Hyypiön kämppä / Liesjärven kansallispuisto

Kevätyö Hyypiön kämpällä ja oodi maailman parhaalle merinovillalle

Kaupallinen yhteistyö: Ruskovilla

Jos on istunut nuotion äärellä ja ihaillut tulen tanssia, tietää, mitä on kauneus. Jos on oppinut nauttimaan puhtaan luonnon ainutlaatuisuudesta, tietää, mitä on upeus. Jos on nähnyt lastensa paistavan vaahtokarkkeja tulella, tietää, mitä on ilo. Jos on saanut viettää keväisen yön keskellä kansallispuistoa, tietää, mitä on onni.

Ja jos on saanut pukeutua maailman parhaaseen merinovillaan, tietää, mitä on lämpö.

Tervetuloa tämän jutun välityksellä pienelle, sanalliselle eräretkelle Liesjärven kansallispuistoon – sekä samalla kuulemaan, miksi rohkenen kutsua artjärveläisen perheyrityksen villavaatteita maailman parhaiksi.

Nuotiolla

Hyypiön kämppä Liesjärven kansallispuistossa

Kun helmikuussa varasin meille yhdeksi yöksi Hyypiön kämpän Liesjärven kansallispuistosta, en ihan arvannut, miten paljon vastinetta saisimme 90 euron vuokramaksulle. Mutta kun viime perjantaina ajoimme ihanan kevätauringon valossa kohti Tammelaa ja Pirttilahden parkkipaikkaa, odotti meitä reilun sadan metrin päässä ensin yksinkertainen saunarakennus ja tästä sata metriä eteen päin komea hirsimökki. Mökissä oli iso keittiö ja tuvassa neljä petiä. Tupa lämpeni helposti kamiinalla ja saunassa sai kunnon löylyt. Pihapiirissä oli pöytäryhmä ja aivan rannassa hyvä tulipaikka. Oli puuta ja välineitä. Oli siisti huussi ja jopa jätteidenlajittelupaikka. Ja vene. Ja erillistilauksesta olisi päässyt myös vanhaan, suloiseen savusaunaan.

Mutta ennen kaikkea oli rauhaa ja yksityisyyttä. Oli luontoa ja kauneutta. Oli puhtautta ja ihanuutta. Oli tilaa leikkiä ja iloita. Oli sellaista tunnelmaa, jota ei niin vaan rahalla osteta.

Hyypiön kämppä / Liesjärven kansallispuisto

Hyypiön kämppä / Liesjärven kansallispuisto

Hyypiön kämppä / Liesjärven kansallispuisto

Tiedän muistavani aina tämän viikonlopun, kun lapset intoutuivat kirmailemaan pelkissä villakerrastoissaan pitkin Kyynärän rantoja. Kun heidän naurunsa kilpaili joutsenten laulun kanssa. Kun paistoimme nuotiolla ruhtinaallista iltapalaa ja saunoimme kynttilän valossa. Kun nukuimme pehmeillä patjoilla satoja vuosia vanhassa tuvassa. Ja kun heräsimme kauniiseen auringonnousuun ja ihailimme rantaan syntyneitä jääkuvioita.

Mutta jos meillä olisi ollut kylmä, olisivat onni ja ilo juosseet äkkiä piiloon. Onneksi ei ollut.

Ruskovilla

Liesjärven kansallispuisto / Hyypiön kämppä

Liesjärven kansallispuisto / Ruskovilla

Ruskovilla / Luomumerinovilla / Lasten paita ja housut

Merinovillan ylivertaisuus

Olen ennenkin hehkuttanut merinovillan mahtavuutta. (Lue talvitelttailujuttuni täältä.) Mutta tätä hehkutusta voisin jatkaa loputtomiin. Merinovillan lämpö on ylivertaista. Se imee kosteutta tuntumatta märältä. Se hengittää eikä hiosta. Ja lämmittää myös kosteana. Se nautraloi hienhajua. Se on joustavaa ja tuntuu miellyttävältä iholla. Se on kaikkein pehmein villalaatu. Ja lisäksi se on mm. paloturvallista.

Vaikka henkilökohtaisesti olen oppinut pukeutumaan merinovillaan vasta viime aikoina, ovat lapsemme onneksi saaneet nauttia tästä materiaalista koko ikänsä. Oli jo vuosia sitten täysin selvää, että rakkaat vauvani ulkoilivat Ruskovillan villabodyihin, housuihin, kypäräpipoihin, villahaalareihin, -sukkiin ja -lapasiin pukeutuneina. Oli itsestäänselvää, että hankin näiden aarteideni iholle vain parasta. Ja Ruskovillan uskoin olevan tätä. Halusin takuuvarmasti puhdasta ja kemikaalitonta. Halusin kotimaista ja turvallista. (Niin kuin monet muutkin tuoreet vanhemmat siitä lähtien, kun Ruskovilla perustettiin vuonna 1981.)

Synnytyslaitokselta tulimme kotiin Ruskovillan silkkimyssyt ja -asut päällä. Ristiäispaketeista löysimme mm. saman valmistajan vauvahuovan ja erilaisia asuja. Ja jo vaunuihin taisin hankkia myös Ruskovillan lampaantaljan…

Tätä taustaa vasten tuntuu käsittämättömältä, että en ikinä ostanut itselleni vastaavia villa-asuja. Siis ennen viime syksyä. Nyt nimittäin voisin käyttää näitä läpi vuoden ja ympäri vuorokauden…

Niin kuin tein tuolla viime viikonlopun retkellämme.

Ruskovilla / merinovillakerrasto

Hyypiön kämppä / Liesjärven kansallispuisto

Ruskovilla / merinovillapaita

Ruskovilla

Turvallista, ekologista, kotimaista

Kun lähdimme matkaan, oli koko perheemme pukenut ulkovaatteiden alle Ruskovillan merinovillakerrastot. Ja nämä samat kerrastot puimme takaisin saunan jälkeen. Ja nämä päällä nukuimme. Ja jatkoimme uuteen päivään. Ja edelleen seuraavan päivän patikkaretkelle. Eikä niitä vieläkään tarvitse pestä. (Monet retkikunnat ovat seikkailleet näissä samoissa asuissa yhtämittaa jopa viikkoja, mutta ei peseminenkään ole normiolosuhteissa mikään ongelma. Suositus on käyttää villapesuohjelmaa ja -ainetta.)

Kun istuimme kirpeässä kevätaamussa paistamassa nuotiolla aamiasmunia, sai merinovilla tarjoilla lämpöään talvivaatteiden alla. Jotenkin tuntui hyvin luonnolliselta, että nauttiessaan suomalaisesta luonnosta ja kotimaisen kansallispuiston puitteista, helli ihoakin oman maamme ekologinen tuote.

Vaikka meille on ehtinyt kertyä positiivisia kokemuksia myös muiden valmistajien villavaatteista, tuntuu artjärveläinen Ruskovilla jatkuvasti entistäkin paremmalta valinnalta – näinä kasvaneen ympäristötietoisuuden aikoina.

Jo silmät ja iho osaavat kertoa, että Ruskovillan laatu on poikkeuksellisen tukevaa, paksua ja kestävää (ja mm. lasten housujen polvet ja peput vahvistettuja). Mutta tämän lisäksi ne ovat myös paljon muuta.

Ruskovillankin villa tulee maailmalta, mutta niin suunnittelu, kudonta, leikkuu, ompelu kuin viimeistelykin tapahtuu Suomessa, Ruskovillan omalla tehtaalla. Ja tämä villa on takuuvarmasti luomulaatuista, eettisesti tuotettua, sertifioitua ja mulesing-vapaata. Eikä sitä viimeistellä millään viimeistelyaineilla. (Lue lisää täältä.)

Kaikkien kemikaalien välttämiseksi valitsin vauva-aikoina lapsille vaaleita, värjäämättömiä villa-asuja, mutta nyt valintakriteerien joukkoon on tullut myös mm. siistinä pitämisen helppous. Tämän johdosta meillä kaikilla on nyt mustat villakerrastot. Mutta eipähän tarvitse olla vieläkään huolissaan, sillä:

”Värjäys tapahtuu suljetuissa järjestelmissä reaktiivivärein, jolloin kuitu reagoi täydellisesti värin kanssa eikä jätä jäämiä. Reaktiivivärit ovat siten turvallisimpia asuissa joita käytetään ihoa vasten. Kromivärejä ja raskasmetyallisuoloja ei käytetä luomutuotannossa. Värjäyksessä välttämättömät haitattomat apuaineet huuhtoutuvat värjäyksen jälkeisissä huuhteluissa pois.” (Ks. linkki)

Ruskovilla / Merinovillapaita

Ruskovilla / lasten luomumerinovillakerrasto

Kohti tulevaa

Kun olimme nauttineet aamiaista, pilkkoneet puita, siivonneet mökin ja saunan, sulkeneet vanhat ikkunaluukut ja mm. jättäneet vieraskirjaan puumerkkimme, oli aika jatkaa retkeämme. Alun perin olimme suunnitelleet lauantaipatikaksemme viereisen Hyypiön reitin, mutta koska Liesjärven polut olivat vielä niin jäisiä ja lumisia, suuntasimme läheiselle Torronsuolle. Ja luonnon ihastelu sai jatkua. Kiitos!

Hyypiön kämppä / Liesjärven kansallispuisto

Hyypiön kämppä / Liesjärven kansallispuisto

Tulipaikka / Hyypiön kämppä / Liesjärven kansallispuisto

Oma perheemme ei voi ylpeillä kulkeneensa ympäristönsuojelun kärkijoukoissa, mutta Ruskovilla voi. (Lue lisää täältä.) Ja tällaiselle tavalliselle kuluttajalle on huojentavaa, että näinkin helposti voi tehdä edes yksittäisiä vaatevalintoja, jotka auttavat kulkemaan askel askeleelta kohti sitä tulevaisuutta, että meidänkin lapsenlapsemme saavat paistaa lättyjä Hyypiön nuotiolla ja kuunnella, miten joutsenet laulavat puhtaassa ja hiljaisessa kansallispuistossa. Ja nähdä sen huhtikuisen aamun, kun Kyynärän pintaan on taas muodostunut hento jääpeite.

Kiitos Ruskovilla, että te olette toimineet tämän hyväksi jo lähes neljäkymmentä vuotta.

– Johanna

Ranta

Ruskovillan verkkosivut löytyvät osoitteesta webshop.ruskovilla.fi/.

Kaikki lasten merinovillatuotteet löytyvät täältä ja aikuisten täältä.

Hyypiön kämpästä löytyy lisätietoja Luontoon.fi-sivustolta täältä ja yleisemmin Liesjärven kansallispuistosta täältä.

Lokakuisen Liesjärvi-juttuni voit lukea täältä. Ja lisäinfoa Liesjärven kansallispuistosta löytyy myös mm. Retkipaikka-sivustolta.

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *