Espoon ulkoilusaaret

5 x Espoon saaristo – Näihin ulkoilusaariin pääset yhteysaluksella

Espoon edustalle levittäytyy saaristo, joka on täynnä toinen toistaan upeampia retkihelmiä. On laakeita kallioita ja hiekkarantaa. On retkisatamia ja keittokatoksia. On historiaa, kulttuuria ja lukuisia liikuntamahdollisuuksia. On näkötorneja ja häikäisevän kauniita auringonlaskuja. On rauhaa ja luontoa, mutta myös mm. ravintoloita yms.

Useista saarista löytyy hyvät venelaiturit poijuineen, mutta moniin saariin pääsee myös kätevästi yleisen saaristoveneen kyydillä.

Tämän jutun kautta saat katsauksen viiteen sellaiseen espoolaissaareen, joiden tavoittamiseen et tarvitse omaa venettä. Eli esittelyssä Rövaren, Gåsgrund, Stora Herrö, Iso Vasikkasaari ja Pentala!

Espoon saaristo / Gåsgrund

Rövaren – rauhallisia kalliorantoja

Rövaren on yksi Espoon upeimmista saarista. Sen rannoille levittäytyy laakeita kallioita ja hyppelemään kutsuvia kiviä, sisemmällä kasvaa mäntymetsää ja mustikkavarvikkoa. Etelä- ja itärannoilta aukeaa aava meri pitkälle horisonttiin, luoteesta löytyy pienikivinen uimaranta. Kooltaan Rövaren on suunnilleen yhdeksän hehtaaria.

Espoon saaristo / Rövaren

Rövarenin palveluvalikoimaan sisältyy useita puuceita (usein myös paperia), erilaisia keittokatoksia ja tulipaikkoja (myös polttopuut) sekä jopa kaivo (jonka vesi tosin kehotetaan keittämään ja josta en itse onnistunut saamaan yhtään vettä). Kallioissa on myös kiinnitysrenkaita omalla veneellä saapuville, mutta erillistä laituria, poijuja tms. Rövarenista ei löydy.

Espoon saaristo / Rövaren / Kartta

Rövarenissa on sallittua telttailla – ja voi ihanuus, miten hieno yöretki meillä olikaan tuolla kesäkuussa lasten kanssa! 🙂

Espoon saaristo / Telttailu

Kenties Rövarenkin lukeutuu monien kesälomaohjelmaan, mutta ainakin tuona kesäkuun puolivälin arkena saaren täytti täydellinen rauha. Päivällä samalla kyydillä kanssamme saapui vain neljä henkeä, ja näistäkin kolme palasi mantereelle jo iltalautalla.

Espoon saaristo / Rövaren

Oli upeaa.

Espoon saaristo / Telttailu

Gåsgrund – lähiveneilijöiden suosikkisaari

Gåsgrund on yhtä hieno kuin Rövaren; tälläkin saarella on huikeita kallioita, upean aavaa merimaisemaa, metsäpolkuja, keittokatoksia, siistejä huusseja jne. Mutta myös eroja löytyy.

Espoon saaristo / Gåsgrund

Ehkä suurin ero on se, että Gåsgrundissa on myös hyvä, tukeva vierasvenelaituri allonmurtajineen ja poijuineen. (Vasemmassa reunassa matalaa, oikeassa syvyyttä parisen metriä.) Tämä on ehdotonta plussaa veneilijöille, mutta samalla se tuo oman lisänsä koko saaren tunnelmaan.

Espoon saaristo / Gåsgrund

Meidän – elokuiseen hellepäivään osuneen – veneretkemme aikaan Gåsgrundin satamassa oli verrattain letkeää leiritunnelmaa. Useampi venekunta oli parkkeerannut saarelle selvästi pidemmäksikin aikaa. Jätesäkit olivat täyttyneet tyhjistä oluttölkeistä ja stereoista soi suomi-iskelmä. Samaiset veneilijät hyödynsivät täydellä teholla myös Gåsgrundin suurinta erityisyyttä: ”salaista” saunaa.

Gåsgrund-saaresta löytyy siis pieni puusauna, joka ei lukeudu kaupungin ylläpitämiin palveluihin, mutta joka on onneksi edelleen saanut olla retkeilijöiden hyödynnettävissä. Sauna toimii täydellisellä itsepalveluperiaatteella, eikä siihen voi varata omaa vuoroa. Hyvällä tuurilla Gåsgrundissa pääsee siis löylyihin jopa ihan itsekseen, mutta vähän huonommalla onnella ei lauteilta löydy tilaa pieneksikään hetkeksi. Omalla kohdallamme saunaelämys jäi odottamaan seuraavaa kertaa…

Espoon saaristo / Gåsgrund

Rövarenin tapaan myös Gåsgrundissa saa telttailla, ja elokuun ensimmäisellä viikolla siellä täällä näkyikin telttoja ja riippumattoja. Oli perheitä ja pariskuntia. Oli isomman leirin pystyttäneitä ja omassa pienessä rauhassaan pysytteleviä.

Omat kokemuksemme kattavat ainoastaan yhdet vuorokaudet, mutta tämän perusteella Gåsgrund vaikuttaisi Rövarenia eläväisemmältä saarelta. Mahdankohan olla oikeassa?

Espoon saaristo / Gåsgrund

Stora Herrö – suuri kattaus hienoutta

Kolmas Espoon upeista, saaristoveneellä saavutettavista, telttailusaarista on Stora Herrö. Stora Herrö on nimensä mukaisesti suuri, yli 40 hehtaarin kokoinen saari. Osa saaresta on yksityisaluetta ja sieltä löytyy niin yksityisiä mökkejä kuin yrityskäyttöön suunnattu tilausravintola ja tapahtumapaikka, Herrö. Mutta saarella riittää runsaasti tilaa myös satunnaisille retkeilijöille. 🙂

Espoon saaristo / Stora Herrö
Espoon saaristo / Stora Herrö

Stora Herrön rannat muodostuvat hienoista kallioista ja hiekkapoukamista. Sisemmällä saarta ympäristö hehkuu vihreyttä mm. sammalmättäiden ja mustikanvarpujen ansiosta.

Espoon saaristo / Stora Herrö

Stora Herröstä löytyy tulipaikkojen ja huussien ohella mm. näkötorni ja kiintorasteja. Lisäksi saatavilla on kaivovettä (jota tosin ei suositella juotavaksi). Stora Herrössä on myös vierasvenelaituri ja poijut omalla veneellä saapuville. (Laiturin syvyys riittää isollekin veneelle.)

Ja tämä kaikki on siis kenen tahansa hyödynnettävissä täysin maksutta – niin Stora Herrössä kuin muissakin Espoon ulkoilusaarissa.

Espoon saaristo / Stora Herrö

Lisää kuvia omasta veneretkestämme Stora Herröseen löytyy Retkisatama-jutustani: outdoorfamily.fi/retkisatamat/.

Espoon saaristo / Stora Herrö / Kartta

Iso Vasikkasaari – monipuolista tarjontaa

Iso Vasikkasaari on lähinnä mannerta sijaitseva saari, ja reittiliikenne kulkee sinne kesäaikaan hyvinkin tiuhaan (ks. www.espoo.fi/fi/liikunta-ja-luonto/saaristo/saaristoliikenne). Siinä missä kauempana sijaitsevia saaria leimaavat laakeat kalliot, avarat maisemat ja koskematon luonto, ovat Ison Vasikkasaaren valtteja monipuoliset palvelut ja erilaiset aktiviteetit.

Espoon saaristo / Iso Vasikkasaari

Kesällä Isossa Vasikkasaaressa toimii ravintola ja kahvila, vierasvenesatamasta löytyy jopa sähköä (espoolaisella satama-avaimella) ja vieraiden käytössä ovat myös mm. vesivessa ja suihku (veloituksetta).

Keittokatoksia ja huusseja Isossa Vasikkasaaressa on useita. Lisäksi tarjolla on mm. uimaranta, leikkipuisto, liikuntapaikka, jalkapallokenttä, pingispöytiä, frisbeegolfrata, kiintorasteja, näkötorni jne.

Iso Vasikkasaari on suosittu ja loistava päiväretkikohde, mutta telttailla siellä EI saa. (Yöpyminen on mahdollista ainoastaan omassa veneessä.)

Lisätietoa Isosta Vasikkasaaresta löydät tästä viimesyksyisestä jutustani: outdoorfamily.fi/iso-vasikkasaari/.

Espoon saaristo / Iso Vasikkasaari / Kartta

Pentala – uniikki museosaari upeine puitteineen

Viides niistä espoolaissaarista, joihin pääsee yhteysaluksella, on Pentala. Kyseessä on aivan uniikki saari museoineen, vanhoine saaristolaistiloineen, lampaineen, järvineen, ravintoloineen, kioskeineen jne.

Espoon saaristo / Pentala

Kyseessä on 130 hehtaarin kokoinen saari Suvisaaristossa. Iso osa Pentalasta on luonnonsuojelualuetta ja saaressa kulkee reilun kahden kilometrin mittainen luontopolku. Pentalasta löytyy myös hieno, luonnontilainen hiekkaranta sekä keskeltä saarta noin kuuden hehtaarin kokoinen Pentalanjärvi.

Espoon saaristo / Pentala
Pentala / Diksandin hiekkaranta

Pentalan saaressa on useita kymmeniä yksityisiä kesämökkejä, mutta vuodesta 2018 lähtien kuka tahansa on päässyt tutustumaan tähänkin saareen saaristoveneen kyydissä. Tuolloin myös vanha, kunnostettu kalastajatila avattiin saaristomuseoksi.

Espoon saaristo / Pentala

Pentalasta löytyy myös vierasvenelaituri, mutta tässä saaressa ei saa yöpyä – sen paremmin veneessä kuin teltassakaan. Kokonaisuutena Pentala on niin upea paikka, että kannattaa aivan ehdottomasti käydä! Ja lukea lisäinfoa tästä muutaman vuoden takaisesta jutustani: outdoorfamily.fi/pentala/!

Espoon saaristo / Pentala / Kartta

Lisäinfoa Espoon saarista löytyy kaupungin sivuilta: www.espoo.fi/fi/liikunta-ja-luonto/saaristo sekä mm. Visit Espoon sivuilta: www.visitespoo.fi/fi/parasta-espoossa/meri-ja-saaristo/.

Reittiliikenne Espoon saariin päättyy vuonna 2022 Pentalaan 31.8.2022 ja muihin saariin sunnuntaina 28.8.2022.

Aikataulut ja lippujen hinnat löytyvät osoitteesta www.espoo.fi/fi/liikunta-ja-luonto/saaristo/saaristoliikenne.

Seuraathan seikkailujamme myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

02 comments on “5 x Espoon saaristo – Näihin ulkoilusaariin pääset yhteysaluksella

  • Pirkko Rautiainen , Direct link to comment

    Kertakaikkisen upeita paikkoja, ja mitkä kuvat! Meidän perhe ei vielä harrasta veneilyä, mutta harkinnassa ja toivottavasti myös hankinnassa on keskikokoinen moottorivene ja sille venetelakka. Osassa Espoon saarista näkyy olevan hyvät laiturit veneille, mutta usein varmasti vaaditaan erinomaista veneen teknistä käsittelyä, jotta pääsee rantautumaan ongelmitta. Upeita reissuja teille jatkossakin!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *