Aspevatnet / Lyngenin Alpit

Aspevatnet – pieni helmi Lyngenin Alpeilla

Lokakuinen Tromssa onnistui hurmaamaan meidät (ks. juttu), mutta Lyngenin Alpit teki tämän saman vielä voimallisemmin. Näille Pohjois-Norjan vuorille on päästävä uudestaan.

Lyngenin vuoristoinen niemimaa on todellinen ulkoilmaihmisen unelmapaikka. Se on vapaalaskijoiden ja kiipeilijöiden paratiisi. Mutta samalla se on myös lapsiperheille soveltuva, satumaisen kaunis patikointialue.

Aspevatnet / Lyngenin Alpit

Pari tuntia Suomesta

Tromssasta Lyngenin niemimaalle ajaa alle parissa tunnissa. (Matkaan sisältyy myös autolauttapätkä pienen lahden yli.) Myös suoraan Kilpisjärveltä alueen saavuttaa suunnilleen kahdessa tunnissa ja Kolarin juna-asemaltakin matkaa tulee vain reilut viisi tuntia.

Kun me suunnittelimme omaa roadtrip-matkaamme Norjan ja Suomen pohjoisosiin, kohosi Lyngenin seutu yhdeksi ehdottomaksi käyntikohteeksemme. Mutta koska halusimme sisällyttää samaan syyslomamatkaamme myös niin paljon muuta, jäi aika noilla pohjoisilla ”Alpeilla” lopulta aika lyhyeksi. Mutta sitäkin hienommaksi! Ja hauskemmaksi! Ja upeammaksi!

Aspevatnet / Lyngenin Alpit
Aspevatnet

Monta mielenkiintoista reittiä

Visit Lyngenfjord -verkkosivuilta ja alueen patikointiesitteestä löytyy lukuisia kiinnostavia retkireittejä. Monet näistä kulkevat Lyngeninvuonon toisella laidalla (joista on todennäköisesti huikeat maisemat kohti vuoristoa), mutta myös varsinaiselta, Lyngenin Alpeiksi kutsutulta, niemimaalta löytyy muutama erinomaisesti lapsillekin soveltuva reitti.

Näistä itseämme kutkuttivat mm. seuraavat:

  • Lyngstuva eli niemen pohjoiskärjessä sijaitseva yhteensä 6 km:n reitti. Reitti näyttää kulkevan kauniissa rantamaisemassa viehättävälle majakalle ja sen kerrotaan soveltuvan hyvin myös lapsille. Ko. reitistä voi lukea lisää täältä.
  • Barheia eli ihan Tromassasta tulevan autolauttasataman liepeiltä lähtevä reitti korkealle mäelle (351 m). Edestakaiseksi matkaksi tulee yhteensä reilut 6 km, ja ylhäällä odottavat varmasti mitä upeimmat maisemat. Tämänkin reitin kerrotaan olevan helppo ja soveltuvan useimmille. Lisäinfoa voi lukea esim. täältä.

Sekä ennenkaikkea:

  • Blåvatnet eli ylistetty reitti turkoosin sinisenä hohtavalle vuoristojärvelle. Tämä näytti Google-kuvissa niin upealle paikalle, että päätimme suunnata kulkumme kohti tätä niemen keskipaikkeilla sijaitsevaa luontoaarretta. Ko. reitistä löytyy lisäinfoa ja ajo-ohjeet esim. Visit Lyngenfjordin sivuilta, ks. linkki.
Lyngenin Alpit

Pieni Aspevatnet suositun Blåvatnetin kainalossa

Perillä reitin lähtöpisteessä on parkkipaikka, huussit sekä mm. pöytiä ja tulipaikka. Myös telttailu on sallittua.

Aspevatnet / Blåvatnet

Blåvatnetille on matkaa noin 4 km ja saman verran takaisin. Tämä olisi siis ollut kohtuullisen hyvin toteutettavissa myös lasten kanssa – kunhan retkeen olis valmistautunut hyvin. Me olimme kuitenkin päättäneet jo ennen matkaan lähtöä downgreidata suunnitelmamme ja typistää Blåvatnet-retkemme pieneksi Aspevatnet-visiitiksi. (Eiväitä ei ollut hankittuna tarpeeksi, aamuinen suppailu Jäämeressä oli ottanut oman aikansa jne…)

Mutta ei Aspevatnet suinkaan ollut mitään pelkkää tyytymistä tai typistämistä. Se oli jo itsessään mitä upein paikka!

Aspevatnet

Vain 1 km suuntaansa

Aspevatnet on Blåvatnetia pienempi järvi (tai lampi) samalla suunnalla, ja siellä kannattaa ehdottomasti poiketa myös matkalla Blåvatnetille. Molemmille järville lähdetään samalta parkkipaikalta, mutta pian reitit erkanevat. Aspevatnetin tavoittaa jo yhden kilometrin kuluttua, ja periltä löytyy kauniin luonnon lisäksi niin wc kuin laavukin.

Blåvatnet / Aspevatnet

Reitti Aspevatnetille on kaunis ja monimuotoinen, mutta upeinta on itse järvellä. Ja voi sitä riemua, kun järven pinta oli jäässä ja lapset saivat liukua sen rannoilla! 🙂

Suuri suositus tällä pienelle, yhteensä vain 2 kilometrin mittaiselle – mutta sitäkin antoisammalle – retkelle!

-Johanna

Aspevatnet ja Blåvatnet

Ennen Lyngenin seuduille saapumista vietimme vuorokauden Tromssassa (Suppailua hyytävässä Jäämeressä) ja tätä edeltävän vuorokauden Kilpisjärvellä (Tsahkalputous – Hieno ja helposti saavutettava retkikohde Kilpisjärvellä). Lyngenistä matkamme jatkui kohti Altaa ja edelleen omalle erämökillemme Karigasniemelle. Syyslomamme viimeiset kaksi päivää vietimme Levillä uiden ja lasketellen.

Edellisvuoden syyslomastamme löytyy kooste jutusta: Syyslomaseikkailu! Eli retki Lapin mökille + 5 kansallispuistoa.

P.S. Seuraatko Outdoor Familyä jo Facebookissa ja Instagramissa?

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *