Lokakuinen Tromssa onnistui hurmaamaan meidät (ks. juttu), mutta Lyngenin Alpit teki tämän saman vielä voimallisemmin. Näille Pohjois-Norjan vuorille on päästävä uudestaan.
Lyngenin vuoristoinen niemimaa on todellinen ulkoilmaihmisen unelmapaikka. Se on vapaalaskijoiden ja kiipeilijöiden paratiisi. Mutta samalla se on myös lapsiperheille soveltuva, satumaisen kaunis patikointialue.
Pari tuntia Suomesta
Tromssasta Lyngenin niemimaalle ajaa alle parissa tunnissa. (Matkaan sisältyy myös autolauttapätkä pienen lahden yli.) Myös suoraan Kilpisjärveltä alueen saavuttaa suunnilleen kahdessa tunnissa ja Kolarin juna-asemaltakin matkaa tulee vain reilut viisi tuntia.
Kun me suunnittelimme omaa roadtrip-matkaamme Norjan ja Suomen pohjoisosiin, kohosi Lyngenin seutu yhdeksi ehdottomaksi käyntikohteeksemme. Mutta koska halusimme sisällyttää samaan syyslomamatkaamme myös niin paljon muuta, jäi aika noilla pohjoisilla ”Alpeilla” lopulta aika lyhyeksi. Mutta sitäkin hienommaksi! Ja hauskemmaksi! Ja upeammaksi!
Monta mielenkiintoista reittiä
Visit Lyngenfjord -verkkosivuilta ja alueen patikointiesitteestä löytyy lukuisia kiinnostavia retkireittejä. Monet näistä kulkevat Lyngeninvuonon toisella laidalla (joista on todennäköisesti huikeat maisemat kohti vuoristoa), mutta myös varsinaiselta, Lyngenin Alpeiksi kutsutulta, niemimaalta löytyy muutama erinomaisesti lapsillekin soveltuva reitti.
Näistä itseämme kutkuttivat mm. seuraavat:
- Lyngstuva eli niemen pohjoiskärjessä sijaitseva yhteensä 6 km:n reitti. Reitti näyttää kulkevan kauniissa rantamaisemassa viehättävälle majakalle ja sen kerrotaan soveltuvan hyvin myös lapsille. Ko. reitistä voi lukea lisää täältä.
- Barheia eli ihan Tromassasta tulevan autolauttasataman liepeiltä lähtevä reitti korkealle mäelle (351 m). Edestakaiseksi matkaksi tulee yhteensä reilut 6 km, ja ylhäällä odottavat varmasti mitä upeimmat maisemat. Tämänkin reitin kerrotaan olevan helppo ja soveltuvan useimmille. Lisäinfoa voi lukea esim. täältä.
Sekä ennenkaikkea:
- Blåvatnet eli ylistetty reitti turkoosin sinisenä hohtavalle vuoristojärvelle. Tämä näytti Google-kuvissa niin upealle paikalle, että päätimme suunnata kulkumme kohti tätä niemen keskipaikkeilla sijaitsevaa luontoaarretta. Ko. reitistä löytyy lisäinfoa ja ajo-ohjeet esim. Visit Lyngenfjordin sivuilta, ks. linkki.
Pieni Aspevatnet suositun Blåvatnetin kainalossa
Perillä reitin lähtöpisteessä on parkkipaikka, huussit sekä mm. pöytiä ja tulipaikka. Myös telttailu on sallittua.
Blåvatnetille on matkaa noin 4 km ja saman verran takaisin. Tämä olisi siis ollut kohtuullisen hyvin toteutettavissa myös lasten kanssa – kunhan retkeen olis valmistautunut hyvin. Me olimme kuitenkin päättäneet jo ennen matkaan lähtöä downgreidata suunnitelmamme ja typistää Blåvatnet-retkemme pieneksi Aspevatnet-visiitiksi. (Eiväitä ei ollut hankittuna tarpeeksi, aamuinen suppailu Jäämeressä oli ottanut oman aikansa jne…)
Mutta ei Aspevatnet suinkaan ollut mitään pelkkää tyytymistä tai typistämistä. Se oli jo itsessään mitä upein paikka!
Vain 1 km suuntaansa
Aspevatnet on Blåvatnetia pienempi järvi (tai lampi) samalla suunnalla, ja siellä kannattaa ehdottomasti poiketa myös matkalla Blåvatnetille. Molemmille järville lähdetään samalta parkkipaikalta, mutta pian reitit erkanevat. Aspevatnetin tavoittaa jo yhden kilometrin kuluttua, ja periltä löytyy kauniin luonnon lisäksi niin wc kuin laavukin.
Reitti Aspevatnetille on kaunis ja monimuotoinen, mutta upeinta on itse järvellä. Ja voi sitä riemua, kun järven pinta oli jäässä ja lapset saivat liukua sen rannoilla! 🙂
Suuri suositus tällä pienelle, yhteensä vain 2 kilometrin mittaiselle – mutta sitäkin antoisammalle – retkelle!
-Johanna
Ennen Lyngenin seuduille saapumista vietimme vuorokauden Tromssassa (Suppailua hyytävässä Jäämeressä) ja tätä edeltävän vuorokauden Kilpisjärvellä (Tsahkalputous – Hieno ja helposti saavutettava retkikohde Kilpisjärvellä). Lyngenistä matkamme jatkui kohti Altaa ja edelleen omalle erämökillemme Karigasniemelle. Syyslomamme viimeiset kaksi päivää vietimme Levillä uiden ja lasketellen.
Edellisvuoden syyslomastamme löytyy kooste jutusta: Syyslomaseikkailu! Eli retki Lapin mökille + 5 kansallispuistoa.
P.S. Seuraatko Outdoor Familyä jo Facebookissa ja Instagramissa?
Oliko tuo reitti Aspevatnetiin helppokulkuinen? Lähinnä mietin onkohan koiran kanssa mahdollinen. Blåvatnet käsittääkseni koiran kanssa hankala. Mutta jospa tänne pääsisi 🙂
Moi Antti! Muistaakseni tuolta Aspevatnetin pätkältä löytyy pieni matka hyvinkin kivikkoista polkua, mutta muuten reitti taisi olla aika helppokulkuista. Valitettavasti en kuitenkaan ihan osaa arvioida, millainen reitti on liian hankala koiralle… -Johanna
”Hieman” jälkikäteen kommentoin tätä. Aspevannetin polku menee helpostikin koiruuden kanssa. Ehdottomasti kannattaa käydä jos seudulle eksyy. Kyllä se Blåvatnet kannattaa myös pyörähtää, mutta reitti sinne on varsin kivikkoinen. Varsinkin loppupätkällä oikeasti isoa murkulaa, eli koiralla voi olla todella nihkeetä, en sitten tiedä pääseekö jotenkin kiertämällä ohittamaan kivikkovyöhykkeen.
Kiitos, että kommentoit, Sami! 🙂