Liesjärven kansallispuisto / Kyynäränharju

Pyöräilyä ja patikointia Liesjärven kansallispuistossa

Kun yksi haluaa ehdottomasti päästä pyöräilemään, toinen patikoimaan, kolmas leikkimään, neljäs nuotiolle ja viides ennenkokemattomaan kansallispuistoon, on lopputuloksena koko perheen antoisa lauantaipäivä Liesjärven kansallispuistossa.

Edellislauantaina pakkasimme lasten pyörät auton takakonttiin ja ajoimme noin tunnin matkan päässä sijaitsevaan kansallispuistoon, Pirttilahden parkkipaikalle (Helsingistä 100 km).

Koko Liesjärven alue oli meidän perheellemme ennestään täysin tuntematonta, mutta koska erityisesti Kyynäränharju vaikutti kartan perusteella superkutkuttavalta, oli itselläni kova hinku päästä kokemaan tämä. Ja, kun harjua pitkin kulkevalla reitillä oli lupa myös pyöräillä, innostui viimeinenkin lapsistamme ko. retkestä. Onneksi. 🙂

Liesjärven kansallispuisto

Liesjärven kansallispuisto

Puolet polkien, puolet juosten

Reittimme kulki Pirttilahden parkkipaikalta 1,5 km Kyynäränharjua pitkin Kopinlahdelle, ja sieltä 1,2 km ihastuttavaa metsäreittiä pitkin Savilahdelle – ja samaa reittiä takaisin. Pyöräily oli sallittua Kyynäränharjun läpi kulkevalla reitillä (ks. säännöt ja kartta), muttei Kopinlahdelta Savilahdelle. Näinpä pojat kulkivat osan reitistämme pyörillä ja osan kävellen/juosten.

Liesjärven kansallispuisto

Kapea ja kaunis Kyynäränharju

Kyynäränharju oli juuri niin hieno kuin uskalsin toivoa. Kapean maakaistaleen molemmilla puolilla kimmelsi vesi, ja aika ajoin polkua peittivät pitkospuut. Keskeltä harjua löytyi myös idyllinen silta.

Oma kulkumme eteni välillä kovaakin vauhtia, välillä pysähdellen ja rannalla leikkien. Ympäristö oli niin viehättävää, että pysähdyimme nauttimaan ensimmäiset eväät ja mehukupposet jo muutaman sadan metrin jälkeen…

Liesjärven kansallispuisto

Kyynäränharju / Liesjärvi

Liesjärven kansallispuisto

Sammalikkoa satumaisessa kuusimetsässä

Siinä missä Kyynäränharju hurmasi kapeudellaan ja kauneudellaan, teki Kopinlahdelta Savilahdelle kulkeva reitti vaikutuksen monipuolisella maastollaan. Saimme juosta pitkospuita pitkin, ihailla vihreänä hehkuvaa sammalmetsää, tiivistä kuusikkoa, rannassa hohtavia lehtipuita – ja lopulta veden äärelle avautuvaa nuotio-, telttailu- ja eväspaikkaa.

Aika uskomatonta mitä kaikkea voikaan mahtua vain reilun parin kilometrin matkalle Pirttilahdelta Savilahdelle…

Liesjärven kansallispuisto

Liesjärven kansallispuisto

Liesjärven kansallispuisto

Liesjärven kansallispuisto

Viiden tähden Savilahti

Savilahti on yksi Liesjärven kansallispuiston kolmesta telttailualueesta. Ja erittäin hieno onkin. Maa on juurakkoista, mutta maisemat hienot. Pieni niemi on veden kehystämä, ja kesällä olisimme varmasti pulahtaneet Liesjärveen uimaan. Nyt lapset hyppelivät rantakivillä, tasapainoilivat kaatuneilla puunrungoilla ja uppoutuivat pitkäksi aikaa leikkeihinsä.

Lämmitimme hotdogeja nuotiolla ja söimme eväitämme pöydän ääressä. Hyödynsimme myös tuliteriä huusseja. Ja nautimme luonnonrauhasta.

Saapuessamme Savilahdelle, alueella oli muutamia muitakin seurueita, mutta iltapäivän edetessä me olimme ainoat retkeilijän koko kauniissa niemessä.

Liesjärven kansallispuisto

Liesjärven kansallispuisto

Liesjärven kansallispuisto Liesjärven kansallispuisto

Liesjärven kansallispuisto

Aikamme nautittuamme Savilahden antimista, kirmasimme paluumatkalle, löysimme polun varrella odottavat pyörät ja poljimme / juoksimme takaisin Pirttilahdelle auringossa hohtavaa Kyynäränharjua pitkin.

Olipa hieno reissu!

Liesjärven kansallispuisto   Liesjärven kansallispuisto

Liesjärven kansallispuisto

Liesjärven kansallispuisto

Liesjärven esite ja kartta löytyy täältä.

Lue myös juttuni yöstä Hyypiön kämpällä, Liesjärven kansallispuistossa: Kevätyö Hyypiön kämpällä ja oodi maailman parhaalle merinovillalle!

Liesjärven kansallispuistosta voi lukea lisää myös esim. Luontoon.fi-sivustolta, ja esimerkiksi Retkipaikka-sivustolta löytyy erillinen juttu Kyynäränharjusta sekä monta muuta kertomusta Liesjärven kansallispuiston alueelta.

Suositus!

– Johanna & co.

P.S. Liesjärvelle on Helsingistä aika tarkkaan sama matka kuin Lopen Iso-Melkutimelle. Tästä toisesta ihastuttavasta retkipaikasta voit lukea kesäisen telttailujuttuni täältä.

Seuraathan Outdoor Familyä myös Facebookissa ja Instagramissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *