Riippusilta

Välillä polut vaihtuvat teiksi, ja pienten kävelijöiden into alkaa hiipua. Mutta luovuttaa ei kannata, sillä länsirannankin luonto pursuilee häikäisevää kauneutta.

Örö / 6" reitti / Luontopolku

Päivä on jo vaihtunut illaksi ja laskemisen aloittanut aurinko kultaa maiseman. Autio hiekkakannas hehkuu hienouttaan. Jälleen kerran on aika ihastella ja ihmetellä, miten paljon upeutta omasta kotimaastamme löytyykään. Örö on ihana.

Örö / 6" reitti / Luontopolku

Viimeiset pari tiekilometriä eivät enää onnistu tekemään vaikutusta väsyneisiin kulkijoihin, mutta oi suloisuus sitä kauneutta, joka piirtyy sataman ylle saapuessamme perille ja auringon toivottaessa hyvää yötä meille illan viimeisillekin retkeilijöille.

Tähän postikorttimaisemaan kelpaa nukahtaa.

Örö / Vierasvenesatama
Örö / Vierasvenesatama
Örö / Vierasvenesatama

Päivä käyntiin aamusaunalla

Örön vierasvenesatama herää uuteen aamuun auringonsäteiden leikitellessä veneiden kansilla. Heinäkuisen viikon saa aloittaa vastapaistetuilla sämpylöillä ja aamusaunalla.

Ihastuttava rantasauna on lämmitetty veneilijöitä varten kahdeksasta kymmeneen. Tilat ovat uudet ja siistit, jopa tyylikkäät. Tarjolla on mm. suihkut ja pääsy laituria pitkin mereen. Naisille ja miehille on omat puolensa, mutta terassilla ja laiturilla voivat pariskunnatkin viettää aikaa yhdessä.

Örö / rantasauna

Ihanaa ja upeaa. Kiitos! Ja tämä aamuinen sauna siis sisältyy satamamaksuun. (Kuten myös illan varusmiesauna. Mutta käytännöt voivat toki muuttua, eli ajankohtainen tilanne kannattaa aina tarkistaa osoitteesta www.visitoro.fi.) Muina aikoina rantasaunoja vuokrataan yksityiskäyttöön.

Örö / Rantasauna

120 mm kierros kuljettaa kapean saaren pohjoiskärkeen

Aamusaunan, -uinnin ja -palan jälkeen meidän ohjelmassamme on suuntaaminen Örön toiselle luontopolulle, 120-millisen patterin raunioiden mukaan nimetylle 120 mm kierrokselle. (6″ kierroksen varrella oli vastaavasti 6-tuumainen patteri.)

Örö / 120 mm reitti / Luontopolku

Tällekin reitille mahtuu huikeaa rantaa, upeita kallioita, ylämaankarjaa ja vanhoja linnoituksia. Vanhimmat Örön linnoitusrakenteista ovat 1910-luvulta, 1. maailmansodan kynnykseltä, viimeisimmät puolestaan 1980-luvulta.

Vielä 2000-luvun alussa (2004-2014) Örö toimi merivoimien ja rannikkojääkärien harjoitusalueena, mutta vuonna 2015 saari rakennuksineen siirtyi puolustusvoimilta Metsähallitukselle ja se liitettiin osaksi Saaristomeren kansallispuistoa. Tällöin saari avattiin yleisölle, ja siitä alkoi kehittyä yksi saariston kiinnostavimmista retkeily- ja matkailukohteista. Ja sitä se todellakin on.

Örö / 120 mm reitti / Luontopolku

Me kiersimme ”punaista” luontopolkua rauhassa luontoa ihaillen. Tälläkään reitillä ei näkynyt montaakaan muuta retkeilijää. Mutta jälleen oli hienoa, komeaa ja kaunista. Pari kyytäkin nautiskeli kesäpäivästä.

Örö / 120 mm reitti / Luontopolku
Örö / tykki

Mutta, kun palasimme tunteja kestäneeltä retkeltämme satamaan, oli kaikki muuttunut. Jokainen venepaikka oli täyttynyt, bistrossa oli valtavat jonot, vessoja ei oltu ehditty siivota, paperit olivat loppu. Siinä missä vielä aamulla poijupaikoilla oli meidän lisäksemme ainoastaan yksi pieni puinen purjevene, oli meidät nyt saarrettu massiivisilla ökypaateilla. Retkitunnelma oli vaihtunut hienostuneeseen glamouriin, telttailijat miljoonajahteihin. Paikka oli sama, mutta fiilis täysin eri.

Meidän oli tullut aika siirtyä väljemmille vesille…

Mutta kiitos Örö, olisipa kivaa tulla vieraaksenne vielä myöhään syksyllä. Tai astua yhteysaluksen kyytiin joulun alla ja kokea saariston hyytävä talvi. Tai kenties tulemme ensi kesänä saarelle huomattavasti pidemmäksi aikaa. Varmasti olisi hienoa.

-Johanna

Örö / kartta

Lisätietoja Örön palveluista, kuljetuksista yms. löytyy osoitteesta www.visitoro.fi ja esim. www.luontoon.fi/oro.

Muista saaristokohteista voit lukea esim. seuraavista jutuista:

Seuraathan seikkailujamme myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *