Tiesitkö, että Saanatunturin kupeesta löytyy vaikuttava vesiputous? Entä tiesitkö, että tänne pääsee helposti kävelemällä vain noin kilometrin mittaisen matkan Kilpisjärven luontokeskukselta?
Kun me suunnittelimme lokakuista syyslomamatkaamme, nousi yhdeksi haaveeksemme Saanan valloitus ja vastavalmistuneiden portaiden testaus. Matkaa edeltäneet lähiretkemme antoivat kuitenkin osviittaa siitä, että Saanalle kipuaminen ei tulisi lisäämään kahden nuorimman lapsemme patikointi-intoa – ja loppujen lopuksi päädyimme suosilla siirtämään ko. retkikohteen tuonnemmaksi.
Halusimme kuitenkin kokea Käsivarren Lapin ainutlaatuisuuden ja tehdä edes pienen retken Kilpisjärven taianomaiseen luontoon. Ja voi, mikä onni olikaan, että bongasin netistä tiedon Tsahkalputouksesta!
Sup-ilta ennen putousretkeä
Yöjuna saapui aamupäivällä Kolariin, ja reilun kolmen tunnin ajomatkan jälkeen nautimme buffetlounasta Ravintola Kilpiksessä. Ihailimme komeana kohoavaa Saanaa ja lapset riemuitsivat jäätyneistä ojanreunoista.
Majapaikaksemme olimme valinneet erittäin toimivan Saivaara-mökin.
Kilpisjärvi ei ollut vielä jäätynyt. Vedenpinta oli tyyni. Tunnelma mitä rauhallisin. Lapset leikkivät rannalla ja nauttivat ympärillä vallitsevasta hiljaisuudesta. Me aikuiset täytimme sup-laudan ja koimme ainutlaatuisia hetkiä Kilpisjärven lempeillä laineilla. Lapsetkin saivat istua kyydissä.
Aamulla oli vuorossa Tsahkalputous.
Kilometrin matka vaikuttavalle luontokohteelle
Tsahkalputous – tai oikeammin putoukset – ovat usean porrasmaisen putouksen sarja, jossa yhteensä noin kymmenen metrin pudotuskorkeus jakautuu noin sadan metrin matkalle (ks. suomenvesiputoukset.fi).
Putoukselle pääsee helppokulkuista, vuonna 2018 esteettömäksi sorastettua polkua pitkin Kilpisjärven luontokeskuksen parkkipaikalta (ks. kartta). Matkaa on noin 1 km.
Maisemat ovat vaikuttavat. Saana kohoaa vasemmalla. Polku nousee loivasti ylöspäin ja näkymät sen kun paranevat.
Noin kilometrin jälkeen ja noin 560 metrin korkeudessa aukeaa Tsahkaljärvi. Vasemmasta laidasta lähtee Tsahkaljoki, ja sen maisemiin on rakennettu mm. upouusi laavu tulipaikkoineen.
Me nautimme laavulla pienet eväät, ja malttamattomat lapsemme säntäsivät ihailemaan komeasti virtaavaa jokea. Joen yli kulkee hieno silta, ja tältä sillalta aukeaa vaikuttava näkymä alas kohti Kilpisjärveä. Alla pauhaa Tsahkalputous. Voimalla. Vaikuttavasti. Näyttävästi. Upeasti.
Olimme kohteessa, joka teki vaikutuksen meistä jokaiseen. Tsahkalputous on todellakin näkemisen arvoinen.
Reitin kokonaispituus noin 3 km
Matkamme jatkui joen vasenta laitaa. Täällä kulkee jälleen noin kilometrin mittainen polku hienoissa maisemissa alas Kilpisjärven kylälle. Reitin kolmas – ja samalla viimeinen – kilometri kävellään tien reunassa kaupalta takaisin luontokeskuksen parkkipaikalle.
Oman vierailumme aikaan luontokeskus oli jo talvilevolla, mutta jo Tsahkalputouksen näkeminen riitti vakuuttamaan meidät siitä, että Kilpisjärvelle kannattaa lähteä kauempaakin.
Suuri suositus!
– Johanna
Meidän syyslomareissumme jatkui Tsahkal-lenkin jälkeen Kilpisjärveltä kohti Tromssaa ja upeita Lyngenin vuoria. Näistä lisää tuonnempana!
Edellisvuoden syyslomaseikkailustamme voit lukea seuraavista jutuista:
- Syyslomaseikkailu! Eli retki Lapin mökille + 5 kansallispuistoa
- Pienen pieni vaellusopas ja piipahdus riippusillalla
- Lasten oma, pieni luontopolku UKK-puistossa
- Sulaojan luontopolku Karigasniemellä, Kevon luonnonpuiston kupeessa
- Pahaa sutta ken pelkäisi…? (Pikaretki Tiilikkajärven kansallispuistoon)
Lisäinfoa Käsivarren Lapin retkeilyreiteistä löytyy mm. Luontoon.fi-sivustolta.
Tsahkalputouksesta löytyy jutut mm. Seita– ja Playa del Kilpis Tours -blogeista.