Karhunpesäkivi

Karhunpesäkivi – uskomattoman upea luola tavallisen kiven sisällä!

Siis vau!! Inarissa sijaitseva Karhunpesäkivi on ehdottomasti yksi vaikuttavimmista luontokohteista, joissa olemme koskaan vierailleet. Se on yllättävä ja uskomaton. Mieletön ja upea.

Ulkoapäin Karhunpesäkivi näyttää ihan tavalliselta siirtolohkareelta, mutta ryömimällä sisään pienestä aukosta, pääsee kokemaan Suomen suurimman tafonin (eli rapautumalla syntyneen onkalon). Ja tämä on todella vaikuttavaa.

Karhunpesäkivi - luola kiven sisällä

Helppo löytää perille

Karhunpesäkivi on helppo löytää Myössäjärven rannalta, ihan Ivalosta Inariin kulkevan tien varrelta (Ivalosta n. 22 km pohjoiseen). Paikalla on selkeät opasteet, hyvät parkkitilat sekä mm. kahvila/matkamuistomyymälä.

Kun me saavuimme alueelle yhtenä viime viikon syyslomapäivänämme, oli paikalla pari muutakin autoa, mutta muuten tunnelma oli autio. Kahvilan ovet olivat suljettuina, eikä suurista turistimassoista ollut tietoakaan.

Kohti Karhunpesäkiveä

Kahvilatalon kulmalta sukelletaan pitkille portaille, jotka kuljettavat vierailijat suunnilleen 200 metrin päässä sijaitsevalle kivelle, sekä täältä edelleen n. 300 metriä ylös näköalapaikalle.

Karhunpesäkivi

Matka ei ole pitkä, mutta satojen portaiden kulkemiseen ja luolaan ryömimiseen tarvitaan toki hitunen ketteryyttä.

Karhunpesäkivi -perille pääsee nousemalla n. 200 porrasta

Portaiden lisäksi reitin varrelta löytyy useita luontotauluja, joissa kerrotaan ihanan ytimekkäästi mm. alueen kasveista (mustikoista, puolukoista, variksenmarjoista jne…). Ja mahtuupa portaikkoon myös pari taukotasannetta (joissa voi vaikka odotella liian hitaita vanhempiaan… 😉 ).

Matkalla luontotauluja
Portaat Karhunpesäkivelle

Karhun pesä?

Itse luola on veden ja lämpötilavaihtelujen vaikutuksesta siirtolohkareen sisään rapautunut onkalo. Sisäänkulkuaukko on kohtuullisen ahdas, mutta sisällä luolassa on reilu seisomakorkeus ja tilaa riittää usealle ihmiselle. Ja myös valoa luolaan tulee sen verran, ettei otsalamppuja tällä luolaretkellä tarvita.

Karhunpesäkivi näyttää ulkoa tavalliselta siirtolohkareelta.
Karhunpesäkivi näyttää ulkoa tavalliselta siirtolohkareelta.
Sisään luolaan

Karhunpesäkiven sisäseinämiä koristaa kennomainen pinta, joka on syntynyt heikomman kiviaineksen rapautuessa pois vahvemman ympäriltä. Niin kaunista ja kiehtovaa!

Ja kiehtova on myös tarina tämän luolan nimen taustalla: Legendan mukaan lumimyrskyssä eksynyt mies oli mennyt suojaan luolaan ja nukahtanut sinne. Herättyään hän oli huomannut jakavansa luolan talviuntaan nukkuvan karhun kanssa. Säikähtänyt mies oli pötkinyt pakoon – ja mesikämmen oli saanut jatkaa uniaan rauhassa…

Karhunpesäkivi - Suomen suurin tafoni

Kohti maamme vanhinta männikköä

Tutustuttuaan Karhunpesäkiveen, kannattaa ehdottomasti jatkaa matkaa ylöspäin. Portaat johdattavat kulkijan Suomen vanhimpien, suunnilleen 700-vuotiaiden, mäntyjen kupeeseen ja samalla upean, avaran maiseman ääreen. Täällä kauneus ja vaikuttavuus saavat jatkoa.

Matka jatkuu Karhunpesäkiveltä
Näköalapaikka
Maisemia Inarissa

Ei voi muuta kuin suositella. Hieno paikka. Ihan mielettömän hieno.

-Johanna

Karhunpesäkivestä löytyy jutut myös mm. Retkipaikasta ja Luolamiehen blogista.

Muista omista luolaseikkailuistamme voit lukea mm. seuraavista jutuista:

Seuraathan Outdoor Familyä myös Facebookissa ja Instagramissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *