Bengtsärin majakka

Bengtskär – kesämuistoja Suomen ikonisimmalta majakalta

Se oli yksi niistä viime kesän kauniista päivistä. Sellainen tyyni ja aurinkoinen. Me olimme viettäneet Hangossa jo useamman päivän (ks. tämä juttu), mutta kaupungilla oli yhä vaan tarjottavanaan lisää ja lisää unelmaista ihanuutta.

Tuona kesäkuisena aamupäivänä perheemme isä jäi tekemään töitä omalle veneellemme, ja me muut suuntasimme Itäsataman toiselle laidalle, M/S Summersean kyytiin. Edessämme oli yhden suuren haaveeni toteutuminen: retki Bengtskärin majakalle.

Bengtskär

Bengtskär – Pohjoismaiden korkein majakka

Bengtsär on Suomen – ja samalla koko Pohjoismaiden – korkein majakka. Se kohoaa 52 metriä merenpinnan yläpuolelle ja sijaitsee Saaristomeren uloimmalla luodolla, Kemiönsaaren alueella. Bengtskär on myös maamme eteläisin asuttu paikka.

Matkaa Hangosta Bengtskäriin on vajaa 30 km, ja lähin saaristokylä, Rosala, sijaitsee 18 kilometriä Bengtskäristä pohjoiseen.

Ensimmäisen kerran Bengtskärin majakan valo syttyi vuonna 1906, ja vuonna 1995 majakkasaari avattiin yleisölle.

Bengtskärin majakka
Bengtskär / majakka

Bengstkäriin pääsee yhteysaluksella

Bengtskäriin on mahdollista rantautua omalla veneellä, mutta tämä on hyvin rajoitettua ja maihinnousulupaa tulee tiedustella ennakkoon. Helpoiten majakkasaari onkin saavutettavissa yhteysaluksella, ja kesäaikaan tällaisia muutaman tunnin yleisöristeilyjä järjestetään sekä Hangosta että Kasnäsistä (ks. lisää).

Marine Lines / Bengtskär

Me lähdimme kohti Bengtskäriä Hangon suunnasta, Marine Linesin aluksella. Istuuduimme M/S Summersean kannelle ihailemaan maisemia ja nauttimaan kevyestä kesätuulesta. Matka-aika Bengtskäriin oli noin 1,5 tuntia, ja tänä aikana saimme nauttia meri-ilman ohella myös matkalippujemme hintaan (68/28€) kuuluvista lohikeitoista.

Oli upea hetki, kun horisontissa alkoi erottua korkeuksiin kohoava torni. Oli ihan mahtavaa saada nähdä edessään tämä ylistetty majakkakuningatar. Pian me kapuaisimme sen huipulle. Kohta mekin olimme osa sitä innostunutta joukkoa, joka oli saanut kulkea punatiilen reunustamat, ikoniset kierreportaat ylös korkeuksiin.

(Perheemme isä oli tehnyt tämän jo vuosia aikaisemmin. Nyt oli meidän muiden vuoro. 🙂 )

Bengtskärin majakka

Kapuaminen majakkaan

Ennen majakan sisätiloihin astumista saimme kuitenkin kuulla pihamaan penkeillä esityksen Bengtskärin historiasta ja faktoista. Sekä mm. siitä, että saarella oli tuonakin vuonna pesinyt useita satoja haahkoja!

Mutta sitten mentiin! Askeleita riitti. Kauneutta riitti. Kiehtovuutta riitti. Ja toki riitti myös lämpöä ja väkeä, mutta lapseni ampaisivat kärkijoukoissa ylös torniin. Tätä oli odotettu. Ja kyllähän tämä oli elämys.

Bengtskär
Bentgskärin majakka

Koronan vuoksi vähintään aikuisilla oli maskit ja mm. valohuoneeseen pääsi vain yksi seurue kerrallaan. Viivytellä ei voinut, sillä moni muukin odotti vuoroaan. Mutta me saimme hetkemme. Ja se oli hieno.

Bengtskärin majakka / valohuone
Bengtskär

Paljon nähtävää

Tornin lisäksi majakassa pääsee tutustumaan näyttelyihin, vanhaan majakanvartijan kotiin sekä mm. kappeliin. Lisäksi majakkarakennuksesta löytyy kahvila ja majoitustiloja.

Bengtskärin majakka
Bengtskärin majakka / näyttely
Bengtskärin majakka / kappeli
Bengtskärin majakka /kahvila

Majakan takana on yövieraiden käytössä oleva sauna, ja pihamaalta löytyy mm. ihastuttavan idylliset WC-tilat. Lisäksi vierailijat voivat sukeltaa kallioon rakennettuun bunkkeriin ja mm. tutkia lukuisia kaiverruksia.

Bengtskär / majakkasaari
Bengstskär / wc
Bengstskär / wc

Kokonaisuudessaan meillä oli suunnilleen 2,5 tuntia aikaa tutustua Bengtskärin majakkasaareen, ennen kuin M/S Summersea suuntasi kulkunsa takaisin kohtia Hankoa.

Bengstskär / bunkkeri
Bengtskärin majakkasaari

Ehkä ensi kerralla yöksi?

Mutta voi ihanuus, miten upeaa olisikaan ollut jäädä majakkaan yöksi! Nähdä, miten saari tyhjenee suurista turistijoukoista! Uppoutua hiljaisuuteen ja tuntea oma pienuutensa aavan meren keskellä. Kokea vielä vähän enemmän.

Bengtskärissä todellakin on mahdollista myös yöpyä (ks. lisää), mutta en ole suinkaan ainoa, joka haaveilee tästä uniikista elämyksestä. Ensi kesälle (2022) ei nimittäin ole enää vapaana yhtään ainutta paikkaa, yhtenäkään yönä.

Enkä ihmettele.

Bengtskär
Bengtskär
Bengtskär

Lisätietoja Bengskäristä löytyy täältä, osoitteesta www.bengtskar.fi.

Meritunnelmiin pääset myös mm. näiden juttujen kautta:

Bengtskär
Bengtskär

Seuraathan seikkailujamme myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

One comment on “Bengtskär – kesämuistoja Suomen ikonisimmalta majakalta

  • Globetrotter , Direct link to comment

    Tosiaan, yö Bengtskärissä on se juttu, siis maagiset ilta ja aamu sekä tunnelma. Muutaman tunnin päiväpyrähdykset pitäisi kokonaan kieltää sinne. Kun olimme Bengtskärissä kesäkuussa 2023, saapui sinne myös Hartwallin juppiporukka aurinkolaseissaan mölyämään ja pilaamaan päiväämme. Olisivat pysyneet poissa.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *