Kuerlinkat / Vesiputous / Kolari

Kolarin Kuerlinkat – vesiputouksia ja maamme pohjoisin kalliomaalaus

Miten hienoja paikkoja tästä omasta kotimaastamme löytyykään! Miten monta salattua soppea onkaan mahdollista löytää! Miten upeita retkikohteita piilotteleekaan liki autioissa metsissämme!

Ja miten monta kertaa mekin olemme saapuneet autojunalla Kolarin asemalle ja suunnanneet Lapin hiihtokeskuksiin – mutta ennen tätä syksyä emme olleet kuulleetkaan siinä kulmilla sijaitsevista vesiputouksista ja maamme pohjoisimmasta kalliomaalauksesta.

Mutta – tadadadaa – viimeistään nyt on muidenkin aika kuulla! Eli saanko esitellä: Kolarin Kuerlinkat!

Kuerlinkat

Suomen pohjoisin kalliomaalaus

Kiitos kyseisen paikan bongaamisesta kuuluu kalliomaalauksista innostuneelle lapsellemme, joka löysi ennen syyslomaa netistä tiedon Suomen pohjoisimmasta, Kolarissa sijaitsevasta, kalliomaalauksesta.

Koska meillä oli jo valmiiksi varattuna autojunaliput Kolariin, aloin itsekin tutkailla tietoja tästä maalauksesta, ja hyvin nopeasti ymmärsin, että paikka on aivan ehdottomasti pienen poikkeamisen arvoinen – maalauksen vaatimattomuudesta ja epämääräisyydestä huolimatta. Tuo kalliomaalaus ei nimittäin ollut paikan ainoa nähtävyys, vaan tämän muinaisen taidekohteen vieressä kuohui kaksi vesiputousta. 🙂

Suomen pohjoisin kalliomaalaus / Kolari
Suomen pohjoisin kalliomaalaus / Kolari

Perille Google Mapsin avulla

Kun parkkeerasimme automme tämänvuotisen syyslomaseikkailumme ensimmäiselle etapille, eivät ennakkotietomme olleet kovin vahvoja.

Kuerlinkat löytyvät kyllä suoraan Google Mapsista, ja Kuersuvannontiellä, ihan Kuerjoen lähellä, on pysäköintitilaa parille autolle. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, ettei Kuersuvannontie ole välttämättä ajokuntoinen, vaan parkkeeraus tulee suorittaa jo reilut puoli kilometriä aikaisemmin, Aavahelukantien varteen.

Ja perillä kannattanee muistaa, että kalliomaalaus löytyy kulkemalla pysäköintipaikan puoleista joenvartta (eli itäpuolta) muutaman sata metriä alaspäin, toisen vesiputouksen kohdalle. (Google Mapsissa Kuerlinkat-piste on merkitty joen päinvastaiselle puolelle.)

Suomen pohjoisin kalliomaalaus / Kolari / Kuerlinkat

Kuerlinkat, sympaattinen laavu ja valtavat kalliot

Meidän omat muistikuvamme lukemastamme olivat täysin väärät, ja näinpä lähdimme ensin uhmaamaan luonnonlakeja ja kävelemään huteraksi hapertunutta siltaa Kuerjoen yli.

Joen yli pääsi helposti, mutta tältä laidalta ei löytynyt maalausta. Mutta eipä hätää; paljon muuta nimittäin löytyi. 🙂

Kuerlinkat Kolarissa / silta

Joen varressa kulki pieni polku, ja heti pian sillan jälkeen joki kiihtyi ensimmäiseen putoukseensa. Oli komeaa ja kaunista. Hienoa ja vaikuttavaa.

Muutaman sadan metrin päästä tultiin toiselle taimenputoukselle. (Kuerlinkka eli kouderlinkka tarkoittaa saamen kielellä taimenputousta.) Ja tämän alemman putouksen laidalla komeili pieni sympaattinen laavu tulipaikkoineen.

Kuerlinkat / Kolari
Kuerlinkat / Kolari / Laavu
Kuerlinkat / Kolari

Me tyydyimme kuitenkin vain ihailemaan maisemia ja säästämään eväät myöhemmäksi, sillä edessä näkyvät kalliot kutsuivat pieniä tutkimusmatkailijoitamme tekemään omia ”kalliomaalauslöytöjään”. 🙂

Kuerlinkat / Kolari
Kuerlinkkojen kupeessa

Kiehtova paikka, epämääräisiä kuvioita

Aikamme seikkailtuamme Kuerjoen hurjalla länsirannalla palasimme sillan kautta takaisin joen toiselle puolelle. Toiset tyytyivät syömään eväitä, mutta me ampaisimme esikoisemme kanssa märkää polkua vielä kohti sitä ns. oikeaa kalliomaalausta, jota olimme ihailleet jo kauempaa joen vastarannalta.

Kuerlinkat / Kolari

Vähäisistä punertavista jäljistä oli aloittelevan historioitsijan vaikea sanoa juuri mitään, mutta selvimmin kalliosta erottuivat sadan vuoden takaiset nimikaiverrukset. Ja paikka, lippamainen kallioseinä, oli ehdottomasti hieno ja vähintääkin käymisen arvoinen.

Suomen pohjoisin kalliomaalaus / Kuerlinkat / Kolari
Suomen pohjoisin kalliomaalaus / Kuerlinkat / Kolari

Hienointa putoukset

Kaikkein parasta olivat kuitenkin vesiputoukset, ja kokonaisuutena nämä Kuerlinkat, maalausseinämä, laavu ja kiehtova ympäristö ansaitsevat ehdottomasti retkensä.

Ei tuonne toki etelästä kannata varta vasten lähteä ajamaan, mutta jos asuu lähettyvillä tai on muuten retkeilemässä näillä leveysasteilla, on piipahdus Kuerlinkoilla ilman muuta pienen vaivan arvoinen. 🙂

Kuerjoki / Kuerlinkat / Kolari
Kuerlinkat / Kolari

-Johanna

Lisätietoa Kuerlinkoista voit lukea mm. Retkipaikasta ja Suomen Vesiputoukset -sivuilta.

Lisäksi esim. Aamukahvilla-blogista voit poimia muutamat muutkin kiinnostavat kohdevinkit Ylläksen suunnalta.

Meidän muita Lappiin sijoittuvia juttujamme ovat olleet mm. seuraavat:

Seuraathan Outdoor Familyä myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

04 comments on “Kolarin Kuerlinkat – vesiputouksia ja maamme pohjoisin kalliomaalaus

  • Marjo-Riitta , Direct link to comment

    Puolison suvulla on mökki aivan lähellä tuota kyseistä paikkaa, mutta enpä ole koskaan kuullutkaan tuosta paikasta! Kiitos vinkistä 🙂 Tosi kiva blogi sinulla, taidanpa jäädä seurailemaan retkivinkkejä 🙂

    • Outdoor Family , Direct link to comment

      Oi, miten hieno mökkipaikka! Piipahtakaa ihmeessä joku kerta kurkkaamassa nuo Kuerlinkat. 🙂 Ja kiitos tosi paljon kehuista, huippua, jos jäät seuraamaan! 🙂

  • Anu Kärkkäinen , Direct link to comment

    Kiitos erinomaisesta vinkistä. Kävimme tänään katsomassa sekä kalliomaalaukset että putoukset. Upeat olivat, ihana retkipaikka. Sillan yli ei kuitenkaan enää saanut mennä. Siinä oli lappu: Käyttökiellossa 8.6.2021 ja punakeltaiset nauhat edessä. Se ei valitettavasti tuntunut riittävän, kun näimme perheen tulevan pienen lapsen kanssa toiselta puolelta varoituksista välittämättä. Joen penkkaa oli myös huuhtoutunut ilmeisesti kevätulvissa pois niin paljon, että sillan perustuksetkin varmasti ovat jo epävakaat. En ylittäisi siltaa enää.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *