Siis vau!! Inarissa sijaitseva Karhunpesäkivi on ehdottomasti yksi vaikuttavimmista luontokohteista, joissa olemme koskaan vierailleet. Se on yllättävä ja uskomaton. Mieletön ja upea.
Ulkoapäin Karhunpesäkivi näyttää ihan tavalliselta siirtolohkareelta, mutta ryömimällä sisään pienestä aukosta, pääsee kokemaan Suomen suurimman tafonin (eli rapautumalla syntyneen onkalon). Ja tämä on todella vaikuttavaa.
Helppo löytää perille
Karhunpesäkivi on helppo löytää Myössäjärven rannalta, ihan Ivalosta Inariin kulkevan tien varrelta (Ivalosta n. 22 km pohjoiseen). Paikalla on selkeät opasteet, hyvät parkkitilat sekä mm. kahvila/matkamuistomyymälä.
Kun me saavuimme alueelle yhtenä viime viikon syyslomapäivänämme, oli paikalla pari muutakin autoa, mutta muuten tunnelma oli autio. Kahvilan ovet olivat suljettuina, eikä suurista turistimassoista ollut tietoakaan.
Kahvilatalon kulmalta sukelletaan pitkille portaille, jotka kuljettavat vierailijat suunnilleen 200 metrin päässä sijaitsevalle kivelle, sekä täältä edelleen n. 300 metriä ylös näköalapaikalle.
Matka ei ole pitkä, mutta satojen portaiden kulkemiseen ja luolaan ryömimiseen tarvitaan toki hitunen ketteryyttä.
Portaiden lisäksi reitin varrelta löytyy useita luontotauluja, joissa kerrotaan ihanan ytimekkäästi mm. alueen kasveista (mustikoista, puolukoista, variksenmarjoista jne…). Ja mahtuupa portaikkoon myös pari taukotasannetta (joissa voi vaikka odotella liian hitaita vanhempiaan… 😉 ).
Karhun pesä?
Itse luola on veden ja lämpötilavaihtelujen vaikutuksesta siirtolohkareen sisään rapautunut onkalo. Sisäänkulkuaukko on kohtuullisen ahdas, mutta sisällä luolassa on reilu seisomakorkeus ja tilaa riittää usealle ihmiselle. Ja myös valoa luolaan tulee sen verran, ettei otsalamppuja tällä luolaretkellä tarvita.
Karhunpesäkiven sisäseinämiä koristaa kennomainen pinta, joka on syntynyt heikomman kiviaineksen rapautuessa pois vahvemman ympäriltä. Niin kaunista ja kiehtovaa!
Ja kiehtova on myös tarina tämän luolan nimen taustalla: Legendan mukaan lumimyrskyssä eksynyt mies oli mennyt suojaan luolaan ja nukahtanut sinne. Herättyään hän oli huomannut jakavansa luolan talviuntaan nukkuvan karhun kanssa. Säikähtänyt mies oli pötkinyt pakoon – ja mesikämmen oli saanut jatkaa uniaan rauhassa…
Kohti maamme vanhinta männikköä
Tutustuttuaan Karhunpesäkiveen, kannattaa ehdottomasti jatkaa matkaa ylöspäin. Portaat johdattavat kulkijan Suomen vanhimpien, suunnilleen 700-vuotiaiden, mäntyjen kupeeseen ja samalla upean, avaran maiseman ääreen. Täällä kauneus ja vaikuttavuus saavat jatkoa.
Ei voi muuta kuin suositella. Hieno paikka. Ihan mielettömän hieno.
-Johanna
Karhunpesäkivestä löytyy jutut myös mm. Retkipaikasta ja Luolamiehen blogista.
Muista omista luolaseikkailuistamme voit lukea mm. seuraavista jutuista:
- Vau, mikä luola! (Eli ainutlaatuinen Högbergetin luola Kirkkonummella)
- Kaksi ”salaista” luolaa Nuuksion rauhallisella laidalla
- Torholan luola Lohjalla – Etelä-Suomen vaikuttavin retkipaikka
- Tiedätkö nämä Nuuksion huikeat helmet?
- Kesäviikonloppu Kolilla – 6 tärppiä lapsiperheille
- Täydellinen päiväreitti: Sorlammen luontopolku Nuuksion kupeessa
Seuraathan Outdoor Familyä myös Facebookissa ja Instagramissa!